BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ashley zná odpověď na ekonomiku zrnové kukuřice

29. 11. 2022 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 763x

Pěstování kukuřice na zrno se dostává na tenký led. Vysoké ceny za sušení snižují ziskovost a zavádějí vyšší míru nejistoty. Pěstování v řepařské výrobní oblasti však nabízí díky ranému sortimentu kukuřic šikovnou mezeru s vysokou ziskovostí i v současných podmínkách.

Limagrain

Samozřejmě existuje spousta možností, například vyměnit pěstování kukuřice na zrno za nějakou jistější komoditu. Ovšem ani tato strategie se v podmínkách turbulentních změn cen nemusí vyplácet. Navíc kukuřice bude zapotřebí do krmných směsí a v Evropě se jí letos moc neurodilo. Proto se za příkopem na poli rýsuje velmi dobrá příležitost, jak na kukuřici přece jen vydělat.

Je důležité soustředit se na rané, avšak velmi výnosné hybridy kukuřic, které mají špičkovou ekonomiku pěstování na zrno v popisu práce. Nejlepší mezi těmito hybridy se jeví Ashley (FAO 220). Jedná se o velmi raný hybrid se špičkovým výnosem zrna. Mezi další jeho přednosti patří solidní výnos silážní hmoty, takže v suchém roce je možné jej sklidit také na vysoce škrobnatou siláž. Když už vzpomínáme sucho, je Ashley velmi suchovzdorný a jeho výnos neklesá ani na lehkých půdách. Nejedná se o žádný churavý zub, jeho zrno je mezityp, a to je v případě sucha u těchto nízkých FAO jednoznačná výhoda. Pomalejší uvolňování vody ze zrna řeší právě jeho ranost. Ano, voda se uvolňuje pomaleji, ovšem začne s tím procesem daleko dříve a náskok si udrží.

Graf 1 uvádí výnosové výsledky hybridu Ashley ve srovnání s ostatními LG hybridy a se souborem deseti kontrolních hybridů pěstovaných v roce 2021 na 49 lokalitách ve střední a západní Evropě. Není třeba se zaleknout uvedených sklizňových vlhkostí. Středoevropské klima je ke kukuřici drsnější než německé nebo francouzské, vlhkost zrno ztrácí rychleji a v praxi se bude pohybovat hluboko pod 25 %.

V grafu 2 uvádíme výpočet ekonomiky pěstování na zrno ze stejného souboru výsledků. Ashley vede se solidním náskokem nad ostatními hybridy. Ekonomika je počítána na současnou cenu zrna kukuřice a počítá s pětinásobnou cenou za sušení, tedy s částkou 250 Kč/t/%. I v těchto podmínkách je ziskovost pěstování hybridu Ashley stále velmi solidní. Pro kukuřičnou výrobní oblast platí jiná pravidla. Zde se podobná ekonomika uplatní u hybridů typu zub, z nabídky společnosti Limagrain je jím hybrid LG 31.305 (FAO 300). Jeho výkonnost a ekonomika pěstování budou předmětem samostatného článku.

Kukuřice na zrno se pro příští rok jeví při povrchním zkoumání jako ztrátová plodina. Ovšem v řepařské výrobní oblasti otevírají rané a suchovzdorné hybridy vynikající příležitost k dosažení vysokého zisku, a také jistoty odbytu, protože suché kukuřičné zrno bude stále poptávané. Hybrid Ashley zná odpověď jak i ve změněných podmínkách na zrnové kukuřici dobře vydělat.

Graf 1: Výnos zrna a vlhkost raných zrnových hybridů (Limagrain 2021, 49 lokalit, rané zrno FAO 200–250)
Graf 1: Výnos zrna a vlhkost raných zrnových hybridů (Limagrain 2021, 49 lokalit, rané zrno FAO 200–250)

Graf 2: Ekonomika pěstování raných zrnových hybridů (Limagrain 2021, 49 lokalit, rané zrno FAO 200–250)
Graf 2: Ekonomika pěstování raných zrnových hybridů (Limagrain 2021, 49 lokalit, rané zrno FAO 200–250)

Související články

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 212x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 219x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3472x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 278x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail