BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Priaxor® EC - stálice v ochraně obilnin před houbovými chorobami

Priaxor® EC - stálice v ochraně obilnin před houbovými chorobami

01. 03. 2023 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D., BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 693x

Fungicid Priaxor® EC se od svého zavedení etabloval na nejvyšších příčkách oblíbenosti v ochraně obilnin před houbovými chorobami. Věříme, že za to vděčíme vynikajícím vlastnostem našeho fungicidu. Priaxor® EC totiž dokáže vyřešit celé spektrum listových chorob s výhodou registrace do všech obilnin (s výjimkou ovsa).

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu v časné fungicidní ochraně obilnin

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu v časné fungicidní ochraně obilnin

01. 03. 2023 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 659x

Časná jarní aplikace od fáze konce odnožování až po vyvinutý praporcový list vyžaduje aplikaci fungicidu, který splňuje kombinaci mnoha požadavků. Dlouhodobá preventivní účinnost v kombinaci s rychlou kurativní aktivitou, odolnost smyvu deštěm i účinek při nízkých teplotách.

Varistar
Ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

Ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

28. 02. 2023 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 1109x

Řepka se vždy musí ošetřit proti stonkovým krytonoscům včas, při maximálním výskytu dospělců, ale vždy před kladením vajíček do stonků nebo řapíků listů řepky. Nálet krytonosců je ovšem na jaře rozvleklý podle průběhu počasí a může trvat až 2 měsíce. V roce 2022 byly v Morickeho miskách zachyceny první výskyty krytonosců už na konci února.

Choroby brukvovitých olejnin: Bílá hniloba a šedá plísňovitost řepky

Choroby brukvovitých olejnin: Bílá hniloba a šedá plísňovitost řepky

28. 02. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1162x

Bílá hniloba řepky a šedá plísňovitost brukvovitých patří k hospodářsky závažným chorobám nejen na řepce olejce. Původci těchto chorob jsou polyfágní houby, mají široký okruh hostitelských rostlin. Napadají rostliny ve všech vývojových fázích, rozrušují vodivá pletiva, dochází tak k lámání stonků a předčasnému zasychání rostlin, a tím pádem i k značným ztrátám na výnosu. Podrobnější popis patogenů najdete u chorob slunečnice.

LG Belcanto - o 11 % vyšší výnos jen volbou odrůdy

LG Belcanto - o 11 % vyšší výnos jen volbou odrůdy

27. 02. 2023 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 781x

Při volbě odrůdy jarního ječmene pro sladovnické účely musí pěstitel zvážit nejen agronomické vlastnosti konkrétního ječmene, ale také prodejnost vypěstované komodity, která je zpravidla daná odrůdovou preferencí odběratele (sladovny). V případě krmného jarního ječmene je situace o mnoho jednodušší. Stačí se soustředit na výnos a dobré pěstitelské vlastnosti.

Rozšíření možnosti adresné aplikace přípravků na ochranu rostlin proti hraboši polnímu

Rozšíření možnosti adresné aplikace přípravků na ochranu rostlin proti hraboši polnímu

27. 02. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Škůdci Zobrazeno 1622x

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zveřejňilmožnost aplikace přípravků na ochranu rostlin při řešení pokračujících vzestupných výskytů hraboše polního na území České republiky. Pro ošetření porostů je možné od 21. února na dobu omezenou využít zvýšené dávky rodenticidů do nor.

Seznam doporučených odrůd hrachu, 2023

Seznam doporučených odrůd hrachu, 2023

27. 02. 2023 Ing. František Vytiska, Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 773x

V současné době je ve Společném katalogu odrůd zapsáno kolem 370 odrůd hrachu polního. Osivo těchto odrůd může být množeno a obchodováno v rámci celé Evropské unie. V ČR je z tohoto počtu odrůd registrováno a v půdně klimatických podmínkách ČR prověřeno 28 odrůd.

Změny v plevelových společenstvech

Změny v plevelových společenstvech

24. 02. 2023 Ing. Jan Štrobach a kol. Plevele Zobrazeno 1085x

Spektrum plevelů vyskytujících se v agroekosystémech je ovlivňováno celou řadou faktorů, jako jsou klimatické podmínky, střídání plodin, zpracování půdy, výživa rostlin, použití herbicidu a samozřejmě působení člověka v nezemědělské sféře. Vlivem těchto faktorů plevelová společenstva procházejí stále poměrně složitým vývojovým cyklem, při kterém se v průběhu času mění jak v početnosti, tak v druhovém složení.

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2022

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2022

22. 02. 2023 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1156x

V roce 2022 se na pokusných lokalitách Skalička, Sloveč a Straškov sledovali následující odrůdy sóji: Ambella, Adessa, Obelix, Amiata, Abaca, RGT Sphinxa, Bettina, Marquise, ES Compositor, ES Governor, ES Comandor, Adelfia, ES Attractor, Alvesta, Cantate, Mentor.

