BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Užitečné organizmy (43): Nepřátelé roztočů

Užitečné organizmy (43): Nepřátelé roztočů

01. 05. 2023 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 752x

Roztoče využívá k vývoji larev pouze několik rodů chalcidek ze dvou čeledí. Nejvíce informací je o parazitoidech klíšťat a predátorech vlnovníků, o parazitoidech hospodářsky nevýznamných roztočů se neví téměř nic.

InVigor® - osiva od BASF: Tuba se bude líbit

InVigor® - osiva od BASF: Tuba se bude líbit

01. 05. 2023 Ing. Roman Sýkora; BASF spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 843x

Za dobu, co rozvíjíme značku osiva InVigor® od BASF, jsme se posunuli o hodně dopředu a je se čím pochlubit. Šlechtění osiv je souběh trpělivosti, preciznosti, odvahy a hlavně štěstí. Výsledky se většinou nedostaví hned, ale s časovým odstupem. Horizont pro uvedení nového hybridu na trh je téměř 10 let.

Varistar
Herbicidní ošetření do kukuřice od společnosti AgroProtec

Herbicidní ošetření do kukuřice od společnosti AgroProtec

01. 05. 2023 Tomáš Zeman; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 177x

V poslední době se při výběru nejvhodnějšího herbicidu do kukuřice pro vaše pole velmi promítá omezení aplikace konkrétních přípravků ke vztahu k ochranným pásmům vod PHO a svažitosti pozemků a další omezení. Podmínky pro herbicidní ošetření kukuřice jsou velmi různorodé a proměnlivé, a proto pro vás společnost AgroProtec připravila flexibilní herbicidní strategii do kukuřice, která nabízí celou řadu řešení.

Altron Silver New v agrotechnice jarního ječmene

Altron Silver New v agrotechnice jarního ječmene

30. 04. 2023 Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna, Ing. Renáta Dufková, Ing. Veronika Kouřilová; Mendelova univerzita v Brně Stimulace Zobrazeno 785x

U jarního ječmene rozhodují o výši výnosu a jeho kvalitě tyto základní faktory – ročník, stanoviště, předplodina, odrůda a technologie jejího pěstování. Problematický je rovněž pokles ploch ječmene, který limituje společně s dosahovanými výnosy celkovou produkci zrna.

Perla medzi repkami

Perla medzi repkami

29. 04. 2023 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Praha Osivo a sadba Zobrazeno 850x

V ponuke hybridov sme sa tohto roku zamerali na inovatívne hybridy spájajúce tri perspektívne vlastnosti: odolnosť voči vírusu žltačky kvaky/okrúhlice, Rlm7 odolnosť proti fóme (Phoma resistance), ako aj genetickú odolnosť proti praskaniu šešúľ.

Regenerativní zemědělství (2): Hlavní přínosy a rizika

Regenerativní zemědělství (2): Hlavní přínosy a rizika

28. 04. 2023 Ing. Karel Klem, Ph.D.; Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. Technologie pěstování Zobrazeno 1665x

V minulém dílu jsme si představili hlavní cíle a zásady regenerativního zemědělství, ze kterého vyplývají rovněž přínosy, ale i některá rizika přechodu na regenerativní způsob hospodaření.

Boss - víc než jen fungicid

Boss - víc než jen fungicid

28. 04. 2023 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Choroby Zobrazeno 953x

Ošetření řepky proti hlízence a některým dalším chorobám bývá klíčové pro její ekonomické pěstování, protože při silném napadení porostů hlízenkou může v úplném závěru pěstování dojít ke snížení výnosu až o 30 %. To je rozhodující pro rentabilní pěstování obzvláště v letošním roce, kdy ceny vstupů i několikanásobně vzrostly a cena řepky z letošní sklizně se neustále propadá.

Mirage® C - Stéblolam na výbornou

Mirage® C - Stéblolam na výbornou

27. 04. 2023 Ing. Jiří Vašek; Adama Choroby Zobrazeno 787x

Vypadávání tradičních účinných látek, který si pěstitel léta volil na efektivní ochranu obilnin před houbovými chorobami vloni postihlo i praxí léta oblíbený prochloraz. Ten se používal zejména na první jarní ozdravění porostu, a to zejména tam, kde hrozilo napadení porostu pravým stéblolamem. Co ale místo něj?

