BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nepolehlé porosty a zdravé makovice zajistí Tilmor

19. 06. 2017 Ing. Petr Ort, Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1700x

Vzhledem k tomu, že mák je plodina, která je u nás ve srovnání s okolními evropskými státy mimořádně hojně pěstována, je běžné, že nová řešení ochrany této plodiny jsou výsledkem zkoušení nových přípravků v našich podmínkách. Práce specialistů na ochranu máku je z tohoto pohledu naprosto klíčová. Dosažení registrace nového přípravku pro ochranu máku je mimořádně složité a je třeba vážit si každého nového přípravku, který je možné uplatnit v této pro nás významné plodině.

Limagrain

Pěstitelé máku mají od roku 2016 k dispozici nový fungicid pro ošetření proti chorobám v době květu (padlí) a zejména pak pro růstovou regulaci máku v době květu. Tímto fungicidem je přípravek Tilmor, známý z použití pro fungicidní ochranu a růstovou regulaci řepky. Tilmor byl zkoušen v tříletých pokusech na několika zkušebních stanicích, kde mohl ukázat své fungicidní a růstově regulační vlastnosti.

Regulace růstu

Smyslem růstové regulace v době květu máku je zpevnění rostlin a omezení nebezpečí poléhání. Polehlé porosty máku nepředstavují pouze problém sklizňových ztrát při vlastní sklizni, ale také zhoršením kvality způsobené větším nebezpečím napadením plísněmi nebo nerovnoměrným dozráváním. Nezanedbatelné je také celkové zpomalení sklizně máku.

Při aplikaci Tilmoru v době květu není hlavním cílem růstové regulace zkrácení rostlin, ale jejich zpevnění.

Zásady aplikace

Aplikační termín pro použití Tilmoru v máku je kvetení (BBCH 61–69). Doporučená dávka se pohybuje v rozpětí 0,75–1,0 l/ha v závislosti na konkrétních podmínkách. Vhodná dávka vody v rozsahu 200–600 l/ha závisí na konkrétních podmínkách a použitém postřikovači.

V případě potřeby je možné Tilmor aplikovat společně s insekticidem Biscaya (Proteus).

Přednosti použití Tilmoru v máku

Při aplikaci Tilmoru v době květu není hlavním cílem růstové regulace celkové zkrácení rostlin, ale jejich zpevnění.

Použití Tilmoru zabezpečuje zlepšenou ochranu makovic proti jejich zaplísnění. Fungicidně působí nejen proti padlí, ale také proti dalším chorobám, zejména proti plísni makové.

Aplikace fungicidu Tilmor v době květu umožňuje využít výnosový potenciál máku a zajišťuje využití výnosových parametrů v závěru vegetace.

Zkušenosti z pokusů 2016

V roce 2016 byly vedeny pokusy s Tilmorem v máku na výzkumné stanici Červený Újezd.

Pro rok 2016 byl charakteristický výskyt helminthosporiózy, ale také hlízenky, která na mnoha místech způsobila problémy v řepce olejce a díky silnému tlaku i v máku.

Tilmor byl aplikován v dávce 1,0 l/ha týden před květem. Aplikace Tilmoru navýšila výnos o 0,4 t/ha oproti kontrole, na které byl výnos 1,8 t/ha a v porovnání na nejpoužívanějšímu strobilurinový produkt se navýšení výnosu nelišilo (graf 1). Rozdíl byl v návratnosti investice, která byla v případě ošetření Tilmorem vyšší.

Graf 1: Výnos semen a ekonomická návratnost fungicidního ošetření máku (Červený Újezd, ČZU, 2016)
Graf 1: Výnos semen a ekonomická návratnost fungicidního ošetření máku (Červený Újezd, ČZU, 2016)

Související články

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

12. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 688x

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

11. 04. 2024 Ing. Stanislav Hospůdka; Nufarm Ochrana obecně Zobrazeno 168x

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 336x

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

30. 03. 2024 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 232x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail