BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Živá voda jménem Mandarin

05. 05. 2017 Ing. Jakub Řezanina; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2269x

V dětství si většina z nás pohrávala s myšlenkou, jaké by to bylo vlastnit kouzelný prsten princezny Arabely, Pankrácův červený klobouk nebo pohár živé vody. Vody, která dokáže vrátit čas a uzdravovat, jak tomu bylo například v pohádce o Zlatovlásce.

Proseeds

Japonský badatel a filozof Masaro Emota tvrdí, že voda je dostatečně živá a vnímavá na to, aby se dokázala proměňovat podle toho, jak s ní zacházíte. Že to zní až pohádkově? Možná. Každopádně v oblasti ochrany obilnin živá voda existuje - je jí fungicidní přípravek Mandarin. Obsahuje zcela jedinečnou účinnou látku bixafen ze skupiny karboxamidů. Jeho velkou konkurenční výhodou je lokální systémový účinek, tzn. rozvádění účinné látky i do neošetřených částí listů. Významný je nejen preventivní, ale i kurativní účinek Mandarinu. Navíc se vyznačuje mimořádně dlouhodobým účinkem, v porovnání se standardem o 2–3 týdny delším. Zprávy pokusníků z Velké Británie jsou plné superlativů. Britové tvrdí, že bixafen v kombinaci s azolem lépe ochrání před braničnatkami než chlorothalonil, je kurativnější než nejlepší z azolů a lépe zdolá rez pšeničnou než strobiluriny. V kombinaci s nestárnoucím tebuconazolem tak získáváte opravdového specialistu na listové choroby. Klíčová pro vysoký výnos je i schopnost Mandarinu pozitivně ovlivnit fyziologii rostliny.

Pokud řešíte, čím ošetřit vaše porosty pšenice, ječmene, žita nebo tritikale v období vývoje praporcového listu a chcete dosahovat skutečně nadprůměrných výnosů, je přípravek Mandarin určen právě vám. Kromě mimořádné a dlouhodobé účinnosti proti rzím, braničnatkám v pšenici ozimé, a to včetně kmenů rezistentních proti strobilurinům, zvládne ochránit i ječmeny proti rynchosporiové skvrnitosti, hnědé skvrnitosti, ramulárii a padlí. Navíc vás Mandarin určitě nadchne svou vlastností rozvíjet a udržovat listovou plochu. Vytváří tím podmínky pro intenzivnější ukládání zásobních látek v zrně. Bixafen pozitivně ovlivňuje počet zrn a HTS i v situaci, kdy nedojde k tlaku chorob. Významně zlepšuje schopnost překonávat období sucha a napomáhá rychlejší regeneraci.

Graf 1: Podíl zelené listové plochy ozimé pšenice (Rumor, Ing. Bezdíčková, Ph.D., Ditana spol. s r.o., 2016)
Graf 1: Podíl zelené listové plochy ozimé pšenice (Rumor, Ing. Bezdíčková, Ph.D., Ditana spol. s r.o., 2016)

Špičkové vlastnosti jsme si loni také ověřili v pokusech u společnosti DITANA spol. s r. o., které prováděla Ing. Bezdíčková, Ph.D. na ozimé pšenici Rumor. Na kontrolní variantě došlo od prvního hodnocení začátkem června k poklesu listové plochy z 86,25 % na 77,92 %. To bylo zapříčiněno absencí fungicidního přípravku, ale hlavně fyziologickým odumíráním buněk. Oproti tomu varianta ošetřená fungicidním sledem Impulse Super + Mandarin (0,5 + 1,2 l/ha) společně se smáčedlem Spartan 0,1 l/ha pozitivně ovlivnila vývoj a zdraví praporcového listu. Po 12 dnech došlo k navýšení asimilační plochy na 92,92 %. Důkaz, že aplikace Mandarinu v období tvorby praporcového listu je ideální doba pro maximalizaci výnosového potenciálu porostů.

Aplikaci fungicidu Mandarin je ideální provádět preventivně nebo co nejdříve na počátku výskytu choroby. Pokud dodržíte v pšenici dávku 1,2 l/ha a v ječmeni 0,9 l/ha, zabráníte vzniku rezistence, a tím se nepřipravíte o možnost použít tento fungicid i v dalších letech. Mandarin je skutečný životabudič, na to se můžete spolehnout.

mandarin inz

Související články

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 785x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 690x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 263x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 301x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 310x

Další články v kategorii Choroby

detail