BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Odolnost bramboru k metribuzinu

Odolnost bramboru k metribuzinu

01. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 21635x

Hodnocení odrůd podle citlivosti k postemergentní aplikaci herbicidů s účinnou látkou metribuzin pro rok 2018 (Zdroj: Katalog Bayer 2018 - Přípravky na ochranu rostlin, odrůdy a proštředky pro DDD činnosti).

Zrnový matador v ÚKZÚZ i na poli

Zrnový matador v ÚKZÚZ i na poli

31. 12. 2017 Ing. Milena Mařáková, Ing. Michal Adler; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1800x

Každý rok je v České republice registrováno napříč všemi ranostmi a směry využití kolem 30 hybridů kukuřice. Absolutní číslo všech dosud registrovaných hybridů je 413. Ovšem pravda také je, že úspěšně projde jen zhruba 30% přihlášených kukuřic. Národní registrační ústav tedy můžeme považovat za přísného arbitra a objektivní zdroj informací.

Proseeds
Aktuální nabídka hybridů kukuřice od Syngenty

Aktuální nabídka hybridů kukuřice od Syngenty

29. 12. 2017 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; Syngenta Czech s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2105x

V tomto čase se pěstitelská sezóna kukuřice blíží ke konci, ale nová sezóna takzvaně klepe na dveře. Přestože setí nových porostů je velmi daleko, na představení portfolia pro novu pěstitelskou sezónu je nejvyšší čas. Společnost Syngenta neustále pracuje ve své intenzivní šlechtitelské práci a díky tomu můžeme každoročně inovovat a doplňovat naše portfolio o nové a stále lepší hybridy.

Kalamitní výskyt virových chorob v řepce v sezoně 2016/17

Kalamitní výskyt virových chorob v řepce v sezoně 2016/17

25. 12. 2017 Mgr. Veronika Konradyová (Řičařová), Ph.D., Doc. Ing. Jan Kazda, CSc., Ing. Eva Zusková; Česká zemědělská univerzita Praha Škůdci Zobrazeno 2336x

V posledních letech se významně zvýšil výskyt několika druhů škůdců v podzimním období. Přispěly k tomu mírný průběh několika zim za sebou i výkyvy počasí během celého vývoje řepky v podzimním období, především delší období sucha. Situaci ještě významně zhoršuje zákaz používání mořidel na bázi neonikotinoidů. Ani jejich použití by však nedokázalo zabránit všem škodám způsobenými škůdci, protože se vyskytují často až do období vánoc.

Vliv hybridu a výsevku na výnos silážní kukuřice

Vliv hybridu a výsevku na výnos silážní kukuřice

18. 12. 2017 Ing. Pavel Fuksa, Ph.D., Doc. Ing. Josef Hakl, Ph.D., Prof. Ing. Jaromír Šantrůček, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 3344x

Výnos silážní kukuřice z jednotky plochy je determinován hmotností jednotlivých rostlin a jejich celkovým sklizeným počtem. Současně však platí, že od mezní hustoty porostu hmotnost jednotlivých rostlin klesá. Pro dosažení maximálního výnosu silážní hmoty je tedy nutné zvolit takový výsevek, který odpovídá podmínkám stanoviště, intenzitě vstupů a respektuje vlastnosti vybraného hybridu vhodného pro konkrétní lokalitu.

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2017

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2017

13. 12. 2017 Ing. David Fryč; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 2725x

Mšice jsou drobný hmyz živící se sáním rostlinných šťáv, proto je mnoho druhů považováno za výrazně škodlivé. Škody způsobené sáním mohou být značně vysoké a mnohdy jimi dochází k přímým škodám, ale závažnější je přenos rostlinných virů těmito vektory. Ze známých cca 5000 druhů mšic, žije v České republice jen asi 780. Za vážné škůdce v zemědělství, lesnictví a zahradnictví je považováno přibližně 30 z nich.

Technologické postupy zakládání porostů vícedruhových směsí meziplodin

Technologické postupy zakládání porostů vícedruhových směsí meziplodin

11. 12. 2017 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 8450x

V souvislosti se změnou pěstebních technologií polních plodin a vývojem legislativních opatření se opět dostává do popředí pěstování vícedruhových porostů meziplodin. Z historického hlediska jsou samozřejmě vícekomponentní směsi meziplodin v Evropě dlouhodobě využívány. V dnešní době jsou intenzivně používány zejména v Rakousku, v Německu, ve Francii a ve Švýcarsku.

Geoderma - živý plášť planety Země

Geoderma - živý plášť planety Země

06. 12. 2017 Ing. Anna Šrámková; Česká zemědělská univerzita v Praze Management Zobrazeno 2960x

Půda provází život na Zemi a člověk by na této planetě bez ní nemohl existovat. Vzácná nebo obyčejná, živá či neživá, ztrácená a nenahraditelná. Co dnes vlastně o půdě víme? A jak s tímto poznáním nakládáme? Jak se člověk stará o pokožku naší matky Země, o Geodermu? Na tyto otázky odpovídá průvodce dokumentem půdní biolog Ladislav Miko.

Hybridy kukuřice RAGT pro maximální výnos a zisk

Hybridy kukuřice RAGT pro maximální výnos a zisk

05. 12. 2017 Ing. Luďka Kernerová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2111x

Více jak 80 % hybridů kukuřice od firmy RAGT z nabídky pro rok 2018 je zaregistrovaných v České republice. Pomocí poloprovozních pokusů se firma VP AGRO, spol. s r.o. snaží ještě více prověřit chování hybridů v dané oblasti a přiblížit je i široké zemědělské veřejnosti.

Poškození polních plodin v roce 2017

Poškození polních plodin v roce 2017

04. 12. 2017 Ing. Vít Bittner; MARIBO SEED INTERNATIONAL, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 2641x

„Sucho, sucho, sucho“ - takový byl ročník 2017 na mnoha místech České republiky. Nedostatek vláhy spolu s vysokými teplotami a velmi vysokým UV zářením na řadě míst negativně ovlivnil výsledné výnosy polních plodin.

Sonido - osvědčená jistota proti škůdcům vzcházející kukuřice

Sonido - osvědčená jistota proti škůdcům vzcházející kukuřice

01. 12. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 2415x

Mořidlo Sonido vchází do 5. sezony a již si vydobylo své stálé místo a poptávku na trhu osiva kukuřice. Toto mořidlo do kukuřice má nejširší registraci a současně jako jediné je povolené proti larvám bázlivce kukuřičného. Je optimálním řešením proti škůdcům vzcházející kukuřice.

Zhodnocení ochrany zahrad, sadů a vinic na střední Moravě za rok 2017

Zhodnocení ochrany zahrad, sadů a vinic na střední Moravě za rok 2017

30. 11. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2213x

V intenzívně pěstovaných sadech převládaly slabé až střední výskyty škodlivých organizmů. Střední až silnější výskyty byly zjišťovány zejména na neošetřovaných stromech extenzivních sadů a stromořadí. Druhá polovina dubna přinesla výrazné ochlazení s výskytem mrazů, které na řadě míst způsobily škody.

Zhodnocení ochrany polních plodin na střední Moravě za rok 2017

Zhodnocení ochrany polních plodin na střední Moravě za rok 2017

29. 11. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2176x

V závěru roku máme možnost ohlédnout se za rokem 2017 a případně ho porovnat s předchozími léty. Můžeme bilancovat a porovnávat dosažené výsledky i kvalitu produkce, do které jsme se rozhodli v průběhu roku investovat. Hospodaření v zemědělské prvovýrobě je však pod silným tlakem ekonomických a zejména přírodních vlivů a je čím dál tím náročnější a složitější.

Co ještě udělat na zahradě, než přijde zima

Co ještě udělat na zahradě, než přijde zima

27. 11. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3244x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí jej sekat nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději vysoký 5 cm a více, aby byly lépe chráněny odnožovací uzly a kořeny před rozmary zimy. Posečenou trávu sbíráme do koše, případně ji shrabujeme spolu se spadaným listím.

Plevele a hospodaření se slámou

Plevele a hospodaření se slámou

14. 11. 2017 Ing. Jan Winkler, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 7271x

Sláma je v současné době chápána jako vedlejší produkt vznikající při pěstování zrnin. Z botanického hlediska se jedná o odumřelé stonky a zbytky listů plodin, v případě obilnin stonky označujeme jako stébla.

Bilance draslíku z pokusu hnojeného  kapalnými statkovými hnojivy

Bilance draslíku z pokusu hnojeného kapalnými statkovými hnojivy

07. 11. 2017 RNDr. Václav Macháček, DrSc., odborný poradce v oboru rostlinná výroba Ing. Eva Kunzová, Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i., Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 2320x

Tento příspěvek navazuje na část, která pojednává o hodnocení bilance fosforu z pokusu hnojeném statkovými hnojivy - 2. hon. V části věnované fosforu je popsána podrobná metodika pokusu (viz Agromanuál č. 8/2017, str. 68).

Festulolium - více než 2 v 1

Festulolium - více než 2 v 1

06. 11. 2017 Ing. Martin Müller, Ph.D; DLF Seeds s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 8518x

Festulolium je oficiální název travního druhu, který se u nás již více než 25 let běžně pěstuje na loukách, pastvinách i orné půdě. V minulosti, ale i dnes se často stále ještě nazývá mezirodovými kříženci. Tento název odkazuje na způsob vzniku. Jedná se totiž o druh, který vznikl křížení kostřavy (Festuca) a jílku (Lolium).

Komplexní podzimní ochrana s Agility

Komplexní podzimní ochrana s Agility

05. 11. 2017 Ing. Pavel Vrzala; FMC Agro Česká republika spol. s r. o. Plevele Zobrazeno 2099x

Pšenice a ječmen jsou nejčastěji vysévané obilniny na našich polích. U těchto ozimých plodin se už v minulých letech stalo standardem komplexní herbicidní ošetření, které z pravidla vyřeší otázku plevelů od začátku až do konce vegetace bez dalších herbicidních vstupů. Takto ošetřená pole jsou v jarních měsících bez plevelů a hospodáři se tak mohou soustředit na další jarní práce.

Systiva® - novinka, která se stala standardem v ochraně jarního ječmene

Systiva® - novinka, která se stala standardem v ochraně jarního ječmene

02. 11. 2017 Ing. Ondřej Klap; BASF Choroby Zobrazeno 2504x

Jarní ječmen je plodinou, která bezesporu patří na česká pole, a to nejen z důvodu výroby sladu, jakožto hlavní suroviny pro výrobu piva (českého piva), ale i jako nosná krmná obilnina. Pěstitelé jarních ječmenů se neustálé snaží hledat nové možnosti a technologie, které by jim zjednodušily pěstování ječmenů a zároveň pomohly dosáhnout dobrých a především stabilních výnosů v patřičné kvalitě.

Organická hmota zvyšuje bioaktivitu a zadržování vody v půdě

Organická hmota zvyšuje bioaktivitu a zadržování vody v půdě

31. 10. 2017 Ing. Pavel Kovaříček, CSc., Prof. Ing. Josef Hůla, CSc., Marcela Vlášková, Mgr. Martin Stehlík; Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i., Praha Hnojení Zobrazeno 7019x

V posledních letech musí během roku zemědělci opakovaně čelit dlouhým suchým obdobím. Dlouhodobé roční srážkové průměry nejsou významně nižší než dříve. Za rok spadne srovnatelné množství vody, ale jindy a jiným způsobem, než bychom si přáli. Sucho netrápí jen zemědělce. Deficit vody se projevuje již i v zásobách podzemní vody. Sucho je i v místech, kde má hospodaření člověka na přírodu minimální vliv.

Invazní rostliny v lesním hospodářství - Byliny

Invazní rostliny v lesním hospodářství - Byliny

24. 10. 2017 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., Praha-Zbraslav Plevele Zobrazeno 4740x

V minulém článku byla podána informace o nejvýznamnějších invazních dřevinách z pohledu lesního hospodářství v České republice. V lesích se však vyskytuje i mnoho invazních bylin, a to jak v lesních porostech, tak i v lesních školkách. Jejich spektrum je poměrně široké, ale i zde lze vytipovat několik nejvýznamnějších, které lesní hospodářství trápí.

Ochrana proti přenašečům viróz v řepce

Ochrana proti přenašečům viróz v řepce

22. 10. 2017 Mgr. Zdeněk Vošlajer; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 2046x

Pěstitelé řepky napříč všemi oblastmi v České republice mají ještě stále před očima situaci, která významně ovlivnila stav porostů během loňského podzimu. Jednalo se o velmi významné přemnožení mšice broskvoňové v téměř všech porostech řepky ozimé. Docházelo jak k přímému poškození rostlin sáním mšic, tak i k plošné infekci virózami, a to především virem žluté mozaiky vodnice (TuYV).

Nedělejte z herbicidního ošetření pšenice vědu

Nedělejte z herbicidního ošetření pšenice vědu

21. 10. 2017 Ing. Jakub Řezanina; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2925x

Pokud si v odborné literatuře přečtete, že přípravek náleží do skupiny PPO, tedy inhibitorů protoporfyrinogen - oxidázy, asi vás tato informace příliš nezasáhne. Trošku víc už vás asi bude zajímat ujištění, že přípravek nepatří do žádné z rezistencí ohrožených skupin, ke kterým lze naopak řadit sulfonylmočoviny, fenylmočoviny, či inhibitory ACCázy.

Sekator OD nově i pro podzimní použití v ozimech

Sekator OD nově i pro podzimní použití v ozimech

20. 10. 2017 Ing. Michal Vondra, Ph.D.; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 2075x

Zajištění bezplevelného stavu ozimých obilnin od zasetí do sklizně je základním požadavkem každého pěstitele. V posledních letech významně narůstá v České republice a na Slovensku podíl ozimých obilnin herbicidně ošetřených na podzim.

Rezidua pesticidů v povrchových vodách - legislativa, rizika, aktuální stav

Rezidua pesticidů v povrchových vodách - legislativa, rizika, aktuální stav

17. 10. 2017 Ing. Martin Ferenčík; Povodí Labe, s. p. Hradec Králové Ochrana obecně Zobrazeno 4501x

Rezidua pesticidů spolu s rezidui humánních léčiv, prostředků každodenní péče (kosmetika, detergenty, repelenty), a různými průmyslovými kontaminanty (plastifikátory, zpomalovače hoření, antikorozní prostředky) patří k nejčastěji nalézaným organickým mikropolutantům povrchových vod.

1 .. 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 .. 108
detail