BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Prodejem to nekončí: Stewardshipové projekty - důraz na bezpečné používání přípravků na ochranu rostlin

26. 09. 2022 Ing. Miluše Dvoržáková; CropLife Česká republika Legislativa Zobrazeno 1151x

Cesta přípravků na ochranu rostlin od vývoje na trh trvá přibližně 10–12 let. Během tohoto procesu musí všechny přípravky projít komplexním evropským systémem povolování, který zajišťuje maximální možnou bezpečnost pro lidi i životní prostředí. Zdálo by se tedy, že prodejem péče či dohled nad přípravky pro výrobce končí, opak je však pravdou. Stewardshipové projekty průmyslu ochrany rostlin doprovází přípravky ve všech fázích jejich životního cyklu.

Proseeds

Zodpovědné a bezpečné používání přípravků na ochranu rostlin, od jejich vývoje a použití až po likvidaci odpadu, je pro členy CropLife Česká republika (dříve Česká asociace ochrany rostlin) jednou z klíčových priorit. Jako průmysl ochrany rostlin jsme v loňském roce přijali jasné závazky na podporu agendy Evropské komise, zejména v oblasti inovací pro lepší způsoby ochrany plodin, oběhového hospodářství a školení koncových uživatelů, aby bylo zajištěno, že naše produkty budou používány odpovědně a pouze tehdy a tam, kde je to nezbytné. Stewardshipové projekty, které jsou realizovány buď prostřednictvím členských firem, partnerských organizací, jako je např. Česká společnost rostlinolékařská nebo přímo CropLife Česká republika, mají za úkol zvyšovat bezpečnost používání přípravků a snižovat vznik možných rizik při jejich používání, pomáhat zemědělcům uvádět nová opatření do praxe a v různých oblastech provázet produkty jejich celým životním cyklem.

Bezpečnost je naší nejvyšší prioritou

Ochrana zdraví a bezpečnost zemědělců, kteří s přípravky pracují, je pro nás zásadní. Evropský projekt „Iniciativa za bezpečné používání přípravků na ochranu rostlin (SUI), k němuž se naše asociace jako člen CropLife Europe připojila v roce 2015, poskytuje zemědělcům potřebné informace, odbornou přípravu a doporučení pro bezpečné používání přípravků, a to včetně návodů pro dopravu a skladování, přípravu postřiku a jeho aplikace či užívání ochranných pomůcek. Přípravky jsou látky, které prošly náročným procesem povolení, příslušný místní kompetentní úřad rozhodl o jejich používání a zároveň také stanovil přesné podmínky používání. Aby byla zajištěna bezpečnost přípravků, je třeba důsledně dodržovat údaje uvedené na etiketě, k čemuž program SUI přispívá. Vzdělávání je k dispozici širokému okruhu lidí podle jejich potřeb, od zemědělců až po odborné školitele.

Dalším projektem je zavádění systémů uzavřeného plnění postřikovačů (Close Transfer System - CTS). Cílem těchto systémů je zcela eliminovat rizika úniku přípravků při plnění do postřikovačů mimo zařízení, což zvyšuje ochranu pracovníků manipulujícími s přípravky, snižuje možnost kontaminace vod z bodových zdrojů znečištění, čímž omezuje negativní dopad přípravků na ochranu rostlin na životní prostředí a kvalitu vod, eliminuje zápach při plnění a umožňuje kvalitní a rychlý výplach obalů.

V současnosti je v praxi v ČR již používán systém easyFlow, který byl prvním uzavřeným bezodkapovým plnícím systémem na kapalné přípravky na ochranu rostlin z kanystrů s možností jejich částečného nebo plného vypuštění a následného výplachu.

