BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Management a legislativa

Informace z oblasti kontrol nakládání s přípravky na ochranu rostlin

Informace z oblasti kontrol nakládání s přípravky na ochranu rostlin

20. 01. 2020 Ing. Andrea Blažková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Legislativa Zobrazeno 3801x

Na základě častých dotazů veřejnosti a řešených podnětů obsahuje příspěvek informace ze tří témat - ochrana zvěře, ochrana včel a ochrana zdraví lidí, jenž je doplněn o změny, které jsou navrženy od roku 2020 v zákonu č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

BASF roste díky inovacím

BASF roste díky inovacím

25. 11. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 2391x

Společnost BASF je jednou z hlavních společností na současném zemědělském trhu, která díky inovacím předpokládá v následujících letech další výrazný růst. Současnou situaci a především chystané novinky představili zástupci společnosti během tiskové konference uspořádané v nově získané nizozemské společnosti Nunhems Netherlands BV, zabývající se šlechtěním zeleniny.

Limagrain
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Používanie ilegálnych prípravkov ohrozuje zdravie spotrebiteľov

Používanie ilegálnych prípravkov ohrozuje zdravie spotrebiteľov

19. 08. 2019 Ing. Jozef Kotleba, Slovenska asociácia ochrany rastlín Legislativa Zobrazeno 1980x

Týmto článkom si dovoľujeme apelovať na slovenských farmárov, obchodné a distribučné spoločnosti, aby pri nákupe prípravkov zo zahraničia boli mimoriadne obozretní a vyvarovali sa dovozu nebezpečných falšovaných a podštandardných prípravkov.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Punc kvality pro český modrý mák

Punc kvality pro český modrý mák

25. 07. 2019 Ing. Vlastimil Mikšík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Management Zobrazeno 2890x

Poznáte jej podle cechovní normy. Punc kvality daný cechovní normou slouží producentům, obchodníkům a zejména koncovým spotřebitelům. Dodnes jistotu kvality spotřebitelé neměli. Jistotou je také nakupovat mák přímo u farmáře.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Povolování pomocných prostředků na ochranu rostlin

Povolování pomocných prostředků na ochranu rostlin

10. 06. 2019 Ing. Pavel Minář, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Legislativa Zobrazeno 3134x

Pomocné prostředky na ochranu rostlin jsou skupinou výrobků, která v posledních dvaceti letech několikrát změnila svou definici. Podstatné je to, že tato skupina není vymezena právními předpisy Evropské unie, ale patří do tzv. neharmonizované sféry.

Nufarm přichází do České republiky

Nufarm přichází do České republiky

22. 05. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 4029x

Australská společnost zabývající se ochranou rostlin Nufarm Limited oznámila, že dále rozvíjí své podnikání ve východní Evropě a v roce 2019 otevře svou novou pobočku v České republice.

Hlášení ošetření včelařům včely neochrání

Hlášení ošetření včelařům včely neochrání

10. 05. 2019 Ing. Václav Jirka; Jaroměř Legislativa Zobrazeno 5249x

Hlášení zásahů v ochraně rostlin chovatelům včel se stalo nejviditelnějším problémem současnosti ve vztahu ochrana včel a intenzivního zemědělství. Přitom prakticky i obrazně lze říci, že toto hlášení včely samo o sobě neochrání. Nedovedu si jako aktivní včelař představit, že bych včely v období jejich největší sezónní aktivity, byť jen na chvíli, v úlu zavřel.

Adama rozšiřuje nabídku

Adama rozšiřuje nabídku

10. 03. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 2844x

Společnost Adama díky po loňském velkém rozšíření sortimentu dále pokračuje v nastoleném trendu a v letošním roce přinese několik dalších zajímavých inovací. Během konference uspořádané v jihomoravském Kurdějově, byly představeny nejen přichystané novinky, ale byla věnována také velká pozornost situaci na trhu s chemickými přípravky na ochranu rostlin a v samostatné přednášce se prof. ing. Zdeněk Žalud obsáhle věnoval problematice sucha.

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2018

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2018

07. 01. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 4161x

Přehled nových registrací a minoritních použití provedených provedcených v úředním registru ÚKZÚZ během roku 2018.

Novinky v postregistrační kontrole přípravků na ochranu rostlin

Novinky v postregistrační kontrole přípravků na ochranu rostlin

04. 01. 2019 Ing. Andrea Blažková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno Legislativa Zobrazeno 4701x

Novelou ustanovení § 51 zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění účinném od 1. 12. 2017 a novelou vyhlášky č. 327/2012 Sb., o ochraně včel, zvěře, vodních organizmů a dalších necílových organizmů při použití přípravků na ochranu rostlin, ve znění účinném od 26. 12.

BASF po akvizici rozšiřuje nabídku

BASF po akvizici rozšiřuje nabídku

12. 12. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 2739x

Poslední doba je v oblasti chemických společností dodávajících přípravky na ochranu rostlin do zemědělství ve znamení akvizic. Nejinak je tomu i u společnosti BASF, která od společnosti Bayer získala část jejího portfolia, aby splnila podmínky největšího obchodu v dějinách zemědělství, což je nákup společnosti Monsanto.

Chlortoluron - registrace trvá i po 31. 10. 2018

Chlortoluron - registrace trvá i po 31. 10. 2018

01. 09. 2018 Ing. Jan Valenta, MBA.; Nufarm GmbH & Co KG Legislativa Zobrazeno 3119x

V poslední době některé odborné či komerční subjekty prezentovaly zavádějící informaci, podle které bude letos ukončena registrace chlortoluronu a tedy i používání přípravků na bázi této účinné látky. V registru je sice uvedena platnost rozhodnutí a možnost používání do 31. 10. 2018, tento termín byl ale stanoven pouze administrativně a během srpna až září 2018 bude administrativně prodloužen o rok, tj.

UPL oznámilo akvizici společnosti Arysta

UPL oznámilo akvizici společnosti Arysta

14. 08. 2018 Management Zobrazeno 2751x

Dne 20. července 2018 oznámila UPL Limited (UPL), že její plně vlastněná dceřiná společnost UPL Corporation Limited (UPL Corp) uzavřela smlouvu s Platfom Spe­cialty Products Corporation pro získání společnosti Arysta Life­Science Inc. a jejích dceřiných společností (Arysta), globálního poskytovatele řešení pro ochranu rostlin a ošetření osiva včetně řešení pro ekologické zemědělství.

Změny v novele rostlinolékařského zákona v oblasti přípravků na ochranu rostlin

Změny v novele rostlinolékařského zákona v oblasti přípravků na ochranu rostlin

04. 07. 2018 Ing. Andrea Blažková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno Legislativa Zobrazeno 5696x

Zákon o rostlinolékařské péči byl novelizován zákonem č. 299/2017 Sb., který je účinný od 1. 12. 2017. Většina úprav, k nimž v tomto právním předpisu došlo, se týká oblasti přípravků na ochranu rostlin.

Praktický pohled na ochranu včel v intenzivním zemědělství po novele vyhlášky

Praktický pohled na ochranu včel v intenzivním zemědělství po novele vyhlášky

08. 06. 2018 Ing. Václav Jirka; Jaroměř Legislativa Zobrazeno 4324x

Na úvod je potřebné si připomenout, že ČR patří k nejzavčelenějším zemím na světě, je zde cca 600 000 včelstev a více než 50 000 chovatelů, takže nějaká včelstva najdete do 5 km od naprosté většiny zemědělských pozemků u nás. Za druhé berme v potaz, že více než 90 % chovatelů jsou zájmoví včelaři - amatéři, mezi nimiž se najdou i tací, kteří svá včelstva nikam nenahlásí. Více než na legislativu je tedy třeba se také spoléhat na selský rozum.

Novela rostlinolékařského zákona zejména upřesňuje podmínky pro používání přípravků na ochranu rostlin

Novela rostlinolékařského zákona zejména upřesňuje podmínky pro používání přípravků na ochranu rostlin

27. 03. 2018 Ing. Michal Hnízdil, Ing. Pavel Minář, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Legislativa Zobrazeno 5008x

Dnem 1. prosince 2017 nabyla účinnosti novela zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů (dále „rostlinolékařský zákon“). Předpis byl zveřejněn pod číslem 299/2017 Sb. Předmětem novely jsou zejména opatření proti uvádění nepovolených přípravků na ochranu rostlin (dále „přípravky“) na trh a zefektivnění kontrolní činnosti v této oblasti.

Náklady na pesticidní ochranu brambor a porovnání se zahraničím

Náklady na pesticidní ochranu brambor a porovnání se zahraničím

19. 03. 2018 Ing. Milan Čížek, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod Management Zobrazeno 3854x

V roce 2013 jste měli možnost číst v Agromanuálu článek na podobné téma. Od té doby se však mnoho věcí změnilo. Rostou ceny vstupů do zemědělské výroby, jako jsou ceny osiv a sadby, minerálních hnojiv, prostředků chemické ochrany rostlin, elektrické energie, pohonných hmot apod.

Geoderma - živý plášť planety Země

Geoderma - živý plášť planety Země

06. 12. 2017 Ing. Anna Šrámková; Česká zemědělská univerzita v Praze Management Zobrazeno 3016x

Půda provází život na Zemi a člověk by na této planetě bez ní nemohl existovat. Vzácná nebo obyčejná, živá či neživá, ztrácená a nenahraditelná. Co dnes vlastně o půdě víme? A jak s tímto poznáním nakládáme? Jak se člověk stará o pokožku naší matky Země, o Geodermu? Na tyto otázky odpovídá průvodce dokumentem půdní biolog Ladislav Miko.

Redesign erozní ohroženosti půdy v LPIS

Redesign erozní ohroženosti půdy v LPIS

30. 08. 2017 Ing. Ivan Novotný a kol. Legislativa Zobrazeno 4268x

Základním podkladem pro hodnocení erozního ohrožení půdy v rámci DZES 5 je vrstva vyjadřující maximálně přípustné hodnoty faktoru ochranného vlivu vegetace a faktoru protierozních opatření (Cp.Pp). Zjednodušeně lze říci, že tato vrstva je podkladem, na základě kterého je možné stanovit vhodný rámcový způsob hospodaření na dílech půdních bloků nebo jejich částech, při kterém ještě nedochází k projevům nadlimitní ztráty půdy vodní erozí.

Nektarodárné porosty v zemědělství

Nektarodárné porosty v zemědělství

28. 08. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 3810x

Funkcí konvenčního zemědělství je nejen zajistit dostatek potravin pro obyvatele, ale také pečovat o obhospodařovanou krajinu. Jedinečnou možností s příznivým dopadem na vzhled krajiny a na volně žijící užitečný hmyz je zakládaní nektarodárných biopásů. Zakládání těchto ploch je podpořeno dotacemi a kromě pozitivního přínosu životnímu prostředí představuje i rentabilní způsob pěstování.

VII. slovenské rastlinolekárske dni, Nitra 17.–18. 10. 2017

VII. slovenské rastlinolekárske dni, Nitra 17.–18. 10. 2017

15. 08. 2017 Ing. Jozef Kotleba Management Zobrazeno 2726x

Slovenská rastlinolekárska spoločnosť v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a s ďalšími partnermi organizuje v Nitre v dňoch 17.–18. 10. 2017 VII. slovenské rastlinolekárske dni, ktoré sa uskutočnia ako medzinárodná konferencia pod názvom „Bezpečnosť a účinnosť v ochrane rastlín“. Konferencia sa uskutoční v hoteli Mikado.

Ochranné vzdálenosti při používání přípravků (II)

Ochranné vzdálenosti při používání přípravků (II)

22. 04. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Brno Legislativa Zobrazeno 4732x

Opatření stanovovaná pro aplikaci přípravků vycházejí z evropské legislativy (2009/128/ES) a jejich cílem je ochrana životního prostředí, zejména vody a vodních zdrojů, tj. zabránit jejich znečišťování účinnými látkami přípravků. Mezi tato opatření patří ochranné vzdálenosti, které se bezprostředně dotýkají aplikace některých přípravků na pozemcích, které sousedí nebo jsou situovány v blízkosti vodních toků nebo vodních zdrojů.

Ochranné vzdálenosti při používání přípravků (I)

Ochranné vzdálenosti při používání přípravků (I)

27. 02. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Legislativa Zobrazeno 7401x

Aplikace přípravků se díky přísnějším hodnotícím procedurám a dokonalejším kontrolním systémům stává do jisté míry složitější, než tomu bylo v minulosti. S dokonalejším hodnocením vlastností účinných látek přicházejí nová opatření a omezení jejich použití, která mají za cíl chránit lidské zdraví, zdraví zvířat a zejména životní prostředí. Jedním z těchto omezení je stanovování tzv. ochranných vzdáleností.

BASF v měnící se době

BASF v měnící se době

27. 01. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 3579x

Společnost BASF uspořádala na začátku září letošního roku tiskovou konferenci, na které představila nejen současnou pozici na trhu, ale také novinky v ochraně rostlin a dalších oblastech podnikání vztahujících se k zemědělství.

Rizika při nákupu přípravků na ochranu rostlin

Rizika při nákupu přípravků na ochranu rostlin

17. 01. 2017 Česká asociace ochrany Legislativa Zobrazeno 4226x

V roce 2016 bylo rozhodnutím Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) zakázáno použití šarží tří souběžně dovážených přípravků na ochranu rostlin (POR) z důvodu rozporu ve složení oproti referenčnímu přípravku. Jak je vidět v aktuálním seznamu rozhodnutí vydaných ÚKZÚZ (mimořádných rostlinolékařských opatření), takových případů je na českém trhu více (tab. 1).

1 2 3 4 5 6
detail