BASF
BASF
BASF

AGRA

Rubric XL - unikátní kombinace účinných látek

07. 05. 2017 Ing. Pavel Vrzala; FMC Agro Česká republika spol. s r. o. Choroby Zobrazeno 2238x

Obilniny jsou již historicky nejčastěji se vyskytující skupinou kulturních plodin na českých polích. Ačkoliv jejich tržní ceny se často diametrálně liší, tak pravidlem zůstává, že dobře vedený porost kterékoliv obilniny, přinese kladný ekonomický efekt pro pěstitele. Výnos a kvalita zrna je hlavní ukazatel, který často ovlivní ekonomiku celého podniku. Kvalitní fungicidní ochrana je jeden z nejefektivnějších zásahů, které lze při pěstování obilnin udělat a v otázce výnosu hraje zásadní roli.

Limagrain

Letos se na českém fungicidním trhu objeví nový přípravek, který pomůže farmářům o něco snadněji dosáhnout vítězství v boji s houbovými chorobami v obilninách. Jeho název je Rubric XL. Tento komplexní fungicidní přípravek je určený k ochraně pšenice, ječmene, žita a tritikale.

Rubric XL je dvousložkový fungicid obsahující účinné látky azoxystrobin a epoxiconazole, díky nimž má systémový účinek a působí jak preventivně, tak i kurativně. To znamená, že nejvhodnější použití je těsně před vznikem, nebo krátce po propuknutí infekce. Jeho léčebné schopnosti s jistotou a ve velmi krátké době zastaví v porostech i kalamitně se šířící houbové choroby.

Účinná látka azoxystrobin je díky svým vlastnostem rychle rozvedena do celé rostliny, kde dokáže bránit vzniku nové infekce po dobu 3–6 týdnů. Spolehlivě ochrání porosty před padlím, braničnatkami, rzí, DTR i skvrnitostmi ječmene. Její hlavní úkol je prevence. Velmi užitečnou vlastností azoxystrobinu je také tzv. green efekt, kdy ošetřené rostliny jsou déle zelené a mohou tak delší dobu ukládat asimiláty do zrn. Naproti tomu epoxiconazole zajišťuje kurativní i protektivní funkci Rubricu XL. Je velmi rychle přijímán rostlinami a proniká hluboko do rostlinných pletiv, kde zabraňuje patogenům tvořit buněčné stěny svých buněk. Zastaví tak šíření houby v rostlinách, i když infekce již propukla. Jeho léčebné schopnosti působí především na braničnatky, rzi a různé druhy skvrnitostí. Tato unikátní kombinace účinných látek dává přípravku velkou fungicidní sílu a je proto jako stvořený pro aplikace ve fázi T2 - ochranu praporcového listu a klasu během metání. Lze ho ale s úspěchem použít i dříve, a to od fáze BBCH 30, například v jarních ječmenech.

Dávkování Rubricu XL je závislé na stavu porostu a tlaku chorob. Je-li porost již infikován patogenem, nebo chceme-li dosáhnout maximálního reziduálního účinku, zvolíme plnou registrovanou dávku 1,0 l/ha. Nižší dávka je obvykle dostatečná při nižším infekčním tlaku chorob, nebo v systému několika fungicidních aplikací. Při používání Rubricu XL je dobré mít na paměti jeho green efekt, kvůli kterému není vhodné zařazovat aplikace až na konec vegetace. Dávka vody pro optimální účinnost přípravku je 200–300 l/ha. Při dodržení dostatečné dávky vody a aplikací ve správném termínu ochrání Rubric XL obilniny před většinou chorob - padlím travním, rzí pšeničnou, plevovou i ječnou, braničnatkami, helmintosporiózou pšenice, rynchosporiovou skvrnitostí i počínající ramuláriovou skvrnitostí ječmene.

Jeho aplikační okno je dostatečně široké pro optimální načasování zásahu, při kterém je vhodné spojit fungicidní ochranu i insekticidem např. s Fury 10 EW, nebo regulací výšky porostu ve fázi praporcového listu s přípravkem Flordex.

Ekonomický efekt, kterého dosáhnete při správném použití Rubricu XL, je vysoký. Věřím, že tato povedená kombinace si najde svoje místo ve fungicidních sledech u většiny pěstitelů obilnin. Jeho vlastnosti ho k tomu přímo předurčují.

Související články

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 135x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 831x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 718x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 286x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 312x

Další články v kategorii Choroby

detail