Společnost BASF iniciovala vývoj dalšího systému uzavřeného plnění postřikovačů, tzv. easyconnect. Jedná se o evropský průmyslový systém, který je společně podporován všemi členy asociace CropLife, což v praxi bude znamenat plnou uživatelskou kompatibilitu pro celé spektrum legálně dostupných produktů ochrany rostlin. Česká republika patří mezi pilotní země pro testování a budoucí rozšíření systému v rámci střední Evropy. V loňském roce byl tento systém již zkoušen v praxi na několika farmách a od roku 2022 plánují členské společnosti CropLife Česká republika rozšíření testování systému na dalších místech. Cenné lokální zkušenosti tak přispějí nejen k rozšíření povědomí o systému easyconnect, ale poslouží i k případné optimalizaci této technologie. Cílem je plné zavedení na český trh do roku 2025.

Klíčem je udržitelnost

Zemědělci dnes hospodaří jiným způsobem než jejich předchůdci, a jejich následovníci budou hospodařit zase jiným, pravděpodobně lepším způsobem, který bude odpovídat aktuální úrovni poznání, dostupnosti nových technologií atd. Celosvětový tlak na zvyšování udržitelnosti života na Zemi probíhá napříč všemi sektory hospodářství, zemědělství nevyjímaje. V EU je tato snaha o změny v zemědělství směrem k udržitelnějšímu hospodaření vytyčena ve strategii „Z farmy na vidličku“ a „Biodiverzita 2030“. V této oblasti nás jistě ještě čeká mnoho diskuzí o reálnosti požadovaných opatření v čase, o pomalém zavádění inovací do zemědělství, které není způsobeno neochotou zemědělců měnit svoje postupy hospodaření, ale zkostnatělými a neflexibilními regulatorními opatřeními, které nedovolují evropským zemědělcům využívat technologie, které jsou v mnoha částech světa široce používané, jejichž bezpečnost je dlouhodobě prokázána a bez nichž není možno ambiciózní cíle vytyčené Evropskou komisí splnit. V tomto turbulentním čase nesmíme však zapomínat, co je cílem navrhovaných změn.

Jako zástupci průmyslu ochrany rostlin chápeme svoji odpovědnost a podporujeme zajištění větší udržitelnosti zemědělské výroby a k tomu směřují i naše další stewardshipové programy.

Jednorázové plastové kanystry, ve kterých jsou přípravky na ochranu rostlin dodávány, jsou většinou likvidovány ve spalovnách nebo končí na skládkách. Materiál, ze kterého jsou vyrobeny, je však ceněnou druhotnou surovinou vhodnou pro další zpracování. Recyklace obalů pesticidů je zásadním krokem, který pomůže snížit znečištění životního prostředí, a proto se členské firmy CropLife Europe zavázali, že do roku 2025 zajistí, aby byl v každé členské zemi EU zaveden systém sběru a recyklace plastových nádob CleanFarms. Odhaduje se, že celosvětově je recyklováno pouze 9 % z celkově vyrobených plastů. Údaje ze zemí EU, kde již byl projekt CleanFarms zaveden, ukazují, že průměrná míra sběru a recyklace plastů činí 60 % z celkového objemu plastových obalů uvedených na trh. Cílem projektu je do roku 2025 ambiciózních 75 %.

V současnosti se na zavedení projektu CleanFarms v České republice připravujeme a vyhodnocujeme výsledky studie proveditelnosti, z jejichž výsledků vyplývá, že nehledě na velikost farmy či způsobu hospodaření, téměř všechny obaly od přípravků jsou správně sesbírány a zlikvidovány (spalovna nebo skládka), ale nic z toho se nevrací do systému recyklace, což není příznivá zpráva. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že současná klasifikace tohoto odpadu a pokyny na etiketě přípravků zemědělcům ani jinou možnost prakticky nedávají. Do budoucna se budeme ve spolupráci s kompetentními orgány i výrobci přípravků na ochranu rostlin snažit o vyřešení této překážky.

V rámci provedené studie jsme na téma sběru a likvidace plastových odpadů dostali mnoho dotazů a podnětů, které jednoznačně vedou k otázce, jakým způsobem by měla být nastavena recyklace pro všechny plastové odpady ze zemědělské výroby, kterých opravdu není málo. Vyvstává tedy otázka, zda toto téma neuchopit z pohledu celé zemědělské výroby a pokusit se to vyřešit v rámci širší spolupráce patřičných organizací. Výsledky studie budeme sdílet s kompetentními orgány i zemědělskými organizacemi a uvidíme, zda k tomuto nalezneme shodu, dostatek odhodlání i finančních prostředků.

