BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

BASF a Bosch spojili síly pro digitalizaci zemědělství

BASF a Bosch spojili síly pro digitalizaci zemědělství

02. 08. 2021 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 2605x

Společný podnik s rovným podílem 50:50 společností Bosch a BASF Digital Farming, zaměřený na technologie pro digitalizaci zemědělství, získal souhlas všech příslušných orgánů a byl zaregistrován jako Bosch BASF Smart Farming (BBSF) GmbH se sídlem v německém Kolíně nad Rýnem.

Možnosti ošetření osiva řepky ozimé

Možnosti ošetření osiva řepky ozimé

01. 08. 2021 Ing. Pavel Kolařík a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1468x

Dříve se moření osiva řadilo k nedílným součástem ochrany polních plodin. V dnešní době vlivem neschválení mnoha účinných látek je tato technologie dostupná pouze u některých a ve velmi omezeném množství. Biologická účinnost novějších mořidel je v zásadě v lepším vztahu k životnímu prostředí s tím, že v mnoha případech je pak na daleko nižší úrovni, než na co bývala zemědělská praxe zvyklá u ověřených metod ochrany osiva.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Řepky s jistou a dobrou ekonomikou

Řepky s jistou a dobrou ekonomikou

01. 08. 2021 Ing. Robert Lenárt; RWA Czechia s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1625x

Žijeme v době, kdy je každá hospodářská činnost posuzována podle ekonomického přínosu. Navzdory historickým, kulturním nebo enviromentálním aspektům se to v plné míře dotýká i zemědělské výroby. Zařazení řepky do osevních postupů má své opodstatnění především v možnosti dobrého a rychlého zpeněžování, a tím vytváření dobrých základů pro finanční stabilitu podniku.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Alvaro KWS - řepka pilná jako včelka

Alvaro KWS - řepka pilná jako včelka

01. 08. 2021 Ing. Jan Pazdera; KWS OSIVA s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1856x

Jarní období je každoročně dobou, kdy se pěstitelé rozhodují o výběru nejvhodnějších hybridů řepky pro zařazení do svého osevního plánu. Řepka ozimá je neodmyslitelnou součástí portfolia plodin českých zemědělců, ačkoliv by ji široká laická veřejnost na polích nejraději neviděla.

Kladivo na zavíječe

Kladivo na zavíječe

01. 08. 2021 Ing. Vladimír Sys, Sumi Agro Czech, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 884x

Pro představení nové účinné látky v ochraně polních plodin je vždy dobrá příležitost. Třeba i uprostřed právě probíhající a z hlediska průběhu počasí divoké sezóny. Dobré zprávy dnes máme především pro pěstitele kukuřice.

Nexide® - mimořádně silný pyrethroid

Nexide® - mimořádně silný pyrethroid

31. 07. 2021 Ing. Miroslav Kroulík; FMC Agro Česká republika spol. s r.o. Škůdci Zobrazeno 3658x

Insekticid Nexide® je jedním z nejpoužívanějších přípravků proti škůdcům polních plodin. Důvodem je spolehlivá účinnost a široká registrace v řepce olejce, obilninách, máku setém a dalších plodinách. Nexide® nemá žádná aplikační omezení v OP II. stupně zdrojů vod a jeho použití není třeba hlásit včelařům. V ochraně najde uplatnění od časného jara až do podzimu.

Omezovat nežádoucí úlet postřiku se vyplatí

Omezovat nežádoucí úlet postřiku se vyplatí

30. 07. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2615x

Nežádoucí úlet a jeho omezování je stále středem pozornosti odborníků v oblasti aplikačních technologií. Ověřovány a zkoušeny jsou mimo jiné podmínky jeho vzniku a postupy, jak jej maximálně eliminovat. O úletech se hovoří stále častěji také v souvislosti s omezováním používání aplikační techniky, což by mělo pomoci snižovat zejména rizika znečišťování vodních zdrojů.

Riziko škodlivosti makadlovky řepné v roce 2021

Riziko škodlivosti makadlovky řepné v roce 2021

29. 07. 2021 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1851x

Cukrová řepa je hostitelskou rostlinou desítek druhů živočichů, ale pouze malá část z nich je početná natolik, že překračují prahy škodlivosti a stávají se druhy, proti kterým je nutné provést některé z ochranných opatření. V průběhu let se vzhledem k použité technologii pěstování i klimatickým podmínkám druhové složení škůdců mění. Někteří se stanou nevýznamnými, jiní se naopak přemnoží.

Vliv chorob obilnin na výnos

Vliv chorob obilnin na výnos

28. 07. 2021 Ing. Tomáš Fiala; Zkušební stanice Kluky Choroby Zobrazeno 1604x

Houbové choroby jsou spolu s plevely nejdůležitějšími škodlivými činiteli, které mohou způsobit znatelné ztráty na výnosech kulturních plodin. Zatímco z hlediska potlačení plevelů nemívá agronom prakticky žádné pochybnosti o ekonomické návratnosti herbicidního zásahu, u houbových chorob nemusí být jistota dobře vynaložených finančních prostředků na aplikaci fungicidů vždy samozřejmostí.

