BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

INVIGOR - pokračujeme v naší cestě

28. 04. 2021 Ing. Roman Sýkora; BASF Osivo a sadba Zobrazeno 1005x

Po letech s výrazným nedostatkem srážek ve vegetačním období a negativním dopadem na celkovou ekonomiku pěstování taktéž v segmentu řepky, přišel zcela jiný, řekněme více standardu se přibližující rok. Na srážky bohaté vegetační období řepky bylo vítanou změnou, i když srážky nebyly rovnoměrné a rovněž najdeme výrazný rozdíl v rozprostření srážek na území ČR. Další výnosotvorné faktory však optimální nebyly ani zdaleka. At již zmíním, výrazně nadlimitní výskyt Verticilia či fomy. Velké problémy způsobili i škůdci, zejména dřepčík, květilka, mšice a v neposlední řadě v některých oblastech i hraboš polní.

Proseeds

Invigor

S ohledem na pozitivně se vyvíjející cenu merkantilu řepky na komoditních burzách, lze očekávat, zastavení propadu výměry řepky na polích v ČR. Společnost BASF proto připravila vylepšenou a atraktivní nabídku osiv řepky ozimé pro rok 2021

Výkonný přeborník pro Českou republiku nejen díky odolnosti Verticiliu

Jako velmi úspěšnou odrůdu, kterou jsme zaregistrovali v pokusech ÚKZÚZ v letech 2017-2019. hybridní odrůdu InV1170. Tento hybrid je v nabídce všech významných distributorů a rovněž je zařazen do poloprovozních pokusů SPZO, které budou v jarním období k dispozici zájemcům ke shlédnutí.

Tento hybrid můžeme popsat jako, restaurovaný hybrid typu Ogura-Inra, střední ranosti. Patří mezi středně vzrůstné až vzrůstné materiály s výbornou odolností vůči poléhání. Při registraci dosáhl 111 % na průměr kontrolních odrůd.  Tento výsledek dosáhl v součtu teplé i chladné oblasti pěstování. Lze konstatovat, že odrůda InV1170 je vhodná do stresových podmínek. Dále se zaměřme na zdravotní stav. Tento parametr je samozřejmě zásadním ukazatelem, pro co nejvyšší výnos a tedy i efektivitu pěstování. Obecně odrůdy INVIGOR mají výjimečný zdravotní stav, avšak INV1170 má vynikající odolnost fomovému černání stonku (hodnocení 6,8 - kdy 9 je nejvyšší známka). V posledních letech se stále více šlechtitelé zaměřují na odolnost Verticiliovému vadnutí brukvovitých, náš materiál opět patří k nejlepší v segmentu.

INV1170
INV1170
INV1170

 

Novinkou roku 2021 je odrůda Darling - TuYV tolerantní odrůda

Jak sám název napovídá, je to budoucí miláček Vašich polí, neboť se lze na něj spolehnout díky stabilní výkonnosti, toleranci vůči viru žloutenky vodnice a snadnému způsobu pěstování. Darling je odrůda z německé provenience a v podmínkách ČR úspěšně prošel pokusy SEK (společný evropský katalog), které zaštiťuje SPZO. Díky své nadprůměrné výkonosti si vydobyla právo být umístěna v POP SPZO pokusech, tedy lze se s odrůdou seznámit již v tomto roce na polních dnech.

Clearfield - Cleravis + InV1266CL

BASF přivedla technologii Clearfield před několika lety, přestože, tato technologie má své nesporné výhody, doposud nevyužila svůj potenciál. Naši šlechtitelé se zaměřují na kombinaci výhod obou složek tohoto systému. Pro rok 2021 bude pokračovat nabídka přípravku Cleravis, který nabízí optimální řešení výdrolové řepky, stejně tak i díky imazamoxu řešení pro obtížně hubitelné a nově  se šířící plevele, mimo jiné řepice, barborka či úhorník. Máme pro Vás řešení. INVIGOR InV1266CL se jeví jako optimální složka této technologie. InV1266CL je velmi raná hybridní odrůda, nižšího vzrůstu s velmi dobrou výkoností. Materiál byl registrován na území EU a tedy je plně k dispozici našim zemědělcům. Mimochodem v pokusech v Maďarsku, kde je Clearfield pěstován na výrazněji vyšších výměrách, dosáhl v hodnocení odrůd 1. místo.

InV1266CL
InV1266CL

Odolnost nádorovitosti kořenů + TuYV = hybridní odrůda Crossfit

Přichystali jsem pro Vás unikátní odrůdu, která kombinuje  odolnost TuYV a zároveň je odolnou chorobě Plasmodiophora neboli nádorovitost kořenů. V praxi to znamená, že v oblastech s výskytem nádorovitosti, kde již standardní odrůdy selhávají dostáváte další přidanou hodnotu v odolnosti TuYV. Unikátní kombinace pod křídly BASF. Odrůda Crossfit byla testována v zemích s rozvinutým pěstování řepky jako Německo, Francie či Polsko a dosáhla nadprůměrných výsledků.

Související články

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 193x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 2800x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 264x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 236x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 290x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail