BASF
BASF
BASF

AGRA

Na co se soustředit při výběru lesní techniky?

13. 09. 2018 Roman Prokšík, Forest Meri Mechanizace Zobrazeno 5104x

Sháníte pomocníka do lesa, ale nevíte, jaký stroj vybrat a jaké parametry sledovat? Ať už vybíráte bazarové zboží, nebo hledáte novinku, nákup neuspěchejte, ať lesní technika plní všechny vaše požadavky. Vysoká cena totiž vždy není zárukou kvality.

Limagrain

Univerzální vs. speciální lesní technika

První, co musíte před koupí přesně promyslet je účel, za jakým budete stroj využívat. Pokud si stroj pořizujete nejen za účelem lesní těžby, ale pro celou řadu dalších zemědělských prací, využijete nejlépe univerzální kolové traktory, se kterými snadno soustředíte dřevo na určité místo, ale vykonáte i další činnosti. Lesní kolové traktory se od nich liší tím, že mají všechna kola stejně velká a řízení je pomocí středového zlamovacího rámu.

V případě, že se však budete pohybovat v těžko přístupném lesním porostu, který je mnohdy podmáčený, s univerzálními traktory si již neporadíte a lepší je vsadit na speciální lesní techniku, na Železného koně. Tento lehký pásový stroj vyvíjí na půdu minimální tlak, poradí si i se sklonem 45° C a můžete s ním svážet dřevo i převážet potřebné vybavení. Pro profesionální těžbu dřeva jsou pak určené harvestory, těžební stroje, které se postarají o pokácení, očištění a zkrácení dřeva na potřebnou délku.

K traktorům můžete dále připojit další přídavná zařízení, jako jsou nakladače s rampovačem, vleky, navijáky, hydraulické ruky a podobně.

Jakou zvolit převodovku?

Převodovka může být mechanická nebo hydrostatická. U mechanických převodovek musíte vždy zastavit a rozjet se až po zařazení pákou vpřed či vzad. Hydrostatické převodovky jsou komfortnější, pomocí dvou pedálů jednoduše volíte, cestu vpřed či vzad bez nutnosti zastavovat, plynule jako v automobilu. U moderních traktorů převládají hydrostatické převodovky s až 4 rozsahy rychlosti.

Motor a hydraulika

Kvalitní motor je základem stroje, sledujte vždy proto jeho výkon a počet válců a provozní náklady. Na malé plochy vystačí malé stroje o výkonu od 30 koní, na větší plochy můžete potřebovat i několikanásobně silnější motor. Vždy je proto dobré se o využití poradit s prodejcem. Neméně důležitá je také hydraulika a objem čerpadla.

Silná a odolná konstrukce

U traktorů hraje roli také jejich konstrukce, kdy opět do těžších terénů a pro rozsáhlejší práce oceníte robustnější konstrukci, delší rozvor a větší stabilitu. V neposlední řadě je dobré myslet také na vaše pohodlí a vybavení kabiny – přeci jen při práce obsluha stroje sedí mnohdy i několik hodin na jednom místě a proto je pohodlí důležité.

Oblíbenou variantou je značka Valtra, která vyrábí 20 základních modelů až s 200 možnými variantami a přídavného vybavení tak, aby každý zákazník dostal vybavení přesně na míru svých potřeb. Novou i bazarovou techniku seženete na u prodejce Forest Meri, který vám s výběrem ochotně poradí.

Na co se soustředit při výběru lesní techniky?

 -
 -
 -

Související články

Používání CTS se blíží?

12. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Mechanizace Zobrazeno 440x

Pro přesnou aplikaci potřebujeme přesnou trysku

05. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 746x

Nové samojízdné postřikovače Grim na Českém a Slovenském trhu

13. 03. 2024 Ing. Michael Trtilek; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 275x

Dozvuky veletrhu Agritechnica 2023

03. 03. 2024 Ing. Libor Matyáš, Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 408x

Příprava postřikovače na sezonu podle platných pravidel

09. 02. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D. Mechanizace Zobrazeno 544x

Další články v kategorii Mechanizace

detail