Choroby brukvovitých olejnin: Skvrnitosti řepky

Choroby brukvovitých olejnin: Skvrnitosti řepky

26. 04. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 793x

V předešlém čísle jsme si přiblížili chorobu fomové černání stonků řepky, která se projevuje skvrnitostí ve všech růstových fázích řepky olejky. Skvrnitosti na řepce způsobují i houby rodu Alternaria a Pyrenopeziza. Choroby se vyskytují na celém území České republiky.

Nové herbicidy do sóji a hrachu

Nové herbicidy do sóji a hrachu

25. 04. 2023 Ing. Pavel Hasman; Certis Belchim Plevele Zobrazeno 1084x

V posledních letech narůstají osevní plochy sóji a hrachu. Plochy sóji se nám z roku na rok dokonce zdvojnásobily. Množství povolených herbicidů je však do těchto plodin poměrně malé, a proto pro letošní rok společnost Certis Belchim přichází s rozšířením registrace přípravku Proman a Chanon do sóji a přípravku Lentagran do hrachu.

Choroby břízy

Choroby břízy

24. 04. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2456x

Do rodu Betula L. (bříza) je zahrnuto kolem 120 druhů opadavých stromů či keřů vyskytujících v mírném až arktickém pásu severní polokoule. U nás je najdeme především ve světlých lesích, ve stromořadích podél cest či v městských výsadbách. Některé druhy jsou využívány i jako okrasné dřeviny, např. B. pendula ´Purpurea´ s purpurovými listy či ´Youngii´ s krátkým kmenem a deštníkovitou korunou.

Možnosti ochrany řepky v květu proti hlízence

Možnosti ochrany řepky v květu proti hlízence

24. 04. 2023 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 762x

Řepka olejka je dlouhodobě jednou z hlavních, vysoce profitabilních plodin. Úroveň ochranných vstupů je standardně velmi vysoká, v případě této plodiny je opravdovou nezbytností, a zřejmě tomu asi nikdy nebude jinak.

Biologické metody ochrany mohou poškozovat plodiny

Biologické metody ochrany mohou poškozovat plodiny

23. 04. 2023 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 739x

Druhy rodu Trichoderma patří mezi houby vřeckovýtrusé (askomycety) a nacházejí se po celém světě v půdě, na kořenech rostlin, v rozkládajících se rostlinných zbytcích a na dřevě. Působí jako rozkladači substrátů a jako antagonisté jiných mikroorganizmů.

Zymoseptoria tritici a Microdochium nivale - dva významné houbové patogenní organizmy obilnin a účinná ochrana proti nim

Zymoseptoria tritici a Microdochium nivale - dva významné houbové patogenní organizmy obilnin a účinná ochrana proti nim

23. 04. 2023 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol. Choroby Zobrazeno 827x

Ochrana rostlin proti chorobám je disciplínou s široce rozprostřenými požadavky na odborné znalosti a kvalifikaci pracovníků, kteří se jí zabývají. Houbové choroby jsou výrazně vázány na podmínky prostředí, které podporují jejich rozvoj. Jsou to ale také podmínky, které vystavují stresu rostliny, oslabují je a ty se pak stávají náchylnějšími k napadení.

Kukuřice bez plevelů

Kukuřice bez plevelů

22. 04. 2023 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Plevele Zobrazeno 1191x

Každý pěstitel si klade otázku, jak vyřešit jedním herbicidním ošetřením většinu plevelů na pozemku, aby kukuřice zůstala bez plevelů až do sklizně. Odpovědí je použití některého z následujících herbicidů a herbicidních kombinací.

Výsledky agrochemického zkoušení půd a jejich využití v praxi

Výsledky agrochemického zkoušení půd a jejich využití v praxi

22. 04. 2023 Ing. Michaela Smatanová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hnojení Zobrazeno 1229x

Informace o stavu zásobenosti živinami a hodnotě výměnné půdní reakce je základním předpokladem pro stanovení účelného hnojení, popřípadě úpravy půdní reakce vápněním. Celostátní pravidelné zkoušení půd nabízí využití těchto výsledků jak zemědělským podnikatelům, tak vlastníkům půdy.

Regenerativní zemědělství bude hlavním tématem připravované konference v Jihlavě

Regenerativní zemědělství bude hlavním tématem připravované konference v Jihlavě

22. 04. 2023 Ing. Filip Daněk; Soufflet Agro Management Zobrazeno 941x

U příležitosti oslav 10 let programu SoilTEQ (agronomická podpora a klub zemědělců zaměřené na regenerativní zemědělství) v České republice, pořádá společnost Soufflet Agro a.s. 30. května 2023 velkou celodenní konferenci na toto téma. Na účastníky čeká zajímavý program se zkušenými řečníky z České republiky i ze zahraničí, kteří se podělí o své praktické znalosti o regenerativním zemědělství!

