BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nelegální pesticidy - popelka mezi tématy Zelené dohody pro Evropu

08. 12. 2021 Ing. Miluše Dvoržáková; Česká asociace ochrany rostlin Legislativa Zobrazeno 2629x

Obchod s nelegálními přípravky na ochranu rostlin je stále podceňovaným problémem, který se za posledních 15 let v tichosti rozrostl do jedné z nejlukrativnějších a nejméně prozkoumaných kriminálních aktivit, které jsou ovládány sítěmi mezinárodního organizovaného zločinu. Jedná se o aktivity, které představují výrazné riziko pro zdraví spotřebitelů, zemědělců i životní prostředí. Vymáhání zákona je častokrát komplikované, a bohužel v některých zemích neexistuje vůbec.

Limagrain

Padělané a nelegální zboží

Zvyšující se podíl nelegálních výrobků jde napříč všemi hospodářskými sektory, zemědělství nevyjímaje. S padělaným a nelegálním zbožím se setkáváme v mnoha průmyslových odvětvích, ať už se jedná o běžné spotřební zboží, elektroniku, luxusní předměty, nebo i zásobování náhradními díly pro další výrobu. Na rozdíl od textilu nebo luxusních kabelek však padělky z kategorie pesticidů mohou představovat vážná zdravotní a bezpečnostní rizika.

Ilegální pesticidy

Důvodů, proč se organizovaný zločin v posledním desetiletí celosvětově „věnuje“ falšování a prodeji ilegálních pesticidů, je hned několik. Jedná se o zboží poměrně malého objemu, vysoké hodnoty a dynamiky (objem mezinárodního obchodu s pesticidy vzrostl mezi lety 2000 a 2010 o 300 %), které je pro chod sektoru nepostradatelné, tudíž poptávka je předem zajištěna. Když k tomu přidáme fakt, že v některých zemích je postižitelnost takovýchto obchodů velmi omezená, nelegální přípravky na ochranu rostlin se tak pro kriminální činnost stávají velmi žádanou komoditou.

S problematikou padělků pesticidů se v širším měřítku setkáváme od roku 2005, kdy byl jejich podíl na světovém trhu odhadován na 6 %. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) uvádí, že celosvětový obchod s nelegálními pesticidy v posledních letech neustále roste a globální příjmy spojené s obchodem s nelegálními pesticidy odhaduje na 6–10 miliard USD ročně. Tento fakt potvrzují i stále četnější záchyty nelegálních pesticidů policií, celními i regulatorními orgány ve světě. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která pravidelně vyhodnocuje výskyt, dynamiku a použití nelegálních pesticidů jako vážného globálního bezpečnostního rizika, odhaduje, že jejich podíl v některých regionech, zejména rozvojových zemích Asie, Afriky a Jižní Ameriky, činí 25–30 % trhu. Na první pohled se zdá, že se nás problémy v tak vzdálených regionech přímo netýkají, ale s postupující globalizací jsou dovozy potravin z těchto regionů do zemí EU každodenní skutečností.

Padělané a nelegální přípravky na ochranu rostlin v Evropě
Padělané a nelegální přípravky na ochranu rostlin v Evropě

Vysoce regulovaný trh EU není výjimkou

Sytém regulující přípravky v EU je ve světě považován za jeden z nejpřísnějších, a přesto se i na tomto trhu poměrně často setkáváme s nelegálními přípravky, které tímto přísným schvalovacím procesem neprošly a jejichž bezpečnost není tak zaručena. Podle údajů Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) z roku 2017 představují padělky pesticidů v rámci EU28 13,8 % z celkového trhu s pesticidy, v České republice s 95% pravděpodobností nelegální pesticidy představují až 17,8 %, což činí obrat téměř 930 milionů korun.

Do EU se každým rokem dovezou ilegální přípravky v celkové hodnotě 1,3 miliardy EUR. Evropská komise označila v rámci strategie z Farmy na vidličku obchod s nelegálními pesticidy za aktivitu ohrožující udržitelnost a bezpečnost potravinových systémů a do budoucna plánuje zintenzívnit boj proti těmto praktikám a posílit pravomoci kontrolních a donucovacích orgánů.

Od roku 2015 se této problematice také systematicky věnuje Europol, který v letošním roce již pošesté koordinoval společnou akci pod názvem Silver Axe IV (Stříbrná sekera), při níž bylo zabaveno 1 203 tun nelegálních pesticidů v hodnotě 80 milionů EUR, a v souvislosti s touto kriminální činností bylo zatčeno 12 lidí. Během operace prováděly donucovací orgány z 35 zemí (zapojilo se všech 27 členských států EU a 8 dalších zemí) kontroly na pozemních a námořních hranicích, v běžné distribuční síti, u poskytovatelů balíkových služeb i v online prodejní síti.

Celkově bylo v rámci operací Silver Axe zachyceno již 3 777 tun ilegálních pesticidů. Celosvětovou operaci podpořil Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO), Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), DG SANTE Evropské komise a evropská asociace výrobců přípravků na ochranu rostlin CropLife Europe, společně se svými pobočkami v jednotlivých členských zemích.

V EU zakázané pesticidy jsou po zákazu padělány

Europol v rámci svého šetření upozornil také na to, že pesticidy, které jsou v EU zakázány, jsou často předmětem padělání, a proto doporučuje, aby byl tento fakt vzat do úvahy v rámci hodnocení zákazu pesticidů v EU před jejich zákazem a aby zemědělec měl za zakázanou účinnou látku vždy k dispozici použitelnou náhradu a nebyl tak v pokušení kupovat padělané zakázané pesticidy.

Česká realita - „bronzová medaile“ mezi státy EU

Podle údajů EUIPO v České republice nelegální pesticidy představují až 17,8 % trhu. V rámci diskuzí se zemědělci se nejčastěji setkávám se dvěma reakcemi. Jedni se snaží čísla týkající se České republiky rozporovat a tvrdí, že zemědělce obviňují z něčeho, co není pravda a druzí buď mlčí nebo i naznačí, kde se s tímto druhem zboží setkali. Domnívám se, že je naprosto nepodstatné, jestli se na našem trhu vyskytuje 13, 15 nebo 17,8 % nelegálních přípravků. Podstatné je, že tento problém existuje a reálně představuje bezpečnostní riziko nejen pro spotřebitele a životní prostředí, jak se často uvádí, ale také pro pracovníky v zemědělství, kteří jsou účinkům těchto látek opakovaně vystavováni a může u nich dojít k onemocnění v důsledku dlouhodobého kumulativního účinku těchto nelegálních chemických látek.

Jedním z reálných příkladů je záchyt nelegálního přípravku, který oproti originálu obsahoval jiné rozpouštědlo, které je klasifikováno jako karcinogenní a teratogenní (může způsobit vývojové vady během embryonálního či fetálního vývoje plodu) a tudíž ženy s ním nesmějí pracovat. To se bohužel nikdo z uživatelů neměl možnost dozvědět, neboť etiketa odpovídala originálnímu přípravku, který tento typ rozpouštědla neobsahoval.

Nelze vyloučit, že některý ze zemědělců koupí nelegální přípravek na ochranu rostlin nevědomky, ale ve většině případů si je naprosto vědom toho, co činí a co tím riskuje - ztrátu dotační podpory, narušení dobrých dodavatelsko-odběratelských vztahů, nemožnost realizovat komoditu na trhu, poškození plodiny či kontaminaci životního prostředí, v neposlední řadě ohrožení zdraví pracovníků, kteří s přípravkem manipulují.

Jaké jsou nejčastější důvody vedoucí zemědělce k použití nelegálních a padělaných přípravků na ochranu rostlin:

