BASF
BASF
BASF

AGRA

Ekonomika na vašich polích pod značkou Dekalb

10. 12. 2022 Vít Košťál; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1272x

Zrnová kukuřice se v České republice aktuálně pěstuje na zhruba 100 tis. ha a její plocha meziročně stále narůstá. Kromě vysokých výnosů je ale čím dál aktuálnější téma sklizňové vlhkosti zrna a následné náklady pro jeho dosoušení. Tyto faktory je třeba zohlednit výběrem nejvhodnějšího hybridu pro danou lokalitu.

Proseeds

Společnost Bayer přichází i letos na trh s osvědčenými hybridy, které jsou prověřeny extrémními situacemi na vašich polích za minulé roky, ale i se třemi novinkami.

Nejnovější šlechtitelské řešení Dekalb se jmenuje FieldShield. Tato inovace je pro všechny pěstitele kukuřice, kteří vítají ty nejvýkonnější hybridy s vysokou odolností. V praxi to vypadá tak, že maximalizuje kvalitu a kvantitu, chrání vynaložené investice v případě vystavení kukuřice stresovým podmínkám, ke kterým dochází díky velmi nízkým nebo naopak velmi vysokým až sálavým teplotám, jako tomu bylo např. letošní léto a dále také napadením houbovými chorobami.

V portfoliu máme hybridy s FAO 220–380 a všechny zrnové kukuřice Dekalb mají typ zrna koňský zub. Díky tomu, že zrno je plošší, jsou větší mezery mezi jednotlivými řadami zrn, při dozrávání palice se otevřou listeny a palice se postupně sklopí dolů, je nižší sklizňová vlhkost. V našem katalogu tuto vlastnost označujeme jako dry down efekt a disponují jím všechny hybridy.

Nejranější je hybrid DKC 3169 s FAO 220 a je tak jediný na trhu v Česku s koňským zubem v této ranostní skupině. Má středně vysoké rostliny, vysokou odolnost vůči přísuškům a chladu, můžeme pěstovat zrnové kukuřice i ve výše položených nebo chladnějších oblastech.

DKC 3595 je už na vašich polích stálice, která nás svojí výbornou ročníkovou stabilitou přesvědčuje o tom, že i právě takto raný hybrid s FAO 240 se vyplatí pěstovat. Tento hybrid se velmi dobře adaptuje na různé klimatické podmínky a lze ho tak pěstovat téměř po celé ČR.

První novinkou je DKC 3400 s FAO 240–250. Je to velmi plastický hybrid, který je vhodnější pro horší podmínky. Rostliny mají velmi stabilní a pevný stonek odolný vůči poléhání, díky tomu je vhodný pro pozdnější sklizeň. Disponuje také genem proti spále. V lepších lokalitách je možné zvýšit výsevek až na 85 tis. rostlin/ha. Jeho palice je flexibilní k hustotě porostu a zajistíme si tak vyšší výnos.

DKC 3888 (FAO 270) už také několikátou sezonu ukazuje svoje kvality, zejména v řepařských výrobních oblastech. Je to raný hybrid s vysokým výnosovým potenciálem a rychlým dry down efektem. Rostliny mají silný kořenový systém, má tak vysokou odolnost vůči přísuškům.

Loňská novinka DKC 3805 (FAO 280) si po vynikajících výsledcích z pokusů získala místo u mnoha pěstitelů. Je ideální na hlubší a úživné půdy do řepařské, obilnářské a kukuřičné výrobní oblasti. Díky flexibilní palici s výbornou kompenzací velikosti a opravdu skvělému dry down efektu dosáhl vysokých sklizňových výnosů při nízké vlhkosti.

Druhou letošní novinkou je hybrid DKC 4115 s FAO 290–300, který zvládne jakoukoliv situaci. Je velmi adaptabilní do chladnějších podmínek. Má výborné reakce na intenzitu pěstování a díky silnému kořenovému systému je tolerantní k suchým podmínkám.

Naším nejprodávanějším hybridem je DKC 4098 s FAO 310. Je to výnosově nejstabilnější hybrid v kontinentálních podmínkách střední Evropy. Je vynikající v extrémních podmínkách, výborně odolává suchu a sálavému teplu. Disponuje skvělým zdravotním stavem, odolností vůči chorobám stonku i palice. Jeho sestrou je kukuřice DKC 4109 s FAO 310–320. Je vhodnější do horších podmínek a skvěle zvládá stresové podmínky, jako se sucho. Velmi dobře toleruje jarní chlad a je vhodná pro časnější výsev.

DKC 4391 s FAO 340 ze skupiny středně pozdních hybridů je vhodný do všech pěstebních podmínek, má výborný zdravotní stav a agronomické vlastnosti. Doporučujeme nepřehustit porost.

DKC 4717 s FAO 370 je rozšířený hybrid hlavně na jihu Moravy. Velmi dobře reaguje na přidané agrotechnické vstupy. Má velké válcovité a výborně dopylené palice, které rychle a rovnoměrně dozrávají.

Třetí a zároveň poslední novinkou pro letošní rok je DKC 4709 (FAO 370). Je nenáročná na pěstování a vhodnější spíše do horších podmínek jižní Moravy. Má velmi silný kořenový systém, pevné a pružné stéblo, takže odolává poléhání i při pozdní sklizni. Je velmi tolerantní k dlouhodobému suchu.

DKC 4897 s FAO 370–380 je top zrnový hybrid s maximálním výnosem, který v loňském roce na mnohých lokalitách atakoval 18 t/ha při 14% vlhkosti. Je vhodná pro intenzivní pěstování, výborně reaguje na přidané vstupy. Palice mají díky kratším a otevřeným listenům vyšší toleranci vůči fuzáriím. Zároveň v době dozrávání skvěle odvádí vlhkost.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv hybrid Dekalb, přejeme vám ty nejlepší pěstitelské podmínky a ekonomicky nenáročnou sklizeň. Sledujte nás také na našem Facebooku a YouTube kanálu Bayer Expert pro nejnovější informace.

Nový zrnový hybrid DKC 3400
Nový zrnový hybrid DKC 3400

Druhá letošní novinka DKC 4115
Druhá letošní novinka DKC 4115

Související články

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 191x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 2747x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 261x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 235x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 289x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail