BASF
BASF
BASF

AGRA

LG Architect - prověřený univerzální hybrid

30. 03. 2020 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká a Slovenská republika Osivo a sadba Zobrazeno 5660x

Každý rok stojíme před dilematem, jakou řepku zařadit do osevního plánu. Určitě by vedle novinek neměl chybět osvědčený výnosný hybrid. Vynikajících novinek se určitě objeví několik. Osvědčený, spolehlivý a nejvýnosnější zůstává jen jeden

Agrinova

LG Architect je testován v našich podmínkách už od roku 2016. Nehovoříme o lecjakých testech, ale o regulérním zkoušení v rámci registračních a postregistračních zkoušek ÚKZÚZ. Za tu dobu byl na lokalitách ÚKZÚZ testován 36× vždy ve 3 opakováních (graf 1). LG Architectt měl ve 35 případech vyšší výnos než průměr kontrol. To je velmi robustní výsledek. Ještě jeden oficiální výsledek hovoří jasně ve prospěch hybridu LG Architect. Tím jsou výsledky zkoušení pro Seznam doporučených odrůd (tab. 1). Provádí je opět ÚKZÚZ, ale sada výsledků je doplněna o více lokalit, určující je údaj za více ročníků. Současným králem SDO pokusů 2017–19 je LG Architect s výnosem 119 % na průměr, má vyrovnaný výkon v teplé (118 %) a v chladné (120 %) oblasti. Vysoký výnos dosahovaný pravidelně na drtivé většině lokalit v různých klimatických podmínkách je objektivním doporučením zařadit hybrid LG Architect do osevního plánu na podnicích v celé České republice.

Tab 1: Výsledky hybridu LG Architect na lokalitách SDO ÚKZÚZ (2017–19)

LG Architect byl zaregistrován s podobnými výsledky ve většině „řepkových“ zemí Evropy počínaje Francií, přes Německo, Polsko, Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko až po Ukrajinu. Podle šetření společnosti Kleffmann, zabývající se průzkumem agrárního trhu, patřil LG Architect v loňském roce mezi nejpěstovanější odrůdy Evropy a Ruska. K tomuto výsledku mu pomohly registrace na prvních nebo předních místech ve výše zmiňovaných zemích a také mimořádně dobrý výsledek v postregistračním zkoušení BSV v Německu, kde s velkým odstupem získal první pozici. Neméně důležité jsou však pozitivní zkušenosti našich zemědělců. Právě spokojenost s výnosem je důvod, proč byl hybrid LG Architect v současné sezóně zaset na ještě větších plochách než loni, opakovaně se tak stal nejpěstovanějším hybridem u nás.

Volbou hybridu LG Architect pěstitel vedle vysokého výnosu získává navíc také dvě pojistky. Tou první je odolnost vůči pukání šešulí, která pojistí vysoký výnos až do sklizně. V případě mokrého počasí nebo naopak nerovnoměrného dozrávání za letních úpalů lze v klidu počkat na dozrání všech šešulí bez rizika ztrát. Druhá pojistka je odolnost vůči viru žloutenky vodnice (TuYV) - nejrozšířenějšímu virovému onemocnění řepky. Je jedno jestli se patogen v daném roce rozšíří, nebo bude jen sporadicky zastoupen. LG Architect je proti tomuto viru pojištěn.

Graf 1:Výsledky hybridu LG Architect na lokalitách ÚKZÚZ (2016–19)

Z agronomických vlastností se lze spolehnout na velmi vitální a dynamický podzimní růst, který zajistí dobré zapojení porostu už na podzim bez potřeby berliček v podobě různých moření. Hybrid lze vysévat také na konci agrotechnického termínu, nebo i po něm. LG Architect svou vitalitou zpoždění dožene. Přezimování a odolnost mrazu jsou vynikající. Na jaře je růst středně rychlý a hybrid bude vyžadovat standardní ošetření proti chorobám a škůdcům. Velkou výhodou současnosti je vynikající odolnost vůči verticiliovému vadnutí, patogenu, proti kterému nemáme spolehlivý přípravek. LG Architect soustavně „sbírá“ kladné body i na tomto poli. V průměru let 2017–19 jej ÚKZÚZ ohodnotil známkou 6,7, tedy druhým nejvyšším hodnocením. Pokud bychom se podrobně podívali pouze na rok 2019, tehdy získal dokonce nejlepší hodnocení - známku 7,5. Právě tato pozitivní vlastnost by měla naklonit misky vah při výběru mezi mnoha hybridy na jeho stranu. Ke sklizni dojde coby středně raný hybrid uprostřed pelotonu řepek. Nezbývá než přidat k dobré agrotechnice trochu štěstí a alespoň malinko příznivého počasí.

Související články

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 58x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 106x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 170x

Národní program konzervace a využití genetických zdrojů a biodiverzity oslavil 30 let

22. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 167x

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2023

06. 03. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 230x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail