BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Výživa a stimulace

Integrace výživy, stimulace a ochrany optimalizuje výnos a zisk

Integrace výživy, stimulace a ochrany optimalizuje výnos a zisk

04. 07. 2023 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Stimulace Zobrazeno 722x

Moderní zemědělství vyžaduje sofistikovaný přístup k výživě, stimulaci a ochraně rostlin, aby bylo možné dosáhnout dobré ekonomiky. V BioAktivu CZ se zaměřujeme na maximální využití výnosového potenciálu, integrovanou ochranu a stimulaci jako ochranu proti stresu. V tomto článku se na tři výše zmíněné oblasti podíváme podrobněji.

Možnosti zlepšení kvalitativních parametrů u potravinářské pšenice s použitím Agrostimu Tria

Možnosti zlepšení kvalitativních parametrů u potravinářské pšenice s použitím Agrostimu Tria

27. 06. 2023 Ing Lukáš Svoboda; AgroProtec s.r.o. Stimulace Zobrazeno 785x

Přestože má pěstování potravinářských odrůd pšenic v našich podmínkách dlouholetou tradici, se zvyšující se intenzitou a s narůstajícími výnosy je velice obtížné udržení kvalitativních parametrů. Spolu se zvýšenými výnosy úměrně klesá obsah dusíkatých látek a pokud se v době žní objeví četnější dešťové srážky, rychle klesá i objemová hmotnost a HTZ. Společnost AgroProtec s.r.o.

Limagrain
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Využití bilancí živin z polního pokusu VÚRV pro určení dávek minerálních hnojiv (1) - Fosfor

Využití bilancí živin z polního pokusu VÚRV pro určení dávek minerálních hnojiv (1) - Fosfor

27. 06. 2023 RNDr. Václav Macháček, DrSc., Ing. Eva Kunzová, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 700x

Předpokladem pro dlouhodobé úspěšné hospodaření je udržování dobré půdní úrodnosti. Většina doporučení ve výživě rostlin vychází ze sledování časových změn obsahu přístupných živin (viz AZZP) a jejich bilancování. Abychom získali výchozí podklady k jejich určení, využíváme výsledky z dlouhodobých přesných polních pokusů Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Listová hnojiva pro kukuřici

Listová hnojiva pro kukuřici

26. 06. 2023 Ing. Jan Šamalík; CHEMAP AGRO s.r.o. Listová hnojiva Zobrazeno 615x

Současné technologie pěstování kukuřice stále častěji využívají možnosti doplňkové aplikace listových hnojiv. Jejich využití však není v takovém rozsahu, jako u jiných polních plodin. Historicky je to dáno zejména absencí aplikačního partnera. V posledních letech se situace mění, stále více je využívána insekticidní ochrana proti zavíječi či bázlivci. Do výrobní technologie jsou postupně zařazovány také fungicidy.

Planstar® - bezztrátová využitelnost dodaného fosforu

Planstar® - bezztrátová využitelnost dodaného fosforu

14. 06. 2023 Ing. Luděk Novák; Agrinova Group Výživa a stimulace Zobrazeno 705x

Vysoké finanční ztráty a nízké využití minerálních hnojiv jsou při zásobním přihnojení obecně známé kategorie. Ztráty dodaného dusíku a fosforu po přihnojení např. hnojivem typu amofos se liší v závislosti na mnoha faktorech, jako je druh půdy, použitá dávka hnojiva, typ a způsob aplikace hnojiva, úhrn srážek atd.

AktiFer SuperPhos+Cu a PlantAktiv - účinná řešení pro zdravé plodiny a úsporu nákladů i v těžkých časech

AktiFer SuperPhos+Cu a PlantAktiv - účinná řešení pro zdravé plodiny a úsporu nákladů i v těžkých časech

13. 06. 2023 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Výživa a stimulace Zobrazeno 659x

V současné době se zemědělství potýká s rostoucí ekonomickou zátěží, tlakem na snížení dopadu na životní prostředí a splnění cílů udržitelného rozvoje. Evropská unie se v rámci svého Green Dealu a nové Společné zemědělské politiky (SZP) zavázala k ambiciózním cílům, které zahrnují snížení spotřeby hnojiv a pesticidů a podporu udržitelných postupů.

Výživa a hnojení máku setého: Ověřené postupy a vývoj nových hnojiv

Výživa a hnojení máku setého: Ověřené postupy a vývoj nových hnojiv

13. 06. 2023 Doc. Ing. Petr Škarpa Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 2178x

Hnojení je třeba chápat jako významnou součást pěstitelských technologií všech intenzivně pěstovaných plodin, mezi které patří v ČR bezesporu i mák setý. Snahou každého pěstitele máku je vytvořit vhodnými agrotechnickými zásahy optimální podmínky pro dobrý růst a vývoj rostlin po celou dobu vegetace za účelem dosažení rentabilní produkce.

Encera - systémové poutání vzdušného dusíku v kukuřici

Encera - systémové poutání vzdušného dusíku v kukuřici

09. 06. 2023 Ing. Lukáš Svoboda; AgroProtec s.r.o. Výživa a stimulace Zobrazeno 1028x

Kukuřice se řadí mezi plodinu s vysokými nároky na dusíkatou výživu během vegetace. Zatímco na počátku vegetace, kdy je pro kukuřici charakteristický pomalý růst a vývoj jsou její nároky na potřebu dusíku poměrně malé, s přibývajícím nárůstem nadzemní i podzemní hmoty se výrazně zvyšuje požadavek na odběr dusíku i dalších živin.

Test podpůrných postupů a hnojiv při pěstování kukuřice

Test podpůrných postupů a hnojiv při pěstování kukuřice

02. 06. 2023 Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Stimulace Zobrazeno 1302x

Každým rokem zpracovává náš pokusnický tým na Výzkumné stanici ČZU v Červeném Újezdu mnoho výsledků z rozsáhlých polních pokusů u různých plodin (obr. 1). Tento článek je věnován konkrétně pěstování a stimulaci kukuřice. V našich pokusech jsme se zaměřili na moderní hnojiva a alternativní postupy s cílem snížit negativní vliv minerálního hnojení a pozorování těchto vlivů na výnos silážní hmoty i zrna.

Yara vybuduje nový závod na výrobu speciálních hnojiv a biostimulantů

Yara vybuduje nový závod na výrobu speciálních hnojiv a biostimulantů

31. 05. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Listová hnojiva Zobrazeno 848x

Společnost Yara International oznámila 23. května 2023, že vybuduje nový světový závod na výrobu speciálních produktů pro výživu plodin a biostimulantů určených k zvýšení výnosů a zlepšení kvality. Tento závod bude jedním z největších na světě, pokud jde o tyto produkty, které mají klíčový význam pro dosažení potravinové bezpečnosti a v rámci boje proti změně klimatu.

Možnosti hnojení brambor dusíkem během vegetace

Možnosti hnojení brambor dusíkem během vegetace

31. 05. 2023 Ing. Andrea Svobodová, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod Hnojení Zobrazeno 3987x

Výši výnosů u brambor můžeme ovlivnit několika faktory. K těm nejdůležitějším, které mají vliv zejména na jejich stabilitu, patří optimální zásobení živinami, především dusíkem.

Vliv hnojení dusíkem a sírou na výnos a olejnatost u řepky ozimé

Vliv hnojení dusíkem a sírou na výnos a olejnatost u řepky ozimé

24. 05. 2023 Bc. Lukáš Lžičař, Ing. Lucie Bečková, Ph.D., Ing. David Bečka, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Hnojení Zobrazeno 1177x

Neustále zpřísňování emisních limitů má přímý dopad na zemědělskou produkci v České republice. Před 40 lety jsme nemuseli dodávat síru do zemědělské půdy, ale v důsledku odsíření uhelných elektráren došlo ke snížení jejího spadu téměř pětkrát. Právě opomíjené hnojení sírou má hlavní vliv nejen na výnosové parametry, ale i zdravotní stav a kvalitu produkce u řepky ozimé.

Nutrino™ Maxx

Nutrino™ Maxx

21. 05. 2023 Ing. Luděk Novák; Agrinova Group Hnojení Zobrazeno 820x

EOSDA Crop Monitoring je moderní služba k on-line sledování pěstovaných plodin s funkcemi pro informovaná rozhodnutí. Výhody umělé inteligence jsou dnes dostupné i při obhlídce pěstovaných plodin agronomem, farmářem, konzultantem či vlastníkem půdy.

Cesta ke stabilním výnosům vede přes biostimulanty

Cesta ke stabilním výnosům vede přes biostimulanty

09. 05. 2023 Ing. Alena Bezdíčková, PhD.; Ditana spol. s r. o. Stimulace Zobrazeno 967x

Biostimulanty, biostimulátory, pomocné látky, pomocné rostlinné přípravky - v poslední době stále častěji se objevující pojmy. Ve všech případech jde o totéž - o přípravek, který buď zvyšuje vitalitu rostlin, zvyšuje jejich odolnost vůči stresu, zvyšuje výnos anebo jeho kvalitu nebo zvyšuje využitelnost živin, případně zvyšuje odolnost proti chorobám apod. Podle zákona č. 299/2021 Sb.

Doporučení pro zdravý a výnosný porost jarních obilnin a máku

Doporučení pro zdravý a výnosný porost jarních obilnin a máku

02. 05. 2023 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Výživa a stimulace Zobrazeno 988x

Jarní obilniny a mák jsou zásadní součástí osevního sledu. Jsou to plodiny citlivé na správnou agrotechniku a vyžadují kvalitní péči. Pro optimální výsledky je nutné správně pracovat hlavně s jejich výživou. V tomto článku se zaměříme na základní a listovou výživu jarních obilnin a máku a naše doporučení pro tyto plodiny.

Altron Silver New v agrotechnice jarního ječmene

Altron Silver New v agrotechnice jarního ječmene

30. 04. 2023 Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna, Ing. Renáta Dufková, Ing. Veronika Kouřilová; Mendelova univerzita v Brně Stimulace Zobrazeno 856x

U jarního ječmene rozhodují o výši výnosu a jeho kvalitě tyto základní faktory – ročník, stanoviště, předplodina, odrůda a technologie jejího pěstování. Problematický je rovněž pokles ploch ječmene, který limituje společně s dosahovanými výnosy celkovou produkci zrna.

Výsledky agrochemického zkoušení půd a jejich využití v praxi

Výsledky agrochemického zkoušení půd a jejich využití v praxi

22. 04. 2023 Ing. Michaela Smatanová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hnojení Zobrazeno 1368x

Informace o stavu zásobenosti živinami a hodnotě výměnné půdní reakce je základním předpokladem pro stanovení účelného hnojení, popřípadě úpravy půdní reakce vápněním. Celostátní pravidelné zkoušení půd nabízí využití těchto výsledků jak zemědělským podnikatelům, tak vlastníkům půdy.

Modelování porostu ječmene jarního

Modelování porostu ječmene jarního

20. 04. 2023 Ing. Jan Šamalík; CHEMAP AGRO s.r.o. Stimulace Zobrazeno 912x

Jedním ze základních předpokladů dosažení vysokého výnosu i sladovnické kvality ječmene jarního je dosažení dostatečného počtu klasů na jednotku plochy jako základního výnosotvorného prvku. Samozřejmě vždy s ohledem na odrůdu i intenzitu pěstování.

Listová hnojiva od společnosti Innvigo

Listová hnojiva od společnosti Innvigo

14. 04. 2023 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Listová hnojiva Zobrazeno 780x

Také v letošním roce vám společnost Innvigo přináší pestrou nabídku speciálních kapalných a rozpustných listových hnojiv s širokým využitím v řadě plodin.

