BASF
BASF
BASF

AGRA

Nadprůměrné výnosy kukuřice v optimálních a stresových letech

15. 01. 2017 Ing. Martina Poláková; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 2663x

Zkušenosti z předchozích let nám ukazují, že kukuřice během vegetačního cyklu čelí řadě nepříznivých období, která snižují výnos a kvalitu produkce. Jenom si vzpomeňme na velice pro kukuřici příznivý rok 2014 a naopak velice nepříznivý rok 2015, kdy na řadě míst byly výnosy poloviční a někde ještě nižší. Rok 2016 zatím vypadá, že bude pro kukuřici příznivý, co se týká výnosu. Kvalitu sklizeného zrna může ovlivnit deštivé počasí na přelomu měsíců září a října.

Proseeds

Šlechtění společnosti Maïsadour Semences proti klasovým chorobám a stresu ze sucha

Aby společnost Maïsadour Semences šlechtila velice výkonné, plastické hybridy kukuřice a zajistila si progres v nárůstu výnosu a kvality produkce, a tím napomáhala zvyšovat vaše výnosy, tak již 10 let vyvíjí monitorovací program „Stimul“. Na základě tohoto programu jsme schopni najít účinné řešení, aby naše hybridy kukuřice byly tolerantnější ke klasovým chorobám (GDT - Grain Disease Tolerance) a odolnější ke stresu ze sucha (WST - Water Stress Tolerant)

Novinky hybridů Maïsadour Semences

MAS 20.S (FAO 220S/230Z) - velmi raný univerzální hybrid je charakteristický svojí výškou a kompaktností palic, což vede k velkým výnosům především v silážním segmentu. Je vhodný pro časné setí díky své plasticitě k chladnějšímu počasí v počáteční fázi vegetace. Díky svému rychlému počátečnímu růstu je tento hybrid vhodný i pro setí po obilných senážích.

DM 2015 (FAO 250S/270Z) - GDT a WST - raný hybrid s typem zrna mezityp až zub. Využití na siláž, bioplyn a zrno. Jedná se o velice plastický hybrid ve všech podmínkách pěstování, poskytuje nadprůměrné výnosy především v silážním segmentu.

DM 3014 CR (FAO 330S/350Z) - středně raný hybrid pro využití na siláž a bioplyn s typem zrna zub. Vyniká svojí plasticitou k pěstebním podmínkám a zdravotním stavem. Tento hybrid je vhodný na středně úrodnou půdu, aby dával vysoký výnos, nemusí být umisťován na top pole. Je to hybrid pro technologii Duo Systém.

Zkušenosti z praxe - Vojtěch Molnár, vedoucí výrobního útvaru rostlinné a živočišné výroby, Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín

Náš podnik hospodaří v okrese Šumperk v nadmořské výšce 400 až 500 m n. m. Jsme obilnářská výrobní oblast. Celková výměra podniku je 940 ha, osevní postup se skládá z ozimé pšenice, ozimé řepky, ozimého a jarního ječmene, kukuřice, vojtěšky a trvalé travní plochy.

Od společnosti Maïsadour Semences odebírám osiva řepky ozimé a kukuřice. Dovoluji si jejich hybridy kukuřice porovnat ve dvou úplně odlišných letech a to rok 2015 a 2016. Rok 2015 sice u nás nebyl tak suchý jako na většině území České republiky, ale i tak průměrný úhrn srážek byl o hodně nižší než dlouhodobý průměr. Rok 2016 byl u nás optimální pro pěstování v našich podmínkách.

Kukuřici pěstuji pro potřebu našich vysoce užitkových krav a pro potřeby bioplynových stanic, takže mě zajímá samozřejmě kvalita i výnos. Naše pozemky jsou vysoce heterogenní, takže hned za již zmíněnými parametry je pro mě důležitá i plasticita k půdním podmínkám a odolnost k chladu v počáteční fázi vegetace. Mohu říci, že hybridy společnosti Maïsadour Semences všechny tyto parametry splňují.

V roce 2015 jsem pěstoval Mas 18.T a Lavenu s průměrným výnosem 51 t/ha při přepočtu na 32 % sušiny, což při takovém průběhu počasí, jaký byl v roce 2015, považuji za velice dobrý výsledek.

Pro sezónu 2016 jsem zvolil hybridy Dynamite, Lavena a novinku pro rok 2016 Mas 24.C. Bohužel jsem musel hybrid Mas 24.C umístit na jedny z nejhorších polí a k lesu, ale nicméně jsem byl zvědavý, jak se projeví, protože je prezentován jako velice plastický a výkonný. Mas 24.C nám dal 54 t/ha, což mě velice mile překvapilo a počítám s ním i do budoucích let. Celkový průměr podniku jsme měli 52 t/ha při sušině 32 %.

Samozřejmě je důležitá i agrotechnika, která je u nás na velice slušné úrovni, a celková úrodnost půdy, ale pro top výnosy je potřeba i top kvalitní osivo a já jsem se za poslední dva roky přesvědčil, že společnost Maïsadour Semences má vysokou genetickou kvalitu a i proto jsme byli schopni dosáhnout velice vysokých výnosů nejen v silážích, ale i v řepce a stát se jedním z nejlepších podniků na Šumpersku.

http://www.soufflet-agro.cz/

Související články

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 191x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 2743x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 260x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 235x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 289x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail