BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

RWA Czechia vstoupila na náš trh

15. 07. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 2891x

Od dne 1. 7. 2020 působí na českém trhu s přípravky na ochranu rostlin, osivy a dalšími produkty pro zemědělství nový subjekt RWA Czechia s.r.o., který vznikl převzetím společnosti BOR, s.r.o. Změny související s převzetím i dlouhodobou tradicí této společnosti představil JUDr. Jaroslav Záluský přímo v sídle společností v Unhošti, která se nachází nedaleko Kladna.

Limagrain

JUDr. Jaroslav Záluský, jednatel společnosti RWA Czechia s.r.o.
JUDr. Jaroslav Záluský, jednatel společnosti RWA Czechia s.r.o.

Jaká je historie společnosti RWA a na kterých trzích působí?

Společnost RWA byla založena v roce 1898 panem Friedrichem Wilhelmem Raiffeisenem v Rakousku jako družstevní silo, které mělo poskytovat služby místním zemědělcům a tuto myšlenku dále rozšiřovat po celém Rakousku a i do okolních zemí. Dalším milníkem byl pro RWA rok 1998, kdy byla založena akciová společnost. V následujícím roce vstoupila do společnosti firma BayWa. Postavení RWA je v Rakousku velmi výjimečné, protože zaujímá přibližně 60 % trhu a podniká v různých oblastech, kdy se vedle komodit, hnojiv, osiv a přípravků na ochranu rostlin věnuje také energetice, pohonným hmotám, stavebnictví a mnoha dalším činnostem. Základním posláním již v době založení bylo poskytování služeb jednotlivým členům družstva a díky jejich podpoře se stala dominantní společností na místním trhu. V současnosti je společnost RWA z poloviny vlastněna jmenovanou BayWou a další polovinu mají jednotlivá sila, která jsou většinou založena na družstevním principu, jejichž hlavním cílem je poskytovat podporu místním zemědělcům, nikoliv pouze vytvářet zisk.

Ve východní Evropě založila společnost RWA v minulosti již několik firem. Jednou z nejvýznamnějších poboček je RWA Slovakia, která se řadí mezi jednu z největších na místním trhu. Zastoupení se také nachází v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku a na Ukrajině. Česká republika se tak řadí mezi další země, kde RWA působí.

Jak vznikla česká pobočka RWA?

V lednu loňského roku převzala RWA po dohodě s BayWou řízení společnosti BOR, kterou dříve vlastnili společným dílem. Historie společnosti BOR na našem trhu sahá až do roku 1993, kdy byla založena firmami BayWa, Oseva Uni a RWA, jejichž první písmena tvořila název BOR. Oseva Uni odstoupila již dříve a od 1. 7. 2020 se společnost oficiálně přejmenovala na RWA Czechia s.r.o. Součástí změn je i přestěhování sídla z Chocně do Unhoště, kde byla také vystavěna nová budova poskytující kvalitní zázemí. V souvislosti se změnou sídla došlo i k velké personální obměně. V současnosti společnost působí na 4 střediscích a zaměstnává více než 60 zaměstnanců. V terénu působí 12 obchodních zástupců pokrývajících celé Čechy a část Moravy.

Jaký je rozsah v současnosti poskytovaných služeb a obchodu?

V současnosti provozujeme 4 střediska. Silo s čističkou se nachází v Chotiměři a v Noutonicích. V Žamberku je největší skladovací kapacita a odtud probíhá velká většina obchodů s komoditami. Posledním střediskem je Fialka-Unhošť, kde je nejenom sídlo společnosti, ale také sklady přípravků na ochranu rostlin a hnojiv.

Centrála společnosti RWA ve Vídni
Centrála společnosti RWA ve Vídni

Jaký vidíte hlavní rozdíl oproti fungování v mateřském Rakousku a na dalších trzích?

V mateřském Rakousku má společnost RWA dominantní postavení a nelze očekávat, že v některé z dalších zemí včetně České republiky by se podařilo takovéhoto postavení dosáhnout. Oproti Rakousku je u nás role zemědělství pouze okrajová, zatímco tam má veřejnost širší povědomí a propojení se zemědělstvím a venkovem, kde zůstaly zachovány tradiční vazby. Také zde jsou však vysledovatelné změny, kdy dochází i k postupnému snižování počtu vlastníků, kdy se vlastníci jednotlivých sil spojují. V době vzniku akciové společnosti bylo RWA vlastněno více než 40 sily, nyní již je to pouze 22 sil.

Bude fungovat propojení se zahraničními pobočkami z hlediska obchodu s komoditami i dalšími produkty?

Od letošního roku rozvíjíme spolupráci s RWA Slovakia v oblasti množení osiv a využití jejich vlastních produktů na ochranu rostlin. Využíváme také přímé podpory centrály v Rakousku, která nakupuje velké objemy hnojiv, což představuje i možnost dosažení zajímavých cen pro konečné zákazníky. Při obchodu s osivy využíváme vlastních odrůd, které jsou exkluzivně v naší distribuci a prokazují velmi dobré výsledky i při hodnocení v nezávislých testech. Přípravky na ochranu rostlin nabízíme od všech chemických společností působících na našem trhu. Významný podíl vykupovaných komodit je vyvážen do zahraničí, kde se díky propojení s BayWou daří uplatnit až 85 % vykoupené produkce na německém trhu.

Chystáte nějaké změny v přístupu a nabídce produktů pro české zemědělce?

Společnost BOR působila na českém trhu velmi dlouho, ale se změnou chceme klást důraz na profesionalitu a nabízet farmářům ty nejlepší služby včetně kvalitního poradenství. Dále je nutné být naprosto konkurenceschopný v logistice a v možnosti téměř okamžitého dodávání přípravků. V současnosti provozujeme 3 vlastní sklady přípravků a předpokládáme, že dojde k rozšíření o další dvě místa, která nebudou v našich střediscích, ale u externích partnerů. Změnou v chování farmářů je jejich neochota vlastního skladování přípravků z důvodu dalších rizik, a proto je o to větší důraz kladen na rychlost dodání požadovaných přípravků dle aktuálních požadavků. V rámci profesionálního poradenství chceme zemědělcům také pomoci s odbytem komodit a jejich uplatněním v zahraničí. Oblíbenou možností je také platba za přípravky a další vstupy sklizenými komoditami, které se na celkovém objemu podílí 40–50 %. Nyní chystáme několik nových odrůd, které si určitě najdou místo na našem trhu díky výjimečným vlastnostem, a právě v osivech vidím velkou perspektivu. Exkluzivně nově zastupujeme francouzskou společnost Maisadour, která nabízí výkonné hybridy kukuřice i dalších plodin.

Jak vidíte budoucnost českého zemědělství?

Na českém trhu jsou dvě oblasti, které jsou stále v centru zájmu veřejnosti, jimiž je životní prostředí a změny klimatu. Oproti Rakousku, kde již opatření několik let realizují, u nás se nacházíme spíše v přípravné fázi těchto řešení.

Konzervativnost zemědělství je také jeho obranou a možností jak dlouhodobě pracovat a udržovat krajinu. Proto bychom chtěli pomoc zemědělcům při získávání relevantních informací a rozhodování pomocí kvalitního odborného poradenství.

Budeme se zaměřovat na způsob práce celého našeho týmu. Protože pokud bude naše práce kvalitní a budeme poskytovat kvalitní služby, tak se výsledek dostaví. Což je i mottem mateřské společnosti, kde je snaha o trvalé fungování a není vše zaměřeno pouze na zisk. Tradice nás tak zavazuje, abychom dodržovali určitá pravidla a kvalitu služeb, a aby jednání i vzájemná spolupráce s našimi partnery byla profesionální.

Děkuji za rozhovor.

webové stránky společnosti RWA Czechia s.r.o.: https://rwa-sro.cz/

RWA – nový hráč na poli

JUDr. Jaroslav Záluský, jednatel společnosti RWA Czechia s.r.o.
Centrála společnosti RWA ve Vídni

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 415x

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 722x

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1094x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 410x

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 708x

Další články v kategorii Management

detail