BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Biologická ochrana a výživa v polní produkci a zelenině

26. 02. 2021 Ing. Martin Bagar, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 4484x

BIOCONT LABORATORY je česká společnost, která se zabývá prostředky biologické ochrany a výživy rostlin a věnuje se rozvoji ekologických a alternativních metod pěstování. Jsme aktivní ve všech kulturách, tj. vinicích, sadech, polní produkci, zelenině i sklenících. V našem portfoliu je okolo stovky produktů používaných k biologické ochraně a výživě rostlin.

Limagrain

Na tomto místě bych chtěl představit několik produktů vhodných pro použití v polní produkci a zelenině:

  • TrichoLet® - letecká metoda ochrany kukuřice proti zavíječi
  • HELIOCOVER - rostlinný produkt pro lepení řepky a luskovin
  • FERTIPEN® C - listové hnojivo na bázi hydroxidu měďnatého – zkušenosti z cukrovky
  • FREE N100®, FREE PK® - bakteriální produkty pro podporu výživy rostlin

Váš názor je pro nás důležitý! Tento DOTAZNÍK nám pomůže rozšířit databázi zemědělských podniků a Vás udrží v obraze.

 

Tricholet

TrichoLet®– letecká metoda ochrany kukuřice proti zavíječi

V České republice se v posledních letech hojně využívá biologická ochrana kukuřice před zavíječem kukuřičným. Metoda využívá drobného parazitoida – chalcidku rodu Trichogramma, která velmi efektivně parazituje vajíčka zavíječe kukuřičného. Samička chalcidky vyhledává vajíčka zavíječů a do nich klade svá vajíčka. Ta se v nich vyvíjí, čímž larvu zavíječe zahubí. Následně se vylíhne dospělec chalcidky, který vyhledává další vajíčka škůdce. Aplikace se provádí na začátku líhnutí vajíček zavíječe. Na trhu jsou dnes dostupné dně metody aplikace.

Pro první metodu – aplikaci pomocí kapslí, dnes využíváme francouzské kapsle TrichoTop®. Parazitické vosičky se z těchto kapslí líhnou po dobu zhruba tří týdnů. Účinnost této metody je velmi vysoká, pohybuje se na úrovni nejlepších insekticidů. Nevýhodou je nutnost ruční aplikace, proto se používá na meších plochách a pro ošetření cukrové a osivové kukuřice.

Druhou možností je letecká aplikace, TrichoLet®, která je pro uživatele mnohem snadnější a úspornější. Použití této metody se velmi rychle rozšiřuje, v loňském roce bylo takto ošetřeno více než 23 000 ha. Součástí dodávky TrichoLetu je signalizace optimálního termínu a následně dvě letecké aplikace. Právě z toho důvodu je TrichoLet® pro pěstitele zajímavý. Dodavatel zajišťuje kompletní servis a tím uvolní pěstiteli ruce pro jiné práce, které jsou v té době třeba.

Na základě monitoringu výskytu škůdce, který dodavatel dlouhodobě provádí, a s ohledem na zajištění vysoké účinnosti v oblastech, kde je napadení vysoké, byla vytvořena možnost rozdílných dávek parazitické vosičky podle intenzity napadení. Pěstitel tak může zvolit variantu, která je optimální pro jeho situaci.

 

HELIOCOVER

HELIOCOVER – rostlinný produkt pro lepení řepky a luskovin

HELIOCOVER je prostředek k omezení předsklizňových a sklizňových ztrát u řepky a luskovin. Účinnou složkou jsou oligomerní terpeny v množství 910 g/l. V minulých dvou letech jsme provedli řadu pokusů a hodnocení při lepení řepky, které ukazují, že HELIOCOVER vykazoval lepší ochranu před praskáním šešulí a snížení ztrát než srovnávané standardně užívané produkty. Ve všech případech byla použita dávka 1 l/ha, tedy dávka na dolní hranici registrovaného rozpětí.

Zvláště v loňském roce, kdy počasí v době dozrávání bylo chladné a deštivé, se ukázal význam lepení řepky, protože dozrávání bylo nerovnoměrné. V té chvíli bylo velmi účelné zajistit, aby u dříve dozrávajícího horního patra nedocházelo k praskání šešulí, zatímco spodní patro bylo ještě zelené.

Ze zmíněných zkušeností vyplývá, že HELIOCOVER je velmi kvalitní prostředek, který navíc bude dodáván za velmi příznivou cenu, takže věříme, že díky této kombinaci si rychle získá oblibu pěstitelů.

 

FERTIPEN® C

FERTIPEN® C – listové hnojivo na bázi hydroxidu měďnatého – zkušenosti z cukrovky

FERTIPEN® C je kapalné listové hnojivo na bázi hydroxidu měďnatého, s obsahem 400 g Cu na litr produktu. Díky své formulaci, využívající přírodní terpeny z borovic, zůstává měď dlouhou dobu na listu ne nedochází k jejím ztrátám.

V loňském roce jsme provedli několik pokusů v cukrovce, ve kterých jsme aplikovali FERTIPEN® C společně s fungicidním přípravkem určeným na cerkosporovou skvrnitost řepy. Tato varianty byla vždy srovnávána s variantou, kde byl k fungicidu přidán jiný produkt na bázi mědi. Na všech parcelách, kde byl použit FERTIPEN® C byla kondice a zdravotní stav porostu lepší než na srovnávaných parcelách.

Hlavní výhodou FERTIPENU C je to, že dosahuje vysokého efektu při výrazně nižší dávce čisté mědi. Vzhledem k tomu, že měď je těžký kov, který může při vyšším obsahu působit v půdě toxicky, je naší snahou, aby dodávané množství mědi na pole bylo co nejnižší. A to přesně FETRIPEN® C splňuje.

 

FREE N100®, FREE PK®

FREE N100®, FREE PK® - bakteriální produkty na podporu výživy rostlin.

Bakterie obsažené v těchto produktech žijí ve vzájemné symbióze s kořeny rostlin. Mikrobiologové v poslední době zjistili, že kořeny dokážou pomocí signálních látek aktivně komunikovat s koloniemi mikroorganismů a v případě potřeby stimulovat jejich rozvoj pomocí kořenových exsudátů, které do půdy vylučují. Tuto dodanou energii jim pak následně mikroorganismy vynahradí lepším zpřístupněním řady živin.

FREE N100® obsahuje bakterie Azotobacter chroococcum, které váží vzdušný dusík v půdě a zprostředkovávají jej tak rostlinám. Bakterie můžou zajistit rostlinám zhruba 40–70 kg N na hektar a rok, podle typu plodiny, půdy a dalších podmínek. Některé studie uvádějí i vyšší hodnoty. Avšak nejde jen o množství dusíku, ale také o přístupnost a v neposlední řadě zlepšený rozvoj kořenové soustavy. Důležité je, že rostlina dostává dusík v menších množstvích, ale trvale, dlouhodobě a ve chvíli, kdy jej potřebuje.

Rád bych uvedl některé výsledky našich hodnocení účinnosti. Výborně na aplikaci produktu FREE N100® reagují luskoviny. Sója v ekoprodukci zvýšila výnos o 28 %, v konvenčním pěstování o 27 %. Další dva výsledky jsou ze dvou konvenčních zelinářských podniků: fazole zvýšily výnos lusků o 53 % a hrách o 33 %. Další výsledky máme z obilnin: špalda v ekologické produkci zvýšila výnos o 17 % a pšenice ozimá o 9 % a to přesto, že aplikace byla provedena později oproti plánovanému optimálnímu termínu. Ve francouzských registračních pokusech na pěti lokalitách v konvenční produkci při standardním hnojení dusíkem byl zvýšen výnos pšenice ozimé v průměru o 22 %.  Velmi dobře také reaguje například kukuřice (zvýšení výnosu o 8–10 %) nebo různé druhy zelenin.

Aplikace se provádí v době rozvoje kořenů, tj. ve fázi asi 3-4 pravých listů. Výhodou formulace produktů FREE N100® a FREE PK® je to, že lze aplikovat bakterie bez zapravení na povrch půdy, která je dostatečně vlhká. Možno je využít i tank-mixu s herbicidy. Na základě nových pokusů došlo k rozšíření aplikačního rozpětí na 0,3–0,5 l/ha. Nyní je tedy možno snížit dávku na 0,3 l/ha, což umožní úsporu nákladů.

Související články

Biologická ochrana (1) - přehled možností

23. 04. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D. Ochrana obecně Zobrazeno 159x

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

12. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 738x

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

11. 04. 2024 Ing. Stanislav Hospůdka; Nufarm Ochrana obecně Zobrazeno 274x

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 376x

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

30. 03. 2024 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 257x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail