Přes tři desetiletí šlechtí české odrůdy česneku

12. 01. 2025 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Praha Management Zobrazeno 375x

Česnek má stálé místo v našem jídelníčku. Roční spotřeba u nás dosahuje asi 2 kg na osobu. Mělo by to ale být více, kolem 5 kg. Existuje množství různých typů a odrůd. Šlechtění českých odrůd česneku se věnuje Ing. Jan Kozák z Poběžovic u Holic na Pardubicku. Za více než 30 let se mu podařilo vyšlechtit přes 20 odrůd.

Při dodržování správných pravidel pěstování  se česnek pěstiteli odmění
Při dodržování správných pravidel pěstování se česnek pěstiteli odmění

Se šlechtěním česneku začal Ing. Kozák v roce 1989. Před tím pracoval na šlechtitelské stanici v Heřmanově Městci, kde se kromě tulipánů, dalších cibulnatých květin a zelenin šlechtil i česnek. Zpočátku se ale věnoval šlechtitelské činnosti u květin. Šlechtění zeleniny, konkrétně zelí, mrkve, kedluben, růžičkové kapusty, česneku, fazolí nebo ředkviček měl na starosti jeho tchán, Ing. Karel Křivský.

Začátkem roku 1989 přešel Jan Kozák na úsek šlechtění zeleniny. Soustředil se hlavně na česnek a pekingské zelí, které bylo v té době u nás téměř neznámé. Poté, co došlo ke zrušení šlechtitelské stanice, začal se šlechtění věnovat jako soukromá osoba. „Česnek mi přirostli k srdci,“ říká. Práci s česnekem se věnuje i v důchodu, kdy firmu včetně šlechtění předal synovi Ing. Václavu Kozákovi.

V současné době se jedná o jediné pracoviště v České republice zaměřené výhradně na šlechtění kuchyňského česneku. Pro svou práci využívají tkáňovou laboratoř a technické izoláty, kam vysazují laboratorně ozdravené materiály. Množení sadbového česneku se nevěnují, to zajišťují smluvní množitelé po celém území naší republiky.

Zajímavost představuje to, že Jan Kozák má česnek v takové oblibě, že ho používá i do sladkých jídel, například do buchet. Jablka a česnek se nastrouhají přibližně v poměru 3:1. Sice jde o poměrně pracnou činnost, ale výsledek se určitě vyplatí. Na usnadnění loupání česnekových stroužků má účinnou metodu. Česnek se vloží na necelou půlhodinu do vlažné vody. Potom už jde loupání mnohem snadněji, slupky se lehce stáhnou.

S vybraným sortimentem odrůd českého česneku včetně novinek se každoročně seznamují návštěvníci výstavy Naše pole. Ing. Janu Kozákovi jsem položila několik otázek týkajících se pěstování a skladování česneku.

Můžete popsat technologii pěstování česneku?

V ČR se česnek pěstuje asi na 500 ha. Při jeho pěstování je potřeba dodržovat určité zásady. V osevním postupu se zařazuje po hnojem hnojených bramborách. Na poli se po sklizeném česneku vysévají ozimé obilniny.

Technologie pěstování není složitá. Sadba se moří přípravkem Sulka proti vlnovníku česnekovému. Namořené stroužky se sázejí do řádků širokých 35 cm a vzdálenost rostlin v řádku dosahuje 10 cm. Na 1 ha se pěstuje přibližně 200 tisíc rostlin česneku. Ve velkovýrobě se uplatňují kolejové řádky pro nájezd techniky do porostu.

Na podzim je potřeba česnek sázet co nejpozději, přičemž prosinec vyhovuje lépe než listopad. Teplota půdy by měla klesnout pod 9 °C. Takto nízká teplota neplatí jen pro česnek, ale i pro všechny ozimé okrasné rostliny pěstované z cibulí (s vjimýkou sněženek a bledulí).

Před výsadbou je dobré do půdy zapravit pomocný rostlinný přípravek Rizocore, který obsahuje mikroorganizmy. Tak dojde nejen k ozdravení půdy, ale také se rostlinám zpřístupní živiny z půdního profilu.

Co se týče hnojení, optimální je na podzim zapravit do půdy Cererit 500 kg/ha a na jaře ledek vápenatý 100 kg/ha. Na list se vyplatí přihnojovat 5% roztokem močoviny 3× za vegetaci.

Česnek je potřeba sklidit dobře vyzrálý a poté uskladnit v suchu
Česnek je potřeba sklidit dobře vyzrálý a poté uskladnit v suchu

Jak je potřeba česnek skladovat?

Česnek je potřeba skladovat v suchu a chladnu, konkrétně při nízké teplotě, nejlépe 2 °C, a vzdušné vlhkosti 60 %. V ledničce není skladování vhodné, protože je tam sice zima, ale na druhé straně nevyhovuje vysoká vlhkost. Vhodný způsob představuje skladování česneku například v seně, které pohlcuje vzdušnou vlhkost a uvolňované aromatické látky omezují šíření vlnovníka česnekového.

Úzkolistý nepaličák vydrží v teplém a suchém skladu přes 1–2 roky. Takto lze skladovat například v sortimentu nejpozdnější odrůdu Benátčan, která se sklízí začátkem srpna aje možné ji sázet na podzim i na jaře.

Ing. Jan Kozák se věnuje šlechtění česneku přes 30 let
Ing. Jan Kozák se věnuje šlechtění česneku přes 30 let

Jaká jsou úskalí šlechtění?

Vyšlechtění nové odrůdy česneku trvá 7 let. S laboratorním ozdravením sadby a registračním řízením se tento proces protáhne na 12 let. Plocha množení firmy dosahuje přibližně 7 ha. Smysl vidím v ozdravování sadby. K čemuž využíváme vlastní laboratoř.

Před 30 lety se u nás pěstoval hlavně ozimý česnek bílý nepaličák Záhorský, u kterého jsem ozdravil sadbu a vyšlechtil Záhorský II. Bezvirózní odrůda poskytuje stabilní vysoké výnosy. V cibuli se nachází 8–12 stroužků.

Nepaličák má lepší ekonomiku pěstování než paličák, ale současný trh v ČR si žádá především paličáky. K výhodám pěstování nepaličáku mimo jiné patří to, že nepotřebuje hlávkování (odstraňování květenství s pacibulkami). Proto se lépe hodí pro velkovýrobu.

Můžete popsat vaše hlavní odrůdy?

Ozimý širokolistý nepaličák Anton je považována za jednu z nejchutnějších odrůd česneku. Dobře se uplatní i do salátů. Jde o velmi ranou odrůdu vhodnou i pro sklizeň na zeleno. Představuje jedinou odrůdu českého fialového nepaličáku s dobrou skladovatelností. Ke sklizni se přistupuje koncem června. Počet stroužků v cibuli se pohybuje od 8 do 13.

Velmi ostrý česnek, ozimý paličák Slavin II, tvoří nádherné pravidelné fialové cibule, které lze skladovat minimálně do konce dubna. Má nejvyšší množitelský koeficient z českých paličáků. Sklízí se kolem 10. července. V cibuli se nachází 10–14 podlouhlých stroužků.

Ozimý paličák Havran má velké pravidelné stroužky a výrazně fialové cibule. Tato výnosná odrůda s velmi ostrou chutí si našla své místo u velkopěstitelů i zahrádkářů. Sklizeň probíhá do 10. července. V cibuli bývá průměrně 6 (4–8) stroužků.

Jedna z nejžádanějších a nejoblíbenějších českých odrůd, ozimý paličák Vekan, je známá i v zahraničí. Velké lesklé fialové cibule mu propůjčují atraktivní vzhled. Odrůdě se daří téměř ve všech pěstitelských oblastech a snáší vysokou hladinu spodní vody. Sklízí se na přelomu června a července. V cibuli se nachází 8–12 stroužků.

Bezvirózní velkostroužkový ozimý paličák Havel vytváří atraktivní jemně nafialovělé rekordně velké pravidelné cibule. Velmi výnosnou odrůdu si oblíbili zahrádkáři i velkoproducenti. Sklizeň probíhá kolem 10. července. Počet stroužků v cibuli se pohybuje od 4 do 8, průměrně jich bývá 6.

Nejranější český ozimý paličák Bjetin s dobrou skladovatelností představuje nejoblíbenější odrůdu u velkopěstitelů. Spolehlivě prospívá ve všech oblastech. Jedná se o jedinou odrůdu česneku v EU, kterou dobře snášejí i lidé s nemocným žlučníkem. Sklízí se koncem června. Počet stroužků v cibuli se pohybuje kolem 8.

Ozimý širokolistý nepaličák Lukan představuje jednu z nejvýnosnějších českých odrůd s ušlechtilou chutí a dobrou skladovatelností. Snáší i vyšší hladinu spodní vody. Sklizeň probíhá na přelomu června a července. Počet stroužků v cibuli dosahuje 8–13.

Jarní úzkolistý nepaličák Japo II má velké bílé cibule, které osloví každého pěstitele. Má velmi příjemnou ostrou chuť. Cibule dosahují vysoké skladovatelnosti. Prospívá i ve vyšších polohách. Vysazovat lze na podzim i na jaře. Jarní výsadbu nenapadá houbomilka česneková. Při podzimní výsadbě se dosahuje vyšších výnosů než při jarní. K přednostem odrůdy Japo II patří to, že tuto odrůdu, stejně jako všechny úzkolisté nepaličáky, nenapadá vlnovník česnekový. Sklízí se koncem července. V cibuli je obsaženo 8–3 stroužků. Původní odrůdu Japo vyšlechtil jiný šlechtitel, Jaroslav Pour z Dobré Vody, a my jsme ji ozdravili.

Janko je ozdravená velkostroužková pozdní odrůda ozimého paličáku s mohutnými rostlinami i cibulemi. Díky tomu, že má hodně listů, pravidelně dosahuje vysokého výnosu. Počet stroužků v cibuli v průměru dosahuje 6. Sklízí se kolem 10. července.

Odrůda Rusinka, ozimý paličák ruského typu, vytváří mohutné rostliny. Odrůda se specifickou chutí má 6–8 velkých stroužků v palici. K přednostem odrůdy patří velmi dobrá skladovatelnost. Ke sklizni se přistupuje kolem 10. července.

Odrůdy Janko a Rusinka i novinky Skalka (raný fialový paličák s 10 stroužky) a Matinka (úzkolistý nepaličák je ozdraveným klonem z původní jarní odrůdy Matin) už vyšlechtil můj nástupce Ing. Václav Kozák.

Na co se hlavně zaměřuje současné šlechtění česneku?

Současné šlechtění se zaměřuje nejen na chuť, výnos a zdravotní stav, ale hlavní důraz je nutné klást na adaptaci a toleranci k suchu v důsledku klimatické změny.

Děkuji za rozhovor.

Rozhovor vedla Ing. Hana Honsová, Ph.D.

Související články

Předpoklad produkce olejnin a zejména sóji v roce 2024

09. 12. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Management Zobrazeno 557x

4. konference Živá krajina se zaměří na kvalitu potravin

22. 11. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 351x

Léto 2023 bylo nejteplejší za 2 000 let

06. 11. 2024 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Management Zobrazeno 441x

Jak hospodařit v krasových územích v souvislosti s výskytem pesticidů ve vodách?

27. 10. 2024 Ing. Petra Oppeltová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Management Zobrazeno 866x

TOPPS Water Protection: Pravidla pro ochranu vody před úletem přípravků a nejen to

21. 09. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Management Zobrazeno 578x

Další články v kategorii Management

detail