BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2021/22

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2021/22

21. 09. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Luděk Procházka, Ing. Dita Hiřmanová; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1184x

V pěstitelském roce 2021/22 proběhly na dvou lokalitách (Praha a Hořice na Vysočině) dva identické srovnávací herbicidní pokusy v řepce ozimé. Cílem pokusů bylo porovnat účinnost a selektivitu běžně používaných herbicidů v různých půdních a povětrnostních podmínkách.

AG Tracker - Nástroj pro progresivní řízení zemědělské firmy

AG Tracker - Nástroj pro progresivní řízení zemědělské firmy

20. 09. 2022 Ing. Pavel Palas; AG info, s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 2009x

AG Tracker není jen GPS sledování techniky. Jedná se o komplexní systém, který obsahuje řadu modulů. AG Tracker je již více jak 4 roky využíván v zemědělských firmách a pyšní se velmi dobrými referencemi uživatelů.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Postřikovač ARA stříká jen na plevele

Postřikovač ARA stříká jen na plevele

20. 09. 2022 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 1815x

Technologie pro precizní zemědělství jsou již více než 20 let hlavní doménou společnosti Leading Farmers CZ, a.s. Za tu dobu drží v zavádění precizních prvků řadu prvenství v českém zemědělství. V roce 2002 instalovala první GPS autopilot; ty se dnes staly běžnou součástí traktorů.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

PREFARM® - komplexní, flexibilní a za nejlepší cenu

PREFARM® - komplexní, flexibilní a za nejlepší cenu

20. 09. 2022 Ing. Radomír Šmoldas, Ph.D.; MJM agro, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 2449x

První pole jsme variabilní dávkou s využitím GPS pohnojili už v roce 1998. Už 24 let aplikujeme a vyvíjíme jednotlivé prvky systému PREFARM®. Systém je aktivně využíván na 450 000 ha konkrétních polích nejen v Česku, ale i okolních státech. V návrzích nové SZP od roku 2023 se uvažuje o dotační podpoře systémů Precizního zemědělství. Díky dlouhodobým zkušenostem jsme připraveni vyhovět vašim požadavkům.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Varistar® - Váš spolehlivý partner pro variabilní aplikace

Varistar® - Váš spolehlivý partner pro variabilní aplikace

20. 09. 2022 Ing. Martina Semrádová; Varistar, s. r. o. Precizní zemědělství Zobrazeno 1780x

O variabilních aplikacích a precizním zemědělství toho bylo napsáno již velmi mnoho a věříme, že téměř každý, kdo se v oblasti zemědělství pohybuje, již o tomto tématu slyšel. Společně s rozšířením povědomí se samozřejmě rozšiřuje i okruh společností, které v této oblasti nabízejí své produkty a služby. Volba partnera, se kterým zemědělské podniky budou systém pro variabilní aplikace zavádět, je přitom zásadní pro dosažení očekávaných výsledků.

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2023

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2023

20. 09. 2022 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 2060x

Podrobný přehled činností hlavních společností působících na českém trhu v oblasti precizního zemědělství, umožňující porovnání šíře nabídky prováděných analýz a navazujících služeb. Obsahuje také možnosti vzájemného propojení a se zemědělskou technikou, kdy může být využíváno prostředků obsažených v zemědělské mechanizaci, nebo naopak za pomoci vlastního řešení, nezávislého na použité technice.

Sklizeň lnu bez desikantů

Sklizeň lnu bez desikantů

19. 09. 2022 Ing. Prokop Šmirous, CSc. a kol. Sklizeň Zobrazeno 1693x

Len setý olejný (Linum usitattissimum L.) se pěstuje pro získání semen obsahujících 35–45 % tuku, tj. lněného oleje pro potravinářské i průmyslové využití. Vedlejším produktem je lněný stonek (také nesprávně nazývaný sláma), který obsahuje asi 30 % krátkého vlákna vhodného pro průmyslové netextilní využití.

Ochrana řepky ozimé proti podzimním škůdcům

Ochrana řepky ozimé proti podzimním škůdcům

19. 09. 2022 Ing. Pavel Kolařík a kol. Škůdci Zobrazeno 1371x

Řepka ozimá je plodina, která je z hlediska ochrany proti hmyzím škůdcům velmi náročná. Je to dáno především její velkou pěstitelskou plochou v České republice a omezováním účinných látek insekticidů, které lze použít pro minimalizaci škodlivosti u hlavních hmyzích škůdců. Těmito dvěma faktory dochází k hlavnímu posilování škodlivých populací a s tím spojeným výskytem zvýšených škod v řepkových porostech.

Odrůda, která šlape i v sušších oblastech

Odrůda, která šlape i v sušších oblastech

18. 09. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1072x

Odrůda LG Keramik byla registrována ÚKZÚZ zejména díky velmi vysokému výnosu zrna v kombinaci s velmi dobrou potravinářskou jakostí. Na Slovensku absolvovala zatím velmi úspěšně dva roky ŠOS ÚKSÚP a na jaře 2023 očekáváme registraci v SR. Jedná se o středně ranou, plastickou a intenzivní odrůdu vhodnou do všech výrobních oblastí, která je velkým přínosem i pro pěstitele v teplejších a sušších oblastech.

Crossway - kvalita A se špičkovým výnosem

Crossway - kvalita A se špičkovým výnosem

18. 09. 2022 Ing. Stanislav Doležal, Limagrain Česká republika, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 3318x

Horkou novinkou mezi odrůdami ozimé pšenice je odrůda Crossway. Na několika málo polních dnech byla k vidění již v loňském roce, kde zaujala především velmi širokým praporcovým listem, podobným jako má naše oblíbená odrůda Frisky. V letošním roce již mají návštěvníci možnost seznámit se s touto odrůdou na většině polních dnů.

Ochrana ovoce v integrované produkci během září a října

Ochrana ovoce v integrované produkci během září a října

18. 09. 2022 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 921x

S koncem léta zahajujeme sklizeň hlavního sortimentu jádrovin, jež podle odrůd probíhá většinou až do poloviny nebo konce měsíce října. Na řadu postupně přichází ranější podzimní odrůdy, jak např. Gala, Šampion, Bohemia, Rubinola, pak postupně přicházejí na řadu pozdnější a zimní odrůdy. Sklízíme také pozdní odrůdy slivoní, jako jsou Gabrovská, Jojo, Valjevka, Tophit, později Elena, Prezenta a Prezident.

Sója letos překvapila

Sója letos překvapila

17. 09. 2022 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 1806x

Tradiční akcí na konci srpna jsou Polní dny sója. Zájemci o pěstování této plodiny se sešli na polích ve Slovči u Městce Králového, ve Skaličce u Přerova a ve Straškově poblíž Řípu. Vedle mnoha odborných informací si účastníci mohli prohlédnout široký sortiment dostupných odrůd a různé varianty herbicidní a fungicidní ochrany a použití stimulátorů růstu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2022

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2022

16. 09. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1385x

U jádrovin lze moniliniovou hnilobu a také sazovitost, mušincovitost a některé skládkové choroby omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní přípravky: Bellis, Luna Experience, Pomax, Scala, Stampa, nebo pozdní ošetření proti strupovitosti některým z přípravků s kratší ochrannou lhůtou: Alcedo, Captan 80 WG, Delan 700 WDG, Embrelia, Scab 480 SC, Zato 50 WG aj.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2022

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2022

15. 09. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1605x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

Herbicidní regulace problematických plevelů na podzim

Herbicidní regulace problematických plevelů na podzim

14. 09. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1398x

K regulaci plevelů v podzimním období je v současnosti registrován široký sortiment herbicidů. Velmi oblíbené jsou především širokospektrální dvou- či třísložkové herbicidy, které obvykle vykazují vysokou účinnost na většinu běžně se vyskytujících druhů, především violky, rozrazily, máky, hluchavky, brukvovité plevele, chundelku metlici, ptačinec prostřední a mnoho dalších plevelů.

Pomocné plodiny proti plevelům

Pomocné plodiny proti plevelům

13. 09. 2022 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1785x

Jedním z cílů pěstování pomocných plodin v budoucích či stávajících meziřádcích hlavní plodiny je regulace plevelů. Z hlediska filozofie použití pomocných plodin za účelem omezení vývoje plevelů je nutné vycházet z více faktorů, které jsou dány kombinací dynamiky růstu kořenů a nadzemní biomasy hlavní plodiny, pomocné plodiny a plevelů, ale zapomínat nelze ani na průběh počasí, dynamiku rozkladu nadzemní biomasy pomocné plodiny a podobně.

Rodenticidní přípravky - dvojí režim používání

Rodenticidní přípravky - dvojí režim používání

12. 09. 2022 RNDr. Marcela Fraňková, Ph.D. a kol. Skladování Zobrazeno 1645x

Rodenticidy jsou chemické přípravky určené k hubení škodlivých druhů hlodavců. Na trhu se používají ve dvou odlišných režimech - buď jako přípravky na ochranu rostlin, nebo jako biocidy. V obou režimech probíhají odlišné procesy registrace účinných látek a povolování konkrétních přípravků. Tyto procesy probíhají na úrovni Evropské unie a dále jednotlivých členských států.

Novum Czech slaví 10 let spolupráce se společností Agritecno

Novum Czech slaví 10 let spolupráce se společností Agritecno

12. 09. 2022 Ing. Daniel Trefil; Novum Czech s.r.o. Stimulace Zobrazeno 1144x

Úspěšná kooperace mezi firmou Novum Czech s.r.o. a předním výrobcem biostimulátorů růstu a listových hnojiv – španělskou společností Agritecno trvá již deset let. V průběhu této doby se podařilo zaregistrovat a následně zavést na český trh 18 přípravků, které se staly nedílnou součástí agronomické praxe.

Listová výživa pro rychlou dodávku živin

Listová výživa pro rychlou dodávku živin

11. 09. 2022 Ing. Vít Chmel, MBA; ICL Innovative Ag Solutions Česká republika a Slovensko Výživa a stimulace Zobrazeno 2537x

Během běžného sezonního vývoje prochází většina plodin fázemi vysokých nároků na živiny. Typickými příklady takových fází je rychlý růst rostlin po vyklíčení u jednoletých plodin, odnožování a tvorba zrna u obilnin, intenzivní prodlužování výhonků na jaře u trvalých plodin či fáze kvetení a tvorby plodů u ovoce a zeleniny. Často se tyto kritické vývojové fáze časově kryjí se situacemi, které brání řádnému fungování kořenů (např.

Možnosti desikace slunečnice - výsledky pokusů z roku 2021

Možnosti desikace slunečnice - výsledky pokusů z roku 2021

11. 09. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D. a kol. Sklizeň Zobrazeno 1288x

Významným světovým producentem slunečnice je Ukrajina. S ohledem na současnou situaci v této zemi je pravděpodobné, že produkce slunečnice bude v letošním a možná i následných letech snížena, což může být určitá příležitost pro pěstitele v ostatních evropských zemích, včetně těch z ČR.

Špičková fungicidní ochrana vzcházejících porostů i podpora vegetace - to je Vibrance Gold

Špičková fungicidní ochrana vzcházejících porostů i podpora vegetace - to je Vibrance Gold

10. 09. 2022 Ing. Václava Spáčilová, Ph.D.; Syngenta Osivo a sadba Zobrazeno 1174x

O tom, že je moření osiv velmi důležitým prvkem agrotechniky obilnin a má při jejich pěstování nezastupitelný význam, už v současné době asi žádný agronom nepochybuje. Mořením osiva chráníme porosty obilnin před chorobami přenosnými osivem a půdou, chorobami, které se jiným způsobem regulovat nedají nebo jsou foliárně regulovány pouze omezeně.

Jak omezit sametky, které nás trápí na zahradách?

Jak omezit sametky, které nás trápí na zahradách?

10. 09. 2022 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 3404x

Je to již spoustu let, kdy byl uveden v tomto časopisu příspěvek o sametkách. V té době vrcholil výskyt sametek v roce 2013. Hromadný výskyt sametek lze obtížně předpovídat. Ale zvýšené výskyty se opakují v teplých letech s dostatkem srážek v červnu a počátkem července a vyššími teplotami v letním období. V posledním období takových let přibývá a sametky nás trápí zase více.

Opatření k ochraně zdraví lidí při používání přípravků na ochranu rostlin

Opatření k ochraně zdraví lidí při používání přípravků na ochranu rostlin

09. 09. 2022 Ing. Andrea Blažková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno Legislativa Zobrazeno 2156x

Přípravky na ochranu rostlin musí profesionální uživatelé používat dle pokynů uvedených na etiketě a v souladu s požadavky, které jsou stanoveny v zákonu č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zejména v ustanovení § 3 odst. 1 písm. b), 49, 51, 52a, 52b.

Porovnání metod zjišťování vitality osiva sóji

Porovnání metod zjišťování vitality osiva sóji

08. 09. 2022 Ing. Pavel Procházka Ph.D., Ing. Antonín Procházka; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 1321x

Sója luštinatá je plodina s nízkou autoregulační schopností porostu, proto jeho správné založení hraje ještě významnější roli než u plodin, jako je řepka či pšenice. Pokud nevzejde adekvátní počet rostlin, už těžko docílíme kýženého výnosu. Proto je vhodné mít ucelenou představu o kvalitě osiva, vybrat si vhodnou partii a zvolit adekvátní výsevek.

Činnosti Státního zdravotního ústavu při hodnocení přípravků na ochranu rostlin

Činnosti Státního zdravotního ústavu při hodnocení přípravků na ochranu rostlin

07. 09. 2022 MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.; Státní zdravotní ústav Management a legislativa Zobrazeno 1105x

Státní zdravotní ústav (SZÚ) je příspěvková organizace v přímé působnosti Ministerstva zdravotnictví ČR, která se zaměřuje na ochranu a podporu zdraví, přípravu podkladů pro národní zdravotní politiku, metodické a referenční činnosti na úseku ochrany veřejného zdraví, monitorování vztahů životních a pracovních podmínek a zdraví, výchově v lékařských oborech ochrany a podpory zdraví apod.

1 .. 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 .. 110
detail