BASF
BASF
BASF

AGRA

Kvalitní fungicidní a insekticidní ochrana porostů řepky - Acanto a Avaunt 15 EC

05. 04. 2012 Ing. Michaela Hospodková; DuPont CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 6812x

Fungicid Acanto je kvalitní a osvědčený přípravek proti všem hlavním chorobám obilnin (braničnatky, rzi, DTR, hnědá skvrnitost ječmene a rynchosporiová skvrnitost ječmene), řepky (hlízenka obecná a černání šešulí) a máku (plíseň maková a helmintosporióza máku).

Proseeds

Přínos použití přípravku Acanto:

  • Dlouhodobá fungicidní účinnost po dobu až 6 týdnů a ochrana nových přírůstků.
  • Účinnost výparem.
  • Efektivnější a déle probíhající fotosyntéza.
  • Lepší hospodaření rostlin s vodou.


Účinná látka picoxystrobin (250 g/l) zabraňuje klíčení spor a rovněž brzdí růst mycelia houbových patogenů. Jeho fungicidní účinek je tedy nejen preventivní, ale i kurativní. V rostlině působí plně systémově a díky translaminárnímu pohybu je rovnoměrně rozváděn v rostlinných pletivech. Proto poskytuje přípravek Acanto vynikající ochranu svrchní i spodní straně listů a také novým přírůstkům. Ovšem fungicidní látka picoxystrobin se výborně šíří nejen rostlinou, ale i porostem a to formou výparu. Díky tomu dokáže přípravek Acanto ochránit i ty části rostlin a porostu, které nebyly dostatečně zasaženy postřikovou kapalinou. Další výhodou přípravku Acanto je fakt, že účinná látka picoxystrobin brzdí stárnutí buněk a tím se prodlužuje doba, po kterou je rostlina schopna fotosyntetizovat a asimilovat látky důležité pro tvorbu kvalitního zrna. Zasahuje také do metabolizmu průduchů rostlin. Zamezuje tak úplnému otevření průduchů a tím napomáhá rostlině lépe odolávat stresu se sucha.

Acanto v řepce

Přípravek Acanto poskytuje vynikající ochranu porostů řepky proti hlízence (Sclerotinia sclerotiorum) a černání šešulí (Alernaria brassicae). Zejména pokud se aplikace proti hlízence neprovede v řádném termínu nebo vůbec, může způsobovat velice významné ekonomické ztráty na výnosech a ani černání šešulí není dobré podceňovat. Husté porosty, teplý a vlhký vývoj počasí jsou ideální pro rozvoj obou chorob. Přípravek Acanto je vhodné aplikovat preventivně, na počátku výskytu choroby. Ošetřuje se dávkou 0,8–1,0 l/ha podle infekčního tlaku, v době od začátku do konce kvetení řepky (BBCH 61–69). Poskytne porostům dlouhodobu fungicidní ochranu po dobu až 6 týdnů a rostliny jsou navíc déle zelené. Díky všem těmto vlastnostem se přípravek Acanto podílí na vyšších výnosech a má pozitivní vliv na kvalitu semene (HTS, olejnatost).

Fungicidní ošetření je ideální spojit s insekticidní ochranou proti blýskáčkovi, jmenovitě s přípravkem Avaunt 15 EC.

Avaunt 15 EC - nově a účinně proti blýskáčku

Společnost DuPont CZ přichází letos s novinkou v insekticidím ošetřením řepky - přípravkem Avaunt 15 EC. Tento insekticid obsahuje novou účinnou látku indoxacarb (150 g/l). Působí na škůdce jak kontaktně, tak i požerově a účinek se dostavuje již 2 hodiny od aplikace přípravku. Účinek se vyznačuje tzv. stop efektem. To znamená, že larvy nebo dospělci hmyzu okamžitě ustávají v žíru. Přestože jsou stále přítomni na rostlině, již neškodí okusem, jsou paralyzováni a do 2–3 dnů hynou. Nejlepší účinnosti se dosahuje při aplikaci na počátku maximálního náletu brouků, nejpozději do začátku květu řepky (BBCH 59). Aplikační dávka je 0,17 l/ha. Přípravek je vhodný i na rezistentní populace blýskáčka (graf 2) a má silnou vejdlejší účinnost na již vylíhlé larvy krytonosce čtyřzubého. Další předností přípravku je jeho vynikající a rychlá rozpoustnost ve vodě. Díky tomu je příprava posřikové kapaliny snadnější a není nutné protřepávání kanystrů. Navíc je zaručena vysoká stabilita připravené postřikové kapaliny, která vydrží bez snížení účinnosti přípravku až 3 dny.

V letošním roce se investice do ochrany řepkových porostů rozhodně vyplatí a konkrétně aplikace přípravků Acanto a Avaunt 15 EC jistě přispějí k dosažení co nejlepší sklizně.

Graf 1: Výnosové hodnocení poloprovozních pokusů v řepce, průměr ze dvou lokalit, SPZO, 2011
Graf 1: Výnosové hodnocení poloprovozních pokusů v řepce, průměr ze dvou lokalit, SPZO, 2011
 
Graf 2: Účinnost insekticidní maloparcelkový pokus (lokalita Kujavy, SPZO, 2011)
Graf 2: Účinnost insekticidní maloparcelkový pokus (lokalita Kujavy, SPZO, 2011)
 

Související články

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 191x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 256x

Daxur® - pomůže udržet rovnováhu mezi výnosem a příznivou cenou ošetření

01. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 264x

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2022/23

23. 02. 2024 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 359x

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2023

07. 02. 2024 Ing. Petr Ackermann, CSc; Ekovín Brno Choroby Zobrazeno 461x

Další články v kategorii Choroby

detail