V každém případě budeme dále pokračovat v přípravě projektu CleanFarms a věříme, že se k němu v roce 2024 úspěšně připojíme i v České republice.

Voda je základní podmínkou života na Zemi

Zemědělství je na vodě bytostně závislé a na druhou stranu svou činností také významně její kvalitu ovlivňuje. Ochrana vody proto dlouhodobě stojí vysoko na žebříčku priorit průmyslu ochrany rostlin. Nejvýznamnějším projektem v této oblasti, který je zaveden ve většině evropských států, je projekt TOPPS (Train Operators to Promote best Practices and Sustainability), což lze přeložit jako „Školení obsluhy postřikovačů s cílem podpory dodržování zásad správné praxe k zajištění udržitelnosti ochrany rostlin“. Tento projekt se zaměřuje na snižování rizik znečišťování vody při používání přípravků na ochranu rostlin a nabízí širokou řadu zásad správné praxe v ochraně rostlin pokrývající vstupní cesty znečištění vod z bodových a difuzních zdrojů. Zahrnuta jsou také hlediska kvality postřikovačů, jejich nastavení a údržby, a také projekty na zlepšení infrastruktury v souvislostech možností snižování znečišťování vod úniky přípravků na ochranu rostlin.

Hlavním partnerem tohoto projektu v České republice je Česká společnost rostlinolékařská, jejímž prostřednictvím je TOPPS v praxi realizován, a to zejména v rámci školení odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky. K projektu vzniklo několik publikací, které jsou spolu s dalšími důležitými informacemi volně ke stažení na našich webových stránkách.

Dalšími projekty, které jsou rozvíjeny v rámci firemního stewardshipu našimi členy v oblasti ochrany vod, jsou dva systémy, které se zaměřují na nakládání se zbytkovými odpadními vodami obsahujícími přípravky na ochranu rostlin na farmách. Systém Phytobag™ je jednoduchý vysoce účinný systém biologického odbourávání kontaminované vody přímo na farmách. Systém RemDry™ byl vyvinut pro nakládání se zbytkovými odpadními vodami obsahujícími přípravky na ochranu rostlin, kdy po odpaření kapaliny zůstávají pouze suché zbytky, čímž se minimalizuje jejich množství k následné likvidaci.

Zemědělství a příroda musí jít ruku v ruce

Hledání kompromisu mezi intenzitou zemědělské produkce a podporou zdravých ekosystémů je dalším okruhem, na který se zaměřují naše stewardshipové projekty.

Ve spolupráci se zemědělci a výzkumnými organizacemi se naši členové dlouhodobě věnují rozvoji projektů na podporu opylovačů a zakládání nektarodárných biopásů. Tyto porosty však přirozeně slouží i dalším účelům, jako je vznik úkrytů pro drobnou zvěř a ptáky, zlepšení půdní struktury či zvýšení obsahu živin a organické hmoty v půdě.

Podrobnější informace o projektech naleznete na webových stránkách croplifeczech.com, případně sociálních sítích.

Ochrana lidí a životního prostředí
Ochrana lidí a životního prostředí

Systém uzavřeného plnění postřikovačů - tzv. easyconnect
Systém uzavřeného plnění postřikovačů - tzv. easyconnect

Podpora opylovačů
Podpora opylovačů

Zakládání nektarodárných biopásů
Zakládání nektarodárných biopásů

Související články

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2024

08. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 513x

Snížení výměry neproduktivních ploch v roce 2024

22. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 564x

AKTUÁLNĚ - Prostor pro nové genomické techniky se otevírá v EU

08. 02. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 457x

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2023

09. 01. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 2070x

Rozšiřování povinnosti elektronické evidence hnojení přinesla novela zákona

07. 12. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 1354x

Další články v kategorii Legislativa

detail