BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Úloha biostimulantů v protistresové ochraně

15. 05. 2016 Ing. Adam Nawrath, Ph.D., Ing. Petra Hašková; Agrobiosfer, s.r.o. Stimulace Zobrazeno 2352x

Rostliny jsou během svého života neustále vystavovány celé řadě stresů. Tyto negativní faktory představují pro rostliny výraznou zátěž, se kterou se musí vypořádat. To vede k jejich oslabení a i možné redukci výnosotvorných prvků. Výrazný problém představují stresy abiotické jako sucho, chlad, mráz či přemokření. Rizikové jsou také výrazné změny teplot, které se vyskytly koncem dubna.

Proseeds

Do biostimulantů můžeme zahrnout celou řadu látek. Jejich společnou vlastností je podpora růstu a omezení vlivu nepříznivých faktorů. Dalším znakem je výrazný účinek již při velmi malých dávkách. Pokud je rostlina v dobré kondici, lépe se vyrovná s nepříznivými faktory a ušetřenou energii může akumulovat do tvorby výnosu.

Společnost Agrobiosfer, s.r.o. nabízí biostimulanty na bázi hnědých mořských řas. Skládají se z unikátní kombinace druhů Aescophyllum nodosum, Laminaria a Sargassum. Další výhodou našich biostimulantů je jejich šetrná výroba. Ta probíhá tzv. enzymolýzou za studena. Díky tomu jsou zachovány účinky všech bioaktivních látek a také živiny. Mezi biologicky aktivní látky můžeme zařadit všechny sloučeniny, které působí podpůrně na růst a kondici rostlin. Jsou to například fytohornomy (auxiny, cytokininy, gibereliny aj.), aminokyseliny, polysacharidy (laminarin), algináty, betain atd.

Stimulace cukrové řepy

V prvních fázích je důležité podpořit růst kořene a následně listové plochy. K tomu pomůže biostimulant Alga 300++P se zvýšeným obsahem fosforu (15 % P2O5) v dávce 1,0 l/ha. Zároveň zvyšuje odolnost proti chladu a tlumí tzv. herbicidní šok. V pozdějších fázích, kdy je již vytvořena dostatečná listová růžice, je nezbytné podpořit růst bulvy. Stimulant Alga 300++K se zvýšeným obsahem draslíku (15 % K2O) pomáhá růstu a zvyšuje i cukernatost bulev. Tlumí stres ze sucha a tím i riziko možné retrovegetace.

Podpora růstu kukuřice

Kukuřice je typická pomalým počátečním růstem. Kombinace biostimulantů Alga 300++P a Amino Total pomůže toto období výrazně zkrátit. V první řadě je podpořen růst kořenového systému. Rostlina je tak schopna čerpat větší množství živin. To se velmi rychle promítne do nárůstu nadzemní biomasy.

V pozdějších fázích (na počátku metání) je důležité podpořit opylení i další růst. Negativně se zde může projevit především sucho. Tlumit jeho příznaky je možné za pomocí stimulantu Alga 600 opět v kombinaci s Amino Total. Biostimulační ošetření tlumí působení stresů a zamezuje tak tvorbě nežádoucích odnoží (obr. 1). Rostlina se snaží dodanou energii vložit do nárůstu palice, která je plně ozrněná. V případě přísušku se zamezí tvorbě parazitických zakrnělých palic, které jsou většinou bez zrna.

Obr. 1: Nežádoucí odnožování je možné omezit působením stimulantů
Obr. 1: Nežádoucí odnožování je možné omezit působením stimulantů

Zlepšení zakořenění

Mák je známý svým slabým kořenovým systémem. To může vést k horšímu osvojování živin a vyšší náchylnosti k suchu. Přípravek RootMost se vyznačuje silným auxinovým efektem. Obsahuje vysoké množství přírodních auxinů (IAA), které podporují nárůst kořenů a jemného kořenového vlášení. V době, kdy začíná být květní pupen rozpoznatelný mezi listy, doporučujeme aplikovat biostimulant Alga 600. Obsahuje řadu biostimulačních látek spolu s 17 % K2O a množstvím mikroelementů. Zvyšuje odolnost vůči suchu a také zrychluje regeneraci po použití herbicidů (obr. 2).

Obr. 2: Poškození po použití herbicidů u máku účinně tlumí Alga 600Obr. 2: Poškození po použití herbicidů u máku účinně tlumí Alga 600

Zvýšení násady hlíz během tuberizace

V tomto období, kdy se na stolonech začínají vytvářet hlízy, je stimulace u brambor velmi přínosná. Vlivem stresu může být jejich tvorba omezená stejně jako další růst. Biostimulant Alga 300++P dokáže vliv negativních faktorů mírnit. Obsažené stimulační látky spolu s fosforem přímo podporují násadu a růst hlíz. Toto ošetření je možné zkombinovat s prvním fungicidem. Zároveň doporučujeme aplikovat preventivní přípravek SoftGuard++, který má s fungicidem synergické působení.

Všechny naše produkty jsou přírodního původu a nezatěžují životní prostředí. Jejich předností je vysoká finanční návratnost, která zvyšuje rentabilitu pěstování. Pro doporučení k aktuálnímu stavu vašich porostů neváhejte kontaktovat obchodní zástupce ve svém regionu a navštivte naše internetové stránky www.agrobiosfer.cz

Související články

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

14. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 249x

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

14. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 212x

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

12. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 370x

Vyzrát na výnos stylem StimSTART - Cíl, se vyplatí

07. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO, a.s. Stimulace Zobrazeno 169x

Výzkum a využití stimulátorů v travách pěstovaných na semeno

27. 02. 2024 Ing. Jan Frydrych, Lenka Bradáčová; OSEVA vývoj a výzkum s.r.o. se sídlem v Zubří Stimulace Zobrazeno 285x

Další články v kategorii Stimulace

detail