Chemap Agro s.r.o.

Bakteriální skvrnitost ořešáku

Latinský název: Xanthomonas juglandis
Slovenský název: Bakteriová škvrnitosť orecha
Německý název: Bakterienbrand der Walnuss
Anglický název: Bacterial blight of walnut
Agromanualshop.cz- Figaro - glyfosát za výhodnou cenu

Hostitelské rostliny

Ořešák

Popis

Na plodech vznikají nejprve vodnaté skvrny, které se rychle zvětšují, propadají a černají. Postupně vznikají velké nepravidelné černé skvrny, ohraničené vodnatým lemem. Skvrny postupují do plodů, kde postihují jádro, které zčerná a seschne. Při pozdním napadení není jádro zasaženo a postižen je jen zelený obal. Napadené plody většinou opadávají. Na listových čepelích vznikají nejprve drobné hranaté skvrny, které jsou vodnaté, později hnědé a nekrotické. Skvrny jsou ohraničené nervaturou a splývají ve velké hnědé plochy. Elipsovité nebo kruhovité skvrny mohou být i na nervatuře, listových řapících a na letorostech. V těchto případech může docházet i k zasychání vrcholů letorostů. Na okrajích skvrn se za vhodných podmínek vytváří zasychající bělavý bakteriální sliz.

Chemická ochrana

Výskyt choroby lze omezit ošetřením (nejlépe před květem ořešáku), které je možné jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu.

Ošetřovat by se měly především mladé stromky.

Tato ochrana je účinná i proti antraknóze ořešáku.
bakteriální skvrnitost ořešáku - příznaky na listech (foto Jaroslav Rod)

bakteriální skvrnitost ořešáku - příznaky na listech (foto Jaroslav Rod)

bakteriální skvrnitost ořešáku - příznaky na řapíku a listové čepeli (foto Jaroslav Rod)

bakteriální skvrnitost ořešáku - příznaky na řapíku a listové čepeli (foto Jaroslav Rod)

bakteriální skvrnitost ořešáku - příznaky uvnitř ořechů (foto Jaroslav Rod)

bakteriální skvrnitost ořešáku - příznaky uvnitř ořechů (foto Jaroslav Rod)

Agro Aliance
Syngenta Czech s.r.o.
AgromanaualShop.cz Roundup

Kalendář akcí

Prohlédnout vše

Upozornění

Veškeré údaje uvedené na webu www.agromanual.cz jsou pouze informativní, při použití přípravků se řiďte etiketou přípravku.

Anketa

Jak se Vám líbí nové názvosloví chorob a používáte je?
16%
5%
3%
21%
5%
50%
detail