BASF
BASF
BASF

AGRA

Boss - víc než jen fungicid

28. 04. 2023 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Choroby Zobrazeno 1028x

Ošetření řepky proti hlízence a některým dalším chorobám bývá klíčové pro její ekonomické pěstování, protože při silném napadení porostů hlízenkou může v úplném závěru pěstování dojít ke snížení výnosu až o 30 %. To je rozhodující pro rentabilní pěstování obzvláště v letošním roce, kdy ceny vstupů i několikanásobně vzrostly a cena řepky z letošní sklizně se neustále propadá.

Limagrain

Boss je systémový fungicid s velmi dlouhým působením v rostlinách proti chorobám.

Proč použít Boss?

Kdy aplikovat Boss?

Boss má velice široké aplikační okno, od začátku až do konce kvetení. Nejlepším termínem pro aplikaci je druhá polovina květu, kdy hlavní terminál je již téměř odkvetlý. V tomto termínu aplikace fungicid Boss prokáže všechny své silné stránky a splní pěstitelovo očekávání - špičkovou účinnost na choroby, zvýšení fotosyntézy díky zdravým a zeleným šešulím a zvýšení odolnosti pukání šešulí.

O přesném termínu aplikace rozhodne průběh počasí v době květu řepky. Nejvyšší fungicidní účinnosti je vždy dosaženo při aplikaci fungicidů před deštěm nebo těsně po dešti.

Jakou dávku použít?

Maximální registrovaná dávka fungicidu Boss je 0,5 kg/ha, kterou doporučujeme aplikovat na porosty řepky, které v době aplikace mají výnosový potenciál 4 t/ha a více. Pro porosty s výnosovým potenciálem kolem 3,5 t/ha doporučujeme použít ekonomickou variantu ošetření: 0,2 kg/ha Boss + 0,2 kg Buzz Ultra DF. Tato varianta ošetření zaručuje veškeré přednosti fungicidu Boss, ale je náročnější na termín aplikace, protože nezajistí tak dlouhodobou fungicidní ochranu rostlin jako plná dávka.

Závěr

Letošní pěstitelský rok nebude jednoduchý. Neznáme průběh počasí v následujícím období, ale většina pěstitelů řepky ví, že šetřit na fungicidním ošetření řepky proti hlízence obecné se nevyplácí. Obzvláště u porostů, které mají předpoklad dobrého výnosu.

Související články

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 792x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 690x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 264x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 301x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 310x

Další články v kategorii Choroby

detail