BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Choroby brukvovitých olejnin: Fomové černání stonků řepky

04. 04. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 751x

Fomové černání stonků řepky patří spolu s bílou a šedou hnilobou mezi významné choroby řepky olejky ozimé. Ztráty na výnosu se v ČR zpravidla pohybují mezi 10–20 %, zvyšují se s vyšším zastoupením řepky v osevním postupu a průběhem počasí příznivým pro rozvoj choroby.

Limagrain

Fomové černání stonků řepky způsobují úzce příbuzné druhy Leptosphaeria maculans a Leptosphaeria biglobosa z oddělení Ascomycota, nepohlavní stadium se nazývá Phoma lingam. Obě houby se v porostu řepky vyskytují samostatně i společně. Na České zemědělské univerzitě v Praze prováděli v letech 2007–2012 na území ČR monitoring výskytu patogenů během podzimu na listových skvrnách a na jaře na bázi stonku. Na listových skvrnách na podzim převládal patogen L. maculans, na bázi stonku naopak L. biglobosa, ve společné infekci byl výskyt obou paotgenů na úrovni 30–40 %. (Ryšánek a kol., 2016).

Příznaky napadení patogenem se mohou projevit ve všech vývojových stadiích. Při vzcházení rostlin se na děložních listech tvoří drobné tmavě šedé skvrnky a na kořenovém krčku můžeme pozorovat tmavohnědé až černé skvrny, dochází k zaškrcení a odumření rostlin. Na pravých listech objevují okrouhlé, zpočátku nažloutlé skvrny, které později šednou, nekrotizují. Na starších rostlinách se objevují na kořenovém krčku nepravidelné, rozpraskané, hnědočerné až černé skvrny, posléze dochází k trouchnivění pletiv uvnitř stonku, které se může projevit nouzovým dozráváním rostliny. Na stoncích se napadení projevuje jako protáhlé skvrny s tmavohnědým okrajem, skvrny můžeme také pozorovat na bočních větvích i šešulích. Na všech skvrnách se tvoří tmavé pyknidy (plodnice vzniklé při nepohlavním rozmnožování), které můžeme pozorovat jako malé černé tečky.

Příznaky napadení na listech
Příznaky napadení na listech

Příznaky napadení na stoncích
Příznaky napadení na stoncích

Patogen přežívá v infikovaném osivu a v posklizňových zbytcích, ve kterých se formují plodnice pseudoperithecia s vřecky a askosporami (pohlavní stadium). Askospory jsou na velké vzdálenosti unášeny větrem, deštěm a způsobují primární infekci. Sekundární infekce vzniká uvolňováním konidií (syn. pyknospor) z pyknid. Pyknidy jsou kulaté, tmavě hnědé až černé plodnice o průměru 220–380 μm. Konidie jsou jednobuněčné, hyalinní, krátce válcovité spory o velikosti 1,25–2,36 × 2,60–5,70 μm. Patogen proniká do rostlin přes průduchy. Infekci a rozvoj choroby podporuje vysoká vlhkost vzduchu na podzim, mírná zima a chladné a deštivé počasí na jaře.

Preventivní opatření spočívá v zapravení posklizňových zbytků, střídání plodin, volbě odolných odrůd, vyséváním zdravého osiva a omezením poškození pletiv škůdci.

Přímá ochrana vzcházejících rostlin spočívá v moření osiva, dále se provádí ošetření preventivní a na počátku výskytu choroby. Optimální termín pro ošetření na podzim je ve fázi 4.–9. listu (BBCH 14–19) a na jaře na počátku prodlužovacího růstu (BBCH 30). Pro signalizaci ošetření je rozhodující přítomnost askospor v ovzduší. Pomocí lapače spor můžeme vyhodnotit četnost askospor za jeden den (metoda záchytu askospor). Na základě vyhodnocení denního letu askospor v dané lokalitě a podmínek pro infekci (dostatečná relativní vlhkost vzduchu a teplota vzduchu) porost ošetřujeme.

Phoma lingam - masa spor vytékající z pyknid (pod lupou)

Phoma lingam - masa spor vytékající z pyknid (pod lupou)

Phoma lingam - pyknidy a spory pod mikroskopem
Phoma lingam - pyknidy a spory pod mikroskopem

Související články

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 797x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 691x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 266x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 303x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 311x

Další články v kategorii Choroby

detail