BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 503x

Podzim roku 2023 svým průběhem až do listopadu připomínal spíše hodně dlouhé léto. Pěstitelé řepky, kteří začali s výsevem brzy, mohli těžit z dobrých vlhkostních poměrů, které vládly do poloviny srpna, kdo sel později, už se potýkal s výrazným suchem, které vygradovalo v září, které přineslo jen 30 % srážek v porovnání s normálem.

Inovace v ochraně řepky olejky

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 91x

Společnost Sumi Agro nabídne v letošním roce pěstitelům pět nových přípravků, z nichž jsou dva zaměřeny na ochranu řepky olejky proti houbovým chorobám. Fungicidy Bontoc a Romeo přináší možnost postavit ochranu porostu ozimé řepky skutečně na míru dané situaci a aktuálnímu stavu porostů.

Proseeds
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Biologická ochrana (1) - přehled možností

Biologická ochrana (1) - přehled možností

23. 04. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D. Ochrana obecně Zobrazeno 125x

Konvenční ochrana rostlin, tedy taková, která je prováděna za pomoci syntetických pesticidů, je neoddělitelnou součástí našich životů. A jistě jí i velmi dlouho zůstane, neboť v současné době se bez ní nedokážeme obejít. Ve vyspělých a bohatých částech světa však sílí hlasy i poptávka po omezování syntetických pesticidních látek a po produkci potravin způsoby k přírodě šetrnějšími.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Současné alternativy při moření osiva máku

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 216x

Kvůli dlouhodobě trvajícímu tlaku na eliminaci chemických látek v ochraně rostlin byla v roce 2018 zakázána neselektivní účinná látka thiometoxam s požerovým i dotykovým mechanizmem účinku a s ní i fungicidně insekticidní mořidlo Cruiser OSR, které tuto účinnou látku obsahuje. Zbylé dvě účinné látky (fludioxonil a metalaxyl-M) s fungicidním účinkem jsou prozatím povolené.

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 270x

Už od brzkého jara zaměřují pěstitelé ozimé řepky svoji pozornost na její jarní škůdce. Na počátku sledují zejména tzv. stonkové krytonosce a v případě potřeby provádí ochranu proti nim. Pod pojmem stonkoví krytonosci máme na mysli zejména dva druhy nosatcovitých brouků, a to krytonosce řepkového (Ceutorhynchus napi) a krytonosce čtyřzubého Ceutorhynchus pallidactylus), ale vyskytují se zde i další méně časté druhy.

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 272x

Háďátko Meloidogyne graminicola bylo poprvé zjištěno v roce 1965 na travinách a ovsu ve státu Louisiana (USA). Od té doby bylo detekováno zejména na zavlažovaných rýžových polích v Asii a v některých oblastech Ameriky a Afriky. V červenci 2016 byl výskyt tohoto patogenu poprvé zaznamenán na několika rýžových polích v severní Itálii.

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 176x

Pro jarní řešení plevelů v obilninách nabízí společnost BASF dvě různá řešení. Špičkový herbicid Ataman® Complete je určený k odplevelení porostů obilnin od jedno- a dvouděložných plevelů. Mnoho let praxí prověřený herbicid Biathlon® 4D je určen k boji proti dvouděložným plevelům. Průběžně zakládáme pokusy, abychom prověřili kvality obou herbicidů a výsledky pravidelně potvrzují vynikající účinnost.

Proti plevelům v obilninách na jaře

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 213x

V současných podmínkách hospodaření dochází k posunům ve výskytu plevelných trav. Mění se zastoupení jednotlivých druhů, stoupá jejich škodlivost a vyvíjí se rezistence k řadě účinných látek. Velký význam sehrávají nejvíce zastoupená chundelka metlice, lipnice roční a oves hluchý. Změny v osevním postupu s sebou přináší rozšiřující se výskyt mrvky myší ocásek, etablování sveřepů, jílků, kostřavo-jílků a psárky polní.

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 230x

Pokud zjistíme, že nám na jaře v porostech řepky zbývají ještě nějaké dvouděložné plevele, Korvetto je ideální způsob, jak se jich zbavit. Výborně likviduje heřmánky, rmeny, mák vlčí, pcháče a další dvouděložné plevele, které mohou působit problémy při sklizni. Obdobná situace platí i pro hubení pýru, výdrolu obilnin a dalších trav. Gallant Super je jedinečnou šancí, jak omezovat trávovité plevele nejen v řepce, ale v celém osevním sledu.

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

12. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 725x

V lednu pořádala společnost Corteva Agriscience za spoluúčasti výzkumných a odborných firem na několika místech ČR sympozium, zaměřené na možnosti efektivního a ziskového pěstování obilnin a řepky. Část programu byla věnována rovněž ochraně nebo otázkám vědy, výzkumu a vzdělávání v zemědělské praxi. Nakonec bylo provedeno zhodnocení účinků nového biostimulátoru Utrisha N po prvním roce jeho používání v zemědělské praxi.

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

11. 04. 2024 Ing. Stanislav Hospůdka; Nufarm Ochrana obecně Zobrazeno 257x

Společnost Nufarm přináší v roce 2024 zemědělcům celou řadu nových přípravků na ochranu rostlin. V době, kdy je celkový sortiment přípravků z různých důvodů spíše omezován, se jedná o důležitý inovativní přínos a nové nástroje pro pěstitele, kteří potřebují účinně a bezpečně regulovat škodlivé činitele ve svých porostech.

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 221x

Lumčíci z podčeledi Microgastrinae se specializují na housenky motýlů a patří mezi důležité regulátory mnoha zemědělsky významných škůdců. Malí, většinou tmavě zbarvení jedinci se v přírodě snadno zamění s obdobnými skupinami drobných blanokřídlých. Naopak nápadné jsou jejich žlutě nebo bíle zbarvené shluky kokonů, které upomínají na vaječné kokony pavouků.

