BASF
BASF
BASF

AGRA

Zvýšení účinku insekticidní ochrany při zakládání porostů řepky

12. 08. 2022 Ing. Jaroslav Mráz; AGRA GROUP a.s. Ochrana obecně Zobrazeno 802x

S postupným omezováním dostupných účinných látek v přípravcích na ochranu rostlin mizí z trhu efektivní řešení řady problémů při potlačování škodlivých činitelů. Spolu s tím se potkáváme občas s neuspokojivým účinkem insekticidního zásahu, který bývá přičítán vysokým teplotám při aplikaci, nastupující rezistenci nebo chybnému odhadu nástupu škůdce apod. Správné založení porostu je pro budoucí sklizeň rozhodující a pokud se nám vzcházející porosty řepky nepodaří dostatečně ochránit proti škůdcům, jsou následné investice již méně zhodnoceny. Proto je nutné využít všechny prostředky, které u povolených přípravků podpoří jejich účinnost. Jedním z těchto faktorů je vhodná úprava postřikové jíchy. Zpravidla je vhodné dosáhnout hodnoty pH 5 až 6.

Agrinova

Tvrdost vody

Tvrdost vody je způsobena obsahem vícemocných kationtů. V praxi se to týká především vápníku (Ca2+) a hořčíku (Mg2+). Ty způsobují srážení některých organických a anorganických látek, čímž snižují účinnost různých přípravků a v některých případech i samotnou aplikovatelnost (ucpávání trysek). Tyto kationty ovlivňují i pH samotné vody (tab. 1), ale vliv na pH namíchané jíchy je okrajový. To určují především jednotlivé komponenty jíchy (přípravky na ochranu rostlin, hnojiva apod.). Informace, jakou vodu při podzimní ochraně řepky proti škůdcům pěstitel používá, je důležitá.

Snížení pH

Tohoto docílíme přídavkem látky, která se chová jako kyselina. Výsledné pH je kombinací síly a dávky konkrétní okyselující látky. Zvláště u jíchy, která obsahuje více různých složek, je těžké přesně stanovit potřebný přídavek a nastává riziko, že okyselíme jíchu málo nebo moc.

Řada okyselovacích přípravků, které jsou na trhu, nemá dostatečný potenciál k okyselení zcela běžných kombinací, například při použití hnojiv s bórem. Pokud použijeme hnojivo s bórem ve formě monoetanolaminu (obsah zpravidla 150 g B/l hnojiva) v dávce 1,0 l/ha, tak pro dosažení hodnoty pH kolem 5,5 potřebujeme enormní množství řady komerčně dostupných okyselujících přípravků. Z údajů uvedených v tabulce 2 je patrné, že u některých přípravků musíme použít velmi vysoké dávky pro dosažení pH 5,5.

Stabilizace pH

Stabilizace udržuje hodnotu pH jíchy v určitém vhodném rozmezí - tzn., že nedochází po přidání dalších složek k výraznému zvýšení, ani snížení hodnoty pH. Přípravek, který má zajistit stabilizaci, musí obsahovat látky, které svou chemickou podstatou reagují na změnu koncentrace vodíkových iontů, a tím tuto změnu tlumí. Při stanoveném dávkování dostatečně okyselí jíchu, ale nedovolí pokles pH na velmi nízkou úroveň.

Příkladem takového stabilizátoru je StimGuard pH®. Jeho okyselovací schopnost je patrna z tabulky 2.

Přípravek, který snižuje i stabilizuje pH

StimGuard pH® okyseluje a stabilizuje pH jíchy na úrovni kolem 5,0–5,5 (podle složek přidaných do jíchy). To vyhovuje řadě účinných látek (např. pyretroidy, acetamiprid, glyfosát, graminicidy). Zvýší se tak jejich odolnost proti rozkladu v postřikové jíše. Další výhodou je, že při vyschnutí postřikové jíchy na listech a jejich následném ovlhčení opět dojde k rozpuštění stabilizačního systému a opětovné optimalizaci pH. To podpoří prodloužení životnosti účinné látky, zlepší účinek např. na škůdce, a tím přispěje k omezení vzniku rezistence. Vliv přípravku StimGuard pH® ve spojení s pyretroidem na omezení požerků krytonosce znázorňuje graf 1.

StimGuard pH® umožňuje aplikaci přípravků na ochranu rostlin citlivých na hodnotu pH postřikové jíchy s celou řadou listových hnojiv.

Další fyziologické přínosy

StimGuard pH® nereguluje pouze pH jíchy, ale aktivně zasahuje do metabolizmu rostlin. Obsahuje látku, která tlumí stres, je zdrojem organicky vázaného draslíku a uhlíku, který mohou rostliny využívat ve svém metabolizmu. Výsledkem působení živin a podpůrných látek je vyrovnaná aktivita rostliny bez zbytečných a neproduktivních ztrát energie.

Jednoduché zacházení

StimGuard pH® se aplikuje v základní dávce 0,3 l/ha, která je dostatečná pro většinu kombinací. Do jíchy se přidává jako první, aby se snížilo pH ještě před přidáním citlivých účinných látek. Pokud obsluha přípravek omylem předávkuje, nepředstavuje to žádný problém, pouze se zesílí pozitivní fyziologické přínosy. Stabilizace postřikové jíchy na optimální pH vhodné pro účinek insekticidu je nedílná součást podzimní ochrany porostů ozimé řepky, stejně tak pozdější ochrany ozimých obilnin proti přenašečům viróz.

Tab. 1: Tvrdost vody a orientační hodnota jejího pH

destilovaná

velmi měkká

měkká

tvrdá

velmi tvrdá

5,1

6,2

7,3

8,0

8,1

Tab. 2: Dávky komerčních produktů k dosažení pH 5,5
u směsi 250 l vody/ha + Bór 150* 1,0 l/ha

StimGuard pH®

přípravek 1

přípravek 2

přípravek 3

přípravek 4

přípravek 5

1,5 l

1,9 l

3,9 l

4,1 l

4,6 l

nedosáhne

* týká se hnojiv s obsahem 150 g B/l v rozpouštědle monoetanolamin

Graf 1: Vliv pH postřikové jíchy na celkovou délku požerků po ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům (ČZU, Nechanice, 2021)
Graf 1: Vliv pH postřikové jíchy na celkovou délku požerků po ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům (ČZU, Nechanice, 2021)

Tab. 2: Dávky komerčních produktů k dosažení pH 5,5 u směsi 250 l vody/ha + Bór 150* 1,0 l/ha

Související články

Medax® Max - flexibilní morforegulátor obilnin do každého počasí

02. 03. 2024 Ing. Pavel Šácha; BASF spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 275x

Novinky v meziplodinách pro rok 2024

01. 03. 2024 Ing. Petr Robotka; PRO SEEDS s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 346x

Rok 2023 v ochraně brambor

16. 02. 2024 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 570x

Jak efektivně snížit spotřebu pesticidů

24. 01. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 572x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail