BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ataman® a Biathlon® 4D - zjednodušte si práci

15. 02. 2017 Ing. Libor Svatoň; BASF Plevele Zobrazeno 3402x

Před několika lety zavedla firma BASF nové herbicidy pro jarní ošetření obilnin. Přípravky Ataman® a Biathlon® 4D si od té doby získaly početnou skupinu příznivců. Důvodem pro rostoucí oblibu obou přípravků je kromě spolehlivé účinnosti, široké registraci, velmi dobré mísitelnosti s ostatními přípravky, velmi jednoduché použití a především minimální aplikační omezení. A to bude hrát v budoucnu v ochraně rostlin rozhodující roli.

Proseeds

Ataman®

Širokospektrální přípravek Ataman® hubí jak dvouděložné plevele, tak široké spektrum trávovitých plevelů. Je určen k jarní ochraně pšenice ozimé, žita a tritikale. Je určen pro komplexní jarní odplevelení porostů, které nebyly na podzim vůbec ošetřeny. Kromě běžné chundelky metlice hubí i oves hluchý, sveřepy, jílky a psárky. Běžně používaná dávka nestačí na pýr plazivý, ale při vyšších dávkách kolem 250 g/ha dochází k určitému potlačení i tohoto vytrvalého plevele. Při správném načasování je možno s tímto přípravkem jedním zásahem vyhubit celé spektrum plevelů. Správné načasování znamená počkat, až budou plevele vzešlé. Ataman® je jeden z nejbezpečnějších herbicidů pro následné plodiny.

Další důležitou výhodou Atamanu je velmi široké aplikační okno. Díky svému složení účinkuje už od teplot kolem 7 °C, takže je možno použít ho i pro časné jarní aplikace. Na druhou stranu díky výborné selektivitě je Ataman® registrován pro použití až do fáze 2. kolénka ozimých obilnin.

Přípravek Ataman® rovněž nepřidělá příliš starostí z hlediska aplikačních omezení. Není zakázán v ochranných pásmech vodních zdrojů ani na svazích a omezení vzdáleností od povrchových vod (5 m) je možno s použitím nízkoúletových trysek redukovat na nulu.

Ataman® je možno použít samostatně stejně jako v tankmixu s fungicidy, regulátory růstu a listovými hnojivy. Kombinace s hnojivem DAM 390 je velmi dobře selektivní a navíc zvyšuje a zrychluje účinnost přípravku. V případě vysokého výskytu trávovitých plevelů nebo nepříznivých podmínek pro aplikaci - sucho, chlad, silná vosková vrstvička plevelů - je vhodné přidat smáčedlo Dash® HC 1,0 l/ha. Účinek se smáčedlem je vyšší než s hnojivem DAM 390.

Běžně se Ataman® používá v dávce 150 g/ha. V této dávce spolehlivě kontroluje dvouděložné plevele a chundelku metlici do fáze začátku sloupkování a oves hluchý do fáze odnožování. Pokud jsou plevele v rané růstové fázi, stačí i dávka 130 g/ha.

Biathlon® 4D

Do skupiny herbicidů určených k hubení dvouděložných plevelů v obilninách patří Biathlon® 4D. Pro ten ale platí ještě více než pro přípravek Ataman®, že je to především herbicid pro jednoduché a bezproblémové použití. Tím se také odlišuje od většiny konkurentů. K jeho hlavním výhodám patří:

  • Široká registrace - stačí jeden přípravek pro všechny obilniny.
  • Flexibilita aplikace - Biathlon® 4D je velmi selektivní k obilninám. Díky tomu má velmi široké aplikační okno od fáze tří lístků (u jařin) až do plně vyvinutého praporcového listu. Když nestihnete ošetřit z důvodu nepříznivých podmínek nebo selže předchozí ošetření, s Biathlonem® 4D máte dost času na opravu.
  • Nezávislost na počasí - Biathlon® 4D účinkuje i při nízkých teplotách a je možno ho použít i pro časné jarní aplikace. Formulace přípravku a smáčedlo Dash® HC zajišťují odolnost ke smytí deštěm už hodinu po aplikaci
  • Výborná mísitelnost - Biathlon® 4D lze bez problému použít v tankmixu s regulátory růstu, fungicidy, insekticidy, listovými hnojivy a dalšími herbicidy. Běžná je například aplikace v čistém DAM 390. Je to jeden z mála herbicidů, který je bez problémů mísitelný s graminicidy, jako je např. Axial Plus. Nemusíte se bát nepříznivého ovlivnění účinku.
  • Nízký objem vody - Lze aplikovat ve 100–400 l vody/ha.
  • Bezpečný pro následné plodiny - Stejně jako u Atamanu i tady platí, že účinné látky se v půdě velmi rychle rozkládají. Výsledkem je vynikající bezpečnost pro následné plodiny bez ohledu na způsob zpracování půdy.
  • Aplikační omezení - Přípravek má minimální aplikační omezení, lze ho použít v ochranných pásmech i na svazích u vodních toků. Ochrannou vzdálenost 5 m od povrchové vody lze redukovat na 0 m.
  • Široké spektrum účinku - Biathlon® 4D kontroluje všechny významné dvouděložné plevele. Svízel přítula, heřmánky, mák vlčí, zemědým a brukvovité plevele jsou samozřejmostí. Odolné plevele spodního patra, jako je violka rolní, rozrazil perský nebo kakost, musí být ošetřeny včas, pak bude účinek velmi dobrý. Biathlon® 4D se stává stále oblíbenějším přípravkem i v jarním ječmeni. Běžné jarní plevele nepředstavují pro Biathlon® 4D žádný problém, pouze při vyšším výskytu pcháče přidejte přípravek na bázi MCPA, např. 0,75 l/ha Dicopur M 750.
  • Dávkování - Přípravek Biathlon® 4D se používá v dávce 50 g/ha + smáčedlo Dash® HC 0,5 l/ha. Smáčedlo je součástí balení a je zdarma.

Stav plevelů 2 týdny po aplikaci Biathlon® 4D + Dash® HC (SHR Václav Pavlíček, foto 2. 4. 2013)
Stav plevelů 2 týdny po aplikaci Biathlon® 4D + Dash® HC (SHR Václav Pavlíček, foto 2. 4. 2013)

Související články

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 194x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 416x

Lilek černý v bramborách

28. 12. 2023 Ing. Josef Pozděna, CSc.; Ing. Petr Pozděna Plevele Zobrazeno 627x

Evoluce plevelů a proměny zemědělství

18. 12. 2023 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Igor Děkanovský Plevele Zobrazeno 763x

Fantastická čtyřka herbicidních přípravků do ozimých obilnin od společnosti AgroProtec

29. 11. 2023 Ing. Josef Svachouček; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 462x

Další články v kategorii Plevele

detail