BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Medax® Max - nejflexibilnější morforegulátor na trhu

05. 03. 2018 Ing. Pavel Šácha; BASF Choroby Zobrazeno 3085x

V loňském roce byl zahájen prodej nejnovějšího morforegulátoru obilnin společnosti BASF - přípravku Medax® Max. V současné době je na trhu řada přípravků pro morforegulaci obilnin v období sloupkování. V čem je ale Medax® Max výjimečný, je kombinace dvou osvědčených účinných látek: prohexadione-Ca a trinaxapac-ethyl. Obě účinné látky se velmi vhodně doplňují ve svém účinku na oblininy a navíc je v nové formulaci i zabudovaný aktivátor.

Proseeds

Působení přípravku Medax® Max

Prohexadione-calcium je díky tomuto aktivátoru rychle přístupný v rostlině a okamžitě působí proti prodlužovacímu růstu buněk. Trinexapax-ethyl je aktivní až po určitém období. Výsledkem je rychlý nástup a dlouhodobý účinek na ošetřovaný porost. Zároveň, díky nové kombinaci účinných látek přípravek účinkuje nezávisle na podmínkách po aplikaci. Ani nízké teploty a nedostatek slunečního svitu nejsou překážkou pro dostatečnou účinnost přípravku. Přípravek je účinný již od 5 °C a v širokém intervalu teplot až do cca 25 °C. Zejména nástup účinku i za nízkých teplot je velmi důležitý. U časných aplikací v BBCH 29–32 v období počátku sloupkování dochází velmi často k poklesům teplot k hodnotám okolo 5°C. Běžné morforegulátory jsou při těchto teplotách neúčinné.

Přípravky výhradně na bázi trinexapax-ethylu potřebují pro svoji aktivaci sluneční záření. Medax®Max je díky účinné látce prohexadione-calcium účinný nezávisle na intenzitě slunečního záření a působí i když slunce nesvítí.

Po aplikaci Medax® Max zkracuje délku buněk ve stéblech rostlin a zpevňuje jejich stěny. Stéblo je tak kratší a pevnější, více odolné proti polehnutí. Při časné aplikaci dochází k zesílení kořenového systému a zpevnění bází rostlin.

Stav porostu pšenice ozimé po aplikaci Medax® Max (odr. Magister, Hněvčeves, 2017)
Stav porostu pšenice ozimé po aplikaci Medax® Max (odr. Magister, Hněvčeves, 2017)

Medax Max zesiluje stébla a brání polehání
Medax® Max zesiluje stébla a brání polehání

Použití přípravku Medax® Max

Medax® Max má z pohledu praktického použití široké aplikační okno. Hlavní aplikační termín je ve fázi BBCH 29–39. U některých obilnin je povolená aplikace i později. Časný aplikační termín BBCH 29–32 má vliv na báze rostlin: zkrácení a zesílení spodních internodii a posílení kořenového systému. Je to základní ošetření z pohledu snížení rizika polehnutí. Aplikace v termínu BBCH 37–39 je doporučována pro intenzivní zkrácení rostlin. Pozdější aplikace do BBCH 45 zkracují pouze poslední podklasové internodium. Dávku přípravku je nutné zvolit podle ošetřované obilniny a vždy s ohledem na konkrétní podmínky a stav porostu při aplikaci. Ozimé obilniny mají povolené dvojí ošetření - využití dělené dávky přípravku pro období BBCH 29–32 a poté následně v BBCH 37–39.

Základní varianty ošetření a dávkování:

Pšenice ozimá

  • 0,4-0,6 l/ha do BBCH 39
  • DA - 0,4 l/ha do 32 BBCH + 0,3–0,4 l/ha do BBCH 39

Ječmen ozimý, žito ozimé

  • 0,75–1,0 l/ha do BBCH 39
  • DA 0,5 l/ha do 32 BBCH + 0,5 l/ha do BBCH 39

Ječmen jarní

  • 0,5–0,75 l/ha do BBCH 39

Lze použít i společnou aplikaci s přípravky na bázi CCC (0,3 l/ha Medax® Max + 1,0 l CCC) v termínu do BBCH 31. Medax® Max je registrován pro použití v obilninách včetně ovsa.

Dávku přípravku je vždy nutné upravit podle stavu porostu, odrůdy a podmínek při aplikaci. Řiďte se pokyny na etiketě přípravku. Neaplikujte za velmi vysokých denních teplot. Přípravek lze aplikovat společně s fungicidem, insekticidem, listovým hnojivem. Kombinace s DAM 390 se doporučuje max. do 50 l DAM 390/ha a nelze přidávat jiného TM partnera. Lze kombinovat i s běžnými herbicidy pro jarní ošetření obilnin např. Ataman®, Biathlon® 4D a také s graminicidy. Nepoužívejte v kombinaci s herbicidy s účinnou látkou carfentazon-ethyl.

V roce 2016 byly založeny i demonstrační pokusy v Rokytnici u Přerova s jarním ječmenem. Do pokusů bylo zařazeno 10 odrůd (Bojos, Laudis 550, Malz, Sunshine, Kangoo, Pioneer, KWS Irina, Xanadu, Sebastian a Francin). Porosty byly vystaveny extrémním povětrnostním podmínkám, proto se plně projevil význam morforegulace porostů přípravkem Medax® Max. Dvě fungicidní varianty nebyly ošetřeny regulátorem růstu, a to se projevilo nejen polehnutím neošetřených porostů, ale také následně ztrátami při sklizni. Časně polehlý porost nešel řádně sklidit ani s použitím zvedáků na žací liště. U testovaných variant s přípravkem Medax® Max došlo k navýšení výnosu v průměru o 1,39 t/ha. Podrobnější informace o zvýšení výnosu (graf 1). Polehnutí mělo také vliv na kvalitu sklizeného zrna.

Medax® Max je flexibilní morforegulátor obilnin pro období sloupkování nezávislý na počasí se spolehlivou účinností a při dodržení pokynů pro aplikaci je bez rizika poškození ošetřovaných porostů.

Graf 1: Zkrácení výšky ozimé pšenice po aplikaci Medax® Max (2017, n=3)
Graf 1: Zkrácení výšky ozimé pšenice po aplikaci Medax® Max (2017, n=3)

Graf 2: Vliv regulátoru růstu Medax® Max na výnos jarního ječmene (Rokytnice 2016, průměr 10 odrůd)
Graf 2: Vliv regulátoru růstu Medax® Max na výnos jarního ječmene (Rokytnice 2016, průměr 10 odrůd)

Související články

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 128x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 829x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 713x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 282x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 311x

Další články v kategorii Choroby

detail