BASF
BASF
BASF

AGRA

Ambiciózní cíle a program 48. ročníku agrosalonu Země živitelka

18. 08. 2022 Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Management Zobrazeno 1164x

Země živitelka patří k nejvýznamnějším zemědělským výstavám s mezinárodní účastí vystavovatelů. I letošní již 48. ročník se bude zaměřovat na zemědělský sektor napříč jeho všemi obory, jako jsou zemědělská technika, myslivost, rybářství, potravinářství, chov hospodářských zvířat apod. Organizátoři spolu se zástupci tradičních vystavovatelů podrobněji přiblížili ambice a programovou náplň letošního agrosalonu.

Proseeds

Za českobudějovické výstaviště, na jehož území bude od 25. do 30. srpna výstava probíhat, se nejprve ujal slova předseda představenstva Ing. Mojmír Severin. Již v průběhu příprav byl hlavními organizátory vytyčen ambiciózní cíl, a to co nejvíce se přiblížit historicky veleúspěšnému ročníku 2019, na který zamířilo přes 100 tis. platících návštěvníků. Z pohledu obsazenosti ploch je část úkolu splněna, objeví se zde přes 600 vystavovatelů.

Ústředním tématem letošního ročníku je „Budoucnost české krajiny, s důrazem poukázat na potřebu její ochrany. Proto bude v rámci odborného doprovodného programu a některých expozic vystavovatelů kladen důraz na prezentaci pozitivního vlivu správně prováděné zemědělské činnosti, díky čemuž si návštěvníci mohou uvědomit environmentální význam zemědělství. S tím úzce souvisí téma precizní zemědělství, které pomocí svých technologií šetří nejen peníze, ale také životní prostředí. Pro návštěvníky bude z této oblasti přichystána světová premiéra samochodného krmného míchacího vozu Triotrac M nebo prvního vinohradnického robota Bakus.

Po 4 letech se vrací Jihočeská beef show, do které se přihlásilo 44 chovatelů s rekordním množstvím zvířat o 185 kusech. K vystavovaným plemenům budou patřit aberdeen angus, limousine, ale i dexter. Dále bylo upozorněno např. na Ovčácký den, jehož součástí bude nákupní trh plemenných beranů a kozlů nebo národní šampionát plemene zwartbles. Odborný program výstavy bude také zahrnovat rychlostní střiž ovcí či výstavu norických koní a arabských koní shagya.

Organizátoři a zástupci tradičních vystavovatelů přiblížili program 48. ročníku agrosalonu Země živitelka

Organizátoři a zástupci tradičních vystavovatelů přiblížili program 48. ročníku agrosalonu Země živitelka

Slovo tradičních vystavovatelů agrosalonu Země živitelka

O tradičním předávání ocenění za mimořádné výsledky ve výzkumu a vývoji, které MZe vyhlašuje, informovala Ing. Marcela Antošová působící jako náměstkyně pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií. Konkrétně se jedná o Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky, jejímž cílem je podpořit výzkumné aktivity lidí do 35 let a Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje. Nebylo opomenuto ani ocenění Zlatý klas, tedy ocenění za nejlepší exponáty z oblasti rostlinné a živočišné výroby, mechanizace nebo potravinářského a zpracovatelského průmyslu.

Do výstavní expozice Potravinářské komory ČR, která je tradiční součástí Země živitelky, bylo pozváno její prezidentkou Ing. Danou Večeřovou. Ta je jako v předchozích letech zaměřena na názornou ukázku kvality a rozmanitosti českých potravin s možností ochutnat je a získat o nich nezbytné informace. Prezentovány zde budou výrobky opatřené logem Česká cechovní norma či výrobky, které vyhrály cenu Potravinářské komory ČR o inovace. Prioritou, o níž bude v rámci doprovodného programu mluveno, bude označování potravin, neboť zákazník musí být informován o jejich skutečném původu. Pevně věří, že agrosalon tohoto formátu dokáže přesvědčit českého spotřebitele o tom, že není lepší volby než české potraviny.

Spolupořadatelem tzv. Národních dožínek je Agrární komora ČR. I z toho důvodu její prezident Ing. Jan Doležal věnoval prostor letošnímu nezvykle rychlému průběhu žní, na němž se výrazně podílí sucho. Z nejčerstvejších dat vyplývá (k 15. srpnu), že je sklizeno 95 % veškerých ploch obilovin s průměrným výnosem 6,05 t/ha. Bylo však upozorněno, že jsou tyto údaje hlášeny v tzv. hrubé váze, kdy se finální hodnoty po přečištění apod. mohou lišit v rámci 10–100 tis. tun.

I dle jeho názoru je nutné přesvědčit českého spotřebitele o tom, že se vyplatí kupovat české potraviny, a to nejen po stránce kvality a nezávadnosti, ale i kvůli samotnému dopadu na českou krajinu. Na její dlouhodobou udržitelnost má výrazný vliv pestrost osevních postupů, a proto považuje za nutné, aby zemědělci byli patřičně motivování k pěstování i méně obvyklých plodin s jistotou odbytu. Další problém shledává v nedostatku bezpečných alternativ přípravků na ochranu plodin, což může vést k tomu, že se některé komodity v ČR přestanou zcela pěstovat. V této souvislosti byla doporučena konference na téma „Priority předsednictví ČR v Radě EU a aktuální vývoj Evropské zelené dohody“, kterou v rámci agrosalonu Země živitelka pořádá Konscorcium nevládních organizací, potravinářských a zemědělských podniků.

Časopis Agromanuál je mediálním partnerem agrosalonu Země živitelka

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 328x

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 650x

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1043x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 315x

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 595x

Další články v kategorii Management

detail