BASF
BASF
BASF

AGRA

Aktuální nabídka hybridů kukuřice od Syngenty

29. 12. 2017 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; Syngenta Czech s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2172x

V tomto čase se pěstitelská sezóna kukuřice blíží ke konci, ale nová sezóna takzvaně klepe na dveře. Přestože setí nových porostů je velmi daleko, na představení portfolia pro novu pěstitelskou sezónu je nejvyšší čas. Společnost Syngenta neustále pracuje ve své intenzivní šlechtitelské práci a díky tomu můžeme každoročně inovovat a doplňovat naše portfolio o nové a stále lepší hybridy. I pro rok 2018 máme připravené nové hybridy, které posouvají výnosové a kvalitativní potenciály našich hybridů zase o kus výše. Portfolio kukuřice se skládá celkem ze 17 hybridů, z čehož jsou 4 novinky a třináct osvědčených a praxí vyzkoušených hybridů. A jaké to jsou?

Limagrain

Novinky 2018

SY Talisman (FAO Z230, S230)

Raný hybrid SY Talisman získal v letošním roce českou registraci na zrno i na siláž. Na základě výsledků z ÚKZÚZ je doporučení využití takzvaně duální, jinými slovy se jedná o špičkový zrnový hybrid s využitím i na siláž. Že se jedná o špičkový zrnový hybrid, dokládají také výsledky z Německa, kde v registračních zkouškách obdržel devět bodů z devíti. V sousedním Německu se SY Talisman prodává druhým rokem a hned v druhém roce prodeje se stal nejprodávanějším Syngenta zrnovým hybridem. Vyznačuje se perfektním dopylením špiček klasů ve všech podmínkách pěstování a zároveň velmi dobrou stabilitou výnosů v chladných a suchých lokalitách.

SY Talisman

SY Pandoras (FAO 240 siláž, 240 zrno)

Kombinovaný hybrid SY Pandoras je doporučen především pro výrobu siláže do bioplynovaných stanic. SY Pandoras má prokazatelně vysoký obsah škrobu, vysoký obsah energie a velmi silný stay green. Tento hybrid lze charakterizovat jako univerzální, který je vhodný také pro pěstitele, kteří se o účelu sklizně rozhodují v sezóně podle aktuální situace a potřeb.

SY Pandoras

SY Gordius (FAO 290 siláž)

Po dvou letech přinášíme další hybrid s Powercell technologií - SY Gordius. Hybrid o trochu pozdější než velmi oblíbený hybrid s touto technologií SY Campona. Do budoucna by se měl stát nástupcem, ale několik sezón budou mít pěstitelé k dispozici oba tyto hybridy. Jak už napovídá označení Powercell, SY Gordius má zvýšenou stravitelnost vlákniny, což předurčuje jeho doporučení k silážním účelům pro vysokoprodukční dojnice a pro výrobu velmi kvalitní siláže pro bioplynové stanice.

SY Gordius

SY Triade (FAO 400 siláž, 390 zrno)

Dlouho očekávaným hybridem s Powercell technologií do teplejších oblastí je SY Triade. Hybrid je již velmi rozšířen ve Francii, teplejší části Německa a nyní se dostává i k českým pěstitelů. Na základě výsledků z našich testovacích pokusů můžeme tento hybrid charakterizovat jako hybrid s nadprůměrnými výnosy hmoty a zároveň i s nadprůměrnými výnosy při sklizni na zrno. Vyznačuje se velmi vysokým vzrůstem, hustým olistěním a velmi rychlým počátečním růstem. Tento hybrid lze doporučit i na sklizeň zrna vhodného pro mlynářské účely.

SY Triade

Powercell hybridy

Vedle nových hybridů s vyšší stravitelností vlákniny SY GordiusSY Triade, samozřejmě v naší nabídce zůstává nejprodávanější Syngenta hybrid SY Kardona a také velmi oblíbený hybrid SY Campona, což je hybrid s nejvyšším výnosem hmoty (ÚKZÚZ 2015–16) a s bezkonkurenčními hodnotami stravitelnosti taktéž prokázané na ÚKZÚZ.

SY Campona

Artesian hybridy

Nabídka hybridů se suchovzdornou technologií Artesian zůstává pro rok 2018 stejná, jako byla v letošním roce. Nabídka těchto hybridů pokrývá potřeby pěstitelů ze všech regionů, kde se pěstování kukuřice soustřeďuje hlavně na sklizeň zrna. V naší nabídce si můžete vybrat ze tří Artesian hybridů.

SY Fenomen (FAO 260 zrno) s registrací v ČR z roku 2016. SY Photon (FAO 290 zrno), což je nejprodávanější Artesian hybrid a hybrid SY Zephir (FAO 350) jako loňskou novinku pro kukuřičné oblasti.

Praxí prověřené hybridy

Aby byl výčet hybridů z portfolia úplný, je potřeba zmínit také ostatní již praxí ověřené hybridy. O těchto hybridech již bylo psáno ve velké míře, ale pro připomenutí připojujeme klíčové informace či vlastnosti:

SY Werena - vítěz českých státních registračních zkoušek ve své ranostní skupině (2015/16) s výnosem hmoty 108 % a obsahem škrobu 110 %.

SY Amboss - novinka z právě končící pěstitelské sezóny, velmi raný silážní hybrid s vynikajícími výsledky při využití na bioplyn.

SY Welas - vítěz českých státních registračních zkoušek ve své ranostní skupině (2015/16) a podle těchto výsledků nejvýkonnější silážní materiál na trhu.

SY Telias - zrnový hybrid s registrací pro ČR z letošního roku. Velmi stabilní výnosy v různých letech.

NK Octet - nejvýkonnější zrnový hybrid z původní řady hybridů NK. Velmi univerzální pro produkci zrna, siláže, CCM.

SY Dartona - vítěz státních odrůdových zkoušek na Slovensku v roce 2014 s výnosem 13,5 t/ha.

SY Octavius - zrnová stálice v kukuřičné výrobní oblasti.

Z celkového výčtu hybridů je patrné, že naše společnost opět připravila komplexní nabídku velmi kvalitních hybridů, kde si každý pěstitel vybere pro něj ten nejvhodnější. Naši obchodní zástupci rádi poskytnou všechny potřebné informace a pomohou všem pěstitelům s výběrem správného hybridu.

Související články

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 225x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 219x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3515x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 278x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail