BASF
BASF
BASF

AGRA

Řízená vzduchová podpora vítězí

10. 09. 2012 Ing. Mojmír Freund; UNIMARCO, a.s. Mechanizace Zobrazeno 7566x

Když před téměř čtvrtstoletím uvedla společnost HARDI na trh postřikovač s patentovanou vzduchovou podporou TWIN, bylo jejím cílem dát farmářům účinný nástroj proti úletu postřiku. V současnosti farmáři využívají rovněž celou řadu dalších předností této technologie, která je dosud nepřekonána.

Proseeds

Vysoká účinnost

Kdybychom porost postříkali výrobcem předepsanou dávkou, například 300 l/ha, ale pouze zahradní hadicí, předepsanou dávku na hektar bychom dodrželi. Je ale zřejmé, že s nízkou účinností, tedy s nedostatečnou dávkou na list rostliny. Spodní strana listů by zůstala neošetřená, a většina postřiku by skončila v půdě. Výrobci chemie při stanovení dávky proto jako minimální standard předpokládají použití konvenčního postřikovače s nízkoúletovými tryskami. Ale i při tomto v praxi pořád nejrozšířenějším způsobu aplikace končí poměrně značná část postřiku v půdě. Velké kapky nízkoúletových trysek mají totiž mnohem horší schopnost udržet se na rostlině, a to zvlášť ve větru, kvůli kterému se používají. Rovněž v současnosti propagované trysky s přisáváním vzduchu do kapiček sice zlepšují schopnost kapek udržet se na rostlinách, ale opět za cenu zvýšení úletu.

Proto výrobci předepisují dávky poměrně vysoké, aby se účinek postřiku zaručeně projevil i při takovýchto méně příznivých podmínkách. Pro účinnější způsob aplikace většinou výrobci optimální dávky neuvádějí - větší odbyt jim nevadí.

Jedině řízená vzduchová podpora TWIN dokáže i při větrném počasí aplikovat malé kapičky ze standardních trysek a přiměřeným proudem vzduchu je rovnoměrně umístit na rostliny. Mnohými měřeními, ale hlavně praktickými zkušenostmi farmářů je dokázaná vysoká účinnost TWINu.

Někteří farmáři, kteří se přesvědčili o vyšší účinnosti postřiku s TWINem si zvyknou snižovat dávku na hektar tak, aby se dostali zpět na původní dávku na list, která je postačující.

Vliv použití systému TWIN

   

TWIN zapnutý

TWIN vypnutý

Více času na postřik

Díky schopnosti aplikovat ve větším větru má TWIN možnost aplikovat i v čase, kdy konvenční postřikovače již aplikovat nemohou. Při rychlosti větru 9 m/s dosáhne TWIN stejnou kvalitu postřiku, jako konvenční při 4 m/s.

Včasnost postřiku

Když jsme méně závislí na nepřízni větru, získáváme tím schopnost zasahovat v ideálním čase, v raném stadiu vývoje či na počátku rozšiřování škůdce, když je ještě méně rozšířený a je zranitelnější.

Úspora pesticidů

Díky včasnosti aplikace nám postačuje na dosažení optimálního účinku menší množství chemikálií. Další úsporu dosáhneme díky vyšší účinnosti postřiku. Zkušení farmáři uvádějí roční úsporu cca 20 %.

Dvojnásobný výkon

Postřikovač vybavený rameny TWIN udělá v praxi za sezonu přibližně takovou práci, jako dva stejné postřikovače s konvenčními rameny. Je to dáno tím, že může aplikovat i tehdy, když konvenční již kvůli větru stojí, může aplikovat až při dvojnásobné rychlosti se stejnou kvalitou, a v mnohých případech mu postačuje poloviční dávka vody, čím zkrátí prostoje.

Nižší celkové náklady

Navzdory vyšší ceně a vyšší spotřebě nafty (na pohon ventilátorů) vychází celková ekonomika TWINU příznivě. Samozřejmě za podmínky, že si za sezonu „odpracuje“ patřičný počet hektarů. Na stejnou práci by jinak byly zapotřebí 2 konvenční postřikovače se dvěma traktory, dvěma obsluhami, s téměř dvojnásobnou spotřebou nafty. A dva konvenční postřikovače jsou dražší, než jeden s TWINem.

Pro farmáře, kteří nemají takové výměry, aby se jim TWIN vyplatil, vyrábí HARDI nadále konvenční postřikovače. Speciální software pomáhá prodejcům HARDI optimalizovat vhodnost toho kterého postřikovače či celého strojového parku pro konkrétní výměry a podmínky.

Akce „Vzduch vítězí“

Podle dlouholetých zkušeností distributora si téměř všichni uživatelé TWINu kupují další postřikovač opět s TWINem. Existuje však i skupina farmářů, vlastníků konvenčních postřikovačů, kterým se TWIN jeví jako drahý a nákladný.

Nejnovější mimořádná cenová akce by mohla přesvědčit i takovéto farmáře. Ve spolupráci s výrobcem nabízí distributor UNIMARCO prostřednictvím sítě svých prodejců návěsné postřikovače HARDI Commander s řízenou vzduchovou asistencí za cenu konvenčních postřikovačů. TWIN dostanou tedy úplně zadarmo. Kdo výhody TWINu neocení, nemusí ho po vyzkoušení používat. Akce je časově omezená pro objednávky do konce září 2012.

Související články

Používání CTS se blíží?

12. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Mechanizace Zobrazeno 268x

Pro přesnou aplikaci potřebujeme přesnou trysku

05. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 717x

Nové samojízdné postřikovače Grim na Českém a Slovenském trhu

13. 03. 2024 Ing. Michael Trtilek; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 267x

Dozvuky veletrhu Agritechnica 2023

03. 03. 2024 Ing. Libor Matyáš, Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 398x

Příprava postřikovače na sezonu podle platných pravidel

09. 02. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D. Mechanizace Zobrazeno 529x

Další články v kategorii Mechanizace

detail