  • Snaha ušetřit na ochraně rostlin - ochrana rostlin je poměrně významným nákladem rostlinné výroby, a protože jsou nelegální přípravky často prodávány o 30–40 % levněji než originální přípravek, případně jsou nabízeny ve „výhodném“ balíčku s osivy, pokušení ušetřit na přípravku, který navenek účinkuje jako originál, je jistě veliké a nejeden zemědělec mu podlehne.
  • Možnost získat přípravek, který již není na trhu povolen - EU v posledních letech snižuje počet povolených účinných látek, které jsou zemědělcům k dispozici bez patřičné náhrady a zemědělec přesto musí svoje plodiny chránit, zajišťovat antirezistentní strategii, plnit pravidla integrované ochrany a často se dostává do situace, kdy nemá příliš na výběr, což jej vede k tomu, že koupí a použije v tu dobu již nepovolený přípravek. Tento důvod není samozřejmě ospravedlněním pro používání nelegálních přípravků, ale na druhou stranu by měl být signálem orgánům regulujícím účinné látky pro to, aby nepodléhaly populistickým tlakům a snažily se omezit počet účinných látek na základě tlaku laické veřejnosti, ale měly by se soustředit na bezpečné používání povolených účinných látek. Historie jasně ukazuje, že zákazy nikdy nevedly k prvotně zamýšlenému cíli a ani prohibice ve 20. letech 20. století chuť Američanů na skleničku nesnížila, ale naopak vedla ke konzumaci podomácku vyrobeného nekvalitního alkoholu, rozvoji černého trhu a bohatnutí mafie.
  • Možnost získat přípravek, jehož účinná látka je v EU povolena, ale konkrétní přípravek s touto účinnou látkou není v ČR povolen - ale v některém ze sousedních států ano.

Česká republika je vnitrozemským státem, který nemá hranice se zeměmi mimo EU, a pokud se nelegální přípravek v jiném státě dostane na jednotný evropský trh, je pro dozorové a donucovací orgány velice těžké jej na našem trhu zachytit. Kompetentní orgány si jsou této skutečnosti plně vědomi, a proto je problematika ilegálních přípravků součástí vládou schváleného Národního akčního plánu pro bezpečné používání pesticidů v ČR.

Jedním z nástrojů v boji proti nelegálním přípravkům je také zavedení systému dohledatelnosti přípravků v rámci celého distribučního řetězce. Pro jeho zavedení byla již v roce 2019 ministerstvem zemědělství ustavena pracovní skupina složená ze zástupců MZe, ÚKZÚZ, České asociace ochrany rostlin a distributorů přípravků. Výsledky jednání byly zohledněny v návrhu nových povinností i technickém řešení připravovaného systému. Dohledatelnost přípravků je řešena v novele rostlinolékařského zákona, který je v současnosti v legislativním procesu. Ačkoliv v tuto chvíli není možno odhadnout, kdy zákon tímto procesem projde, ÚKZÚZ připravuje zahájení testovacího provozu úložiště dat ke konci letošního roku. Doporučuji proto podrobněji sledovat web ÚKZÚZ, kde budou distributorům k dispozici informace o IT řešení. Pro dotazy lze využít email: helpdesk@mze.cz.

I přes všechna opatření a snahy o potlačení obchodu s ilegálními přípravky je třeba si říct, že existuje jeden element, který má v konečném důsledku v této oblasti největší vliv, a tím je zemědělec. Zemědělec je zásadním článkem, který ovlivňuje kvalitu a bezpečnost finálního produktu a je tedy na něm se rozhodnout, jaký typ přípravku k ošetření pěstovaných plodin použije. Věc ovšem není tak jednoduchá, neboť prostým pohledem je téměř nemožné rozdíl mezi originálem a jeho napodobeninou odhalit, to lze pouze laboratorním rozborem. Je tedy důležité řídit se jinými indiciemi, jako např. způsob prodeje, dodací podmínky, cena, platná registrace distributora atd.

Podrobnější informace naleznete na: www.ccpa.cz/hlavni-temata/nelegalni-pripravky/

Podíl padělaných a ilegálních přípravků na ochranu rostlin na trhu EU 28
Podíl padělaných a ilegálních přípravků na ochranu rostlin na trhu EU 28

Související články

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2024

08. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 511x

Snížení výměry neproduktivních ploch v roce 2024

22. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 557x

AKTUÁLNĚ - Prostor pro nové genomické techniky se otevírá v EU

08. 02. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 456x

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2023

09. 01. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 2070x

Rozšiřování povinnosti elektronické evidence hnojení přinesla novela zákona

07. 12. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 1354x

Další články v kategorii Legislativa

detail