MTU - nový český biostimulant

MTU - nový český biostimulant

14. 04. 2023 Mgr. Jaroslav Nisler, Ph.D.; Ústav experimentální botaniky, AV ČR Stimulace Zobrazeno 1194x

Pro zemědělce v České republice bude na jaře 2023 dostupná nová účinná látka pojmenovaná MTU, která by mohla snížit vstupní náklady a zvýšit výnosy jednotlivých plodin. Látka MTU patří do skupiny biostimulantů, jelikož výrazně stimuluje rostliny k růstu, a to ve velice nízké dávce (cca 0,5 g/ha). V tomto článku představím tuto látku, popíši její vliv na rostliny a přiblížím vhodné použití produktu, který tuto látku obsahuje.

Využití zeolitů jako součást hnojiv

Využití zeolitů jako součást hnojiv

10. 04. 2023 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 1407x

V posledních letech roste zájem o využití přírodních minerálních látek v zemědělství a při ochraně životního prostředí. Mezi tyto látky patří bezesporu zeolity. Díky svým jedinečným fyzikálním a chemickým vlastnostem (vysoká sorpční kapacita, iontová výměna a selektivita, strukturní a tepelná stabilita) je lze použít, mimo jiné, i při výrobě minerálních hnojiv.

Utrisha N - nebeská revoluce na našich polích

Utrisha N - nebeská revoluce na našich polích

09. 04. 2023 Ing. Petr Vlažný, Ph.D.; Corteva Agriscience Výživa a stimulace Zobrazeno 1799x

Regulace a inovace. Pokud budou ve vzájemné shodě, ještě si lze představit, že regulace nenapáchají nevratné škody. Regulacemi jedním z nejpostiženějších odvětví je zemědělství. Ambiciózní evropské plány navrhují snížit spotřebu pesticidů a hnojiv, k čemuž dopomáhají jejich ceny kvůli krizím, kterými je náš kontinent zmítán (energie, válka, inflace).

Hnojiva z Lovochemie podpoří výnos ozimů

Hnojiva z Lovochemie podpoří výnos ozimů

08. 04. 2023 Ing. Hana Rosolová; Lovochemie a.s. Listová hnojiva Zobrazeno 909x

Ozimé plodiny mají po příznivé zimě nakročeno k vysokým výnosům. Řepka si vytvořila náskok již na podzim, rostliny mají silný kořen a bohatou nadzemní biomasu. Porosty obilnin jsou neobvykle husté, silně odnožené. Teplý konec roku 2022 přispěl ke zpřístupnění dusíku z půdy, proto byly pole s ozimy zdravě a svěže zelené celé předjaří. V jarním období bude proto nutné udržet vysoký produkční předpoklad všech ozimů.

Pomoc rostlinám v době sucha a horka nabízí nový biostimulátor Status

Pomoc rostlinám v době sucha a horka nabízí nový biostimulátor Status

03. 04. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Stimulace Zobrazeno 946x

Značná část videokonference pořádané koncem ledna na www.tvzemedelec.cz společností Adama CZ s.r.o. byla věnována tématu, které musí naši zemědělci s postupující změnou klimatu řešit stále častěji. Stres z horka a sucha totiž brání rostlinám ve zdravému růstu a snižuje výnosy.

Encera - nová technologie pro systémové poutání vzdušného dusíku do rostlin

Encera - nová technologie pro systémové poutání vzdušného dusíku do rostlin

01. 04. 2023 Ing. Lukáš Svoboda; AgroProtec s.r.o. Stimulace Zobrazeno 2391x

Počátkem 20. století umožnilo zavedení Haber-Boschova procesu výrobu amoniaku ze vzduchu a pozvolným tempem začalo moderní zemědělství využívat průmyslová dusíkatá hnojiva. Ironií osudu však je, že po více než 100 letech zažívá zemědělství řadu problémů s dostupností a cenovými šoky v oblasti dusíkatých hnojiv.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 11
detail