BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Co přináší novela zákona o rostlinolékařské péči?

06. 12. 2022 Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 1130x

Ve sbírce zákonů byla 22. září 2022 publikována novela zákona o rostlinolékařské péči č. 273/2022 Sb., kterou se mění znění původního zákona č. 326/2004 Sb.

Limagrain

Označování přípravků pro profesionální uživatele

K zásadním změnám novely rostlinolékařského zákona bezesporu patří zavedení povinnosti označovat přípravky na ochranu rostlin pro profesionální uživatele dvourozměrnými (2D) čárovými kódy. Kromě toho budou jejich distributoři povinni zasílat údaje o pohybu těchto přípravků do úložiště dat spravovaného Ministerstvem zemědělství, a to za účelem zabránění jejich falšování - způsob zasílání údajů do úložiště dat spolu s dalšími souvisejícími podmínkami budou stanoveny vyhláškou o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin, která rovněž projde novelizací.

Úložiště dat bylo vzhledem k obecným požadavkům na označení přípravků 2D kódy realizováno již v minulosti. Proto je do nabytí účinnosti novely zákona, tedy do 1. července 2023 je zasílání dat dobrovolné a slouží především k ověření funkčnosti systému. Na přípravky vyrobené po datu zmíněné účinnosti se již povinnost označení předepsaným 2D kódem vztahuje (totéž platí ohledně zasílání dat o jejich uvádění na trh). Jestliže nebude přípravek označen 2D kódem ihned z výroby, tato povinnost přechází na 1. distributora v ČR. V případě souběžného obchodu je tímto 1. distributorem vždy držitel povolení k souběžnému obchodu.

Další cíle novelizovaného zákona

Kromě označování přípravků na ochranu rostlin 2D kódy, které by mělo znesnadnit dovoz a prodej jejich falšovaných verzí, se novela rostlinolékařského zákona zaměřuje např. na elektronizaci záznamů o použití přípravků a pomocných prostředků po vzoru připravované evidence použití hnojiv. Jeho dalším cílem je zlepšení dostupnosti přípravků na ochranu rostlin, a to zjednodušením procesu vzájemného uznávání povolení pro použití přípravků pro vlastní potřebu, kdy nebude vyžadováno vydání závazného stanoviska Ministerstva zdravotnictví. V reakci na kalamitní přemnožení hraboše polního budou upraveny procesní a odborné postupy při kalamitních stavech škodlivých organizmů. V neposlední řadě má novela zákona usnadnit aplikaci přípravků na ochranu rostlin ve formě kapslí nebo granulí pomocí dronů - nebude považována za leteckou aplikaci, pokud nepřekročí výšku 5 m nad daným pozemkem.

Novela zákona o rostlinolékařské péči nabývá účinnost 1. července 2023.

Související články

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2024

08. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 513x

Snížení výměry neproduktivních ploch v roce 2024

22. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 564x

AKTUÁLNĚ - Prostor pro nové genomické techniky se otevírá v EU

08. 02. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 457x

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2023

09. 01. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 2071x

Rozšiřování povinnosti elektronické evidence hnojení přinesla novela zákona

07. 12. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 1354x

Další články v kategorii Legislativa

detail