BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Choroby a škůdci jalovce

Choroby a škůdci jalovce

11. 01. 2024 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 703x

Na pastvinách a ve světlých lesích v Evropě a v severozápadní Asii se běžně vyskytuje jalovec obecný pravý (Juniperus communis L. ssp. communis, Cupressaceae), suchá skalnatá stanoviště v Evropě, severní Africe a Asii jsou místem přirozeného výskytu jalovce chvojky (Juniperus sabina L.). Z původních druhů byly vyšlechtěny četné kultivary, které jsou využívány v okrasném zahradnictví.

Agrolesnictví v dějinách - máme na co navázat

Agrolesnictví v dějinách - máme na co navázat

09. 01. 2024 Mgr. Péter Szabó, Ph.D.; Botanický ústav AV ČR, Brno; Masarykova univerzita, Brno Technologie pěstování Zobrazeno 662x

Pokud bychom se zeptali rolníka v 19. století, jestli využívá metod agrolesnictví, nerozuměl by otázce. Pojem agrolesnictví totiž v této době ještě neexistoval. Kdybychom mu však vysvětlili, jaké typy hospodaření agrolesnictví zahrnuje, určitě by nám potvrdil, že agrolesnictví je naprosto běžnou praxí. Agrolesnictví (neboli lesozemědělství) má totiž v českých zemích hluboké kořeny.

Limagrain
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2023

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2023

09. 01. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 2094x

Přehled nových registrací a minoritních použití provedených v úředním registru ÚKZÚZ během roku 2023.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Choroby olejnin: Rzivost a padlí světlice barvířské

Choroby olejnin: Rzivost a padlí světlice barvířské

07. 01. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 455x

Světlice barvířská (Carthamus tinctorius) neboli saflor se pěstuje pro olejnatá semena obsahující 45–55 % oleje použitelného za studena stejně jako slunečnicový olej. Oproti slunečnicovému oleji obsahuje však více kyseliny linolové (až 80 %). Využívá se také jako krmivo pro ptactvo nebo jako meziplodina pro zelené krmení a hnojení zvláště v kukuřičné a řepařské výrobní oblasti.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Možnosti využití hydrolyzátů z odpadních surovin při pěstování rychle rostoucích dřevin

Možnosti využití hydrolyzátů z odpadních surovin při pěstování rychle rostoucích dřevin

04. 01. 2024 Mgr. Zdeněk Špíšek, Ph.D. a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 524x

V rámci udržitelného rozvoje se začíná ve větší míře prosazovat tzv. cirkulární ekonomika. Z tohoto důvodu se hledá využití organických odpadů v různých odvětvích lidské činnosti. Dobrým příkladem je neustálý nárůst chovu drůbeže, kde dle odhadu FAO bude letošní světová produkce kuřecího masa 142,7 mil. t s ročním navýšením o 1,9 mil. t (FAO, 2023). S touto produkcí vzniká i velké množství odpadu a nastává otázka, jak tento odpad využít.

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 410x

Třetí ročník konference "Živá krajina" věnovaná regenerativnímu zemědělství se uskuteční dne 30. 1. 2024 v aule ČZU v Praze. Dostupná bude i online v přímém přenosu. Stěžejním tématem tohoto ročníku je hospodaření s vodou a sdílení regenerativní praxe. Důležitost akce podpořila záštita prezidenta ČR pana Petra Pavla, Ministerstva životního prostředí a ministra zemědělství pana Marka Výborného.

Praktické využití technologie strip-till, zkušenosti SIUZ

Praktické využití technologie strip-till, zkušenosti SIUZ

02. 01. 2024 Ing. Martina Poláková; Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z.s. Mechanizace Zobrazeno 1078x

Pásové zpracování půdy v různém provedení používají více než dvě třetiny členů Spolku pro inovace a udržitelné zemědělství. Pro upřesnění, spolek v současné době sdružuje 31 průkopníků tohoto způsobu hospodaření v ČR. Strip-till lze bezesporu označit jako udržitelnou technologii, která využívá a propojuje různé principy precizního zemědělství. Zásadní ale je, umět správně zvládnou provedení pásového zpracování půdy technologií strip-till.

Choroby olejnin: Vadnutí světlice barvířské

Choroby olejnin: Vadnutí světlice barvířské

30. 12. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana rostlin a pěstování Zobrazeno 494x

V porostu světlice barvířské se mohou vyskytovat i polyfágní houby, které se běžně vyskytují na olejninách, jako je Sclerotinia sclerotiorum způsobující bílou hnilobu, Botrytis cinerea způsobující šedou plísňovitost a Macrophomina phaseolina způsobující popelavou hnilobu. Obecným příznakem všech tří chorob je vadnutí rostlin, dochází k předčasnému zasychání (nouzovému dozrávání) a odumírání rostlin, a tím pádem i ke značným ztrátám na výnosu.

