BASF
BASF
BASF

AGRA

Kukuřice pro výkon ve všech směrech

28. 01. 2023 Ing. Zbyněk Graman; Bayer s.r.o Osivo a sadba Zobrazeno 1134x

Začal nový rok 2023 a většina z vás už načala loni vyrobenou siláž a začala zjišťovat, jak se povedla a jak se promítá její kvalita na toho, kdo jí používá. Je jedno za jakým účelem, je jedno jak vaše kráva vypadá, jestli je černá, červená, strakatá nebo betonová či kovová. Vždy se každý snaží, aby vyrobená siláž byla dobrá, nejlépe skvělá. To samozřejmě ovlivňuje spousta faktorů. Jedním z nejdůležitějších je výběr vhodného hybridu, který maximálně využije podmínky a s co nejnižšími náklady podá ten nejvyšší a nejkvalitnější výkon.

Proseeds

Výběr hybridu nejde nechávat na poslední chvíli před setím, nemusím v té chvíli mít potřebné informace a hlavně osivo vybraného hybridu už nemusí být k dispozici. Proto se snažíme přicházet včas a tlačíme vás k včasné objednávce. Správně vybrat chce rozmysl, trochu času a dostatek informací. Bayer vám chce poskytnout vše pro správné rozhodnutí. Každý rok nabízíme ucelenou řadu hybridů Dekalb® pro silážní použití a každý rok se v této řadě objevují novinky. Přicházející sezóna, samozřejmě, není výjimkou.

Připravili jsme 4 nové hybridy, které doplňují či nahrazují stávající portfolio a sahají do celého spektra ranosti.

Prvním a nejranějším z novinek je hybrid DKC3117 (FAO S 230/Z 240). Patří tedy mezi tzv. nárazníkové hybridy, které lze využít na obě strany a mít tak zajištěný dostatek krmení pro zvířata i v případě, pro kukuřici, špatného roku. Vyznačuje se velmi vysokou odolností proti chladu v počátečních fázích růstu, nadprůměrnou stravitelností vlákniny a podíl zrna, a proto siláž dosahuje vysokých kvalitativních parametrů. Všechny tyto hodnoty dávají předpoklady pro široké využití tohoto hybridu ve všech oblastech pěstování kukuřice.

Pro univerzální použití ve všech oblastech se hodí novinka DKC3117.
Pro univerzální použití ve všech oblastech se hodí novinka DKC3117.

Novinkou je hybrid s označením DKC3305 (FAO 240–250). Tento rovnoměrně dozrávající hybrid bych označil jako „holku do nepohody“. Svými výsledky ukazuje, že je schopný se vypořádat s horšími půdními i pěstitelskými podmínkami. Nerozhází ho méně úrodné pole ani zvýšený výsevek. S tím se vyrovnává bez ztráty výnosu a hlavně kvality následně sklízené hmoty. K tomu mu pomáhá silný kořenový systém. Kvalitu dosahuje hlavně díky vysoké stravitelnosti vlákniny a také vyšším obsahem škrobu v siláži. Naše výsledky ho určují pro použití na krmení dojnic, ale i pro bioplynové stanice.

Třetí v pořadí, i když pro některé pěstitele už to není úplná novinka, je DKC3418 (FAO 250–260).  Stejně jako u předchozích dvou hybridů má mezityp zrna. Díky své ranosti patří do „nejnabitější“ skupiny silážních hybridů. Jeho vlastnosti na poli, odolnost chladu, přísuškům a listovým chorobám, mu dávají skvělé šance k úspěchu v této silné konkurenci. Rostliny jsou vysoké, mohutné, skvěle olistěné s přiměřeně silným stéblem, a tak dávají předpoklad pro vysoký výnos hmoty. Plné a dopylené palice s tenkým vřetenem ukazují na vysoký obsah škrobu. Dohromady se skvělou stravitelností vlákniny zakládají tomuto hybridu potenciál pro jeho široké uplatnění ve většině oblastí.

Novinka DKC3418 - raný až středně raný silážní hybrid s vynikajícím výnosem hmoty.
Novinka DKC3418 - raný až středně raný silážní hybrid s vynikajícím výnosem hmoty.

Čtvrtým hybridem, nejpozdnějším z našich novinek, je DKC3513(FAO 280). V tomto případě jde o stay green hybrid. Už toto samo napovídá, že jde o velmi přátelský hybrid pro pěstitele, který mu dává v době sklizně trochu více volnosti v termínu sklizně. Opět jde o hybrid s mezitypem zrna. Rostliny jsou mohutné, výborně olistěné, velmi vysoké a porosty mají „typicky silážní“ vzhled - jedná se o TOP objemový hybrid. Jak už je u našich hybridů zvykem, velký objem sklízené hmoty neznamená nižší kvalitu a škrobovou chudost. Velké a dozrněné palice s tenkým vřetenem zajišťují vysoký obsah škrobu v následné siláži, a tím i vysokou produkci mléka nebo bioplynu z hektaru.

Novinka DKC3513 přesvědčí nejen typickým silážním vzhledem, ale zejména špičkovým výnosem.
Novinka DKC3513 přesvědčí nejen typickým silážním vzhledem, ale zejména špičkovým výnosem.

Všechny zde popsané novinky byly vyšlechtěny s důrazem na co nejvyšší úroveň kvalitativních parametrů pro silážní kukuřici a po právu nesou označení SiloExtra. Kompletní sortiment a možnosti vhodných kombinací hybridů pro vaše podmínky, vám představí a doporučí náš regionální technicko-poradenský servis.

Související články

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 251x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 229x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3719x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 281x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail