BASF
BASF
BASF

AGRA

Agroprace.cz - Pomohou agro studenti?

27. 03. 2020 Ing. Vlastimil Mikšík, Ph.D., Ing. Michal Vokřál, CSc. Management Zobrazeno 2323x

V třetím týdnu března, kdy ministr zemědělství společně s rektory tří zemědělských vysokých škol vyzývali k pomoci v boji s koronáčem i studenty těchto škol, již jejich kolegové z lékařských fakult nastupovali dobrovolně pomáhat v nemocnicích nebo hygienických stanicích po celém území České republiky. V té době se také zavřely všechny automobilky na našem území a agenturní pracovníci hromadně opustili naše území. Bylo jasné, že se na zahraniční síly nejenom v automobilovém průmyslu nelze spolehnout. Je třeba hledat jiné zdroje i pro sektor zemědělství.

Limagrain

Ta potřeba byla ještě naléhavější neboť příroda, ani vytrvalé plodiny díky extrémně teplému průběhu zimy nespaly. Ve zmiňovaném termínu již začínaly rašit ovocné stromy a také se probouzel chmel. V případě chmelu rádi mluvíme o „zeleném zlatu“ a většina z nás má ráda české pivo, k  jehož výrobě se používá. Je zbytečné zde připomínat, s jakými problémy se dnes potýkají všechny pivovary v důsledku uzavření hostinců, restaurací a hotelů.

Také tradiční veletrh práce „Agrotrh“ s nabídkou volných pracovních míst, pořádaný na ČZU v Praze, se letos nemohl konat. Bez účasti studentů postrádal smysl. Je již patrné, že se studenti vysokých škol do lavic nevrátí, výuka probíhá distančně, virtuálně.

agroprace.cz

Tuto informační „díru“ však rychle a pružně zaplnil inovovaný portál „agroprace.cz“, vyvinutý na ČZU a sloužící studentům všech tří zemědělských vysokých škol s nabídkou brigád v zemědělství ve formě plných nebo částečných úvazků, brigád či dobrovolnictví. Ze strany zájemců o pracovní studentskou sílu je nyní potřeba ho co nejdříve naplnit nabídkou práce do oblasti zemědělství, lesnictví, rybářství apod. Web http://agroprace.cz. Vložit nabídku (po registraci) lze zde: http://agroprace.cz/vlozit-nabidku/. Jakmile se shromáždí více nabídek, budou hromadně vyrozuměni studenti ČZU, Mendelu i JČU. Vše zajišťuje Centrum propagace a informačních systémů Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU (Vlastimil Mikšík, tel: + 420 737 185 733).

Myslíte, že i agro studenti pochopí tuto naléhavou výzvu a přihlásí se k libovolné formě pomoci českému zemědělství? V současné době je nejaktuálnější potřeba každé ruky při drátkování chmele. Ten potřebuje nejen podporu drátku, ale právě lidské ruky, která ho na něj ručně navede. A přijdou i jiné sezónní práce. Zřejmě studenti své vyučující do konce semestru již nezahlédnou. Mají ale šanci se na čerstvém vzduchu seznámit se zemědělskou realitou. V době, kdy já jsem studoval Vysokou školu zemědělskou byly chmelové brigády povinné. Pravda, jednalo se zejména o sklizeň chmele. Ale i když to bylo direktivní opatření, rád na tyto akce vzpomínám. Byla to příležitost uniknout rodičům, poprvé ochutnat pivo a prožít i první lásky. Snad by se něco podobného dalo prožít i nyní! Jenom ČZU v Praze má v současné době přibližně 19 000 studentů. Někteří jsou zahraniční, anebo studenti kombinovaného (dříve dálkového) studia. Ale i tak, je to ohromná kapacita. Najdou tito studenti odvahu opustit teplo domova a vyrazit na čerstvý vzduch za prací, partou, novou životní zkušeností? Však stále platí, co se v mládí naučíš, a co zažiješ, to ti nikdo nevezme!

http://agroprace.cz

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 401x

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 713x

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1085x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 381x

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 689x

Další články v kategorii Management

detail