BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Porostům je třeba věnovat pozornost i krátce před sklizní

12. 05. 2017 Ing. Petr Axman, Ph.D.; Dow AgroSciences Ochrana obecně Zobrazeno 1967x

Každému zemědělci dá nemalé úsilí dopracovat se ke slibné úrodě. Proto je výhodné případné nedostatky odstraňovat i těsně před plánovanou sklizní. V tomto období lze ještě korigovat např. pozdní zaplevelení, vytrvalé plevele, a také je možno již v předstihu plánovat sklizeň sjednocením porostů, urychlením dozrávání a nesmíme zapomínat i na zrychlení průchodnosti kombajnů porostem. To vše lze uskutečnit předsklizňovou aplikací Dominatoru 360 TF v obilninách, řepce a některých dalších plodinách.

Varistar

Proč je od letošního roku označen Dominator jako 360 TF? Souvisí to se změnami legislativy, kdy bylo zakázáno jedno ze smáčedel a toto se nyní nesmí v přípravcích vyskytovat. Dominator byl tedy také změněn ve složení s novým označením. Výhodou je, že dávkování přípravku, ačkoli k určitým změnám došlo, se změnilo pouze minimálně.

Odstranění plevelů z porostu před sklizní

Někdy může v důsledku nepříznivých podmínek docházet ke snížení účinnosti herbicidů, které neodhalí průběžná kontrola porostů a problém se objeví až v době plánování sklizně. Jedná se většinou o porosty zaplevelenými např. svízelem či heřmánkovcem. Právě tyto plevele pak nejvíce komplikují samotnou sklizeň. Jestliže se tedy chceme vyhnout potížím při sklizni, je nutné porosty projít a tam, kde se vyskytují plevele, aplikovat přípravek Dominator 360 TF. Co vám tato aplikace přinese? Oproti klasickým desikantům má Dominator 360 TF tu výhodu, že se v rostlinách rozvádí a u plevelů likviduje jak nadzemní tak i podzemní část, čímž brání jejich následnému obrůstání. Cílená likvidace pýru nebo pcháče v době před sklizní je velice efektivní a dlouhodobá. Ovšem plevele musí mít dostatečnou listovou plochu. Pokud není extrémně teplé počasí, jsou rostliny schopny v této době velmi dobře přijímat a rozvádět účinnou látku do podzemních orgánů, a tím jsou hubeny dlouhodoběji. Dávkování Dominatoru se volí dle nejodolnějšího plevele. Na pýr stačí 3,0 l/ha, pokud se vyskytuje pcháč nebo dvouděložené plevele typu heřmánek nebo merlík je potřeba dávku navýšit na 4,0 l/ha. Dávka vody 100–200 l/ha. Přidání smáčedla Šaman 0,2 l/ha k Dominatoru 360 TF dochází nejen ke zlepšení přilnavosti, a tím zrychlení účinku urychlením průniku přípravku do povrchových vosků a buněk, ale také zvyšuje odolnost dešti a snižuje úlet. Šaman zároveň výrazně snižuje pěnivost při plnění postřikovače.

Nemalou výhodu mají předsklizňové aplikace i ve sjednocení dozrávání jednotlivých plodin. V případě vlhké varinaty žní porosty ošetřené Dominatorem 360 TF rychleji osychají a mají v provnání s neošetřenými o 2–3 % nižší vlhkost, což může rozhodnout o možnosti sklidit porost ve vysoké kvalitě. Pro sjednocení dozrávání je dostačující dávka 2,0 l/ha opět možno s hypersmáčedlem Šaman. Stejné výhody jako u obilnin přinese i předsklizňová aplikace v porostech řepky.

obr. 1

Hubení výdrolu obilnin na strništích a podmítkách - hlavní preventivní krok v boji proti virózám

Další období pro využití Dominatoru 360 TF nastává po sklizni na likvidaci výdrolu. Hlavně u systémů minimálního zpracování půdy je výdrol velmi nebezpečným plevelem. Odebírá nejen živiny a vodu z půdy, ale je i zdrojem chorob a útočištěm škůdců, kteří se pak stěhují na nově zaseté ozimy. V posledních letech se velmi rozšířily virové choroby na obilninách. Výdrol slouží jako zdroj infekce viróz, odkud jsou pak mšicemi a křísy přenášeny na vzcházející porosty ozimých obilnin. V porovnání s mechanickou likvidací výdrolu podmítkou je aplikace Dominatoru 360 TF mnohem účinnější, rychlejší a levnější. V letním období, kdy je potřeba dobře hospodařit s půdní vláhou, je chemická likvidace výdrolu i v tomto směru vhodnější a pouze chemická likvidace dosahuje až 100% účinku, když mechanické mají často účinek pod 90 %, což umožňuje škůdcům na zbylém výdrolu plně přežít. Současně touto aplikací jsou ničeny i jednoleté plevele, které na strništi vzchází a výrazně se tak snižuje zaplevelení následných plodin. Dávku Dominatoru 360 TF se volí podle růstové fáze výdrolu. Většinou postačuje 1,0–1,5 l/ha. Dominator 360 TF je možné bez problému aplikovat v DAMu nebo ve směsi DAMu a vody. Jednou aplikací se tak nejen pozemek vyčistí od výdrolu a plevelů, ale také se dodá potřebný dusík k podpoření rozkladu slámy.

Po aplikaci Dominatoru 360 TF proti vytrvalým plevelům je možné vysévat plodinu či provádět následnou kultivaci za 7 dní (ihned jak plevelům zežloutnou růstové vrcholy). V půdě se Dominator rychle rozkládá a nezanechává žádná rezidua. Dávka vody by se měla pohybovat mezi 100–200 l/ha.

obr. 2

Zbavte se skladištních škůdců

O sklizené zrno je také třeba se postarat. Nevhodné podmínky skladování mohou umožnit rozvoj celé řady různých skladištních škůdců a ti dokáží během velmi krátké doby způsobit velmi výrazné kvalitativní a kvantitativní škody. Desinsekci skladovacích prostor je vhodné řešit již ve stejnou dobu, kdy řešíme předsklizňové aplikace. Tomu musí předcházet mechanické odstranění všech zbytků předcházejících skladovaných produktů, prachu, mastnoty a nečistot. Důležitá je také alespoň optická kontrola těsnosti skladu před možným průnikem vody. Zvýšení vlhkosti skladovaných produktů umožní rozvoj škůdců a různých plísní a může vést až k úplnému znehodnocení uskladněné produkce.

Je-li sklad mechanicky vyčištěn, je nezbytná aplikace insekticidního přípravku, který dokáže zneškodnit všechny přítomné škůdce. Vhodným přípravkem určeným k tomuto účelu je Reldan 22 EC.

Reldan 22 EC spolehlivě hubí všechny hlavní škůdce, kteří se ve skladech vyskytují, jako jsou např. zavíječi, moli, potemníci, lesáci a pilousi, a také potlačuje výskyt škodlivých roztočů.

Při ošetřování vlastních vnitřních prostor je vhodné ošetřit i přilehlé místnosti administrativního zázemí. Nutné je to zejména v případě, když tvoří se skladem propojenou budovu. Společně s vnitřní částí budovy je nutné ošetřit i přilehlé okolí skladu, protože tam mohou škůdci na zbytcích obilí přežívat a následně se šířit do skladu. Okolí skladu (pás asi 2 m a další přilehlé prostory) je vhodné ošetřit insekticidem Reldan 22 EC ve stejné koncentraci jako vnitřní prostory. Během aplikace je třeba větrat a obsluha by měla dodržovat pravidelné přestávky po jedné hodině práce v uzavřených prostorách a používat ochranné pracovní pomůcky podle návodu etikety. U aplikace by vždy měli být dva pracovníci. Po aplikaci je vhodné uzavřené prostory na 2 až 3 dny pokud možno neprodyšně uzavřít, aby se využila fumigační schopnost Reldanu, který svými výpary hubí i skryté škůdce. Pro plné využití této schopnosti by teploty v době aplikace neměly klesnout pod 15 °C. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat násypkám, z kterých se musí odstranit zbytky obilí a prostory také ošetřit přípravkem Reldan 22 EC.

Reldan 22 EC se v prázdných skladech aplikuje v koncentraci 1,3 %, přičemž pro důkladný postřik skladovacích prostor používáme dostatečné množství vody - asi 15–18 litrů roztoku/100 m2, to znamená do 150–180 l vody přidáme 2,22 l insekticidu Reldan 22 EC, a tímto množstvím ošetříme až 1 000 m2 plochy. Reldan 22 EC ničí ve skladech všechny důležité škůdce, například zrnokazy, pilouse černého, lesáka skladištního a moly, ale potlačuje i výskyt škodlivých roztočů.

Ošetřením naskladňovaného obilí předejdete kvalitativním i množstevním ztrátám, které mohou vzniknout působením skladištních škůdců a zabezpečíte tak co nejlepší zpeněžení Vámi dopěstované úrody.

Porostům je třeba věnovat pozornost i krátce před sklizní

 -
 -

Související články

Medax® Max - flexibilní morforegulátor obilnin do každého počasí

02. 03. 2024 Ing. Pavel Šácha; BASF spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 275x

Novinky v meziplodinách pro rok 2024

01. 03. 2024 Ing. Petr Robotka; PRO SEEDS s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 344x

Rok 2023 v ochraně brambor

16. 02. 2024 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 567x

Jak efektivně snížit spotřebu pesticidů

24. 01. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 569x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail