BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Poškození polních plodin v roce 2018

Poškození polních plodin v roce 2018

28. 02. 2019 Ing. Vít Bittner, MARIBOHILLESHÖG ApS, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 2470x

„Sucho, sucho, sucho na mnoha místech České republiky“, touto větou začínal podobný článek v loňském roce hodnotící problematiku poškození polních plodin v roce 2017. Ale co říci o ročníku 2018? „Sucho, sucho, sucho“ v celé České republice v pěstitelském roce 2018.

Perspektiva sladovnického ječmene

Perspektiva sladovnického ječmene

28. 02. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2385x

Zajímavou tržní plodinou současného zemědělství je sladovnický ječmen, uplatňující se ve velkém v domácích i zahraničních sladovnách. Širokou nabídku odrůd s jistotou uplatnění představila na listopadovém semináři ve Větrném Jeníkově společnost Limagrain Central Europe Cereals.

Limagrain
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Půdní blok a jeho parametry ve vztahu k obhospodařování (4) - Erozní a odtokové poměry

Půdní blok a jeho parametry ve vztahu k obhospodařování (4) - Erozní a odtokové poměry

27. 02. 2019 Ing. David Petrus a kol. Precizní zemědělství Zobrazeno 6237x

Česká republika a její zemědělská krajina je morfologicky velice pestrá. Morfologie terénu je jedním z faktorů, které ovlivňují hydrologické a erozní procesy na zemědělské půdě. Aby tyto procesy byly v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje, je třeba jim přizpůsobit obdělávání, tvar a velikost zemědělských pozemků.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2018

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2018

26. 02. 2019 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín Brno Choroby Zobrazeno 4575x

Výskyt chorob i abiotikóz ovlivňuje především počasí. Typické pro počasí v loňském roce byly dlouhé velmi teplé periody a po převážnou část vegetačního období nedostatek dešťových srážek. Pokud jde o dešťové srážky, byly významné rozdíly mezi regiony i v rámci regionů. V průběhu vegetačního období ovocných druhů i révy byly převážně méně příznivé podmínky pro výskyt oomycetóz a houbových skvrnitostí i hnilob.

Choroby a škůdci plodin v ročníku 2017/18

Choroby a škůdci plodin v ročníku 2017/18

25. 02. 2019 Ing. Antonín Šandera; AGRO 2000, Třebíč Ochrana obecně Zobrazeno 3758x

Zakládání porostů ozimů na podzim 2017 probíhalo zejména v případě řepky ozimé za podmínek vysokých zásob reziduálního dusíku v půdě. Tento faktor pak měl zásadní vliv na úspěšný vývoj porostů v období po zasetí, kdy i problematicky založené porosty dotáhly na podzim i vlivem teplého, dlouhého podzimu svůj vývoj do fáze 6 a více listů a předznamenaly dosažení solidního výnosu, i přes jinak nepříznivý vývoj počasí, zejména srážek.

Význam organických látek v půdě chmelnic

Význam organických látek v půdě chmelnic

24. 02. 2019 Ing. Jaroslav Štranc, CSc., Ing. Přemysl Štranc, Ph.D., Daniel Štranc; ZEPOR+ - zemědělské poradenství a soudní znalectví Žatec Hnojení Zobrazeno 3107x

Vzhledem ke svému původu je chmel nejen značně vlhkomilný, ale i náročný na vyšší obsah organických látek v půdě. Zvýšenou potřebu těchto látek v podstatě umocňuje i okopaninová pěstební kultura chmele (v minulosti: odkopávka a přikopávka chmelových rostlin, prorývání půdy v meziřadí, opakované kypření atd.; dnes: odorávka a přiorávka chmelových řadů, plečkování, orba apod.

Podzimní hnojení chmelnic

Podzimní hnojení chmelnic

24. 02. 2019 Ing. Jaroslav Štranc, CSc. a kol. Hnojení Zobrazeno 3011x

Chmel jako víceletá rostlina (bylina) krátkého dne náleží mezi naše nejintenzivnější plodiny. Je velmi náročný nejen na prostředí (stanoviště), ale i na pěstební péči. Nároky chmele na prostředí, včetně nároků na živiny, jsou do značné míry determinovány jeho genetickým základem, který se velmi dlouhé období formoval na jeho původních přirozených stanovištích.

Úspěšný boj proti suchu s novinkami v portfoliu hybridů kukuřic

Úspěšný boj proti suchu s novinkami v portfoliu hybridů kukuřic

23. 02. 2019 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech Osivo a sadba Zobrazeno 1717x

V sezoně 2019 bude celé portfolio hybridů kukuřice společnosti Syngenta opředeno novinkami, a to doslova. Po posledních suchých sezonách nabírají suchovzdorné hybridy na významu. Díky intenzivní šlechtitelské práci, doplňujeme portfolio o nové a stále lepší hybridy, které se vyznačují zejména schopností vyrovnání se se suchem. Společně s tím bychom vám rádi představili novinky v oblasti moření.

Makadlovka jihoamerická - nový invazní škůdce rajčat

Makadlovka jihoamerická - nový invazní škůdce rajčat

22. 02. 2019 Mgr. Milena Březíková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Olomouc Škůdci Zobrazeno 10214x

V minulém roce způsobila makadlovka Tuta absoluta (Tuta absoluta Meyrick, 1971) větší škody na porostech rajčat a poprvé i brambor na jižní a střední Moravě. Jednalo se o oblast Břeclavska ve Velkých Němčicích a Starovicích a Olomoucka kolem Litovle na více lokalitách a v okresech Prostějov a Přerov. Jeden nález pochází z Čech (okres Kutná Hora).

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2019

18. 02. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6152x

Kadeřavost listů broskvoně způsobuje houba Taphrina deformans. Je nejčastější a hospodářsky nejvýznamnější onemocnění broskvoní, nektarinek, ale i broskvomandloní a mandloní, které se pravidelně objevuje v jarním období. O jeho intenzitě rozhoduje především průběh počasí od vyrašení do počátku květu.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2019

15. 02. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3586x

V předjarním období je vhodné zjistit, jak porosty ozimé řepky přezimovaly. Obzvlášť je to důležité, když během zimy klesala teplota hluboko pod bod mrazu a pole nebyla chráněna sněhovou pokrývkou nebo když během zimy docházelo k opakovaným výkyvům teplot. Střídání teplejších dnů s mrazivými je mnohdy ještě nebezpečnější než dlouhodobé mrazy.

Prípravky Galleko a ich význam v období sucha

Prípravky Galleko a ich význam v období sucha

14. 02. 2019 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 4753x

Medzi významné faktory, ktoré sa v minulom roku podpísali pod dosiahnuté úrody, patrili aj nedostatok zrážok a nadpriemerné teploty. Niektoré oblasti v rámci ČR a SR trpeli suchom, a s tým spojenými problémami už druhý rok po sebe. Na trhu v súčasnosti existuje množstvo prípravkov s protistresovým efektom na rastliny. Ich zloženie a spôsoby fungovania sú rôzne.

Jaký byl rok 2018

Jaký byl rok 2018

12. 02. 2019 Ing. Michal Vokřál, CSc.; Česká asociace ochrany rostlin Ochrana obecně Zobrazeno 1742x

Někdo ho šmahem odsoudí, jiný naopak pochválí. Často se hovoří o osmičkovém roku. To ale spíše v politické rovině. Někdo by řekl, že to byl úspěšný rok. Za sucha se snížila spotřeba přípravků na ochranu rostlin. Jiný by ho zhodnotil jako špatný rok. Prodalo se méně přípravků na ochranu rostlin. Záleží na úhlu pohledu nebo lépe na tom, do kterého tábora hodnotitelů patříte. Někdo ho šmahem odsoudí, jiný naopak pochválí.

Hodnocení kvality kukuřičné siláže a zrna z hlediska obsahu mykotoxinů

Hodnocení kvality kukuřičné siláže a zrna z hlediska obsahu mykotoxinů

11. 02. 2019 RNDr. Jan Nedělník, Ph.D., Ing. Miroslava Strejčková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Choroby Zobrazeno 2735x

Kvalita kukuřičného zrna a siláže jsou v České republice každoročně sledovanými parametry z hlediska napadení houbami rodu Fusarium a jejich následné kontaminaci mykotoxiny. Do obecného názvu fuzariózy kukuřice můžeme zahrnout padání klíčních rostlin, hnilobu kořenů kukuřice, růžovou hnilobu stébel kukuřice. Nás bude nejvíce zajímat bělorůžová hniloba obilek kukuřice, případně růžová hniloba palic kukuřice.

5 mýtů o precizním zemědělství v rostlinné výrobě aneb jak jednoduše začít

5 mýtů o precizním zemědělství v rostlinné výrobě aneb jak jednoduše začít

08. 02. 2019 Tomáš Driml; Kleffmann Group, s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 5907x

Od kolegů zemědělců už jste možná někdy slyšeli větu: „50 let to děláme stejně, tak proč to měnit?“. Ano, tradice je tradice. Má to však háček… vlastně hned několik. Dnes je již známo, že spousta postupů a přípravků, které se aplikovaly v rostlinné výrobě minulého století, bylo lichých. Půda nějakou dobu poskytovala nadstandartní výnosy za cenu její degradace a znečištění životního prostředí.

Hybridy kukuřice RAGT pro každého pěstitele

Hybridy kukuřice RAGT pro každého pěstitele

06. 02. 2019 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1923x

Společnost VP AGRO, spol. s r.o., která exklusivně zastupuje v České republice společnost RAGT, připravila pro všechny pěstitele opět komplexní nabídku hybridů kukuřice. Společnost RAGT patří dlouhodobě k předním šlechtitelům kukuřice v Evropě. Úspěšnost intenzivní šlechtitelské práce lze hodnotit z několika pohledů, ten nejdůležitější je ale určitě výkonnost vyšlechtěných hybridů.