Uhlík z atmosféry ukládají čeští zemědělci do půdy

Uhlík z atmosféry ukládají čeští zemědělci do půdy

21. 02. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 2239x

Ve snižování emisí skleníkových plynů má půda významný potenciál. Pokud je zdravá, stává se neomezeným úložištěm CO2, který umí prospěšně zužitkovat. Na mezinárodní úrovni proto vznikají plány, jak společně dosáhnout uhlíkové neutrality využitím půdního a lesního hospodaření. Jako nejúčinnější nástroj se v této oblasti jeví regenerativní zemědělství.

Co nás čeká v integrované ochraně ovoce v roce 2023

Co nás čeká v integrované ochraně ovoce v roce 2023

20. 02. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1068x

Nová vegetační sezona se opět blíží, a tak se zkusme zamyslit nad tím, co nás opět čeká v ochraně ovocných sadů. Především je třeba zmínit, že ovocnářství samotné prochází nyní velkou zkouškou, za kterou stojí růst cen energií, pohonných hmot a nízké výkupní ceny ovoce. Zároveň došlo k výraznému zvýšení nákladů na výživu, což u řady podniků vedlo k omezení aplikací hnojiv.

 Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Únor a březen 2023

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Únor a březen 2023

17. 02. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1637x

Nejpozději během předjarního řezu musíme ze stromů odstranit i mumifikované zbytky plodů jádrovin a peckovin napadených moniliniovou hnilobou plodů, dále odstranit letorosty, případně konce letorostů u jabloní a angreštu napadených padlím.

Populace hraboše polního se přemnožily!

Populace hraboše polního se přemnožily!

16. 02. 2023 Připraveno podle tiskové zprávy ÚKZÚZ Škůdci Zobrazeno 979x

Z výsledků lednových pozorování výskytu hraboše provedených ÚKZÚZ vyplývá, že se stav jeho populací od podzimu 2022 významně zvýšil. Průměrný počet aktivních východů z nor/ha v rámci ČR narostl ze 439 v listopadu 2022 na 661 v lednu 2023, což 3,3× překročilo práh škodlivosti. Hlavně na Moravě se hraboš po třech letech znovu přemnožil, k čemuž dopomohl i průběh počasí.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2021/22

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2021/22

16. 02. 2023 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 845x

Výskyt škodlivých organizmů a průběh vegetace jsou zásadním způsobem ovlivněny průběhem počasí na dané lokalitě. Ve vegetačním roce 2021/22 mělo největší význam nejprve velmi teplé počasí doprovázené minimem srážek během září a října a následně chladné a suché jaro vystřídané vysokými, později až extrémními teplotami a srážkami v závěru vegetace.

Choroby a škůdci podbělu

Choroby a škůdci podbělu

15. 02. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 1790x

Podběl (Tussilago farfara L.) je jediný druh rodu Tussilago (Asteraceae), který se přirozeně vyskytuje v Evropě, Africe, západní a východní Asii a zavlečen byl do Severní Ameriky (invazivní rostlina). Běžně roste na suchých teplých stanovištích a propustných půdách, v zaplevelených plochách na hlinitých a jílovitých půdách, navíc je považován za indikační rostlinu pro zamokřené oblasti.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Únor a březen 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Únor a březen 2023

15. 02. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1145x

Mrazuvzdornost řepky znamená schopnost rostlin překonat působení mrazů bez škodlivého poškození. Není to vlastnost stálá, během vegetace a zimy se mění. S oteplováním v předjaří a na jaře mrazuvzdornost rychle klesá.

Stonkoví krytonosci jsou na polích již od podzimu!

Stonkoví krytonosci jsou na polích již od podzimu!

14. 02. 2023 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 1652x

Připravme se na další rok se škůdci řepky. Tentokrát se však nebudeme bavit o dřepčíku olejkovém nebo mšicích. Článek bude věnován stonkovým krytonoscům, kteří nás svou přítomností poctili o čtyři měsíce dříve, než je zvykem. Ano, čtete správně. Jarní škůdci již na podzim. Potvrzuje se tak fakt, že na abnormální teploty reagují hmyzí škůdci nejen urychleným vývojem, ale i časnou migrací do porostů hostitelských rostlin.

Škodlivé organizmy na sóje v roce 2022

Škodlivé organizmy na sóje v roce 2022

13. 02. 2023 Ing. Eliška Krobotová; Agritec, výzkum, šlechtění a služby, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1330x

Sója se řadí mezi jednou z nejcennějších zemědělských plodin ve světě a její obliba významně vzrostla i u nás. Je důležitou olejnou plodinou a zdrojem rostlinných bílkovin. V České republice sója představuje po hrachu druhou nejrozšířenější luskovinu. Zvýšení ploch sóje udávají vysoké ceny hnojiv, na které je sója nenáročná, vysoká poptávka a dále také nadprůměrné výnosy sójových bobů.

Pokusy Prograin Zia s odrůdami sóji v roce 2022

Pokusy Prograin Zia s odrůdami sóji v roce 2022

11. 02. 2023 Ing. Ondřej Průša; Prograin Zia, s.r.o Osivo a sadba Zobrazeno 1030x

Sója luštinatá je jednou z nejrychleji rostoucích plodin. Výměra sóji se neustále zvyšuje a potvrzují to data ČSÚ. Za 10 let vzrostla osevní plocha sóji z 5 742 ha až na letošní rekordní výměru 28 538 ha. Zvýšení nárůstu plochy sóji mělo několik důvodů během deseti let. Jedním z hlavních faktorů, které přispěly, byla zemědělská politika „greenning“, dále přírodní vlivy jako deštivé podzimy a omezené množství osiva jarní pšenice.

Bakterie Candidatus Liberibacter solanacearum - riziko nejen pro pěstování brambor

Bakterie Candidatus Liberibacter solanacearum - riziko nejen pro pěstování brambor

10. 02. 2023 Dr. Ing. Zdeněk Chromý, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Choroby Zobrazeno 961x

Výskyt bakterie Candidatus Liberibacter solanacearum byl poprvé zjištěn v roce 2008 zároveň na Novém Zélandu a ve Spojených státech amerických, kde je považována za původce onemocnění brambor pojmenovaného „zebra chip“. Bakterie napadá i další lilkovité plodiny, na evropském kontinentu je známa zejména jako patogen působící škody na plodinách z čeledi miříkovité.

Regenerativní zemědělství (1): Hlavní cíle, předpoklady a zásady

Regenerativní zemědělství (1): Hlavní cíle, předpoklady a zásady

08. 02. 2023 Ing. Karel Klem, Ph.D.; Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. Technologie pěstování Zobrazeno 4737x

V posledních letech se začínají stále více objevovat nové pojmy a systémy zemědělského hospodaření na orné půdě, které se ve svých cílech, zásadách či používaných technologických postupech často do určité míry překrývají a vytvářejí tak poměrně nepřehlednou situaci pro praktické zemědělce, ve které často zanikají potenciální pozitivní efekty nových přístupů.

Varistar - přínosy variabilních aplikací ověřujeme v dlouhodobých pokusech

Varistar - přínosy variabilních aplikací ověřujeme v dlouhodobých pokusech

07. 02. 2023 Ing. Martina Semrádová; Varistar, s. r. o. Precizní zemědělství Zobrazeno 1632x

Minulý týden Ministerstvo zemědělství zveřejnilo tiskovou zprávu, která potvrdila informaci, že přímé platby pro precizní zemědělství nebudou pro tento rok spuštěny. Pro mnoho podniků byly dotace motivací, proč se do precizního zemědělství a variabilních aplikací pustit.

Seznam doporučených odrůd pšenice jarní, 2023

Seznam doporučených odrůd pšenice jarní, 2023

06. 02. 2023 Ing. Vladimíra Horáková; Národní odrůdový úřad, ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2142x

Hodnocení odrůd uvedených v tabulce vychází z výsledků pokusů a testů prováděných v letech 2019–2022 na jedenácti zkušebních stanicích ÚKZÚZ a zkušebních místech spolupracujících organizací. Zkoušení probíhá podle jednotné metodiky a pokusy jsou pravidelně kontrolovány pracovníky Národního odrůdového úřadu ÚKZÚZ. Kromě obecného popisu uvádíme u jednotlivých odrůd jejich přednosti, ale i nedostatky.

Vliv restrikcí účinné látky glyphosate na šíření plevelů

Vliv restrikcí účinné látky glyphosate na šíření plevelů

03. 02. 2023 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3383x

Účinná látka glyphosate byla zavedena na americký trh firmou Monsanto v roce 1974. Herbicid Roundup se zpočátku využíval pouze jako neselektivní herbicid k regulaci nežádoucí vegetace, po sklizni plodiny nebo naopak před jejím výsevem, či vzejitím. Následně však našel další využití, a to i mimo zemědělství.

Konference Živá krajina se zaměřila na strategii EU, uhlík a život v půdě

Konference Živá krajina se zaměřila na strategii EU, uhlík a život v půdě

02. 02. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 973x

Na světě je degradována celá třetina zemědělské půdy. Konkrétně v Evropě je nezdravých půd dokonce mezi 60 až 70 %. Přitom je to právě kvalita půdy, která má zásadní vliv na množství živin v potravinách, na přírodu i klima. Dobrou zprávou je, že lidstvo má v rukou účinný lék pro její uzdravení, a tou je regenerativní zemědělství, což také v Praze zdůraznil přední americký expert profesor Timothy LaSalle.

1 .. 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 .. 108
detail