Pohled na pěstitelský ročník 2022/23

Pohled na pěstitelský ročník 2022/23

29. 12. 2023 Ing. Antonín Šandera; Rudka Ochrana obecně Zobrazeno 938x

Sklizňový rok 2023 svým průběhem s rozdílným vývojem vláhových poměrů podle oblastí přinesl cenné poznatky pro možné a žádoucí změny v přístupu k pěstitelským technologiím, osevním postupům i řešení škůdců. Vše procházelo i pod vlivem legislativy jak platné, tak s uvažovanými změnami. Zatím to bylo v rovině experimentů s cílem vyrovnat se s budoucími požadavky vázanými na uhlíkovou politiku.

Lilek černý v bramborách

Lilek černý v bramborách

28. 12. 2023 Ing. Josef Pozděna, CSc.; Ing. Petr Pozděna Plevele Zobrazeno 741x

Někdy naši pozornost upoutá silné zaplevelení pěstovaných plodin. V porostech brambor to může být intenzivní zaplevelení lilkem černým.

Podívej se do pole

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 707x

Ještě před několika lety by si málokdo uměl představit, že se zemědělství stane tak moderním a přitažlivým tématem společenských diskuzí a že se takřka ze dne na den v naší společnosti vyrojí tisíce nových odborníků, „balkónových agronomů“, kteří jsou připraveni se kvalifikovaně vyjádřit k různým zemědělským tématům, ochranu rostlin nevyjímaje.

Poškození polních plodin v roce 2023

Poškození polních plodin v roce 2023

22. 12. 2023 Ing. Vít Bittner; DLF Beet Seed ApS, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 660x

Rok 2023 byl především ve znamení zavedení nových předpisů a povinností pro zemědělce v rámci nové Společné zemědělské politiky EU. Bylo zavedeno velké množství nových povinností. Například povinné uvedení půdy do klidu, jako jsou travnaté či nektarodárné úhory na orné půdě, povinné střídání plodin nebo ochranné pásy kolem vodotečí (obr. 1).

Na zimní přestávku připravte také svůj postřikovač

Na zimní přestávku připravte také svůj postřikovač

22. 12. 2023 Ing. Petr Harašta, PhD.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 418x

Správná pravidla pro používání zařízení k aplikaci přípravků zahrnují očistu stroje po aplikaci. Důkladně vyčištěná aplikační technika by měla být při střídání přípravků na ochranu rostlin, po každém ukončení práce nebo před kontrolním testováním. Očista zbaví postřikovač zbytků přípravků a nečistot a zmírní rizika následné kontaminace okolního prostředí.

Ochrana hlavních plodin ve vegetačním roce 2022/23 v Čechách a výhled do jara 2024

Ochrana hlavních plodin ve vegetačním roce 2022/23 v Čechách a výhled do jara 2024

20. 12. 2023 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Ochrana obecně Zobrazeno 733x

Pěstitelský ročník 2022/23 byl na území republiky celkově teplotně nadnormální (celorepublikově +1,1 °C) a srážkově podnormální (celorepublikově -6,32 mm). Pokud se týká rozložení srážek, vlhčí období jsme zaznamenali koncem října a v listopadu a dále na jaře v dubnu a na začátku května. Vysoké srážky spadly hlavně v dubnu, kdy byl dosaženo téměř 154 % dlouhodobého normálu (viz tabulka, graf 1, 2).

Evoluce plevelů a proměny zemědělství

Evoluce plevelů a proměny zemědělství

18. 12. 2023 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Igor Děkanovský Plevele Zobrazeno 955x

Vznik zemědělství v období neolitu a jeho postupné šíření je z pohledu rostlin vytváření nových ekosystémů se specifickými podmínkami. Ty dnes pokrývají více než 40 % zemské souše a za relativně krátkou dobu jsou v řadě oblastí světa dominantní.

Náročný rok pro sóju

Náročný rok pro sóju

15. 12. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 581x

Konec srpna patří tradičně Polním dnům sója, které se v letos konaly ve Skaličce u Přerova, ve Slovči u Městce Králové a ve Straškově-Vodochodech nedaleko Roudnice nad Labem. Kromě odborných informací se mohli účastníci během horkých letních dnů seznámit také se sortimentem u nás pěstovaných odrůd a porovnat varianty ochrany proti plevelům, chorobám i škůdcům.

Osobní ochranné pracovní prostředky při použití přípravků na polní aplikace

Osobní ochranné pracovní prostředky při použití přípravků na polní aplikace

14. 12. 2023 MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.; Státní zdravotní ústav, Praha Ochrana obecně Zobrazeno 704x

Zemědělství, lesnictví a ani zahradnictví se neobejde bez používání přípravků na ochranu rostlin (dále přípravků). Nicméně při ochraně plodin nebo jejich částí je důležité myslet kromě rostlin i osoby, které s přípravky nakládají nebo by jinak s nimi mohli přijít do styku. Většina přípravků obsahuje účinné látky chemické povahy, v malém procentu účinné látky nechemické povahy (např. mikroorganizmy).

Rezistence skladištních škůdců v ČR a EU

Rezistence skladištních škůdců v ČR a EU

13. 12. 2023 Doc. Ing. Václav Stejskal, Ph.D. a kol. Skladování Zobrazeno 844x

Skladištní škůdci jsou širokou skupinou škodlivých organizmů, do které patří hlodavci či drobní členovci (hmyz, roztoči), kteří poškozují a kontaminují potraviny a další produkty uložené ve skladech nebo skladovacích zařízeních. Mají negativní dopady na zemědělský a potravinářský průmysl a distribuční řetězce komodit a potravin.

Co se můžeme od zavíječe dovědět o přizpůsobení se změně klimatu?

Co se můžeme od zavíječe dovědět o přizpůsobení se změně klimatu?

11. 12. 2023 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 666x

Vědci z Agriculture Research Service (ARS) Ministerstva zemědělství USA (USDA) se svými a spolupracovníky studují, jak mohou geny pomoci zavíječi kukuřičnému (Ostrinia nubilalis) přežít proměnlivé klimatické podmínky. Podle nedávných zjištění se pravděpodobně v průběhu příštího století zkrátí délka trvání nízkých teplot během zimy v důsledku klimatické změny. Dopady klimatické změny na některé ekosystémy jsou však viditelné již dnes.

Aplikace přípravku Albit<sup>®</sup> na travní porosty

Aplikace přípravku Albit® na travní porosty

08. 12. 2023 Ing. Arsen Muzafarov; Mayline Investment Corporation Limited, s.r.o. Stimulace Zobrazeno 890x

Podle dlouhodobých předpovědí změn klimatu ve světě a zejména v České Republice, čím dál častěji se budou vyskytovat extrémní výkyvy počasí. Tyhle změny většinou se projevuji zvyšováním průměrných teplot vzduchu. Jedním ze způsobů posílení přirozené odolnosti rostlin proti stresům během vegetace patří aplikací pomocných rostlinných přípravků, z nichž jedním je Albit®.

Choroby a škůdci mahonie

Choroby a škůdci mahonie

08. 12. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 829x

Do rodu Mahonia (Berberidaceae) je zahrnuto kolem 110 druhů, které se původně vyskytovaly v jihovýchodní a Východní Asii, Střední Americe a v západní části Severní Ameriky. Největší počet druhů byl popsán v Číně (35), z nichž 20 je využíváno jako léčivé rostliny. U nás je nejznámější mahonie cesmínolistá (Mahonia aquifolium Nuitt.), která pochází ze západní části Severní Ameriky a dříve bývala často vysazována v zahradách jako okrasná dřevina.

Rozšiřování povinnosti elektronické evidence hnojení přinesla novela zákona

Rozšiřování povinnosti elektronické evidence hnojení přinesla novela zákona

07. 12. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 1384x

Na základě novely zákona došlo od 1. 11. 2023 s účinností od 1. 1. 2024 k zavedení nutnosti vedení evidence hnojiv pro pěstitele s výměrou přesahující 200 ha také v elektronické formě. Hlášení se následně musí vždy jedenkrát ročně zasílat do centrálního elektronického úložiště. Nejzazší termín je k poslednímu únorovému dni následujícího roku.

Biologická ochrana zeleniny proti mšicím ve skleníku

Biologická ochrana zeleniny proti mšicím ve skleníku

06. 12. 2023 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Škůdci Zobrazeno 923x

Mšice patří mezi kosmopolitně rozšířenou skupinu hmyzu. Nejhojněji se vyskytují v mírném pásmu, ale známé jsou výskyty také z oblastí za polárním kruhem. Celkově je popsáno asi 5 000 druhů, přičemž několik stovek z nich patří mezi zásadní škůdce zemědělských plodin.

Zhodnocení ochrany v sadech a zahradách na střední Moravě za rok 2023

Zhodnocení ochrany v sadech a zahradách na střední Moravě za rok 2023

04. 12. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 630x

Letos jako i v loňském roce úrodu ovoce negativně ovlivnilo počasí. Na některých lokalitách byly ovocné stromy poškozeny mrazy, které se vyskytly v první dekádě i koncem měsíce dubna a začátkem května. Např. v Kroměříži klesla přízemní minimální teplota 27. dubna na -4,9 °C.

Podzimní použití Encery a Agrostimu Tria

Podzimní použití Encery a Agrostimu Tria

03. 12. 2023 Zdeněk Žák, AgroProtec s.r.o. Stimulace Zobrazeno 486x

Po úspěšném založení nových porostů ozimých plodin a jejich odplevelení, jsme začátkem podzimu postaveni před otázku, jakým způsobem přistoupíme k přípravě na přečkání zimy. Jde především o morforegulaci, ale také o zajištění přiměřené, avšak dostatečné úrovně, dusíkaté výživy mladých rostlin.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 110
detail