BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2022

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2022

15. 07. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1198x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophthora infestans) a někde i hnědé/terčovité skvrnitosti listů (Alternaria alternata/solani) ve všech porostech. U raných odrůd a na lokalitách se škodlivým výskytem plísně (nad 25 %) je vhodné provést likvidaci natě, aby nedošlo k napadení hlíz.

Výběr odrůd ozimé řepky pro zásev 2022

Výběr odrůd ozimé řepky pro zásev 2022

14. 07. 2022 Ing. David Bečka, Ph.D., Ing. Lucie Bečková, PhD., Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D., Ing. Pavel Cihlář Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2340x

Osevy řepky v ČR, SR i celé EU meziročně narostly. Podle odhadů ČSÚ jsou v ČR plochy vyšší o asi 10 tis. ha (3 %). Věřme, že se jedná o odrazový můstek a plochy řepky již klesat nebudou, ale naopak se stabilizují a snad i porostou.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Polní vzcházivosti řepky i výnosy lze zvýšit stimulací osiva

Polní vzcházivosti řepky i výnosy lze zvýšit stimulací osiva

13. 07. 2022 Ing. Hana Honsová, Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 1375x

Výnosy řepky v České republice se v současnosti nedaří podstatně zvyšovat. Jednu z možností, jak situaci zlepšit představuje vysévání vysoce kvalitního osiva, které vzejde i za stresových podmínek, tj. za sucha nebo mokra. Rychlé a vyrovnané vzcházení a dosažení optimální hustoty porostu silných rostlin je základním předpokladem pro dobré přezimování a dosažení vysokého výnosu.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Choroby petržele

Choroby petržele

12. 07. 2022 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3971x

Petržel obecná (Petroselinum crispum, Apiaceae) je známa především jako kořenová či listová zelenina s hladkými či zkadeřenými listy a charakteristickou vůní. Méně se ale ví o jejich léčivých účincích i o dřívějším využívání jako mystické magické byliny. Ve starověkém Egyptě se používala při kultu mrtvých, ve středověku byla součástí čarodějnických mastí.

Nové přípravky v ochraně proti mšicím na jabloních

Nové přípravky v ochraně proti mšicím na jabloních

11. 07. 2022 Ing. Jitka Stará, Ph.D., Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2182x

V příspěvku jsou uvedeny informace o účinnosti nově používaných insekticidů na mšice s možnostmi využití v ochraně sadů na mšici jitrocelovou a mšici jabloňovou. Hodnocena byla účinnost přípravků Teppeki (flonicamid) a Movento 100 SC (spirotetramate), které byly do ovocných sadů povoleny v posledních letech, přípravku Gondola (sulfoxaflor), který dosud do ovocných sadů povolen není, a přípravku Mospilan ...

Budoucnost je v preciznosti

Budoucnost je v preciznosti

10. 07. 2022 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 3061x

Současná nelehká situace v zemědělství, a nejen v něm, nás nutí hledat nová řešení. Proto se stále více dostávají do hledáčku zájmu technologie precizního zemědělství. Tyto technologie se rychle rozvíjejí a nabízí dříve nepředstavitelné možnosti zefektivnění výrobních procesů.

Škodliví činitelé sóji v roce 2021 se zřetelem na plevele

Škodliví činitelé sóji v roce 2021 se zřetelem na plevele

10. 07. 2022 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1344x

V důsledku silně vlhkého podzimu a brzkého jara, ale také špatného stavu některých ozimů vzhledem ke kalamitnímu výskytu hraboše polního (Microtus arvalis), se významně zvýšila osevní plocha sóji (graf 1).

Kvalita potvrzena

Kvalita potvrzena

09. 07. 2022 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1141x

V loňském roce jsme uvedli na trh kapalný Mospilan Mizu 120 SL. Uplynulá sezóna potvrdila, že sázka na formulaci SL, která tvoří v postřikové jíše pravý roztok, se vyplatila. Pro letošní rok se u špičkového a bezpečného insekticidu povedlo dosáhnout nových registrací.

Stimulace kukuřice v podmínkách okresu Praha-západ

Stimulace kukuřice v podmínkách okresu Praha-západ

08. 07. 2022 Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Stimulace Zobrazeno 954x

Na Výzkumné stanici ČZU v Červeném Újezdu byly testovány dva hybridy kukuřice - KWS Figaro (FAO 250) a CEZEA Čejč Silvinio (FAO 220). Dlouhodobě jsou zde zkoušeny postupy stimulující rostliny kukuřice. Jedná se částečně o biologické stimulátory, listová hnojiva s kombinací moderních NPK hnojiv. S ohledem na klimatickou změnu byly v minulých letech zkoušeny i hybridy čiroku zrnového, posléze jsme se zaměřili na silážní hybridy.

Monitoring vlhkosti poľnohospodárskej pôdy nástrojmi diaľkového prieskumu Zeme

Monitoring vlhkosti poľnohospodárskej pôdy nástrojmi diaľkového prieskumu Zeme

07. 07. 2022 Mgr. Monika Lörincová a kol. Precizní zemědělství Zobrazeno 2099x

Voda má v prírode a pre život človeka nenahraditeľný význam a je jednou zo základných podmienok poľnohospodárskej produkcie, spolu s pôdou, teplom, svetlom a živinami. Nedostatok vody v kritickej fáze vegetačného obdobia môže významne obmedziť rast poľnohospodárskych plodín, ich schopnosť prijímať živiny a vytvárať úrodu.

Dejte šanci řepce dobře vzejít

Dejte šanci řepce dobře vzejít

06. 07. 2022 Ing. Michaela Hospodková; Corteva Agriscience Czech s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1198x

Rostliny řepky jsou při vzcházení velmi citlivé na napadení škůdci. Ale díky kvalitnímu insekticidnímu moření je tak možné řepce dopřát optimální podmínky při vzcházení. Zejména u pozdně setých porostů je ochrana proti napadení dřepčíkem olejkovým a květilkou zelnou limitujícím faktorem, zda porost bude mít šanci přečkat zimu v dobré kondici.

Výsledky pokusů s insekticidy proti mšicím v roce 2021

Výsledky pokusů s insekticidy proti mšicím v roce 2021

05. 07. 2022 Ing. Petr Doležal, Ph.D., Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petra Baštová; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1329x

Mšice jsou nejzávažnějšími škůdci množitelských porostů brambor. Ačkoliv patří do skupiny savých škůdců, poškození rostlinných pletiv sáním a škody tím způsobené nejsou u brambor tak významné. V množitelských porostech škodí především přenosem rostlinných virů. Jedná se zejména o přenos Y-virózy bramboru (PVY), virové svinutky bramboru (PLRV), A-virózy bramboru (PVA), M-virózy bramboru (PVM) a S-virózy bramboru (PVS).

Kestom® - biologický pomocný přípravek na podporu růstu rostlin

Kestom® - biologický pomocný přípravek na podporu růstu rostlin

04. 07. 2022 RNDr. Jana Volková; Monas technologies Technologie pěstování Zobrazeno 1792x

Kestom® je biologický pomocný přípravek na podporu růstu rostlin obsahující spory houby Trichoderma atroviride. Tato houba se vyskytuje v půdě přirozeně a má schopnost rozkládat organické zbytky v půdě a tím zvyšovat pro rostliny dostupné živiny. Kestom zvyšuje počet vzešlých rostlin i nárůst biomasy pěstovaných rostlin. Napomáhá proti abiotickým stresovým faktorům.

Sněť zakrslá zničí spolehlivě sklizeň pšenice

Sněť zakrslá zničí spolehlivě sklizeň pšenice

04. 07. 2022 Ing. Marek Světlík; BASF Choroby Zobrazeno 1144x

Ozimá pšenice představuje pro většinu zemědělských podniků v ČR základní komoditu pro celou ekonomiku hospodaření. Proto je potřeba myslet na kvalitu sklizně již před setím a ochránit porosty před chorobami přenášenými osivem nebo chorobami, které mohou přežívat v půdě. Dlouhodobý monitoring snětí u pšenic v ČR dokládá neustálou přítomnost spor jak sněti mazlavé pšeničné, tak sněti zakrslé.

Vplyv fungicídnej ochrany na výskyt hrdzí

Vplyv fungicídnej ochrany na výskyt hrdzí

02. 07. 2022 RNDr. Ľubica Malovcová, Ing. Svetlana Šliková, PhD.; NPPC - Výskumný ústav rastlinnej výroby, Piešťany Choroby Zobrazeno 1412x

V priebehu vegetácie pôsobia na rastliny klimatické a agroekologické faktory, ktoré ovplyvňujú ich kvalitu a úrodu. Napadnutie rastlín hubovými patogénmi je podmienené vybranou odrodou, predplodinou, agrotechnikou. V podstatnej miere je limitujúcim faktorom počasie.

Aplikace přípravků na ochranu rostlin s využitím bezpilotních prostředků

Aplikace přípravků na ochranu rostlin s využitím bezpilotních prostředků

01. 07. 2022 Doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D., Ing. Petr Hnízdil; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 1023x

Na tablet přichází varovná zpráva o lokálním výskytu škůdců na pozemku a jeho šíření porostem. Po několika minutách práce na počítači v kanceláři, spojené s letovou přípravou a plánů ošetření insekticidy, se dá vše do pohybu kliknutím na tlačítko „start“.

Výhodně proti listovým a klasovým chorobám obilnin

Výhodně proti listovým a klasovým chorobám obilnin

01. 07. 2022 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 602x

Klasové choroby včetně fuzárií působí výnosové ztráty, ale současně mají velmi významný vliv na snižování kvality sklizeného zrna. Fuzária produkují mykotoxiny, které zůstávají v produkci a mohou působit problémy při zpracování zrna pro krmivářské a potravinářské účely. Cenově zvýhodněný balíček Delaro® a Prosaro® 250 EC nabízí ochranu komplexní ochranu obilnin proti klasovým, ale listovým chorobám celou vegetaci.

