BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

První zkušenosti s mořidlem Systiva® v ozimé pšenici

První zkušenosti s mořidlem Systiva® v ozimé pšenici

30. 06. 2018 Ing. Matúš Czakó; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 1671x

Systiva® obsahuje účinnou látku Xemium® ze skupiny látek typu SDHI. Po namoření osiva a zasetí je látka Xemium® rychle absorbována a rovnoměrně distribuována po celé rostlině - od kořenů až po přirůstající listy. Protože je látka Xemium® průběžně absorbována kořeny, zajišťuje dlouhodobou účinnou ochranu proti houbovým chorobám, trvající několik měsíců. Rostlinám se tak dostane optimálních podmínek pro vzcházení a následný růst.

Mandelinka bramborová - nejvýznamnější škůdce bramborové natě

Mandelinka bramborová - nejvýznamnější škůdce bramborové natě

29. 06. 2018 Ing. Petr Doležal, Ph.D., Ing. Ervín Hausvater, CSc.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 21914x

Rok 2017 se vyznačoval vysokým výskytem mandelinky bramborové. Tento škůdce dokázal na některých lokalitách bramborářské oblasti dokončit i 2 generace. Důvodem vysokého výskytu bylo jednak velmi dobré přezimování a jednak velmi vhodné podmínky během vegetace.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Výkonnostní porovnání odrůd řepky ozimé

Výkonnostní porovnání odrůd řepky ozimé

28. 06. 2018 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 3015x

Sortiment odrůd řepky ozimé se stále rozšiřuje a každý rok přibude řada novinek. Kvalitní odrůda je hlavním předpokladem úspěšného pěstování řepky. Šlechtitelé se zaměřují na vyšší odolnost vůči houbovým chorobám, vyšší a jinou kvalitu semen a další znaky, jako je nepukavost šešulí, odolnost suchu aj. To vše při zachování vysoké výnosové úrovně, mrazuvzdornosti a odolnosti k poléhání.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Přípravky pro výnos a kvalitu jarního ječmene

Přípravky pro výnos a kvalitu jarního ječmene

25. 06. 2018 Ing. Josef Suchánek, Ing. Petr Ort; Bayer s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2371x

Regulace růstu jarního ječmene patří k velmi důležitým opatřením zejména v intenzivních technologiích pěstování. Regulací růstu rozumíme celkové ovlivnění porostu vedoucí nejen ke zvýšení odolnosti proti poléhání, ale i ke zvýšení výnosu a udržení kvality zrna.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červen a červenec 2018

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červen a červenec 2018

23. 06. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4979x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že nebyla plně pokryta primární infekce) v ošetření proti strupovitosti a padlí jabloně. Rovněž sledujte dle náletu samečků do feromonových lapačů intenzitu napadení obalečem jablečným a při zvýšeném výskytu sad ošetřete. Obdobně ošetřete i švestky proti červivosti - obaleči švestkovému, jehož samečci nalétávají do feromonových lapačů podstatně více i za chladnějšího počasí.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červen a červenec 2018

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červen a červenec 2018

22. 06. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3214x

Sledujte podle signalizace výskyt plísně bramboru a lokálně i hnědé skvrnitosti listů bramboru. Cílem fungicidní ochrany proti plísni bramboru je oddálení infekce natě, omezení šíření choroby v porostu a zabránění infekce hlíz. Plíseň bramboru ) je nejvážnější houbovou chorobou, která každoročně poškozuje porosty brambor a rajčat. Choroba přezimuje v napadených hlízách a po výsadbě prorůstá do nadzemní části rostlin.

TechAgro 2018 - dokonalejší postřikovače

TechAgro 2018 - dokonalejší postřikovače

20. 06. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2794x

V oblasti zemědělských strojů pro ochranu rostlin se na letošním ročníku opět představila řada typů samojízdných, návěsných i nesených postřikovačů. O nich, o nových technologiích i dalších komponentech představených na TECHAGRU si přečtěte v tomto příspěvku.

Prípravky Galleko, alebo keď nám počasie nepraje

Prípravky Galleko, alebo keď nám počasie nepraje

19. 06. 2018 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 2101x

V minulých článkoch sme zvykli hovoriť o jednotlivých prípravkoch Galleko a ich pozitívnych účinkoch a ekonomických prínosoch pri pestovaní jednotlivých druhov plodín. Aktuálne je našim spoločným menovateľom problém, s ktorým sa momentálne potykajú poľnohospodári ako v Čechách, tak aj na Slovensku, a tým problémom je nedostatok zrážok - sucho.

Volba přípravků k postemergentnímu ošetření kukuřice proti plevelům

Volba přípravků k postemergentnímu ošetření kukuřice proti plevelům

15. 06. 2018 Ing. Bohumil Štěrba; DuPont CZ s.r.o. Plevele Zobrazeno 2290x

Kukuřice potřebuje zpravidla jedno až maximálně dvě herbicidní ošetření. Agronom musí vzít v úvahu při volbě přípravků a termínu aplikace více faktorů (průběh počasí v dané lokalitě, omezení přípravku v OP II. stupně, cenu ošetření, selektivitu přípravku a další). V praxi dnes začíná převažovat CPOST nad PRE termínem. Pro aplikaci přípravků v POST termínu (4.–6.