Řepka, škůdci, řešení

Řepka, škůdci, řešení

21. 04. 2023 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1031x

Účinná ochrana řepky proti škůdcům je jedním ze základních předpokladů jejího úspěšného pěstování. Snižující se počet insekticidních účinných látek a klimatické změny projevující se vysokými teplotami a dlouhým obdobím beze srážek především v období zakládání porostů řepky, jsou příčinou přemnožení některých škůdců, kteří způsobují na porostech řepky významné škody.

Invazní druhy škůdců versus občanská věda

Invazní druhy škůdců versus občanská věda

21. 04. 2023 Dr. Jiří Skuhrovec; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1141x

Nepůvodní (invazní a zejména karanténní) škůdci představují vážnou hrozbu nejen pro zemědělství a lesnictví, ale také značnou zátěž pro krajinu a často mají negativní socio-ekonomické dopady. Tito nepůvodní škůdci se v poslední době rozšířili v celosvětovém měřítku.

Modelování porostu ječmene jarního

Modelování porostu ječmene jarního

20. 04. 2023 Ing. Jan Šamalík; CHEMAP AGRO s.r.o. Stimulace Zobrazeno 857x

Jedním ze základních předpokladů dosažení vysokého výnosu i sladovnické kvality ječmene jarního je dosažení dostatečného počtu klasů na jednotku plochy jako základního výnosotvorného prvku. Samozřejmě vždy s ohledem na odrůdu i intenzitu pěstování.

Alternativní způsoby regulace plevelů u brambor

Alternativní způsoby regulace plevelů u brambor

20. 04. 2023 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1224x

Regulace plevelů v konvenčním systému pěstování brambor je v současné době spolehlivě řešena pomocí herbicidů. Ačkoliv spektrum registrovaných účinných herbicidních látek do brambor není široké, lze na základě znalosti konkrétního druhového spektra plevelů zvolit vhodné řešení jedním nebo kombinací více herbicidů.

Ochrana obilnin proti chorobám letos opět o něco snazší

Ochrana obilnin proti chorobám letos opět o něco snazší

19. 04. 2023 Ing. Petr Vlažný, Ph.D.; Corteva Agriscience Choroby Zobrazeno 978x

Ani v roce 2022 jsme se neubránili ztrátě některých přípravků, které se ale snažíme nahrazovat ještě lepšími, s delší a lepší účinností na jednotlivé choroby. Minulý rok jsme se rozloučili s přípravkem Promir a pochopitelně nejenom s ním, ale se všemi přípravky s účinnou látkou prochloraz. Ta byla hojně využívána především na ochranu před komplexem chorob pat stébel a proti klasovým fuzáriím.

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v dubnu

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v dubnu

19. 04. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 995x

Zatímco v měsíci březnu se sady začínají pomalu probouzet k životu ze zimního spánku, duben představuje období, kdy se vegetační sezona rozjíždí naplno. Dlouhodobé průměrné dubnové teploty činí v měřítku celého území ČR 7,8 °C a mohou se objevit i letní dny s maximy přesahující 20 °C. Na druhou stranu proměnlivost dubnového počasí pravidelně přináší dny s mrazy a se sněhovou nadílkou.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Duben a květen 2023

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Duben a květen 2023

18. 04. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2880x

Na jádrovinách škodí v tomto období zejména padlí jabloně, strupovitost jabloně a strupovitost hrušně, ze škůdců svilušky a různé druhy mšic, dále obaleči pupenoví - na koncích letorostů jsou sbalené listy, mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná, pilatka hrušková a zobonosky. Na hrušních škodí také rzivost hrušně a mera skvrnitá.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Duben a květen 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Duben a květen 2023

17. 04. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1992x

Padlí pšenice (padlí travní; Blumeria graminis) je rozšířeno ve všech oblastech pěstování obilnin. Silné napadení se může projevit při teplém a relativně suchém jarním počasí. Napadení podporuje vysoká vzdušná vlhkost, ale ne déšť, dále teploty mezi 18–20 °C a střídání teplých a vlhkých dnů.

1 .. 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 .. 108
detail