BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Kantik - Pro první i poslední ošetření obilnin

20. 04. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Choroby Zobrazeno 5081x

Kantik je nový širokospektrální třísložkový fungicid pro použití do všech obilnin s flexibilním dávkováním. Každá účinná látka pochází z jiné chemické skupiny. Je vhodný do antirezistentní strategie. Zvláště doporučovaný do technologií s jednou aplikaci fungicidu za vegetaci. Pozoruhodně výkonný v pšenicích i ječmenech. Stačí položit jednou.

Proseeds

Kompletní třísložkový fungicid

Přípravek Kantik je kombinovaný fungicid obsahující 3 účinné látky: prochloraz, fenpropidin a tebuconazole. Každá přitom dodává rozdílný mechanizmus účinku.

Účinná látka prochloraz má lokálně systémový účinek. Proniká do rostlinných pletiv, ale není rozváděna do neošetřených částí rostliny. Patří do skupiny inhibitorů biosyntézy ergosterolu skupiny I.

Účinná látka tebuconazole je systémová ze skupiny triazolů s protektivní, kurativní a eradikativní účinností. Mechanizmus účinku je inhibice biosyntézy ergosterolu houbových chorob. Tebuconazole je rychle přijímán listy a stonky rostlin a potom je transpiračním proudem systémově rozváděn do celé rostliny. Protože účinná látka má pouze nepatrnou tendenci k rychlému hromadění ve vrcholových částech rostliny, dochází k jejímu rovnoměrnému rozdělení v celé rostlině.

Účinná látka fenpropidin je systemickás preventivním, kurativním i eradikativním účinkem. Patří do skupiny morfolinů, jejichž mechanizmus účinku je odlišný od azolů. Účinná látka fenpropidin je přijímána listy a stonky rostlin a následně je transpiračním proudem systémově rozváděna do celé rostliny. Podporuje vstřebávání azolů.

Nejvhodnější použití

Přípravek Kantik je zejména vhodný do situací, kdy pěstitel je dopředu rozhodnutý, že použije na poli fungicid pouze jednou. Pak hledá širokospektrální fungicid s opravdu mimořádně širokým záběrem a s širokým oknem použití. Určit správný termín aplikace je odlišný dle ročníkového průběhu počasí, zvolené odrůdy, vláhových poměrů na pozemku, typu půdy, pěstované předplodině atd. avšak doporučení je zde velmi jednoduché. Počkejte na první příznaky výskytu chorob a aplikuje.

Flexibilní dávkování

Kantik má registrovanou dávku do pšenice, ječmenů, žita i tritikale 2,0 l/ha jako dávku maximální. Jedná se o razantní dávku s masivním množstvím účinných látek, která je určena na řešení opravdu silných infekcí. Mnohdy však tato situace na našich polích nenastává. Proto můžeme v klidu doporučit i dávky nižší: v pšenicích 1,75 l/ha a v ječmenech 1,5 l/ha, jako plně postačující. Tyto účelné redukce dávek volíme zejména z důvodu ne tak silného infekčního tlaku, nebo když Kantik zařadíme jako součást fungicidních sledů.

T3 aplikace

Zajímavou možností, kterou „vynalezla“ sama praxe je použití přípravku Kantik naopak na poslední aplikaci do klasu, kde se očekává od fungicidu zejména výborná kontrola klasových fuzarióz a rzí. Obojí očekávání dokáže Kantik naplnit. Morfolinová složka přípravku podpoří stop efekt na rzi. Zde doporučujeme dávku v rozpětí 1,5–1,75 l/ha dle předpokládaného infekčního tlaku.

Moderní jednoduché řešení

Kantik představuje přípravek s výrazným univerzálním použitím. Má jednoduché a flexibilní dávkování. Tři účinné látky s rozdílným mechanizmem účinku, použitelný do hospodářsky všech důležitých obilnin. Má široké aplikační okno, preventivní, kurativní i eradikativní účinek na pozoruhodné množství chorob, včetně stéblolamu a fuzarióz. Dobře funguje za podmínek nižších teplot na počátku jara, i na klasové aplikace. Je vhodný do antirezistentních strategií.

Tank mix s Velocity

Do postřikové jíchy doporučujeme přidat akcelerátor systemických fungicidů Velocity v dávce 0,25 l/ha. Velocity pomůže překonat ochranou vrstvičku kutikuly listů a aktivně vtáhnout účinné látky do rostlinných pletiv, čímž zajistí vyšší účinnost zásahu proti chorobám. Velocity prokazatelně zvyšuje výnos obilnin v průměru o dalších 3–5 %.


Užitečná řešení. ADAMA je společnost nabízející spolehlivá řešení osvědčenými přípravky na ochranu rostlin. Jsou určena pro pěstitele, kteří požadují kvalitu a přitom dobrou cenu. Jednoduše porosteme spolu.

Návod k použití a registrace fungicidu Kantik

Plodina

Škodlivý organizmus

Dávkování

Termín použití

Pšenice,
žito, tritikale

padlí travní, braničnatka pšeničná, braničnatka plevová, rez pšeničná

1,5–2,0 l/ha

30–61 BBCH

Ječmen

padlí travní, rynchosporiová skvrnitost, hnědá skvrnitost ječmene, rez ječná

1,5–2,0 l/ha

30–61 BBCH

 

inz

Související články

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 809x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 704x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 278x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 305x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 314x

Další články v kategorii Choroby

detail