BASF
BASF
BASF

AGRA

Jistá sázka na dlouhodobost a kvalitu

21. 07. 2018 Josef Zeman; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1515x

Pokud se pohybujete v jakémkoliv oboru a slyšíte, že produkt je výborný, třeba i výjimečný, tak vás to přirozeně zarazí. Hloubáte, jak to doopravdy vlastně je. Masivní reklamy na dokonalé výrobky a následné reálné, avšak rozdílné zkušenosti, v nás spíše podporují nedůvěru. Opravdu to bude fungovat tak, jak říkají?

Proseeds

Kladné reference na moderní fungicid Mandarin přicházejí křížem krážem z celé republiky. Asi nejlepší, co se dá udělat pro ověření jeho kvalit, je získat reference od zákazníků, kteří mají praktickou zkušenost s produktem a nejsou zainteresovaní na jeho prodeji. Proto jsme se vydali do nádherného místa v jižních Čechách do Zemědělského družstva Čížová, které hospodaří nedaleko historického města Písku (třetí největší jihočeské město pyšnící se nejstarším dochovaným kamenný mostem v České Republice, který přečkal i historicky největší povodně v ČR v roce 2002).

Místní podnik obhospodařuje celkem 3 400 ha zemědělské půdy, z toho orná činí zhruba 2 900 ha. Pozemky jsou v nadmořské výšce 400–500 m n. m. Struktura pěstovaných plodin je zhruba na těchto číslech: ozimá pšenice 1150 ha, ozimý ječmen 300 ha, jarní ječmen 60 ha, ozimá řepka 690 ha. Ostatní plocha, včetně 450 ha kukuřice na siláž, je využívána na krmné plodiny pro nasycení osmisethlavého stáda červenostrakatého skotu. O rostlinnou výrobu se v podniku stará pan Ing. Zdeněk Vlášek, který je zároveň místopředsedou družstva. Na svá bedra má naloženo takříkajíc až až. Ale protože se v oboru pohybuje už léta a ví, jak se říká „která bije“, zeptal jsem se ho narovinu, proč používá fungicid Mandarin? Špičkový fungicid využívající revoluční technologii SDH inhibitorů v kombinaci s azolem chránící obilniny před listovými a klasovými chorobami obilnin.

Odpověď byla jasná a přímočará. „Na ochranu rostlin tu byly azoly, pak strobiluriny. V poslední době se objevily SDHI přípravky. Myslím, že pro docilování špičkových výsledků je třeba jít s dobou a využívat nové poznatky a technologie. Důležité je také prostřídat systém účinku na patogeny kvůli vzniku možné rezistence zvláště u braničnatek. Proto padla volba použít přípravek Mandarin,“ říká agronom Zdeněk Vlášek. A dodává: „V technologii ochrany pšenic mám jasno. Dva fungicidy jsou u nás standardem. Vzhledem k tomu, že druhý fungicid aplikuji na praporcový list a neprovádím T3 aplikaci do klasu, protože mi jde o úsporu prostředků a času, je pro mne naprosto rozhodující kvalitní a zároveň dlouhodobá účinnost přípravku. Z toho důvodu používám Mandarin, který tohle umí. To je prostě dnešní jistota.“ Pan Vlášek používá Mandarin druhým rokem. Vloni ho aplikoval zhruba na třetinu plochy ozimé pšenice a celou výměru jarního ječmene. A říká „S účinností a výsledky jsem byl absolutně spokojen. Vzhledem k průběhu počasí a suchu v roce 2017 mohu potvrdit, že Mandarin pomáhá rostlinám při stresu z nedostatku vody a jejich následné regeneraci. Pro letošní rok s ním opět počítám minimálně na stejné nebo vyšší úrovni. Je to prostě špička ve fungicidní ochraně obilnin. Já jsem s ním absolutně spokojen a mohu ho všem doporučit.“

Dlouhodobost (až 6 týdnů ochrany) a spolehlivost prokázaná praxí je pro Mandarin typická. Navíc významně zvětšuje listovou plochu, takže rostlina musí ukládat více asimilátů. Odtud pramení vyšší HTS a vyšší výnos. Mandarin také zlepšuje odolnost vůči stresu ze sucha a urychluje následnou regeneraci rostlin. A to vše za přijatelnou cenu. S Mandarinem bude vaše fungicidní ochrana o třídu výš.

inz

Související články

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 96x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 818x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 711x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 281x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 307x

Další články v kategorii Choroby

detail