BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Dokážeme zefektivnit příjem dusíku z organických hnojiv v ozimých plodinách?

Dokážeme zefektivnit příjem dusíku z organických hnojiv v ozimých plodinách?

06. 02. 2021 Ing. Petr Vlažný, Ph.D.; Corteva Agriscience Hnojení Zobrazeno 1683x

Hnojení dusíkem v krátké budoucnosti nemusí být tak jednoduše samozřejmé. Ochrana zejména podzemních vod s sebou přináší nové výzvy pro výzkumníky i zemědělce. Česká republika poměrně pružně a efektivně reaguje na nové poznatky, např. vydáváním agro-environmentálních opatření, metodikami hospodaření s dusíkem nejen ve zranitelných oblastech apod.

Choroby bramboru 5: Plíseň bramboru

Choroby bramboru 5: Plíseň bramboru

05. 02. 2021 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2733x

Nejzávažnější chorobou brambor je plíseň bramboru, celosvětově rozšířená choroba vyskytující se ve všech pěstitelských oblastech bramboru. Původcem choroby je Phytophthora infestans. Dříve byl tento patogen řazen do hub (říše Fungi), dnes patří do skupiny „houbám podobným organizmů“ (říše Chromista). Patogen napadá jak nadzemní části rostlin, tak i hlízy. Za příznivých podmínek, zejména ve vlhkých letech, dochází k velmi rychlému šíření choroby.

Proseeds
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Výskyt chorob máku na zkušební stanici v Chrlicích u Brna v roce 2020

Výskyt chorob máku na zkušební stanici v Chrlicích u Brna v roce 2020

03. 02. 2021 Ing. Irena Bačová; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 2402x

V letošním roce se na zkušební stanici ÚKZÚZ v Chrlicích ve vysoké míře vyskytovalo mnoho původců chorob, které vedly k nouzovému dozrávání rostlin máku. I když se to nezdálo, letošní charakter počasí byl z dlouhodobého normálu víceméně typický pro střední Evropu.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Progresivní technologie eliminující zhutňování půdy při pěstování cukrové řepy

Progresivní technologie eliminující zhutňování půdy při pěstování cukrové řepy

01. 02. 2021 Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 3991x

Základem pro volbu konkrétní podzimní pracovní operace při zpracování půdy je její účel, vlastnosti půdy a vlhkostní poměry ve zpracovávané vrstvě půdy. Současné způsoby podzimního zpracování půdy k cukrové řepě jsou velmi rozmanité.

Propustnost půdy pro vodu v období po sklizni polních plodin

Propustnost půdy pro vodu v období po sklizni polních plodin

31. 01. 2021 Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D., Doc. Ing. Jiří Mašek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 3218x

Článek je zaměřen na hodnocení metod zpracování půdy v návaznosti na infiltraci vody do půdy v podzimním období. Měření se uskutečnilo na polním pokusu založeném v lokalitě se zvýšeným rizikem výskytu erozních událostí. Pokus má 3 varianty s bezorebným zpracováním půdy, a 4 varianty s konvenčním zpracováním půdy, z nichž 1 varianta představuje variantu kontrolní, udržovanou bez vegetace. Měření bylo provedeno metodou kruhových vsakovacích nádob.

Zásoba dusíku v půdě a přihnojení řepky během podzimního růstu

Zásoba dusíku v půdě a přihnojení řepky během podzimního růstu

30. 01. 2021 Ing. Pavel Růžek, CSc. a kol. Hnojení Zobrazeno 1722x

Na rozdíl od předcházejících dvou sušších let je v letošním roce po předplodinách ozimé řepky většinou nižší zásoba minerálního dusíku v půdě vzhledem k častějším srážkám (květen, červen) po aplikaci hnojiv a lepšímu využití N rostlinami.

Význam zpracování aplikačních map pro lokálně cílenou agrotechniku zemědělských plodin

Význam zpracování aplikačních map pro lokálně cílenou agrotechniku zemědělských plodin

28. 01. 2021 Ing. Vojtěch Lukas, Ph.D. a kol. Precizní zemědělství Zobrazeno 5801x

Precizní zemědělství či smart farming je mnohými označováno digitální revolucí v zemědělství, jde ale jen o postupné zavádění moderních technologií, které se samozřejmostí používáme již nějakou dobu v běžném životě. Hlavním cílem je zvýšit efektivnost pracovních operací a zkvalitnit hospodaření v krajině směrem k udržení produkční schopnosti půd a omezení environmentálních rizik.

Rostoucí význam ozimých jednoděložných plevelů na zemědělské půdě

Rostoucí význam ozimých jednoděložných plevelů na zemědělské půdě

26. 01. 2021 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2390x

Cílem regulace plevelů na orné půdě je postupně snížit zaplevelenost, co nejvíce eliminovat konkurenci plevelů vůči kulturním rostlinám při zachování diverzity plevelných druhů v agroekosystému.

Podzimní ošetření řepky proti chorobám a škůdcům

Podzimní ošetření řepky proti chorobám a škůdcům

26. 01. 2021 Ing. Eva Plachká; Ph.D.; OSEVA PRO s.r.o., o.z. Výzkumný ústav olejnin Opava, OSEVA vývoj a výzkum s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1760x

Řepka olejka ozimá patří k intenzivně pěstovaným plodinám. Vitalitu a zdraví rostlin řepky ovlivňujeme již jejím zařazení do osevního sledu, zpracováním půdy, předseťovou přípravou, volbou odrůdy, termínem a hustotou setí dále ošetřeními proti plevelům, škodlivým organizmům, morforegulací a stimulací růstu včetně výživy.

Půdní organická hmota jako významný faktor úrodnosti půd

Půdní organická hmota jako významný faktor úrodnosti půd

21. 01. 2021 Prof. Ing. Tomáš Lošák, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 4309x

Lidstvo je stále více závislé na přírodních zdrojích - vodě, půdě, vegetaci aj., které umožňují jeho rostoucí hospodářskou aktivitu. Bohužel také platí, že tyto zdroje využíváme mnohem více, než kdykoliv v naší historii a budoucím generacím zanecháváme výrazně chudší planetu. Člověk je bytostí půdy, je na půdu vázán. Člověk je bez půdy nemyslitelný, zatímco půda existuje nezávisle na člověku.

Variabilní aplikace jako nástroj moderního agronoma

Variabilní aplikace jako nástroj moderního agronoma

20. 01. 2021 Ing. Martina Semrádová; Varistar, s. r. o. Precizní zemědělství Zobrazeno 4008x

Každý zkušený agronom svá pole velmi dobře zná. Ví, na kterých polích (honech, půdních blocích) vždy dosahuje vyšší výnosy a porosty bývají ukázkové, ačkoliv aplikovaná agrotechnika, výživa i ochrana rostlin je shodná nebo alespoň obdobná jako na ostatních. Také očekává nižší výnosy v částech jednotlivých honů, kde se plodinám obvykle daří hůře a výnosy jsou podprůměrné.

Raný zrnový hybrid v pokusu překonal hranici 21 tun

Raný zrnový hybrid v pokusu překonal hranici 21 tun

19. 01. 2021 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 5138x

Na trhu s hybridy kukuřice je ve skupině ranosti FAO 250 velmi těsno. Není divu, tato skupina ranosti představuje velkou část místního trhu a vyhovuje potřebám největšího počtu zemědělských podniků v ČR. Hybrid LG 31.272 se v těžké konkurenci neztratí.

Precizní aplikace - stále častější požadavek zákazníků

Precizní aplikace - stále častější požadavek zákazníků

17. 01. 2021 Ing. Jan Kovařík; AGRIO MZS s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 3213x

Čím dál více zemědělců se při koupi postřikovače zajímá nejen o objem nádrže či pracovní záběr ramen, ale také o výbavu umožňující co nejpřesnější aplikaci, která se projeví nejen na kvalitě porostu, ale ve výsledku také v podobě značných úspor chemických prostředků a s tím spojených financí. Ve firmě AGRIO MZS s.r.o. mají v tomto směru svým zákazníkům vždy co nabídnout.

Technológia Galleko® v porastoch repky ozimnej pod optikou výskumných inštitúcií

Technológia Galleko® v porastoch repky ozimnej pod optikou výskumných inštitúcií

16. 01. 2021 Mgr. Martin Šotik; Galleko® Stimulace Zobrazeno 2537x

Koniec špecifického a náročného roka 2020 je za nami. Na poliach ešte takmer dokonca prebiehal zber kukurice a cukrovej repy, ktorý však vo značnej miere komplikovalo počasie. A práve toto je jeden z hlavných faktorov, ktorý sa dlhodobo „podpisuje“ na konečných výsledkoch úrody jednotlivých plodín. Začiatok sezóny 2020 bol výrazne skúpy na zrážky.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - leden a únor 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - leden a únor 2021

15. 01. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3089x

Předjaří a časné jaro je nevhodnějším obdobím k prohlídce a případně i ošetření ovocných (i okrasných) výsadeb proti přezimujícím škůdcům. Většina škůdců přezimuje ve výsadbách v různých vývojových stadiích přímo na stromech, většinou na kůře a ve štěrbinách kůry plodonosného dřeva, v úžlabinách pupenů, v paždí větví apod.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - leden a únor 2021

Aktuální přehled ochrany polních plodin - leden a únor 2021

14. 01. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2409x

Stav a přezimování ozimů ovlivňuje sklizeň předplodiny, kvalita zpracování půdy, termín setí, rychlost vzcházení, zapojení a celková kondici i zdravotní stav porostu na počátku zimy, ale významný vliv má zejména průběh počasí.

Faktory ovlivňující účinnost a selektivitu herbicidů

Faktory ovlivňující účinnost a selektivitu herbicidů

12. 01. 2021 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 4336x

Účinnost herbicidů je ovlivňována mnoha vnějšími faktory. Znalost vztahů mezi vnějšími podmínkami a účinností herbicidů je proto velmi významná při volbě herbicidu, jeho dávky, případně použití vhodného adjuvantu. Z povětrnostních podmínek jsou důležité především srážky, vlhkost vzduchu i půdy, teplota, intenzita slunečního záření a proudění vzduchu. Účinnosti půdních herbicidů ovlivňují rovněž půdní vlastnosti a způsob a kvalita zpracování půdy.

MagGrow přináší úspory a lepší pokrytí při ochraně rostlin

MagGrow přináší úspory a lepší pokrytí při ochraně rostlin

10. 01. 2021 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Mechanizace Zobrazeno 1765x

Přinášíme rozhovor s Brianem Gorhamem ze společnosti MagGrow, která přichází s praktickou nabídkou řešení problematiky zvyšujících se nároků na ochranu životního prostředí a úspor při aplikaci přípravků na ochranu rostlin.

Jihočeské postřikovače patří mezi evropskou špičku

Jihočeské postřikovače patří mezi evropskou špičku

09. 01. 2021 Ing. Jan Kovařík; AGRIO MZS s.r.o. Mechanizace Zobrazeno 3011x

Historie výroby modrobílých postřikovačů značky AGRIO se v jihočeské Křemži píše již 27 let. Za tu dobu ušla firma dlouhou cestu od rekonstrukcí postřikovačů všech značek až po dnešní výrobu moderních tažených, nástavbových a samochodných strojů. Od malé dílny uprostřed jihočeského městečka k dnešní firmě sídlící v areálu o rozloze 17 000 m2 s 80 zaměstnanci.

Selekce hybridů kukuřice na siláž

Selekce hybridů kukuřice na siláž

08. 01. 2021 Ing. Václav Jambor, CSc. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1925x

Nastává období sklizeň kukuřice. Průběh letošního počasí naznačuje, že dostatek sumy teplot a dostatek vláhy zabezpečí nadprůměrné výnosy kukuřice na siláž. Současně lze říci, že zdravotní stav porostů kukuřice je mnohem lepší než v loňském roce, kdy jsme zaznamenali v některých místech vysoký výskyt sněti kukuřičné.

Systém stimulace ozimé pšenice, pomocí cílených změn obsahu fytohormonů

Systém stimulace ozimé pšenice, pomocí cílených změn obsahu fytohormonů

06. 01. 2021 Ing. Radoslav Koprna, Ph.D.; Univerzita Palackého v Olomouci; Ing. Jan Šamalík; Ing. Jiří Petrásek; Chemap Agro s.r.o. Stimulace Zobrazeno 2072x

Pro všechny ozimé plodiny, je před nástupem zimy, klíčový dostatečný nárůst kořenů, bez přerůstání nadzemní biomasy. V současnosti již existují technologie (aplikace proauxinového a procytokininového přípravku), která dokáže podpořit růst kořene a produktivních odnoží.

Silážní porosty monitoruje NIRs i družice

Silážní porosty monitoruje NIRs i družice

05. 01. 2021 Ing. Eduard Hanina; Limagrain Precizní zemědělství Zobrazeno 2938x

Týden sklízíš a rok krmíš. Je to jen mírná obměna našeho známého hesla. Zaseto máme, kukuřice roste a čekají nás zootechnické žně. Kukuřice si v letošní sezóně prošla a prochází regionálně velmi odlišnými podmínkami než v roce loňském, kvalita porostů je velmi rozdílná.

Výskyt a možnosti snížení vnosu znečišťujících látek - pesticidů a léčiv ve vodárenské nádrži Vrchlice

Výskyt a možnosti snížení vnosu znečišťujících látek - pesticidů a léčiv ve vodárenské nádrži Vrchlice

01. 01. 2021 Ing. Martin Ferenčík; Povodí Labe, státní podnik Management Zobrazeno 2278x

Vodárenská nádrž Vrchlice uvedená do provozu v roce 1973 má kromě akumulační a protipovodňové funkce především funkci vodárenskou. Slouží jako významný zdroj surové pitné vody pro Vodohospodářskou společnost Vrchlice - Maleč, a. s. Kutná Hora, která skupinovým vodovodem Čáslav-Kutná Hora-Kolín zásobuje cca 60 000 obyvatel.

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2020

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2020

01. 01. 2021 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 4425x

Přehled nových registrací a minoritních použití provedených v úředním registru ÚKZÚZ během roku 2020.

Kukuřice Dekalb® - novinky i stálice v raném segmentu

Kukuřice Dekalb® - novinky i stálice v raném segmentu

31. 12. 2020 Ing. Zbyněk Graman; Bayer Praha Osivo a sadba Zobrazeno 2364x

Firma Bayer se koupí šlechtitelské základny Dekalb® zařadila mezi největší šlechtitele a producenty osiv kukuřice (a nejen kukuřice) na světě. V evropském prostředí patří mezi tři největší výrobce a šlechtitele osiv kukuřice. Šlechtění nových hybridů probíhá přímo v Evropě, takže je možné vybírat pro jednotlivé trhy ty nejvhodnější kombinace mateřských a otcovských linií.

1 .. 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 .. 110
detail