Jarní regulace a ochrana řepky

Jarní regulace a ochrana řepky

01. 02. 2019 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 3119x

S nástupem jarního období a zahájením vegetace řepky musí každý agronom správně rozhodnout o použití vhodného fungicidu. V případě příznivých podmínek pro jarní vitální růst pak i o použití regulátoru. V ideálním případě o použití jednoho přípravku obsahující regulační i fungicidní složku.

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2018

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2018

31. 01. 2019 Ing. David Fryč; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 2178x

Mšice jsou drobný savý hmyz s velmi složitými vývojovými cykly. Mnohé druhy jsou také považovány za výrazně škodlivé. Škody způsobené sáním mohou být často značné a dochází při něm k přímému poškození rostlin. Za závažnější problém ovšem bývá pokládán přenos rostlinných virů těmito vektory. Celosvětově je popsáno cca 5 000 druhů mšic a v České republice se druhová početnost uvádí na 780 druhů. Za vážné škůdce je považováno přibližně 30 z nich.

Problematika viróz řepky v ročníku 2017/18

Problematika viróz řepky v ročníku 2017/18

29. 01. 2019 Mgr. Veronika Konradyová, Ing. Eva Zusková, Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 2585x

Na podzim roku 2016 došlo v České republice k enormnímu výskytu mšic, mezi nimi také mšice broskvoňové (Myzus persicae), která je hlavním vektorem virů napadajících řepku olejnou. V sacích pastech ÚKZÚZ bylo v týdnu 10.–16. 10. 2016 zachyceno rekordní množství 11 778 mšic (Aphid buletin č. 27, 2016). Porosty řepky, které byly na podzim infikovány, vykazovaly silné napadení virózami i na jaře 2017.

Ochrana ovoce a výskyt škůdců a chorob v roce 2018

Ochrana ovoce a výskyt škůdců a chorob v roce 2018

24. 01. 2019 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 3899x

Vegetační sezona 2018 je za námi. Konec roku bývá vhodnou příležitostí nejen pro zhodnocení pěstitelských výsledků, ale také k zamyšlení nad průběhem ochrany proti škůdcům a patogenům. Čím byl letošní rok specifický? V první řadě suchem skloňovaným ve všech pádech a dlouhým čekáním na vydatný déšť. Ochrana ovoce byla kvůli nezvykle teplému počasí poznamenána vysokými výskyty mšic, svilušek, obaleče jablečného, štítenek a dalších druhů škůdců.

Zázraky nechceme, výsledky ano

Zázraky nechceme, výsledky ano

24. 01. 2019 Ing. Milena Mařáková; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 2075x

Sedíme v Suchdole nad Odrou u kulatého stolu s hlavním zootechnikem společnosti Spearhead Czech s.r.o., resp. dceřinných společností Agrosumak a.s., Salix Morava a.s. a Eurofarms Agro-B, s.r.o. s panem Petrem Ficbauerem.

Magické osmičky v Caussade

Magické osmičky v Caussade

23. 01. 2019 Ing. Zoja Fialová, Bc. Iveta Křížová; Caussade Osiva s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1633x

Letošní rok byl opět ve znamení sucha, které se letos podepsalo velice výrazně i na kukuřici. Všechny sklizně nejen kukuřice byly uspíšeny o 14 až 30 dní, záleželo na regionu. Málokterý agronom si vzpomíná, kdy naposledy měl sklizenou kukuřici na siláž do konce srpna. V některých regionech začali sklízet na konci srpna dokonce i kukuřici na zrno.

Společnost MagGrow podepsala dohodu s Leading Farmers pro Českou republiku a Slovensko

Společnost MagGrow podepsala dohodu s Leading Farmers pro Českou republiku a Slovensko

22. 01. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 2381x

MagGrow a Leading Farmers CZ oznámili 28.12.2018 partnerství pro distribuci technologie MagGrow v České republice a na Slovensku. Obě společnosti vítají zavedení této nové technologie pro zemědělskou výrobu v těchto zemích. Leading Farmers působí již mnoho let v zemědělském sektoru a je považována společností MagGrow jako důležitý distributor zemědělských technologií pro svou velkou zákaznickou základnu.

Cílená zonální aplikace organických kapalných hnojiv

Cílená zonální aplikace organických kapalných hnojiv

21. 01. 2019 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 3031x

Způsoby aplikace organických kapalných hnojiv na orné půdě jsou stále diskutovanou otázkou. Kromě otázky optimalizace termínů aplikace a dávek kapalných organických hnojiv v rámci pěstebních systémů jsou hledány nové technické a technologické možnosti zapravení kapalných organických hnojiv do půdy.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - leden a únor 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - leden a únor 2019

17. 01. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 8559x

Předjaří a časné jaro je nevhodnějším obdobím k prohlídce a případně i ošetření ovocných (i okrasných) výsadeb proti přezimujícím škůdcům. Většina škůdců přezimuje ve výsadbách v různých vývojových stadiích přímo na stromech, většinou na kůře a ve štěrbinách kůry plodonosného dřeva, v úžlabinách pupenů, v paždí větví, apod.

1 .. 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 .. 110
detail