Aktuality z polních dnů 2022

Aktuality z polních dnů 2022

01. 07. 2022 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D., Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 1410x

Přelom jara a léta je u odborné zemědělské veřejnosti tradičně ve znamení polních dnů, kde mohou načerpat nepřeberné množství zkušeností k ochraně i výběru odrůd. Pro představu přinášíme stručný přehled o námi navštívených akcích jako případnou inspiraci do budoucna.

Parazitické hlístice v ochraně rostlin II.: Entomopatogenní hlístice

Parazitické hlístice v ochraně rostlin II.: Entomopatogenní hlístice

30. 06. 2022 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D., Mgr. Vladimír Půža, Ph.D.; Biologické centrum AV ČR, v.v.i. Škůdci Zobrazeno 3610x

Jak už jsme předestřeli na samém konci předchozího dílu, vrátíme se dnes na starý kontinent a budeme se zabývat entomopatogenními hlísticemi z čeledí Steinernematidae a Heterorhabditidae, kterým souhrnně česky říkáme hlístovky. Vůbec první hlístovku pro lidstvo objevil a popsal již v roce 1929 Dr. Gotthold Steiner.

Bude hraboš polní škodit i letos?

Bude hraboš polní škodit i letos?

29. 06. 2022 Ing. Štěpánka Radová Ph.D., Ing. Jakub Beránek, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 1325x

Otevírá se pěstitelská sezona a škody způsobené hrabošem polním se začínají opět objevovat lokálně v některých okresech Čech i Moravy. Zima byla mírná a mimo vyššího množství přirozených nepřátel neměly hraboší populace významných omezení. Obecně lze říci, že lokálně vyšší počty kolonií v předjaří nejsou žádnou výjimkou i v letech bez gradace. Z poznatků o bionomii můžeme usuzovat, že hraboš v letošním roce plošným problémem nebude.

Mikrobiální biostimulanty a výživa rostlin?

Mikrobiální biostimulanty a výživa rostlin?

28. 06. 2022 Doc. Ing. Martin Kulhánek, Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 2194x

Sci-fi nebo realita? Přirozené mikrobiální biostimulanty existovaly již v době, kdy se na planetě objevily první cévnaté rostliny. V mnohých studiích bylo za poslední staletí popsáno tisíce příkladů spolupráce různých druhů a kmenů mikroorganizmů s rostlinami. Nabízí se tak celkem jednoduchá otázka: „Proč již nejsou mikroorganizmy ve výživě rostlin využívány masově, stejně jako např. minerální hnojiva?

Škůdci cukrové řepy

Škůdci cukrové řepy

27. 06. 2022 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2128x

Oproti minulosti nepatří cukrovka mezi plodiny, u kterých způsobují škůdci pravidelně vysoké ztráty. Zásluhu na tom má především účinné moření osiva, které chrání rostliny v nejcitlivější fázi růstu a vyšlechtění tolerantních odrůd k háďátku řepnému.

Belanty®: Na vlně revyluce v cukrové řepě

Belanty®: Na vlně revyluce v cukrové řepě

24. 06. 2022 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 1262x

Společnost BASF vyvinula v minulosti celou řadu účinných látek úspěšně používaných v cukrové řepě. Začali jsme se sírou v Kumulusu, po kterém následoval vysoce efektivní azol - epoxiconazole. Ten byl následně míchán v readymix přípravcích s fenpropimorphem (Tango® Super) nebo s prvním strobilurinem v cukrové řepě kresoxim-methylem (Juvel®).

Čistota půl zdraví aneb jak na očistu postřikovače

Čistota půl zdraví aneb jak na očistu postřikovače

24. 06. 2022 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 1592x

Každý postřikovač by měl po aplikaci přípravků, nejlépe ještě na ošetřovaném pozemku, projít očistou, aby z pole odjížděl zbaven zbytků postřiku, kterým může být znečištěn jak z vnějšku, tak samozřejmě zevnitř. Správná očista po ukončení aplikace by měla být prováděna pravidelně, důkladně, a také v souladu s požadavky na bezpečnost obsluhy a ochranu životního prostředí.

Revyluce ve fungicidní ochraně kukuřice, cesta ke kvalitě a vysoké ekonomice

Revyluce ve fungicidní ochraně kukuřice, cesta ke kvalitě a vysoké ekonomice

23. 06. 2022 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 1212x

Fungicid Belanty® nabízí novou možnost širokospektrální ochrany porostů kukuřice. Zaregistrována je účinnost proti fuzariózám, helmintosporiové skvrnitosti (spále) a skvrnitosti kukuřice. Účinná látka Revysol® (mefentrifluconazol) obsažená v Belanty je inovativní fungicidní účinná látka ze skupiny triazolů. Jedinečná chemická konstelace Revysolu umožňuje molekule změnit tvar podle potřeby.

1 .. 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 .. 110
detail