BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Živá voda jménem Mandarin

05. 05. 2017 Ing. Jakub Řezanina; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2226x

V dětství si většina z nás pohrávala s myšlenkou, jaké by to bylo vlastnit kouzelný prsten princezny Arabely, Pankrácův červený klobouk nebo pohár živé vody. Vody, která dokáže vrátit čas a uzdravovat, jak tomu bylo například v pohádce o Zlatovlásce.

Varistar

Japonský badatel a filozof Masaro Emota tvrdí, že voda je dostatečně živá a vnímavá na to, aby se dokázala proměňovat podle toho, jak s ní zacházíte. Že to zní až pohádkově? Možná. Každopádně v oblasti ochrany obilnin živá voda existuje - je jí fungicidní přípravek Mandarin. Obsahuje zcela jedinečnou účinnou látku bixafen ze skupiny karboxamidů. Jeho velkou konkurenční výhodou je lokální systémový účinek, tzn. rozvádění účinné látky i do neošetřených částí listů. Významný je nejen preventivní, ale i kurativní účinek Mandarinu. Navíc se vyznačuje mimořádně dlouhodobým účinkem, v porovnání se standardem o 2–3 týdny delším. Zprávy pokusníků z Velké Británie jsou plné superlativů. Britové tvrdí, že bixafen v kombinaci s azolem lépe ochrání před braničnatkami než chlorothalonil, je kurativnější než nejlepší z azolů a lépe zdolá rez pšeničnou než strobiluriny. V kombinaci s nestárnoucím tebuconazolem tak získáváte opravdového specialistu na listové choroby. Klíčová pro vysoký výnos je i schopnost Mandarinu pozitivně ovlivnit fyziologii rostliny.

Pokud řešíte, čím ošetřit vaše porosty pšenice, ječmene, žita nebo tritikale v období vývoje praporcového listu a chcete dosahovat skutečně nadprůměrných výnosů, je přípravek Mandarin určen právě vám. Kromě mimořádné a dlouhodobé účinnosti proti rzím, braničnatkám v pšenici ozimé, a to včetně kmenů rezistentních proti strobilurinům, zvládne ochránit i ječmeny proti rynchosporiové skvrnitosti, hnědé skvrnitosti, ramulárii a padlí. Navíc vás Mandarin určitě nadchne svou vlastností rozvíjet a udržovat listovou plochu. Vytváří tím podmínky pro intenzivnější ukládání zásobních látek v zrně. Bixafen pozitivně ovlivňuje počet zrn a HTS i v situaci, kdy nedojde k tlaku chorob. Významně zlepšuje schopnost překonávat období sucha a napomáhá rychlejší regeneraci.

Graf 1: Podíl zelené listové plochy ozimé pšenice (Rumor, Ing. Bezdíčková, Ph.D., Ditana spol. s r.o., 2016)
Graf 1: Podíl zelené listové plochy ozimé pšenice (Rumor, Ing. Bezdíčková, Ph.D., Ditana spol. s r.o., 2016)

Špičkové vlastnosti jsme si loni také ověřili v pokusech u společnosti DITANA spol. s r. o., které prováděla Ing. Bezdíčková, Ph.D. na ozimé pšenici Rumor. Na kontrolní variantě došlo od prvního hodnocení začátkem června k poklesu listové plochy z 86,25 % na 77,92 %. To bylo zapříčiněno absencí fungicidního přípravku, ale hlavně fyziologickým odumíráním buněk. Oproti tomu varianta ošetřená fungicidním sledem Impulse Super + Mandarin (0,5 + 1,2 l/ha) společně se smáčedlem Spartan 0,1 l/ha pozitivně ovlivnila vývoj a zdraví praporcového listu. Po 12 dnech došlo k navýšení asimilační plochy na 92,92 %. Důkaz, že aplikace Mandarinu v období tvorby praporcového listu je ideální doba pro maximalizaci výnosového potenciálu porostů.

Aplikaci fungicidu Mandarin je ideální provádět preventivně nebo co nejdříve na počátku výskytu choroby. Pokud dodržíte v pšenici dávku 1,2 l/ha a v ječmeni 0,9 l/ha, zabráníte vzniku rezistence, a tím se nepřipravíte o možnost použít tento fungicid i v dalších letech. Mandarin je skutečný životabudič, na to se můžete spolehnout.

mandarin inz

Související články

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 191x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 255x

Daxur® - pomůže udržet rovnováhu mezi výnosem a příznivou cenou ošetření

01. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 262x

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2022/23

23. 02. 2024 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 359x

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2023

07. 02. 2024 Ing. Petr Ackermann, CSc; Ekovín Brno Choroby Zobrazeno 461x

Další články v kategorii Choroby

detail