Nektarodárné biopásy

Nektarodárné biopásy

14. 06. 2018 Ing. Anna Šrámková; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 13809x

Nektarodárné biopásy jsou tzv. agroenvironmentálně-klimatickým opatřením, které mohou čeští zemědělci využívat od roku 2015 s dotací 15 091 Kč na hektar porostu podle kurzu v tomto roce. Nektarodárné biopásy jsou příležitostí, jak zhodnotit části pozemků, kde se nevyplácí investovat do intenzivní produkce.

Buriny v sóji a ich regulácia

Buriny v sóji a ich regulácia

13. 06. 2018 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o. z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 8006x

Sója je plodina, ktorá má na začiatku vegetačného obdobia slabšiu konkurenčnú schopnosť až do zapojenia porastu, čo trvá aj dva mesiace, pri chladnejšom počasí aj viac. Od sejby do zapojenia porastu majú buriny dostatok času a priestoru na rast. Správne načasovanie herbicídnej ochrany je jedným z rozhodujúcich faktorov, ktoré sa podieľajú na dobrej úrode.

Význam agrotechnických faktorů při pěstování ozimé pšenice v systému bez živočišné výroby

Význam agrotechnických faktorů při pěstování ozimé pšenice v systému bez živočišné výroby

11. 06. 2018 Doc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D., Ing. Petr Vrtílek, Ing. Tamara Dryšlová, Ph.D., Ing. Lubomír Neudert, Ph.D., Prof. Ing. Jan Křen, CSc.; Mendelova univerzita v Brně Technologie pěstování Zobrazeno 7567x

Ozimá pšenice (Triticum aestivum L.) je dlouhodobě nejpěstovanější obilninou na orné půdě v České republice. Její osevní plochy se pohybují na úrovni 780 tis. ha (2015–2017), z čehož vyplývá, že jde o jednu z nejvýznamnější tržních komodit, která významně ovlivňuje ekonomiku zemědělských podniků, především těch, které hospodaří bez živočišné výroby.

Praktický pohled na ochranu včel v intenzivním zemědělství po novele vyhlášky

Praktický pohled na ochranu včel v intenzivním zemědělství po novele vyhlášky

08. 06. 2018 Ing. Václav Jirka; Jaroměř Legislativa Zobrazeno 4322x

Na úvod je potřebné si připomenout, že ČR patří k nejzavčelenějším zemím na světě, je zde cca 600 000 včelstev a více než 50 000 chovatelů, takže nějaká včelstva najdete do 5 km od naprosté většiny zemědělských pozemků u nás. Za druhé berme v potaz, že více než 90 % chovatelů jsou zájmoví včelaři - amatéři, mezi nimiž se najdou i tací, kteří svá včelstva nikam nenahlásí. Více než na legislativu je tedy třeba se také spoléhat na selský rozum.

Listové skvrnitosti na pšenici a ochrana proti nim

Listové skvrnitosti na pšenici a ochrana proti nim

07. 06. 2018 Mgr. Jana Palicová, Ph.D., Ing. Jana Chrpová, CSc., Mgr. Jana Brožová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 3402x

Listové skvrnitosti na pšenici jsou, stejně jako ostatní houbové choroby obilnin, v posledních letech stále aktuální v důsledku nedostatečného střídání plodin, nezaorávání posklizňových zbytků (bezorebné technologie) a vzniku rezistence vůči fungicidům.

Fungování formulovaných listových hnojiv YaraVita - Suspense nebo chelát na list?

Fungování formulovaných listových hnojiv YaraVita - Suspense nebo chelát na list?

06. 06. 2018 Ing. Tomáš Sláma; YARA Agri Czech Republic, s.r.o. Hnojení Zobrazeno 2955x

Na trhu se objevuje celá škála listových hnojiv v různých formách. Z fyzikálního hlediska jde o suspenze nebo pravé roztoky, po chemické stránce to jsou hlavně cheláty, sírany, a také oxidy příp. hydroxidy. Mezi jednotlivými formami listových hnojiv mohou být pochopitelně rozdíly jak v rychlosti příjmu, tak množství přijatých živin a rovněž délce trvání účinku takového hnojiva.

Výživa a hnojení ječmene křemíkem

Výživa a hnojení ječmene křemíkem

05. 06. 2018 Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna, Ing. Roman Maco, Ing. Veronika Zigmundová; Mendelova univerzita v Brně Hnojení Zobrazeno 3584x

Křemík patří z pohledu výživy polních plodin mezi užitečné prvky. Tvoří hlavní složku zemské kůry. Zde se nachází v silikátových minerálech, které se chemickým i fyzikálním zvětráváním postupně rozpadají, což vede k uvolnění křemíku a jeho transformaci do jílovitých minerálů, případně může být absorbován kořeny rostlin.

Nimbus® Gold - inovace v preemergentní herbicidní ochraně řepky ozimé

Nimbus® Gold - inovace v preemergentní herbicidní ochraně řepky ozimé

04. 06. 2018 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 2056x

Přípravek Nimbus® Gold představuje nástupce vynikajícího řešení Butisan® Duo (metazachlor+ dimethenamid-P), který si zemědělci v České republice zvykli kombinovat s clomazone. Nimbus® Gold je určený pro preemergentní ošetření řepky a jeho inovace spočívá v kombinaci všech výše uvedených účinných látek - metazachlor, dimethenamid-P a clomazone v moderní ZC formulaci (kombinace suspenze a kapsulí účinných látek).

Dvojice hybridů pro dobrý osevní plán

Dvojice hybridů pro dobrý osevní plán

03. 06. 2018 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1494x

Dobrý osevní plán pozemků s řepkou se zakládá na kvalitním hybridu. Málokdo si dovolí spolehnout se pouze na jeden. Dvojice nebo trojice hybridů, které se navzájem dobře doplní, je výhodou.

Herbicidní strategie do kukuřice od společnosti AgroProtec

Herbicidní strategie do kukuřice od společnosti AgroProtec

02. 06. 2018 Ing. Jiří Kabeš; AgroProtec Plevele Zobrazeno 1891x

Přestože dobře znáte spektrum plevelů na svých polích, ne vždy se daří nastavit herbicidní ochranu kukuřice tak, abyste byli vy, ale hlavně kukuřice, spokojeni se zvoleným herbicidním řešením. V současné době se při výběru nejvhodnějšího přípravku a termínu ošetření velmi promítá omezení aplikace konkrétních přípravků s ohledem na svažitosti pozemků, ochranná pásma vod a další omezení.

Když fungicid není pouze fungicidem

Když fungicid není pouze fungicidem

02. 06. 2018 Ing. Vladimír Sys, Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1809x

Letošní rok bude vyžadovat z hlediska investic do rostlinné produkce větší pozornost. Faktorů, které tlačí cenu komodit nechtěným směrem, je kromě posílené koruny více. Hlavní otázka nadcházející sezóny zní: šetřit či nešetřit? To je oč tu běží.

Správná aplikace - významný aspekt pro účinnou ochranu rostlin

Správná aplikace - významný aspekt pro účinnou ochranu rostlin

01. 06. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 4235x

Dokonalá účinnost přípravků je významně závislá na kvalitě jejich aplikace. Nejen použití vhodného přípravku, ale také správný postup při jednotlivých operacích je zárukou efektivity a bezpečnosti zásahu. Důraz by měl být kladen také na ohleduplnost k životnímu prostředí.

Vychází nová hvězda - Elatus™ Era

Vychází nová hvězda - Elatus™ Era

28. 05. 2018 Ing. Eva Kabylová, Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 1501x

Společnost Syngenta uvádí dlouho očekávanou novinku do obilnin - fungicid Elatus™ Era. Je to revoluční přípravek s novou účinnou látkou Solatenol™, která svou účinností překvapuje pěstitele po celém světě. V loňském roce byl uveden ve Francii, Německu a Británii s fenomenálním úspěchem. Nezavislé instituce a poradci z těchto zemí se shodují, že účinnost přípravku Elatus™ Era je mimořádná.

Novinky v pěstitelské technologii jarního sladovnického ječmene

Novinky v pěstitelské technologii jarního sladovnického ječmene

25. 05. 2018 Ing. Ladislav Černý, Ph.D., Prof. Ing. Jan Vašák, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Listová hnojiva Zobrazeno 4371x

Poloprovozní pokusy ve sladovnickém ječmenu v roce 2017 navazovaly na předešlé ročníky 2014 až 2016. Varianty vycházejí z intenzifikačních prvků ověřených v maloparcelkových pokusech.

Výskyt rzí na pšenici a prognóza jejich rozšíření

Výskyt rzí na pšenici a prognóza jejich rozšíření

24. 05. 2018 Mgr. Alena Hanzalová, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš, DrSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 3668x

Jakým způsobem se bude vyvíjet napadení houbovými chorobami v následující vegetační sezoně je každoročně se opakující otázka pro pěstitele obilnin. Odpověď na ni není snadná, neboť hlavní faktory ovlivňující výskyt zejména listových chorob přicházejí až během vegetace.

Možnosti využití biostimulátorů pro stabilizaci výnosů obilnin

Možnosti využití biostimulátorů pro stabilizaci výnosů obilnin

18. 05. 2018 Ing. Alena Bezdíčková, Ph.D.; Ditana s.r.o. Velká Bystřice Ochrana obecně Zobrazeno 2677x

Zemědělství je ovlivněno celou řadou faktorů, z nichž nejvýznamnějším je vliv počasí. V posledních letech jsme svědky nejrůznějších extrémních situací v počasí a i do budoucna musíme podle meteorologických odborníků počítat se stále častějšími extrémními výkyvy.

1 .. 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 .. 110
detail