BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Herbicidy do všech podmínek pro spolehlivé odplevelení kukuřice

Herbicidy do všech podmínek pro spolehlivé odplevelení kukuřice

26. 04. 2020 Ing. Martin Běhal; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 2345x

Herbicidní ochranu kukuřice není možné řešit jednotným standardním postupem, protože vlhkostní podmínky v období setí kukuřice jsou každý rok rozdílné. Proto je třeba nabídnout takové přípravky, které dokážete využít v době vlhka preemergentně, ale nastane-li sušší období, použijete tytéž přípravky spolehlivě v časně postemergentním termínu. Přípravek tak nezůstane skladem.

Podpora kořenů a produktivních odnoží, jako základ stabilního výnosu obilnin

Podpora kořenů a produktivních odnoží, jako základ stabilního výnosu obilnin

25. 04. 2020 Ing. Radoslav Koprna, Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 2732x

Mohutný kořenový systém obilnin, je důležitý nejen pro následnou odnožovací schopnost, ale zejména pro lepší hospodaření s vláhou, živinami a jistotu přezimování. Následná tvorba a vývoj produktivních odnoží je zásadním faktorem, který rozhoduje o výnosu obilnin. Efektivní způsob, jak dosáhnout podpory nejen kořenové soustavy, ale i produktivních odnoží, je skrze ovlivnění obsahu fytohormonů v rostlinách.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Plevele v obilninách na jaře neutečou

Plevele v obilninách na jaře neutečou

25. 04. 2020 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 2077x

Husar® Star je nový herbicid pro jarní ošetření pšenice ozimé, tritikale ozimého a žita ozimého. Působí proti velmi širokému spektru trávovitých a dvouděložných plevelů. Granulovaná formulace přináší možnost aplikovat se smáčedlem Mero® nebo v kapalném hnojivu DAM 390. Jeho použití není vyloučeno z OP II. stupně podzemních a povrchových vod. Kombinace se smáčedlem podporuje účinnost i za méně příznivých suchých nebo chladných podmínek.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Letošní nadějné řepky potřebují péči a intenzitu

Letošní nadějné řepky potřebují péči a intenzitu

25. 04. 2020 Ing. David Bečka, Ph.D., Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Technologie pěstování Zobrazeno 3854x

Podzim 2019 byl z pohledu vzcházení porostů řepky ideální. Po zasetí se většinou dostavily srážky a porosty rychle a jednotně vzcházely. Z pohledu škůdců se jednalo o průměrný podzim.

Technologie zpracování půdy s ohledem na erozní ohrožení

Technologie zpracování půdy s ohledem na erozní ohrožení

24. 04. 2020 Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D., Doc. Ing. Jiří Mašek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 4662x

Půda je jedním z nejdůležitějších přírodních zdrojů na Zemi. Obecnou vlastností je její pomalá obnovitelnost. Poškození půdního prostředí různými vlivy bývá patrné i po mnoho desítek let. Současné období je charakterizováno stoupajícím tlakem na produkční schopnost půdy spolu s leckdy nevhodnými technologickými systémy obhospodařování.

Jak se mění citlivost řepkových škůdců k insekticidům

Jak se mění citlivost řepkových škůdců k insekticidům

22. 04. 2020 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 3322x

Monitoring zaměřený na zjišťování změn v citlivosti k insekticidům probíhá u hmyzích škůdců řepky na území České republiky i Slovenska již několik let. U blýskáčků se v ČR se systematickým monitoringem začalo již v roce 2007. Od počátku byl sledován vývoj rezistence u českých populací tohoto škůdce k esterickým pyretroidům (pyretroidy sk.

Jak na jarní plevele v obilí - Tři inovovaná řešení jsou k dispozici

Jak na jarní plevele v obilí - Tři inovovaná řešení jsou k dispozici

21. 04. 2020 Ing. Jiří Vašek, ADAMA Plevele Zobrazeno 2072x

Společnost ADAMA přináší zajímavá řešení s dobrým poměrem užitku a ceny a s širokou registrací. Vedle inovovaného balíčku Trimmer 500 + Tomahawk (dříve zvaný Legend) a loňské novince Tomigan XL, je zde k dispozici třetí jednodušší varianta, dvousložkový herbicid Elegant 2FD. Pěstitel tak může na jaře odplevelit svá obilná pole účelně, ekonomicky a na míru.

Kvalita osiva jarního ječmene ve vztahu k výnosovým prvkům

Kvalita osiva jarního ječmene ve vztahu k výnosovým prvkům

20. 04. 2020 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Praha Osivo a sadba Zobrazeno 2009x

Základním předpokladem dosažení vysokého výnosu je kvalitně založený porost. Jen vysoce klíčivé a vitální osivo představuje záruku dosažení odpovídající hustoty porostu. K dosažení rychlého a rovnoměrného vzcházení rostlin může napomoci moření osiva. Při konvenčním způsobu pěstování mají pěstitelé k dispozici celou řadu mořidel.

Robotti seje rekordy

Robotti seje rekordy

20. 04. 2020 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 3553x

První z autonomních polních robotů Agrointelli Robotti nasazených do provozu v českém zemědělství zasel 20 ha kukuřice u Slovče na Nymbursku. Tento výkon je dosavadním evropským rekordem v robotickém setí, který bude hned v dalších dnech překonán setím na Olomoucku.

Ochrana porostů řepky ozimé proti plevelům v jarním období

Ochrana porostů řepky ozimé proti plevelům v jarním období

20. 04. 2020 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; Agritec, výzkum, šlechtění, služby, s. r. o. Šumperk Plevele Zobrazeno 1673x

Letošní průběh zimního období zatím nijak nevybočuje z průběhu zim za posledních několika let zpět. I v letošním vegetačním roce, jsme svědky toho, že prakticky až do začátku ledna jsou teploty nadprůměrně vysoké, zatím bohužel s minimem sněhových srážek, a i průběh počasí nahrává spíše tomu, aby vegetovaly nejen rostliny ozimé řepky, ale bohužel také široké spektrum plevelů.

Galleko v porastoch jarného jačmeňa

Galleko® v porastoch jarného jačmeňa

19. 04. 2020 Mgr. Martin Šotik; Galleko® Stimulace Zobrazeno 1454x

Jarný jačmeň v minulom roku patril medzi plodiny, ktorých konečný výsledok prekonal počiatočné očakávania. Prvé odhady na začiatku roka očakávali zvýšenie úrod oproti roku 2018 (3,63 t/ha) v rozmedzí od 2,34–6,52 % (NPPC – VÚPOP Bratislava, 10.5.2019). Tieto predpovede odzrkadlili počiatočne nadpriemerne suché a teplé počasie v mesiacoch marec a apríl. Evidentne však porastom jarného jačmeňa prospel chladnejší a na zrážky bohatý mesiac máj.

Výsledky fungicidních pokusů ječmene jarního sladovnického

Výsledky fungicidních pokusů ječmene jarního sladovnického

18. 04. 2020 Ing. Jiří Šilha, Ph.D.; SOUFFLET AGRO a.s. Choroby Zobrazeno 2058x

I když máme zhruba poloviční spotřebu pesticidů na ha zemědělské půdy v normálním zemědělství oproti Německu, Francii či Rakousku, státní správa vyvíjí silný tlak na snížení spotřeby POR i v ČR. Zajímavé je, že si podle průzkumů veřejnost myslí, že v ČR je spotřeba POR mnohem vyšší než ve jmenovaných státech a potraviny z těchto států jsou pro ně etalonem kvality.

Invazní plevele - (8) Kokotice ladní

Invazní plevele - (8) Kokotice ladní

17. 04. 2020 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3551x

Původem severoamerická parazitická kokotice ladní se v teplejších oblastech našeho státu šíří jak na nezemědělské, tak i na zemědělské půdě. V posledních letech se s ní setkáváme čím dál častěji především v porostech víceletých pícnin, analogicky k výskytu v jižnějších částech Evropy se ale pravděpodobně v budoucnu může stát i parazitickým plevelem na dalších plodinách, především na cukrovce.

Zakládání porostů máku a možnosti regulace plevelů

Zakládání porostů máku a možnosti regulace plevelů

16. 04. 2020 Ing. Jiří Havel, CSc.; OSEVA vývoj a výzkum, Opava Plevele Zobrazeno 4828x

Mák je drobnosemenná plodina, je proto velmi náročný na založení porostu a podmínky při vzcházení. Příprava půdy a založení porostu jsou pro úspěch pěstování rozhodující. Pokud v této fázi dojde k nějakému pochybení, může to být pro daný porost i zničující. Mák je při dobrém výnosu obvykle výrazně zisková plodina, vyplatí se proto jeho pěstování věnovat potřebnou péči.

Jak odplevelit obilniny přípravky bez omezení?

Jak odplevelit obilniny přípravky bez omezení?

16. 04. 2020 Ing. Petr Portych; Corteva AgriScience Plevele Zobrazeno 2567x

Vliv přípravků na ochranu rostlin na životní prostředí je v posledních letech v centru zájmu nejenom odborníků, ale i laické veřejnosti, která si vynucuje jejich větší omezení. V praxi tak již agronom nemůže hledat vhodný přípravek jen dle účinku na cílový škodlivý organizmus, ale i dle možnosti jejich skutečné aplikace na daném pozemku.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2020

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2020

15. 04. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5990x

Na jádrovinách škodí v tomto období zejména padlí jabloně, strupovitost jabloně a strupovitost hrušně, svilušky a různé druhy mšic, dále obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy. Mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná, pilatka hrušková a zobonosky. Na hrušních škodí také rzivost hrušně a mera skvrnitá.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2020

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2020

14. 04. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2699x

U zapojených porostů ozimé pšenice na vyšší hladině hnojení je předpoklad škodlivého výskytu chorob: padlí pšenice, feosferiové skvrnitosti pšenice (braničnatky plevové) a septoriové skvrnitosti pšenice (braničnatky pšeničné), hnědé rzivosti pšenice (rzi pšeničné) a dalších. Rozvoj chorob v porostech bude zvláště záležet na dalším průběhu počasí.

Jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

Jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

12. 04. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Josef Holec, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2905x

Trávy jsou nejvýznamnější skupinou plevelů, což platí celosvětově, v Evropě, ale také v České republice. V tropických a subtropických oblastech patří k nejvýznamnějším trávovitým plevelům ježatky, čiroky, béry, troskuty, kalužnice, či rosičky. Tyto druhy obvykle disponují tzv. C4 metabolizmem, který dokáže daleko efektivněji hospodařit s vodou a dokáží se tedy uplatnit i v aridních oblastech.

Integrovaná ochrana ovoce - co nás čeká v nadcházející sezoně

Integrovaná ochrana ovoce - co nás čeká v nadcházející sezoně

11. 04. 2020 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 2145x

V poslední době zaznamenáváme některé trendy, které přispívají ke zvyšování náročnosti pěstování ovoce. Pokusme se na prahu nové sezony zamyslet nad tím, co můžeme v roce 2020 očekávat i v integrované ochraně, která je nedílnou součástí ovocnářství.

Co je nového v aplikační technice?

Co je nového v aplikační technice?

10. 04. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3188x

Zařízení pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin stále procházejí změnami jak v konstrukci, tak ve výbavě. Mění se (precizují) také jejich funkce. V loňském roce (2019) stejně jako pravidelně každé dva roky se konaly dvě pro zemědělskou techniku zásadní výstavy. Na jaře SIMA v Paříži a na podzim Agritechnika v Hanoveru.

Diagnostické metody pro stanovení fosforu v půdě a jejich praktické využití

Diagnostické metody pro stanovení fosforu v půdě a jejich praktické využití

09. 04. 2020 Ing. Ondřej Sedlář, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 2926x

Fosfor sice neumí hrát karty, ale zachovat si pokerovou tvář je schopnost fosforu vyloženě vlastní. Odhalit u rostlin omezený příjem fosforu je velmi obtížné, protože rostliny často nevykazují žádné vizuální symptomy jeho nedostatku během vegetativní fáze růstu. Objeví-li se přece červenofialové zbarvení starších orgánů rostlin coby projev deficitního příjmu fosforu, na nápravná řešení je už pozdě.

Hnojení jarního ječmene dusíkem - co vše spolu může souviset a proč vždy hnojení „nefunguje“, jak si přejeme

Hnojení jarního ječmene dusíkem - co vše spolu může souviset a proč vždy hnojení „nefunguje“, jak si přejeme

08. 04. 2020 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 4844x

U jarního ječmene, obdobně jako u jiných obilnin (např. pšenice), velice dobře koresponduje výnos s odběrem živin. Bylo by tedy možné konstatovat, že jeho hnojení bude celkem jednoduché. Níže uvedené teoretické výpočty nám vše jen potvrzují. Proč se ale praktické dopady hnojení dusíkem často od našich představ odlišují? Bylo by možné konstatovat, že jsme se přepočítali nebo snad lze tvrdit, že je ječmen nevypočitatelný?

Zrnový čirok je nadějí, kterou je třeba správně uchopit

Zrnový čirok je nadějí, kterou je třeba správně uchopit

07. 04. 2020 Ing. Marek Podrábský; SEED SERVICE s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 7161x

Čirok může být při rozumném využití součástí naší odezvy na klimatické změny. Díky obrovské rozmanitosti jeho typů a intenzívní práci šlechtitelů dochází v krátkém čase ke značnému pokroku ve vývoji odrůd, a to především k jejich adaptaci na dříve nevyhovující pěstitelské podmínky. Další největší šlechtitelský cíl se týká kvality zrna nebo siláže.

Typ zrna ovlivňuje stravitelnost škrobu v kukuřičných silážích

Typ zrna ovlivňuje stravitelnost škrobu v kukuřičných silážích

07. 04. 2020 Ing. Přemysl Studničný; Pioneer Hi-Bred Northern Europe Sales Division, GmbH Osivo a sadba Zobrazeno 1888x

Podle posledních výzkumů jsou pro výživu skotu preferované hybridy kukuřice se zubovitým typem zrna z důvodu vyšší stravitelnosti škrobu v zažívacím traktu skotu. Silážní jámy je možné otevírat již po dvou měsících fermentace, protože měkčí endosperm kukuřičného zrna dosahuje dříve vysoké stravitelnosti na rozdíl od hybridů kukuřice s typem zrna tvrdý. Výroba siláží z hybridů kukuřice s typem zrna zub má pozitivní vliv na produkci mléka.

Použití trysek při aplikaci přípravků

Použití trysek při aplikaci přípravků

06. 04. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3250x

Trysky, které používáme k aplikaci přípravků na ochranu rostlin, patří k nejdůležitější výbavě postřikovačů s ohledem na správnost, kvalitu a efektivnost prováděného ošetření proti škodlivým organizmům. Jejich sortiment je široký. Plastové, keramické, mosazné, nerezové, v držácích na postřikovacím rámu aplikačního zařízení rozhodují o efektivní a bezpečné aplikaci přípravků.

1 .. 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 .. 109
detail