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 319x

Řepka se vždy musí ošetřit proti stonkovým krytonoscům včas při maximálním výskytu dospělců. Je ale nutné aplikovat správné insekticidy před nakladením vajíček do stonků (krytonosec řepkový) nebo řapíků listů řepky (krytonosec čtyřzubý).

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 362x

Průlomová studie projektu SPRINT odhalila znepokojivou skutečnost: rezidua přípravků na ochranu rostlin (pesticidů) jsou rozšířená jak v zemědělském prostředí, tak v obytném prostředí farem, což vyvolává obavy o životní prostředí a lidské zdraví. Tato nová zjištění jsou významnou zprávou pro rozhodovací orgány Evropské unie.

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

06. 04. 2024 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 267x

Intenzivní pěstování řepky je postaveno na opakované aplikaci insekticidů v průběhu vegetace. To sebou nese nárůst selekčního tlaku na škůdce, především, když se opakovaně používají účinné látky se stejným mechanizmem účinku.

Jarní ječmeny s top výnosem

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 219x

Při volbě odrůdy jarního ječmene pro sladovnické účely musí pěstitel zvážit nejen jeho agronomické vlastnosti, ale také prodejnost vypěstované komodity, která je zpravidla daná odrůdovou preferencí odběratele (sladovny). V případě jarního ječmene určeného ke krmení či k jinému potravinářskému využití je situace o mnoho jednodušší. Stačí se soustředit na maximální výnos a dobré pěstitelské vlastnosti odrůdy.

Ochrana ovoce s BASF v roce 2024

Ochrana ovoce s BASF v roce 2024

03. 04. 2024 Ing. Eva Nežárková; BASF spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 380x

Pro ovocnáře je jedním z prvních opatření zásah proti padlí jabloňovému. Tady je důležitá včasnost a preciznost provedení, zrovna tak volba přípravku. Z klasických kontaktních fungicidů nabízí BASF Kumulus® WG na bázi elementární síry. Zajišťuje rychlý a spolehlivý účinek, proto je vhodný zejména pro první aplikace, ale lze jej zařadit kdykoli v průběhu vegetace, buď samostatně nebo v kombinaci s ostatními fungicidy.

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 817x

Ozimá řepka je stále po obilninách druhou nejvýznamnější plodinou českého zemědělství. V roce 2023 byla řepka sklizena na 380 000 ha s průměrným výnosem 3,4 t/ha. Tento výnos patří k nejlepším výsledkům posledního desetiletí. U mnoha pěstitelů by však výnos mohl ještě vyšší, protože výnosový potenciál nových hybridních odrůd řepky nemůže být v praxi využíván. Častou příčinou je málo účinná ochrana proti chorobám a škůdcům.

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 710x

Pictor® Revy je špičkový fungicid a nástupce legendárního přípravku Pictor®, který zajišťuje dokonalou ochranu řepky a slunečnice proti houbovým chorobám ve fázi kvetení. Přichází na trh v roce, ve kterém bude ukončeno povolení pro používání přípravku Pictor®. Oba tyto přípravky budeme v letošním roce prodávat souběžně.

Priaxor<sup>®</sup> EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 281x

Fungicid Priaxor® EC se od svého zavedení etabloval na nejvyšších příčkách oblíbenosti v ochraně obilnin před houbovými chorobami. Věříme, že za to vděčíme kombinaci vynikajících účinných látek a špičkové formulaci našeho fungicidu. Priaxor® EC totiž dokáže vyřešit celé spektrum listových chorob s výhodou registrace do všech obilnin (s výjimkou ovsa) a to přitom nezávisle na podmínkách počasí.

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3485x

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem.

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

30. 03. 2024 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 248x

Situace v ochraně lesa je stále kritická. Sice v roce 2022 a 2023 nepostihla naše lesy extrémní větrná kalamita, jako v některých předchozích letech, avšak porosty jsou stále silně pod vlivem sucha. Poslední roky jsou srážkově sice lepší, ale stále přetrvávají extrémy - přívalové srážky, dlouhá období sucha bez srážek, takže porosty jsou stále v důsledku dlouhodobého sucha oslabené.

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 278x

Uvedené výsledky vychází ze čtyřletého hodnocení pokusů (2020–23). Ty jsou každoročně zakládány na 13 lokalitách ÚKZÚZ a spolupracujících privátních subjektů. ÚKZÚZ zajišťuje odborné a metodické vedení pokusů, které spočívá především ve výsevu odrůd ve 3 opakováních, průběžném hodnocení stavu porostu a kvality ošetření během vegetace.

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Uvedené výsledky vychází ze čtyřletého hodnocení pokusů (2020-23). Pokusy byly zakládány v rámci řízení o registraci odrůd na 7 lokalitách ÚKZÚZ. Díky odbornému a metodickému vedení pokusů, které spočívá především ve výsevu odrůd ve 3 opakováních, průběžném hodnocení stavu porostu a kvality ošetření během vegetace, získáme přímé srovnání odrůd v jednom pokusu.

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 486x

V posledních letech dochází k intenzivnímu šíření trávovitých plevelů. Hlavní příčinou je jejich dobrá přizpůsobivost podmínkám, které vyvolává klimatická změna. Jedná se vesměs o stepní rostliny, kterým vyhovují dlouhá suchá období přerušována kratšími, ale intenzivními srážkovými obdobími. Vedle toho je k regulaci trávovitých plevelů možné použít omezený sortiment herbicidů, přičemž v obilninách je množství použitelných herbicidů ještě menší.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 75
detail