BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

1. Life Sciences Film Festival 2011

24. 10. 2011 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 7103x

Jedinečnou možností seznámení se s netradičními pohledy na oblast filmů o životním prostředí měli v polovině října všichni zájemci na české zemědělské univerzitě. Záběr tohoto festivalu byl velmi široký, tak jako problematika do které zasahuje - bylo tak nabídnuto množství snímků s problematikou zemědělství, ochrany životního prostředí, hospodaření v lese a myslivosti. Netradiční akce, které byla ukázkovým zahájením doufejme další tradice byla uspořádána především díky úsilí České zemědělské univerzity a občanského sdružení Harvest films, které se na přípravě podíleli a byly podpořeny mnoha dalšími společnostmi a také naším magazínem.

Proseeds

 Přehlídka filmů byla skutečně velmi široká a čítala více než 130 titulů. Všichni zájemci o tuto problematiku se mohou s kompletním přehledem seznámit na stránkách festivalu www.lsff.cz.

Během slavnostního vyhlášení v aule  České zemědělské univerzity převzalo ocenění 8 vítězných filmů, které vybrala odborná porota.

Cena děkana Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

Film: Příběhy úspěšných sedláků

Režie: Radovan Urban

Země původu: Česká republika

Film představuje příběh dvou rodin, které zvítězily ve dvou posledních ročnících soutěže Farma roku. Soutěž letos vyhlašuje již desátým rokem Asociace soukromého zemědětsví ČR a jejím smyslem je ukázat široké veřejnosti, že český sedlák hospodařící na své rodinné farmě může být nejen úspěšným podnikatelem a spokojeným člověkem, ale i hrdým a svobodným občanem, který pozitivně ovlivňuje svou obec a region.

Odůvodnění poroty: Za zachycení celoživotního úsilí a tvrdé práce v zemědělství a za představení úspěšné zemědělské praxe s citlivým využívání přírodních zdrojů i nejnovějších vědeckých poznatků.

Cena děkana Provozně ekonomické fakulty

Film: Malé je krásné

Režie: Alfred Ninaus

Země původu: Rakousko

Zdá se, že růst lidských systémů dosahuje svých hranic. Ekonomické krize, krachující bankovní imperia, dopady klimatických změn, to vše otřásá globalizovaným světem. Ale je to opravdu tak zlé? Nebyla již dostatečně zpochybněna víra v možnosti neustálého růstu? Začínají být na místě úvahy o střídmosti? Tyto otázky si kladl salzburský rodák Leopold Kohr již před padesáti lety.

 

Odůvodnění poroty: Za inspirující zobrazení vizionářského vzkazu Leopolda Kohra.

 

Cena děkana Technické fakulty

Film: Biomimikry

Režie: André Rehse

Země původu: Německo

Můžeme z adaptability živočichů a rostlin vyčíst informace, které by přispěly k udržitelnosti našeho vlastního světa? "Před zahájením stavby jsme se nejdříve zamysleli na tím, co nám o životě může napovědět místo samotné, protože my jsme sem nepřišli jako první. Nespočet živých organismů zde přežíval celé věky. Zeptejme se tedy právě jich, jaké mechanismy používaly k vytápění, k větrání, jak se ochlazovaly, jakých materiálů využívaly."

 

Odůvodnění poroty: Za objevná odhalení, jakými způsoby je možné se učit od přírody.

Cena děkana Fakulty lesnické a dřevařské

Film: Smrt lesa

Režie: Michael Pellegatti

Země původu: USA

Lesy Severní Ameriky procházejí obrovskými změnami. Jak jsou zimy stále teplejší, přežívají obrovské počty amerického lýkohuba, jenž likviduje lesy na západě Spojených států a Kanady. Do dnešního dne mu padly za oběť miliony akrů lesů a miliardy stromů a konec tohoto trendu je v nedohlednu. Do roku 2013 by mohlo zmizet 80 % severoamerických lesů. Nic jiného než velmi chladné zimy brouky nezastaví.

 

Odůvodnění poroty: Za široký pohled na konsekvence klimatických výkyvů a zpracování aktuální lesnické problematiky.

 

Cena děkana Fakulty životního prostředí

Film: Submise

Režie: Stefan Jarl

Země původu: Švédsko

Submise je film o 100 000 chemikáliích, které používáme. V současnosti jich máme spoustu i v krvi. Co tyto chemikálie způsobují našemu životnímu prostředí a našemu zdraví? Každý z nás má v těle 400–500 chemikálií a naše děti se s chemií v těle již rodí. Tento film mluví i za ně.

 

Odůvodnění poroty: Za emotivní zpracování silného a důležitého sdělení.

 

Cena studentské poroty

Film: Nová biologie

Režie: John Rubin, James Donald

Země původu: USA

Dokument Nová biologie je fascinujícím vhledem do záplavy nejnovějších technologií, které dnes nabízejí možnosti k vytváření zcela nových modelů živých systémů a k hlubšímu pochopení zákonitostí živé hmoty. Potenciální přínos pro lidstvo je samozřejmě zcela nezměrný, počínaje přes nové přístupy v boji s nemocemi jako je rakovina, přes možnost aktivního monitoringu závažných patogenů, až po možnosti zvyšování produkce potravinářských plodin.

 

Odůvodnění poroty: Za působivé shrnutí pohledů na vědecký pokrok napříč všemi obory lidské činnosti

CENA MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

Film: Farmář, který slyší trávu růst

Režie: Bertram Verhaag

Země původu: Německo

"Jsem svobodný ekozemědělec,“ zní sebevědomý výrok 57letého Michaela Simmla. Ve věku 6 let již seděl tátovi na klíně a dával pokyny během orby. V roce 1984, brzy poté, co statek převzal, přešel na ekologické zemědělství. Dnes se spolu se svou rodinou raduje z bohaté úrody uprostřed neúrodných bavorských lesů. A jak se mu to daří, to velkoryse vysvětluje tělem, srdcem a duší.

 

Odůvodnění poroty: Za inspirující příběh farmáře, který našel svou vlastní cestu, v souladu duše i přírody.

 

CENA REKTORA ČZU

Film: Neporazitelní

Režie: Catrin Powell

Země původu: Německo

Pouhým okem je nespatříme, známe pouze jejich účinky, a právě to činí z virů a bakterií tak nepředvídatelné nepřátele člověka. Mnohokrát si lidstvo myslelo, že se může stát jejích pánem pomocí antibiotik a očkování, přesto vědci znovu a znovu zjišťují, že je čeká ještě dlouhá cesta, pokud se vůbec dá na její konec někdy dojít.

 

Odůvodnění poroty: Za názorné připomenutí, že i přes všechen vědecký pokrok je příroda stále tím, kdo má poslední slovo.

 

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 401x

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 712x

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1083x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 379x

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 687x

Další články v kategorii Management

detail