BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Choroby slunečnice: Padlí a rzivost slunečnice

02. 12. 2022 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1491x

Choroby padlí a rzivost slunečnice se v porostu vyskytují většinou až po odkvětu rostlin, a tudíž nezpůsobují závažné škody na výnosu. Pokud se choroba v porostu vyskytne již v raných růstových fázích, může způsobit omezení růstu, zakrslost rostlin, v pozdnějších růstových fázích může docházet ke snižování asimilační plochy

Proseeds

Padlí slunečnice

Padlí slunečnice způsobuje houbový patogen Golovinomyces cichoracearum (syn. Erysiphe cichoracearum). V systému je zařazen do oddělení Ascomycota (houby vřeckovýtrusné). Golovinomyces cichoracearum je obligátní biotrofní parazit (může růst a rozmnožovat se jen v živém rostlinném pletivu), je polyfágní (má široký okruh hostitelských druhů), z olejnin napadá mák setý.

Příznaky napadení se objevují během kvetení na starších spodních listech rostliny. Na horní straně listů se vytváří souvislý povlak bělavého moučnatého mycelia, které ke konci vegetace šedne, a na něm se objevují tmavě zbarvené kulaté plodničky. Silně infikované listy žloutnou a odumírají. Při vyšším infekčním tlaku mohou být napadeny všechny ostatní části rostliny.

Primární infekci způsobují askospory, které se tvoří při pohlavním rozmnožování v plodnicích. Plodnice - chasmothecium je kulatá, nemá otvor, zpočátku je bezbarvá, později tmavá, o velikosti 120–122 µm. Uvnitř plodnice se tvoří vřecka (ascus) oválného tvaru a velikosti 58–65 × 30–32 µm. Ve vřecku bývá osm askospor, spory jsou jednobuněčné, bezbarvé, 21–24 × 11–13 µm velké.

V porostu se infekce sekundárně šíří konidiemi (spory vzniklé při nepohlavním rozmnožování, rozpadem myceliového vlákna). Konidie jsou jednobuněčné, bezbarvé o velikosti 24–32 × 17–19 µm, během vegetace vytvoří několik generací. Pro rozvoj choroby je optimální teplota 20–25 °C a relativní vzdušná vlhkost kolem 40 %.

Rzivost slunečnice

Rzivost slunečnice způsobuje houba Puccinia helianthi z oddělení Basidiomycota (houby stopkovýtrusné). Rez Puccinia helianthi je obligátní parazit, je monoecická a makrocyklická, tzn., že při svém vývoji tvoří pět typů spor na jednom hostiteli - slunečnici.

Viditelné příznaky napadení se zpravidla objevují až v době kvetení. Na horní straně listů se objevují chlorotické skvrny, na kterých se vytvářejí rezavé kupky (uredia) letních výtrusů (uredospor). Při silném infekčním tlaku můžeme kupky uredospor pozorovat také na stoncích, řapících a listenech. Ke konci vegetace se vyvíjejí i černohnědé kupky (telia) zimních výtrusů (teliospor). Silně napadené listy odumírají.

Patogen přezimuje ve formě telií na posklizňových zbytcích, na jaře teliospory vyklíčí a vytvoří se basidie s basidiosporami. Basidiospory infikují klíčící nebo mladé rostliny slunečnice. Na horní straně listů se vytvářejí spermácie ve spermogóniích (okrouhlé oranžové skvrny se žlutým lemem) a na spodní straně žluté pohárkovité útvary (aecidia s aecidiosporami). Tyto útvary většinou unikají naší pozornosti. Po infekci aeciosporami se na listech tvoří uredia s uredosporami. Uredospory jsou jednobuněčné s výrazně texturovanou pokožkou o velikosti 22–28 × 20 μm. V porostu rozšiřují větrem, během vegetace mají několik generací. Ke konci vegetace se tvoří telia s teliosporami. Teliospory jsou dvoubuněčné, 20–35 × 16–22 μm velké.

Rozvoj choroby, ve stádiu tvorby uredospor, podporují teploty 15–29 °C a minimálně 2–3 hodiny ovlhčení listů. Nové infekce se mohou objevit každých 7–14 dní v závislosti na teplotě. Ztráta výnosu může být závažná, když infekce začíná v raných růstových stadiích a během vegetačního období se často vyskytují silné rosy nebo mlhy.

Ochrana

Ochrana proti padlírzi spočívá především v agrotechnice, v zaorání napadených posklizňových zbytků, vysévání zdravého osiva, používání odrůd s vyšší hladinou rezistence a vyrovnané výživě. Přímá ochrana se neprovádí.

Příznaky napadení padlím slunečnice na listu
Příznaky napadení padlím slunečnice na listu

Příznaky napadení padlím - detail
Příznaky napadení padlím - detail

Patogen Erysiphe cichoracearum - mycelium, chasmothecia
Patogen Erysiphe cichoracearum - mycelium, chasmothecia

Patogen Erysiphe cichoracearum - uvolněná vřecka z plodnic
Patogen Erysiphe cichoracearum - uvolněná vřecka z plodnic

Patogen Erysiphe cichoracearum - konidie
Patogen Erysiphe cichoracearum - konidie

Příznaky rzivosti slunečnice na listu
Příznaky rzivosti slunečnice na listu

Příznaky rzivosti slunečnice na úboru
Příznaky rzivosti slunečnice na úboru

Příznaky rzivosti slunečnice
Příznaky rzivosti slunečnice

Patogen Puccinia helianthi - uredospory
Patogen Puccinia helianthi - uredospory

Patogen Puccinia helianthi - teliospory
Patogen Puccinia helianthi - teliospory

Související články

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 191x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 254x

Daxur® - pomůže udržet rovnováhu mezi výnosem a příznivou cenou ošetření

01. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 260x

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2022/23

23. 02. 2024 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 359x

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2023

07. 02. 2024 Ing. Petr Ackermann, CSc; Ekovín Brno Choroby Zobrazeno 461x

Další články v kategorii Choroby

detail