BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Tocata® Super - houby patří do lesa, ne na pole

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2418x

Každý z pěstitelů se setkává s výskytem houbových chorob. Jsou ročníky, kdy je tlak silný, hlavně při optimálních podmínkách pro rozvoj, jako jsou teplo, vlhko a časté srážky, ale na druhé straně jsou ročníky, kdy je tlak menší až téměř žádný. Dovedete si představit, že by se na vašem poli nevyskytovaly žádné houbové choroby? Pokud ano, pro vás představujeme fungicidní novinku sezóny 2017 - Tocata® Super.

Proseeds

Hlavní přednosti přípravku Tocata® Super:

  • jistota skvělé účinnosti díky zcela nové kombinaci účinných látek,
  • výborná přilnavost, pokryvnost a penetrace účinných látek díky DC formulaci,
  • univerzální přípravek do T1–T3,
  • kurativní a protektivní působení na braničnatky, rzi a skvrnitosti,
  • dobrý účinek na stéblolam.

Jde o kombinaci na trhu dobře známých a léty ověřených účinných látek epoxiconazole a prochloraz, s protektivním, kurativním a eradikativním účinkem proti většině houbových chorob v pšenici a ječmeni.

Fungicid Tocata® Super je výjimečný svou inovativní DC formulací (dispergovatelný koncentrát). Zcela nový typ formulace umožňuje snížení obsahu účinných látek při zachování účinnosti a navíc zajistí:

  • lepší ulpění účinných látek na povrchu rostliny,
  • vyšší odolnost proti smytí deštěm,
  • vyšší příjem a distribuci epoxiconazolu pro lepší kurativní účinnost.

Právě lepší pokryvnost a penetrace účinné látky je klíčem k úspěchu při fungicidní ochraně, což nám potvrzuje i graf 1 z pokusů, který ukazuje, že příjem účinných látek v přípravku Tocata® Super je o 36 % vyšší než v případě generického epoxiconazolu.

Fungicid Tocata® Super byl testován (graf 2) v roce 2016 na několika nezávislých výzkumných stanicích napříč Českou republikou (Kluky, Kujavy, Hněvčeves, Ivanovice na Hané, Kroměříž). Braničnatka pšeničná je jednou z nejčastějších a nejškodlivějších chorob pšenice. Na lokalitě Kluky jsme vyhodnocovali pokus nejen kvalitativně, ale i za pomoci dronu, který nasnímal jednotlivé varianty infračervenou kamerou. Rozdíly mezi neošetřenou variantou a variantou s fungicidem Tocata® Super jsou markantní. Dávka 2,0 l/ha navýšila výnos o 2,1 t/ha oproti neošetřené kontrole. Snížená dávka vykazovala velmi dobré výsledky s účinností i při silném napadení braničnatkami, což se také projevilo zvýšením výnosu oproti kontrole a konkurenčním přípravkům.

Graf 1: Porovnání příjmu účinné látky epoxiconazole
Graf 1: Porovnání příjmu účinné látky epoxiconazole

Graf 2: Porovnání vlivu fungicidního ošetření porostu ozimé pšenice na výnos zrna a hodnocení účinnosti porostu infračervenou kamerou (2016)
Graf 2: Porovnání vlivu fungicidního ošetření porostu ozimé pšenice na výnos zrna a hodnocení účinnosti porostu infračervenou kamerou (2016)

Doporučení k aplikaci:

Proti stéblolamu se doporučuje aplikace Tocata® Super ve fázi BBCH 30–32 v dávce 2 l/ha, nejpozději při prvních příznacích choroby. V systému jednoho ošetření je doporučená dávka rovněž 2 l/ha. V systému dvou ošetření je doporučená snížená dávka 1,75 l/ha ve fázi BBCH 30–37 (začátek sloupkování až objevení se praporcového listu) a následně je nutné udělat aplikaci druhého fungicidu v období do 25 dní (Osiris® 1,5–1,75 l/ha).

Přípravek má výbornou tank-mix kompatibilitu s herbicidy (Ataman®, Biathlon® 4D), regulátory růstu (Cycocel® 750 SL, Medax® Max), s listovými hnojivy a s DAMem 390 (max. 50 l v 300 l vody).

Obr. 1: Zdravotní stav porostu pšenice ozimé (22. 6. 2016, ZS Kluky)
Obr. 1: Zdravotní stav porostu pšenice ozimé (22. 6. 2016, ZS Kluky)

Související články

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 757x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 669x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 250x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 292x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 300x

Další články v kategorii Choroby

detail