ES Capello Protect - První na českém trhu

ES Capello Protect - První na českém trhu

28. 07. 2021 Ing. Kristýna Kysilková; Agrofinal s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2196x

Společnost Agrofinal s.r.o. přináší na český trh revoluční novinku ES Capello Protect, která byla vyvinuta francouzskou šlechtitelskou společností Euralis. Jedná se o jedinečnou technologii Bio Protect, která spojuje prevenci, včasnou signalizaci, ochranu před škodami způsobenými blýskáčkem řepkovým a ekonomické zhodnocení.

Stimulace osiva řepky může zvýšit výnosy

Stimulace osiva řepky může zvýšit výnosy

27. 07. 2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 3439x

Řepce olejce silně konkuruje palma olejná. Aby v této konkurenci řepka obstála, je potřeba co nejvíce zvýšit výnosy. V České republice se však v současnosti nedaří podstatně výnosy řepky zvyšovat. Prvořadou podmínkou vysokého výnosu je kvalitní dostatečně hustý porost. Pro dosažení požadované polní vzcházivosti je potřeba vysévat vysoce kvalitní osivo schopné vzejít i za stresových podmínek, za sucha nebo mokra.

Plevelná řepa - komplexní pohled

Plevelná řepa - komplexní pohled

26. 07. 2021 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2419x

Plevelná řepa se pro pěstování cukrovky stala na řadě pozemků limitujícím faktorem. Její výskyt může být tak intenzivní, že již není možné cukrovku na tyto pozemky zařazovat. V současné době se objevují nové možnosti, jak výskyt plevelné řepy v cukrovce regulovat, i ty však s sebou přinášejí určitá rizika, na která je nutné brát ohledy.

Prodejem osiva to u SOUFFLET AGRO nekončí, ale začíná

Prodejem osiva to u SOUFFLET AGRO nekončí, ale začíná

25. 07. 2021 Ing. Petr Fuksík; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 2967x

Společnost SOUFFLET AGRO již řadu let působí na českém trhu jako jeden z předních distributorů zemědělských vstupů. Před 4 lety se ve svém projektu SOUFFLET SEEDS začala zabývat množením a prodejem hybridních kukuřic, řepek a slunečnic. Prodejem osiva to u nás rozhodně nekončí, ale naopak začíná. V našem týmu je 7 technických poradců, kteří se zabývají nejmodernějšími trendy v zemědělství.

DK Excited - vrchol na dosah

DK Excited - vrchol na dosah

24. 07. 2021 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Praha Osivo a sadba Zobrazeno 1381x

Užšie spektrum dostupných riešení foliárnej insekticídnej ochrany repky v jesennom období núti pestovateľov hľadať trvalo udržateľné riešenia ochrany pred poškodeniami porastov škodlivým hmyzom. Okrem zvýšeného záujmu o insekticídne morenie osiva zaznamenávame zvýšený dopyt po pestovaní hybridov odolných voči šíreniu vírusu žltnutia listov kvaky (TuYV - virus žloutenky vodnice).

Ochrana brambor proti mandelince bramborové a výsledky pokusů s insekticidy v roce 2020

Ochrana brambor proti mandelince bramborové a výsledky pokusů s insekticidy v roce 2020

23. 07. 2021 Ing. Petr Doležal, Ph.D., Ing. Ervín Hausvater, CSc.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o. Škůdci Zobrazeno 2487x

Mandelinka bramborová neměla v zimě 2019/20 vhodné podmínky k přezimování. Je známo, že v mírné zimě, jako byla v minulém roce (2019/20, graf 1), kdy prakticky nedošlo k promrznutí půdy, hibernující dospělci více podléhají bakteriálním a houbovým infekcím, takže počet jarních brouků bývá často redukován.

Výsledky hodnocení odrůd a jejich směsí u řepky ozimé v sezoně 2019/20

Výsledky hodnocení odrůd a jejich směsí u řepky ozimé v sezoně 2019/20

22. 07. 2021 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1966x

Výnosy řepky v ČR i SR za poslední roky běžně překračují třítunové výnosy (tab. 1), pokud zrovna nepřijdou extrémně vysoké teploty koncem června, jako v roce 2019. Horko a sucho pak vše spálí, sníží výnos a hlavně olejnatost. Řepka je i přes pokles ploch (meziročně ČR o cca 20 tis. ha a SR o 8 tis. ha) stále ekonomicky zajímavou plodinou.

Choroby řepy (1): Virové choroby řepy (I.)

Choroby řepy (1): Virové choroby řepy (I.)

21. 07. 2021 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2189x

Virové choroby řepy se vyskytují ve všech pěstitelských oblastech řepy cukrovky. Výskyt virových chorob úzce souvisí s výskytem jejich přenašečů. Mezi nejzávažnější virové choroby řepy v současné době patří virová rizomanie řepy, dále v porostu řepy můžeme zaznamenat kadeřavost řepy, virovou žloutenku řepy, virové mírné žloutnutí řepy či mozaiku.

Zonální aplikace bakterií a živin při výsevu sóji

Zonální aplikace bakterií a živin při výsevu sóji

20. 07. 2021 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Výživa a stimulace Zobrazeno 1614x

Již řadu let jsou symbiotické bakterie potřebné pro biologickou fixaci dusíku aplikovány na osivo sóji před jeho výsevem inokulací, která je velmi často spojená s mořením osiv fungicidními přípravky, různými stimulátory a hnojivy. Inokulace a moření osiva je tradiční a zároveň nejpoužívanější metoda pro úpravu osiva sóji.

Kompletní fungicidní ochrana obilnin od společnosti UPL

Kompletní fungicidní ochrana obilnin od společnosti UPL

19. 07. 2021 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 4192x

Jestli má zemědělství opravdu nějaké specifikum, tak jsou to nekončící a nepředvídatelné zvraty. Ať už hovoříme o změnách v cenách komodit (což jsou samozřejmě změny velice vítané, pokud hovoříme o pohybu směrem nahoru) nebo o výkyvech v počasí.

Technológia Galleko® v porastoch maku siateho

Technológia Galleko® v porastoch maku siateho

18. 07. 2021 Ing. Patrícia Slamková; Galleko s.r.o. Stimulace Zobrazeno 4012x

Uplynulá sezóna sa niesla v duchu extrémneho počasia. Sucho sprevádzalo väčšinu regiónov od zasiatia až do konca mája. Od júna prišli dažde, na viacerých miestach prívalové. Vieme, že žiadny ročník sa neopakuje, a preto je pestovanie maku tak trochu adrenalínové dobrodružstvo. No aj vďaka svojej výkupnej cene, sa pre pestovateľov stal ekonomicky zaujímavou plodinou.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2021

16. 07. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2090x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že jste plně nezastavili primární infekci) v ošetření proti strupovitosti jabloně, hrušně a padlí jabloně. Rovněž sledujte podle náletu samečků do feromonových lapačů intenzitu napadení obalečem jablečným a při zvýšeném výskytu sad ošetřete.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2021

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2021

15. 07. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1754x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophthora infestans) a někde i hnědé/terčovité skvrnitosti listů (Alternaria alternata/solani) ve všech porostech.Četnost ošetření a druh přípravku se řídí stupněm ohrožení (podle dešťových srážek). Za deštivého počasí se ošetřuje v 7denních intervalech, za sucha postačí preventivní ošetření po 14 dnech.

Regulace pajasanu žláznatého a dalších invazních dřevin pomocí méně známých způsobů aplikace herbicidu

Regulace pajasanu žláznatého a dalších invazních dřevin pomocí méně známých způsobů aplikace herbicidu

14. 07. 2021 Ing. Robert Stejskal, Ph.D.; Správa Národního parku Podyjí Plevele Zobrazeno 6208x

Jako farmáři, vinaři, lesníci, zahrádkáři a další správci pozemků se občas dostáváme do situace, kdy potřebujeme odstranit náletové dřeviny. Při odstraňování dřevin narážíme na vlastnost, která je společná téměř všem listnatým dřevinám - a sice schopnost regenerovat po kácení pomocí výmladků. Dřeviny vyřežeme a za pár měsíců jsou zase zpět.

Cíle v oblasti klimatu ohrožují rostoucí emise oxidu dusného

Cíle v oblasti klimatu ohrožují rostoucí emise oxidu dusného

13. 07. 2021 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Management Zobrazeno 3070x

Rostoucí emise oxidu dusného (N2O) ohrožují, podle nové rozsáhlé studie mezinárodního týmu vědců, cíle Pařížské dohody o změně klimatu. Rostoucí celosvětové používání dusíkatých hnojiv při výrobě potravin zvyšuje koncentrace N2O v atmosféře. N2O je skleníkový plyn, jehož potenciální příspěvek ke skleníkovému jevu atmosféry je 300krát vyšší než příspěvek oxidu uhličitého (CO2).

Pěstování podplodin v kukuřici a jejich potenciál pro uplatnění v zemědělské praxi

Pěstování podplodin v kukuřici a jejich potenciál pro uplatnění v zemědělské praxi

08. 07. 2021 Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D., Ing. Jan Brinar; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 4161x

V minulých letech jsme se zaměřovali na možnosti pěstování kukuřice s podsevem luskovin, či jiných půdopokryvných plodin. Byl uveden článek o zkušenostech našich kolegů z Výzkumného institutu CIMMYT (The International Maize and Wheat Improvement Center ) v Mexiku, kteří poukazují ve svých pokusech na příznivé působení bezorebných technologií s ponecháváním posklizňových zbytků, a také na podpůrný efekt podplodin do kukuřice.

1 .. 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 .. 110
detail