BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Regulace růstu řepky olejky před zimou

11. 10. 2022 Ing. Eva Plachká, Ph.D. a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 1634x

Řepka olejka ozimá je plodina, která je 11 měsíců na poli. Po celou tuto dobu její růst a vitalitu ovlivňuje mnoho vnitřních a vnějších faktorů. Vnitřní faktory jsou dané genovou výbavou zvolené odrůdy. Vnější faktory nezávislé na člověku jsou počasí, infekční tlak chorob a škůdců. Vnější faktor závislý na lidské činnosti je zvolená pěstitelská technologie. Můžeme s ní eliminovat nepříznivé vlivy vyšší moci. Rozumí se jí nejen přímé pesticidní zásahy a výživa, ale i výběr odrůdy, termín a hustota setí, zpracování půdy. Tyto faktory mají významný vliv na stav porostů před zimou. Od něj se se odvíjí kvalita přezimování a obnovení jarní vegetace.

Limagrain

Jaký je optimální stav rostlin řepky před zimou?

Měly by mít okolo 8 pravých listů. Poměr vegetačního vrcholu a kořenového krčku by se měl co nejvíce blížit 1. To znamená, že vegetační vrchol má mít na řezu tvar polokoule s blízkým nasazením budoucích větví a ne tvar válce, kde jsou základy budoucích větví daleko od sebe. Takový protáhlý vegetační vrchol je citlivý k teplotám pod nulou. Poškozená rostlinná pletiva mrazem nebo škůdci jsou náchylná k napadení původci chorob. V případě silného poškození může dojít až k odumření pletiv a následně celých rostlin.

Termínu setí by měl být přizpůsoben výběr odrůdy dle jejich růstových vlastností. U setí v první polovině srpna volíme odrůdy s pomalejším vývojem po zasetí nebo odrůdy bez sklonu k přerůstání. Při setí na konci agrotechnické lhůty a krátce po agrotechnické lhůtě volíme odrůdy s rychlým vývojem po zásevu.

Hustotou porostu můžeme výrazně eliminovat přerůstání vegetačního vrcholu. Obecně lze říci, že nižší výsevky/menší hustota rostlin eliminují riziko přerůstání. V případě hybridních odrůd a výsevku mezi to je 30–40 rostlin/m2, u liniových odrůd zpravidla mezi 50–60(70) rostlinami/m2. U nižších výsevků nedochází ke světelné konkurenci mezi rostlinami a rostliny nemají tendenci k přerůstání/vytahovaní vegetačních vrcholů. Pokud jdeme cestou nízkých výsevků, je kladen vysoký důraz na kvalitu předseťové přípravy a šetření půdní vláhou, např. okamžitým setím po předseťové přípravě nebo volbou secího stroje s aktivní přípravou seťového lůžka.

Na základě stavu porostů řepky v září nebo v říjnu a obsahu minerálního dusíku (N) v půdě můžeme podpořit růst řepky přihnojením nitrátovými hnojivy. Dávku volíme tak, abychom posílili růst, ale nedošlo k přerůstání. Zpravidla se jedná o dávku mezi 20–30 kg N/ha.

Přímá podzimní regulace růstu řepky olejky regulátory

Zde můžeme použít regulátory růstu nebo fungicidy s regulačním účinkem.

Podmínkou pro jejich dobrou účinnost jsou zpravidla teploty okolo 10 °C v době aplikace a 10–14 dní po aplikaci. Požadavek přípravků na minimální teplotu může být rozdílný. Jsou k dispozici i přípravky s dobrou účinností již od 5 °C. Dále se účinnost přípravku odvíjí od dávky a stavu porostu.

Stavem porostu se rozumí dostatečná listová plocha. Optimální termín pro regulaci je vývojová fáze řepky BBCH 14–16, kdy je vyvinuto 4 až 6 pravých listů. Rozsah vývojových fází pro ošetření řepky je daný vlastnostmi přípravku a aplikační okno může být i širší dle údajů na etiketě daného přípravku.

U časně setých porostů nebo nevyrovnaných porostů, kde docházelo k postupnému vzcházení vlivem nerovnoměrného rozložení půdní vláhy, hloubky setí apod., můžeme aplikaci rozdělit do dvou kroků. Zvolená dávka pro první aplikaci zpravidla odpovídá minimální dávce přípravku zaručující regulační účinek. Totéž platí pro druhou aplikaci, která se provádí cca 14 dní po první. Pokud se rozhodneme pro rozdělení regulačního ošetření před zimou do dvou kroků, pak musíme při výběru přípravku zohlednit povolenou četnost jeho použití. To znamená, že musíme dodržet maximální povolený počet aplikací pro daný přípravek v roce nebo v plodině. V případě, že je povolena pouze jedna aplikace, potom musíme pro druhou aplikaci použít jiný regulátor růstu/fungicid s regulačním účinkem bez ohledu na zvolenou dávku. Některé přípravky mají poměrně široké aplikační okno od BBCH 13 až do BBCH 20. To umožňuje ošetření i nevyrovnaných porostů v jednom kroku.

Pro příjem regulátoru růstu je důležité rovnoměrné pokrytí listů postřikovou jíchou, které docílíme dávkou vody mezi 200–300 l/ha. Regulátory růstu nebo fungicidy s regulačními účinky již mohou obsahovat smáčedla. Z uvedeného důvodu není doporučeno automatické přidávání smáčedla k přípravku, ale je nutné ověření, zda vybraný přípravek smáčedlo již obsahuje.

Regulaci růstu můžeme spojit s ošetřením proti chorobám

To se provádí na základě signalizace. Signalizace ošetření se hodnotí na základě zhodnocení osevního odstupu v pěstování řepky, průběhu počasí, pozorování přímo v porostu nebo použití předpovědních modelů výskytu choroby. Fungicidním ošetřením řepky olejky na podzim eliminujeme výskyty fomového černání stonku řepky, padlí brukvovitých, plísně brukvovitých, alternáriových skvrnitostí. Jejich výskyt závisí na lokalitě pěstování a ročníku.

V případě fomového černání je riziko zvýšených výskytů zejména v oblastech s kratším osevním sledem (3 a méně let). Dlouholetým pozorováním byl potvrzen vliv srážek a teplot na zvýšení výskytu fomového černání stonku řepky. V případě dostatku srážek v období vzcházení řepky (srpen a září) a teplot 10 °C a vyšších v říjnu je riziko napadení vysoké. Srážky v období vzcházení umožňují dozrávání vřecek (apotécií) a uvolňování askospor původců choroby patogenů Leptosphaeria maculans, L. biglobosa. Teploty 10 °C a více jsou příznivé pro infekci a rychlost růstu a vývoj patogenu v rostlině. Časné podzimní infekce výše uvedenými původci fomového černání stonku řepky jsou příčinou nouzového dozrávání řepky v následujícím roce. V období dozrávání jsou viditelné příznaky suché hniloby, pletivo v místě kořenových krčků korkovatí a rostliny předčasně odumírají. Ve sklizni semen se napadení projeví nižší hmotnosti tisíce semen, které může vést k snížení obsahu oleje.

Tab.: Přehled aktuálních účinných látek regulátorů růstu a fungicidů pro ošetření řepky olejky ozimé po vzejití do nástupu vegetačního klidu (stav k 24. 6. 2022)

Biologická funkce

Název účinné látky

Maximální termín používání účinné látky v závislosti
na přípravku

Škodlivý činitel
(vzcházení až před zimou)

RR

chlormequat

30. 11. 2023

zvýšení jistoty přezimování

RR

chlormequat chloride

30. 11. 2022

regulace růstu, zvýšení jistoty přezimování

RR

mepiquat, prohexadione

31. 12. 2023

redukce výšky plodiny, redukce výšky růstového vrcholu, zvýšení jistoty přezimování

RR

mepiquat chloride

28. 02. 2024

regulace růstu, zvýšení odolnosti proti poléhání

RR

paclobutrazol

31. 05. 2024

regulace růstu

F, RR

mepiquat, prohexadione, pyraclostrobin

31. 01. 2024

fomové černání stonků řepky, regulace růstu, zvýšení odolnosti proti poléhání, zvýšení jistoty přezimování cylindrosporióza, alternáriová skvrnitost

F, RR

mepiquat chloride, metconazole

23. 03. 2023

zvýšení jistoty přezimování

F

azoxystrobin

31. 12. 2025

alternáriová skvrnitost, fomová hniloba brukvovitých, plíseň šedá, padlí brukvovitých, cylindrosporióza

F

azoxystrobin, difenoconazole

31. 12. 2023

fomová hniloba

F

azoxystrobin, tebuconazole

31. 08. 2023

fomová hniloba, plíseň šedá, alternáriová skvrnitost

F

boscalid

31. 07. 2023

čerň řepková, fomová hniloba

F

boscalid, dimoxystrobin

31. 07. 2023

fomové černání krčku řepky olejné

F

boscalid, metconazole

31. 07. 2023

fomová hniloba brukvovitých, čerň řepková, zvýšení odolnosti proti poléhání

F

boscalid, pyraclostrobin

31. 07. 2023

alternáriová skvrnitost, fomové černání stonků řepky, plíseň zelná, plíseň šedá

F

difenoconazole

31. 12. 2023

fomová hniloba brukvovitých, čerň řepková

F

difenoconazole, paclobutrazole

31. 12. 2023

fomová hniloba

F

difenoconazole, tebuconazole

31. 12. 2022

fomová hniloba

F

fluopicolide, fluoxastrobin

31. 07. 2023

fomová hniloba

F

fluopyram, prothioconazole

18. 02. 2023

fomová hniloba

F

mefentrifluconazole

20. 03. 2030

fomová hniloba, verticiliové vadnutí, cylindrosporióza

F

metconazole

30. 04. 2024

fomová hniloba brukvovitých, fomové černání krčku řepky olejné

F

prothioconazole

31. 07. 2023

fomové černání stonku řepky

F

prothioconazole, tebuconazole

31. 07. 2023

fomové černání stonků řepky, cylindrosporióza

F

tebuconazole

31. 08. 2023

fomová hniloba

Pozn.: RR = regulátor růstu, F = fungicid; zdroj eagri.cz, Registr přípravků

Přípravky

V tabulce je uveden přehled účinných látek registrovaných regulátorů růstu a fungicidů pro ošetření od vzejití do ukončení vegetace před zimou včetně data ukončení užívání. Uvedené údaje byly platné k 24. červnu 2022. Regulátory růstu v řepce jsou dle biologické funkce klasifikovány jako regulátory růstu, regulátory růstu a vývoje a aktivní regulátory růstu. V tomto článku jsou označovány jako regulátory růstu. Data ukončení používání jednotlivých přípravků se stejnou účinnou látkou mohou být rozdílná. Na základě schvalovacích procesů a platné legislativy se může doba povolení používání uvedených účinných látek změnit. Z registru mohou být vyřazeny přípravky, např. na základě restrikce účinné látky, ale může být prodlouženo povolení používání přípravků na základě platných legislativních procesů a mohou být zařazeny přípravky s novými účinnými látkami. Z uvedeného důvodu je nutné řídit se platnými údaji v registru přípravku v době ošetření a dodržovat pokyny uvedené na platné etiketě registrovaných přípravků. Je vhodné konkrétní ošetření konzultovat s držitelem povolení, v rámci poradenství apod.

Rostlina řepky neošetřena regulátorem růstu, 31. 10. 2011
Rostlina řepky neošetřena regulátorem růstu, 31. 10. 2011

Rostlina řepky ošetřena regulátorem růstu, 31. 10. 2011
Rostlina řepky ošetřena regulátorem růstu, 31. 10. 2011

Pohled na odrůdový pokus v předjaří, 16. 3. 2012
Pohled na odrůdový pokus v předjaří, 16. 3. 2012

Pohled na odrůdový pokus v předjaří - detail, 16. 3. 2012
Pohled na odrůdový pokus v předjaří - detail, 16. 3. 2012

Pohled na odrůdový pokus v předjaří po obnovení vegetace, 26. 3. 2012
Pohled na odrůdový pokus v předjaří po obnovení vegetace, 26. 3. 2012

Pohled na poškozený krček řepky mrazem, řez, 20. 4. 2012
Pohled na poškozený krček řepky mrazem, řez, 20. 4. 2012

Pohled na poškozený krček řepky mrazem, 20. 4. 2012
Pohled na poškozený krček řepky mrazem, 20. 4. 2012

Příspěvek byl zpracován díky podpoře Dlouhodobé koncepce rozvoje organizace RO1818.

Ing. Eva Plachká, Ph.D.; OSEVA vývoj a výzkum s.r.o., Opava
Ing. Odstrčilová Lenka, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i., Hněvčeves
foto: E. Plachká

Související články

Biologická ochrana (1) - přehled možností

23. 04. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D. Ochrana obecně Zobrazeno 115x

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

12. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 721x

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

11. 04. 2024 Ing. Stanislav Hospůdka; Nufarm Ochrana obecně Zobrazeno 252x

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 359x

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

30. 03. 2024 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 247x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail